Η Βηρυτός αντιμέτωπη με το χάος και με ταραχές
Οι δυνάμεις επιβολής της τάξης του Λιβάνου προχώρησαν σε εκτεταμένη χρήση δακρυγόνων χθες Πέμπτη το βράδυ
Οι δυνάμεις επιβολής της τάξης του Λιβάνου προχώρησαν σε εκτεταμένη χρήση δακρυγόνων χθες Πέμπτη το βράδυ για να διαλύσουν δεκάδες εξοργισμένους διαδηλωτές οι οποίοι συγκεντρώθηκαν για να εκφράσουν την αγανάκτησή τους για τις γιγαντιαίες εκρήξεις στο λιμάνι της Βηρυτού την Τρίτη, οι οποίες έχουν μετατραπεί για πολλούς σε σύμβολο της ανικανότητας και της διαφθοράς των αρχών.
Διαδηλωτές προκάλεσαν φθορές σε καταστήματα και πέταξαν πέτρες εναντίον αστυνομικών στην περιοχή της πρωτεύουσας του Λιβάνου όπου βρίσκεται το κοινοβούλιο, σύμφωνα με το λιβανέζικο δημόσιο πρακτορείο ειδήσεων.
Υπήρξαν τραυματισμοί στην επέμβαση της αστυνομίας, κατά την ίδια πηγή.
Τα επεισόδια καταγράφηκαν την προπαραμονή της μεγάλης αντικυβερνητικής κινητοποίησης που προβλέπεται να γίνει το Σάββατο στην πρωτεύουσα της χώρας, που παραμένει βυθισμένη σε οικονομική κρίση άνευ προηγουμένου.
Οι εκρήξεις, που προκάλεσε πυρκαγιά σε αποθήκη όπου ήταν αποθηκευμένοι επί έξι χρόνια 2.700 τόνοι νιτρικού αμμωνίου στο λιμάνι, στοίχισαν τη ζωή σε τουλάχιστον 149 ανθρώπους και τραυμάτισαν άλλους 5.000, χωρίς να λογαριάζονται οι δεκάδες αγνοούμενοι και οι εκατοντάδες χιλιάδες πολίτες που έμειναν άστεγοι.
Οι λιμενικές αρχές, τα τελωνεία, κάποιες από τις υπηρεσίες ασφαλείας, οι δικαστικές αρχές και η κυβέρνηση γνώριζαν τον κίνδυνο που ήγειρε η αποθήκευση της τεράστιας ποσότητας αυτής χημικού λιπάσματος που μπορεί επίσης να χρησιμοποιηθεί ως εκρηκτικό στο λιμάνι της Βηρυτού, όμως οι πάντες προτίμησαν να αποποιηθούν κάθε ευθύνη, να την επιρρίψουν σε κάποιον άλλο.
Υπό κράτηση 16 ύποπτοι για την πολύνεκρη έκρηξη
Τουλάχιστον 16 στελέχη και εργαζόμενοι στο λιμάνι της Βηρυτού και στην υπηρεσία των Τελωνείων έχουν τεθεί υπό κράτηση στο πλαίσιο της έρευνας για τη φονική έκρηξη που σημειώθηκε την Τρίτη και ισοπέδωσε μεγάλο μέρος της πρωτεύουσας του Λιβάνου, μετέδωσε απόψε το κρατικό ειδησεογραφικό πρακτορείο NNA.
Πρόκειται για «στελέχη του διοικητικού συμβουλίου του λιμανιού και της διοίκησης των Τελωνείων, καθώς και για υπευθύνους των εργασιών συντήρησης και (εργάτες) που εκτελούσαν αυτές τις εργασίες στην αποθήκη νούμερο 12», όπου φυλάσσονταν τόνοι νιτρικής αμμωνίας, ανέφερε ο στρατιωτικός εισαγγελέας Φάντι Ακίκι σε μια ανακοίνωσή του.
Μέχρι στιγμής οι αρχές έχουν πάρει καταθέσεις από τουλάχιστον 18 λιμενικούς και τελωνειακούς υπαλλήλους αλλά και από εργάτες που συμμετείχαν στη συντήρηση της αποθήκης.
Ο Ακίκι δεν έδωσε στη δημοσιότητα τα ονόματα των υπόπτων που κρατούνται, σημειώνοντας μόνο ότι η έρευνα συνεχίζεται.
Το Οικουμενικό Πατριαρχείο αλληλέγγυο στον Λίβανο
Επιστολή συμπαράστασης προς το Πατριαρχείο Αντιοχείας απέστειλε ο Οικουμενικός Θρόνος, με την οποία ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος δηλώνει αλληλέγγυος τόσο στον Πατριάρχη Αντιοχείας Ιωάννη όσο και στον Μητροπολίτη Βηρυτού Ηλία, αλλά και στον λαό του Λιβάνου για την τραγωδία στο λιμάνι της Βηρυτού.
Αναλυτικά η επιστολή:
H Α.Θ. Παναγιότης, ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ.κ. Βαρθολομαίος, αμέσως μόλις ενημερώθηκε για την «αποκαλυπτικών» διαστάσεων έκρηξη που συνέβη στο Λιμάνι της Βηρυτού, και από την οποία έχασαν τη ζωή τους δεκάδες συνάνθρωποί μας, και χιλιάδες άλλοι τραυματίστηκαν, αγνοούνται ή βρίσκονται εγκλωβισμένοι στα συντρίμμια, ενώ περισσότεροι από διακόσιες πενήντα χιλιάδες εκτιμάται ότι έμειναν άστεγοι, απέστειλε επιστολή συμπαραστάσεως προς τον Μακαριώτατο Πατριάρχη Αντιοχείας κ. Ιωάννη, καθώς και προς τον Σεβ. Μητροπολίτη Βηρυτού κ. Ηλία.
Ο Παναγιώτατος, η Ιεραρχία και ο Ιερός κλήρος του Οικουμενικού Θρόνου, σε όλες τις Επαρχίες του στον κόσμο, προσεύχονται προς τον Κύριο για την ανάπαυση των ψυχών των συνανθρώπων μας που έχασαν τη ζωή τους, και για την ενίσχυση των οικείων τους που δοκιμάζονται σκληρά και τους οποίους εκ βάθους καρδίας συλλυπούνται. Ταυτόχρονα, προσεύχονται και για την θεραπεία των τραυματιών και την ανεύρεση των αγνοουμένων, για τους οποίους εύχονται να είναι καλά στην υγεία τους, αλλά και για την στήριξη και ανακούφιση όλων όσοι έχασαν τα σπίτια τους.
Ο Οικουμενικός Θρόνος στέκεται αλληλέγγυος στο Πρεσβυγενές Πατριαρχείο Αντιοχείας και στο Κράτος και τον λαό του Λιβάνου προσευχόμενος και ευχόμενος να υπερβούν, με την βοήθεια του Θεού, και αυτή την επώδυνη δοκιμασία.
Έκτακτη βοήθεια 33 εκατ. ευρώ στο Λίβανο από την ΕΕ για τη φονική έκρηξη
Μια διάσκεψη δωρητών σχεδιάζεται επίσης να κινητοποιήσει πρόσθετη χρηματοδότηση για την ανοικοδόμηση μετά από αξιολόγηση του τι απαιτείται, δήλωσε πηγή της ΕΕ.
Η Ευρωπαϊκή Ένωση ανακοίνωσε την Πέμπτη την αποδέσμευση 33 εκατ. ευρώ ως ένα πρώτο πακέτο έκτακτης ανάγκης στον Λίβανο και έχουν κινητοποιήσει υλικούς πόρους, συμπεριλαμβανομένου ενός ιταλικού νοσοκομειακού πλοίου, για να βοηθήσει τις προσπάθειες ανακούφισης στη Βηρυτό, μεγάλο τμήμα της οποίας καταστράφηκε από φονική έκρηξη την Τρίτη.
Μια διάσκεψη δωρητών σχεδιάζεται επίσης να κινητοποιήσει πρόσθετη χρηματοδότηση για την ανοικοδόμηση μετά από αξιολόγηση του τι απαιτείται, δήλωσε πηγή της ΕΕ.
Η αποδέμευση των 33 εκατομμυρίων ευρώ θα επιτρέψει την κάλυψη των άμεσων αναγκών των υπηρεσιών έκτακτης ανάγκης και των νοσοκομείων στην πρωτεύουσα, δήλωσε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.
Ο πρόεδρος της Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν μίλησε τηλεφωνικά με τον Πρωθυπουργό του Λιβάνου Χασάν Ντιάμπ την Πέμπτη για τη βοήθεια της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Σε επιστολή προς τα 27 μέλη της ΕΕ που κυκλοφόρησαν την Πέμπτη το απόγευμα, η φον ντερ Λάιεν και ο Σαρλ Μισέλ πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, κάλεσαν τα κράτη μέλη να “συμβάλουν στον δρόμο προς την ανάκαμψη που βρίσκεται μπροστά”.
“Σας προσκαλούμε να ενισχύσετε την υποστήριξή σας στον Λίβανο τόσο για τις άμεσες ανάγκες, αλλά και για την μακροπρόθεσμη ανοικοδόμηση της χώρας” τονίζεται στην επιστολή.
Υπενθύμισαν στα 27 κράτη μέλη την ‘’ισχυρή εταιρική σχέση’’ μεταξύ ΕΕ και Λιβάνου, ‘’μια χώρα στρατηγικής σημασίας που φιλοξενεί τον μεγαλύτερο αριθμό προσφύγων κατά κεφαλήν’’.
“Έχουμε κοινό συμφέρον να ενεργήσουμε τώρα για να περιορίσουμε τις επιπτώσεις αυτής της τραγωδίας”, ανέφεραν.