Βηρυτός – έκρηξη: «Θα βρεθεί ένας τρόπος να πάμε παρακάτω» λέει ο πρόεδρος της Ελληνικής Κοινότητας

Πώς βίωσε τη στιγμή της έκρηξης ένας Γαλλολιβανέζος που ζει στη Θεσσαλονίκη

Parallaxi
βηρυτός-έκρηξη-θα-βρεθεί-ένας-τρόπ-540477
Parallaxi

Την επόμενη μέρα για τον Λίβανο και ιδιαίτερα την ελληνική κοινότητα, που «μετρά» τις δικές της απώλειες από τη φονική έκρηξη, περιέγραψε μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό του Αθηναϊκού-Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων «Πρακτορείο 104,9 FM» ο πρόεδρος της Ελληνικής Κοινότητας Βηρυτού Πάνος Ανδριώτης, ενώ Γαλλολιβανέζος που ζει κι εργάζεται στη Θεσσαλονίκη περιέγραψε πώς έζησε τη στιγμή της καταστροφής, μιλώντας εκείνη την ώρα στο τηλέφωνο με τη μητέρα του στη Βηρυτό.

«Ήταν μια μεγάλη καταστροφή που μόνο βλέπαμε στις ταινίες. Δυστυχώς έγινε πραγματικότητα εδώ, στον Λίβανο, στην “καρδιά” της Βηρυτού. Εμείς, ως κοινότητα είχαμε πέντε τραυματίες -οι δύο σοβαρά και οι τρεις έχουν πάρει εξιτήριο- μια Λιβανέζα παντρεμένη με έναν Έλληνα έχασε τη ζωή της, ενώ δεν υπάρχουν Έλληνες μεταξύ των περίπου 100 αγνοουμένων», ανέφερε ο κ. Ανδριώτης.

«Το κακό είναι», πρόσθεσε, «ότι πολλοί από τους Έλληνες έχουν υποστεί ζημιές στα σπίτια, τα αυτοκίνητά τους κλπ και θα είναι πολύ δύσκολο να τις επιδιορθώσουν. Κι αυτό επειδή ήδη, πριν από την έκρηξη, η χώρα περνούσε μια τρομερή οικονομική κρίση και τώρα όλο αυτό θα επιβαρύνει την καθημερινή ζωή των ανθρώπων. Από σήμερα θα αρχίσει ο κόσμος να δει τι θα κάνει με τις δουλειές του».

Το αρχικό τεράστιο σοκ, σύμφωνα με τον κ. Ανδριώτη, ξεπεράστηκε αλλά τα δύσκολα ξεκινούν από σήμερα. «Για να ζήσει ένας άνθρωπος χρειάζεται σπίτι, δουλειά… Τώρα αυτά δεν υπάρχουν και είναι δύσκολο να φτιαχτούν γιατί μιλάμε για μεγάλες ζημιές. Και δεν μπορεί να βοηθήσει κι ο ένας τον άλλον γιατί όλοι έχουν πάθει ζημιά, όλοι θέλουν βοήθεια», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Ο πρόεδρος της Ελληνικής Κοινότητας Βηρυτού εξήρε τη συνεργασία με τις ελληνικές διπλωματικές αρχές και τη βοήθεια από την πλευρά της Ελλάδας, ενώ εμφανίστηκε αισιόδοξος πως και αυτή τη φορά θα βρεθεί ένας τρόπος ώστε ο Λίβανος να επουλώσει τις πληγές του και να προχωρήσει παρακάτω. «Είμαστε συνηθισμένοι σε τέτοιες καταστροφές. Θα βρούμε έναν τρόπο… μπορεί αυτή τη φορά να είναι πιο δύσκολα αλλά θα βρεθεί ένας τρόπος», τόνισε.

Ένας Γαλλολιβανέζος στη Θεσσαλονίκη

Ο Καρλ Σεχάμπ μιλούσε στο τηλέφωνο με τη μητέρα του στη Βηρυτό, όταν την άκουσε να τού λέει πως μάλλον γίνεται σεισμός καθώς το σπίτι κουνιέται συθέμελα. Αίφνης η γραμμή «νέκρωσε» και τα επόμενα δέκα λεπτά ώσπου να συνειδητοποιήσει τι είχε συμβεί ήταν ένας πραγματικός εφιάλτης, όπως αυτός που ακολούθησε όταν είδε το «χρονολόγιό» του στο facebook να κατακλύζεται από φωτογραφίες μιας πραγματικά βομβαρδισμένης πόλης.

«Η μητέρα μου ήταν στην κουζίνα κι έκανε καφέ. Η πρώτη εντύπωση που είχε ήταν ότι γινόταν σεισμός και μού έλεγε: τρέμει η γη, τρέμει το σπίτι! Αμέσως μετά ακολούθησε η έκρηξη, ο θόρυβος, έσπασαν τα τζάμια και κόπηκε η γραμμή», ανέφερε ο κ. Σεχάμπ, διευθυντής σε μεγάλο (πεντάστερο) ξενοδοχείο της Θεσσαλονίκης.

«Έβλεπα τι γινόταν στα social media και η πρώτη μου εντύπωση ήταν πως δεν είναι μια απλή έκρηξη αλλά μια πυρηνική βόμβα έτσι όπως απλώθηκε σαν μανιτάρι και διέλυσε τη μισή πόλη», σημείωσε, περιγράφοντας την πρώτη του αντίδραση σ’ αυτό που είχε συμβεί.

Ο Καρλ Σεχάμπ είναι ένας από τους περίπου 18 εκατ. Λιβανέζους που ζουν σε κάθε γωνιά του πλανήτη, αλλά η επαφή με την πατρίδα του είναι καθημερινή αφού εκεί ζει η μητέρα του και πολλά άλλα μέλη της ευρύτερης οικογένειάς του, η οποία «φτώχυνε» με την απώλεια ενός συγγενή του από το τραγικό συμβάν.

«Χάσαμε τον ξάδελφο της μάνας μου, ο δικός μου ξάδελφος είναι σε πολύ κρίσιμη κατάσταση στο νοσοκομείο, ενώ η ξαδέλφη μου και η οικογένειά μου βγήκαν από το νοσοκομείο όχι επειδή είναι εντελώς καλά αλλά επειδή δεν μπορούσαν να τους κρατήσουν άλλο», είπε στο «Πρακτορείο FM» ο κ. Σεχάμπ, ο οποίος ευχαρίστησε την Ελλάδα αλλά και την άλλη πατρίδα του, τη Γαλλία, για τη βοήθεια που έσπευσαν να προσφέρουν στον Λίβανο και τον λαό του.

Σοφία Παπαδοπούλου

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα