Η βιταμίνη D και ο Covid
Η βιταμίνη D , είναι κλινικά γνωστό, ότι βοηθά αναπνευστικές ασθένειες.
Απόδοση: Αντώνης Καραγιωργας
Ο Δρ John Campbell είναι συγγραφέας και Λέκτορας Νοσηλευτικών Σπουδών στο Πανεπιστήμιο της Cumbria. Υπήρξε κλινικός νοσοκόμος και εκπαιδευτής νοσοκόμων για πάνω από 30 χρόνια.
Απ’ την αρχή της πανδημίας COVID-19, άρχισε να βγάζει δημόσια κάποια σχετικά ιατρικά θέματα στο διαδίκτυο.
Ας δούμε μαζί κάποια που τον απασχόλησαν πρόσφατα, θεωρώντας ότι οι απόψεις του και τα δεδομένα που καταγράφει, μπορούν να μας ωφελήσουν μέσα σε αυτήν την καταιγίδα. Σήμερα θα ασχοληθούμε με την βιταμίνη D , διαπιστώνοντας ότι οι άνθρωποι του βορείου ημισφαιρίου έχουμε στο αίμα μας λίγη βιταμίνη D, κυρίως λόγω χαμηλής έκθεσης στον ήλιο. Γίνεται αναφορά σε ένα άρθρο της Daily Telegraph, της 26ης Σεπτέμβρη 2020, με τίτλο « Αν μπορούσαμε να διορθώσουμε την έλλειψη βιταμίνης D στην Βρετανία, θα μπορούσαμε να σώσουμε ζωές». Το άρθρο το συνυπογράφει γνωστός βουλευτής, ο David Davis μαζί με έναν δημοσιογράφο και το θέμα φαίνεται να είναι σημαντικό, ιδιαίτερα έχοντας μπροστά μας έναν δύσκολο χειμώνα.
Η βιταμίνη D, είναι κλινικά γνωστό, ότι βοηθά αναπνευστικές ασθένειες, είναι πολύ φθηνή και δεν είναι πατενταρισμένη. Άρα γιατί να δείξει ενδιαφέρον γι αυτήν η Big Pharma; Εντάξει. Όμως οι κυβερνήσεις δεν θα έπρεπε να δείξουν ενδιαφέρον; Ή μήπως η σκέψη των κυβερνήσεων επηρεάζεται πολύ από την σκέψη των βιομηχάνων;
Η εφημερίδα κάνει αναφορά σε ένα άρθρο του Πανεπιστημίου Northwestern, ΗΠΑ, που δημοσιεύτηκε τον Μάιο στο περιοδικό ScienceDaily, με τίτλο «Τα επίπεδα της βιταμίνης D, φαίνεται να παίζουν κάποιο ρόλο στον ρυθμό θνητότητας από COVID-19».
Το άρθρο αυτό καταλήγει ότι ασθενείς με ΜΕΓΑΛΗ ΕΛΛΕΙΨΗ ( βιταμίνης D) έχουν διπλάσιες πιθανότητες να βιώσουν σοβαρές επιπλοκές. Στο ίδιο άρθρο οι ερευνητές βρήκαν ότι ασθενείς από χώρες με υψηλή θνητότητα COVID-19 (π.χ. Ισπανία, Ιταλία και Ηνωμένο Βασίλειο) είχαν χαμηλότερα επίπεδα βιταμίνης D, συγκρινόμενα με ασθενείς χωρών που δεν κτυπήθηκαν πολύ. Στην ίδια κλινική μελέτη βρέθηκε ότι προηγούμενη χρήση βιταμίνης D, μείωσε το ρίσκο εισαγωγής στις ΜΕΘ κατά 25 φορές. Ουάου.
Ας περάσουμε τώρα μετά το άρθρο της Daily Telegraph σε κάτι πιο επιστημονικό, και ας προσγειωθούμε στις σελίδες του περιοδικού British Medical Journal, για την εγκυρότητα του οποίου δεν χρειάζεται να πούμε τίποτα, παρά μόνο να αναφέρουμε ότι έχει Impact Factor 30 (πάρα πολύ μεγάλη εγκυρότητα).
Το άρθρο βγήκε τον Σεπτέμβριο του 2020, με τίτλο «COVID-19 : Έχουμε οι άνθρωποι προϋπάρχουσα ανοσία;» και ισχυρίζεται μεταξύ άλλων, ότι ο γενικός πληθυσμός, σε ποσοστό 50% έχει προϋπάρχουσα ανοσία στην COVID-19, παρά το γεγονός ότι πρόκειται για έναν νέο ιό, λόγω διασταυρούμενων αντισωμάτων. Επίσης στο ίδιο άρθρο δηλώνεται ότι η αντίδραση των Τ λεμφοκυττάρων είναι πιο σημαντική από αυτήν των Β κυττάρων, στην COVID-19. Μα θα μου πείτε λογικά, που μπαίνει η βιταμίνη D; Περιμένετε και θα δείτε. To 2010 το πανεπιστήμιο της Κοπεγχάγης δημοσίευσε στο πολύ έγκριτο Nature Immunology ένα άρθρο με τίτλο «Η βιταμίνη D ελέγχει την σηματοδότηση και ενεργοποίηση του αντιγονικού υποδοχέα των ανθρώπινων Τ κυττάρων». Bingo!!!
Τα Τ- δολοφονικά λεμφοκύτταρα έχουν πάνω τους υποδοχείς (γάντζους) πάνω στους οποίους πρέπει να γαντζωθεί η βιταμίνη D, προκειμένου να ενεργοποιηθούν. Όταν τα Τ-λεμφοκύτταρα εκτεθούν στον ιό, αρχίζουν και παράγουν στην επιφάνειά τους αυτούς τους ειδικούς γάντζους για βιταμίνη D. Όταν έχουμε χαμηλή συγκέντρωση βιταμίνης D στο αίμα, παρατηρείται ανεπαρκής ενεργοποίηση των δολοφονικών κυττάρων Τ.
Πάμε πίσω πάλι στο άρθρο του British Medical Journal. Εκεί οι ερευνητές ισχυρίζονται ότι η βιταμίνη D ελέγχει την καταιγίδα κυτοκινών, που ευθύνεται για την πλημμύρα των πνευμόνων με υγρό στην πολύ σοβαρή COVID-19.
Οι Γιαπωνέζοι που τρώνε πολύ ψάρι και παρουσίασαν χαμηλούς θανατηφόρους δείκτες, έχουν επίπεδα βιταμίνης D πάνω από 30ng/ml, ενώ οι Εγγλέζοι έχουν κάτω από 20 ng/ml. Tα ψάρια όπως και τα οστρακοειδή έχουν μεγάλα ποσά βιταμίνης D.
Τέλος στον αφηγητή μας John Campbell, o Ινδός ερευνητής Rahul από το νότιο παραθαλάσσιο ινδικό κρατίδιο Kerala, δήλωσε ότι στην διάρκεια της ισπανικής γρίπης του 1918, η Kerala δεν θρήνησε πολλά θύματα, πιθανόν λόγω της μεγάλης κατανάλωσης ψαριών, σε σχέση με τους φυτοφάγους Ινδούς.
Ο κορυφαίος λοιμωξιολόγος των ΗΠΑ, ο Dr. Anthony Fauci, παίρνει καθημερινά ένα χάπι βιταμίνης D των 6000 I.U. ( διεθνών μονάδων). Ο αφηγητής μας παίρνει 2000 I.U. Σύμφωνα με τα δεδομένα των εργασιών που αναφέρθηκαν, οι επίσημες συνιστώμενες δόσεις βιταμίνης D, από το αμερικάνικο (400 I.U.) και το αγγλικό (800 I.U.) σύστημα, ΔΕΝ εξασφαλίζουν τα βέλτιστα επίπεδα βιταμίνης D στον ορό, για προστασία από την COVID-19. Καιρός είναι οι κυβερνήσεις να κάνουν κάτι γι αυτό.
https://www.facebook.com/akaragiorgas/posts/3395671243816108