«Βομβαρδισμός» με sms στα κινητά μη εμβολιασμένων από αύριο- Όλα τα μέτρα που εξετάζονται

Συναγερμός για αύξηση των κρουσμάτων από τον Πρύτανη του ΑΠΘ.

Parallaxi
βομβαρδισμός-με-sms-στα-κινητά-μη-εμβο-820902
Parallaxi
Εικόνα: SOOC

Η ανησυχητική αύξηση των κρουσμάτων κορωνοϊού στη χώρα έχει σημάνει συναγερμό σε κυβέρνηση και ειδικούς, ενώ υιοθετούνται νέες μέθοδοι πειθούς των ανεμβολίαστων.

Το τελευταίο 24ωρο καταγράφηκε ρεκόρ κρουσμάτων με 4.696 νέες μολύνσεις με ιδιαίτερα αυξημένη διάδοση τόσο στη Θεσσαλονίκη, όσο και στη Λάρισα και σε μια σειρά από περιοχές της βόρειας Ελλάδας. Την ίδια ώρα, η διάδοση στην Αττική φλερτάρει με τα 1.000 κρούσματα.

Ιδιαίτερα αυξημένη η διάδοση του κορωνοϊού και στη Μαγνησία, που το τελευταίο 24ωρο καταγράφει 207 νέα κρούσματα.

Αρχίζει πίεση στις ΜΕΘ

Ενδεικτικό της επιβαρυμένης επιδημιολογικής εικόνας αποτελούν οι 404 διασωληνωμένοι στα νοσοκομεία της χώρας. Μεταξύ των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι, 344 (85.15%) είναι ανεμβολίαστοι ή μερικώς εμβολιασμένοι και 60 (14.85%) είναι πλήρως εμβολιασμένοι.

Η εκστρατεία των sms σε ανεμβολίαστους

Δεδομένου ότι δεν εξετάζεται γενίκευση της υποχρεωτικότητας, η κυβέρνηση σε αυτή τη φάση καταλήγει στην ανάγκη να πείσει όσους πολίτες δεν έχουν κάνει ακόμη το εμβόλιο και ξεκινά από αύριο Δευτέρα 1 Νοεμβρίου να στέλνει καθημερινά μηνύματα στα κινητά τηλέφωνα 450.000 ανεμβολίαστων

Κάθε μέρα οι ανεμβολίαστοι θα λαμβάνουν διαφορετικό sms.

Σύμφωνα με τον τηλεοπτικό σταθμό ΣΚΑΪ, τα προσωπικά δεδομένα παραχωρήθηκαν από την πλατφόρμα της ΗΔΙΚΑ.

Την ίδια ώρα, μηνύματα έχουν ήδη αρχίσει να λαμβάνουν και οι άνω των 50 ετών για να κλείσουν ραντεβού για την τρίτη δόση του εμβολίου.

Δείτε τα παραδείγματα μηνυμάτων ανά ημέρα:

Μήνυμα προς ανεμβολίαστους κάθε Δευτέρα: «Σύσσωμη η παγκόσμια επιστημονική κοινότητα τάσσεται υπέρ του εμβολιασμού κατά της covid-19. Μπορείς και εσύ να γίνεις μέρος της λύσης. Κλείσε τώρα το ραντεβού σου για εμβόλιο στο emvolio.gov.gr».

Μήνυμα προς ανεμβολίαστους κάθε Τρίτη: «Τα παιδιά μας πρέπει να είναι ασφαλή στο σχολείο τους. Να υλοποιήσουν τα όνειρά τους. Στο δικό σας χέρι είναι να τους δώσουμε ένα ασφαλές μέλλον. Εμβολιάσου μαζί με την οικογένειά σου».

Μήνυμα προς ανεμβολίαστους κάθε Τετάρτη: «Σήμερα 7 στους 10 διασωληνωμένους ασθενείς από covid είναι άνω των 60 ετών και 9 στους 10 είναι ανεμβολίαστοι. Αν ανήκεις σε μια από τις δύο ομάδες κλείσε τώρα το δικό σου ραντεβού για να μπορείς να πάρεις την ζωή σου πίσω».

Μήνυμα προς ανεμβολίαστους κάθε Πέμπτη: «Περισσότεροι από 6,5 εκατομμύρια Έλληνες και Ελληνίδες εμπιστεύτηκαν την επιστήμη και έκαναν το εμβόλιο για την covid-19. Εσύ και η οικογένειά σου μπορείτε να νιώσετε περισσότερο ασφαλείς και σίγουροι. Πάρτε την ζωή στα χέρια σας κάνοντας το εμβόλιο ενάντια στην covid-19».

Μήνυμα προς ανεμβολίαστους κάθε Παρασκευή: «Οι ανεμβολίαστοι έχουν 13 έως 20 φορές μεγαλύτερο κίνδυνο να νοσήσουν βαριά και να διασωληνωθούν από τους εμβολιασμένους. Εσύ θα μείνεις ανεμβολίαστος;».

Τι μέτρα εξετάζουν οι ειδικοί

Επιπλέον, η συζήτηση έχει ήδη ξεκινήσει στις τάξεις των ειδικών της επιτροπής για τον κορωνοϊό, σχετικά με τους τρόπους παρέμβασης για να αντιμετωπιστεί η αυξημένη διάδοση στη βόρεια Ελλάδα.

Μιλώντας στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ, ο επίκουρος καθηγητής Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ, Γκίκας Μαγιορκίνης ξεκαθάρισε πως δεν εξετάζεται σε καμία περίπτωση η επιβολή lockdown. «Το βασικό στοιχείο σε όποια μέτρα έχουμε στο μυαλό μας είναι ότι η πιθανότητα εκρίζωσης του ιού έχει εκμηδενιστεί, όλοι μας αργά ή γρήγορα θα έρθουμε σε επαφή με τον ιό και ο εμβολιασμός αποτελεί μονόδρομο για την επιστροφή στην κανονικότητα» τόνισε.

Στο τραπέζι κλείσιμο νυχτερινών κέντρων σε «κόκκινες περιοχές»

Για τη συνεχή αύξηση των κρουσμάτων κορονοϊού και το νέο, αρνητικό ρεκόρ που σημειώθηκε το Σάββατο, 20 Οκτωβρίου, μίλησε ο καθηγητής Επιδημιολογίας και μέλος της Επιτροπής Ειδικών Γκίκας Μαγιορκίνης. Ο καθηγητής άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο της λήψης νέων μέτρων για τον περιορισμό της πανδημίας, μεταξύ των οποίων είναι και το κλείσιμο νυχτερινών κέντρων στις «κόκκινες» περιοχές.

Ο καθηγητής δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να παρθούν μέτρα όπως αυτό της κοινωνικής αποστασιοποίησης αλλά, όπως είπε, «μόνο σε ακραίες συνθήκες σε περιοχές με χαμηλά ποσοστά εμβολιασμού και μόνο με την προοπτική να αρθούν μόνο όταν το επίπεδο εμβολιασμού ξεπεράσει ένα συγκεκριμένο ποσοστό». «Αν το σύστημα Υγείας φτάσει στα όριά του, τότε θα μπορούσαν να μπουν κάποια μέτρα κοινωνικής αποστασιοποίησης. Ίσως να κλείσουν τελείως τα νυχτερινά κέντρα διασκέδασης στις “κόκκινες” περιοχές για κάποιο χρονικό διάστημα», υπογράμμισε στο ΣΚΑΪ.

Ιδιαίτερος προβληματισμός επικρατεί και για τη Βόρεια Ελλάδα

Ιδιαίτερος προβληματισμός επικρατεί και για τη Βόρεια Ελλάδα, όπως ανέφερε η πρόεδρος της ΕΙΝΑΠ, Ματίνα Παγώνη. Επικαλούμενη στοιχεία που έχει στη διάθεσή της, η γιατρός, μιλώντας στον ΣΚΑΪ, υπογράμμισε ότι η πληρότητα στις ΜΕΘ σε Θεσσαλονίκη και Βόρεια Ελλάδα έφτασε το 95,7% ενώ στην Αθήνα το 75%.

Την ίδια ώρα, ο διευθυντής της ΜΕΘ Παπανικολάου, Νίκος Καπραβέλος τόνισε ότι η κατάσταση στη Βόρεια Ελλάδα είναι οριακή. «Για την επόμενη εφημερία δεν έχουμε καμία κλίνη εντατικής διαθέσιμη, κάνουμε απεγνωσμένες προσπάθειες να διαμορφώσουμε χώρους σε χειρουργεία για να προστατέψουμε όσους τυχόν κινδυνέψουν», σημείωσε χαρακτηριστικά.

«Όταν έχουμε μία καθημερινή αύξηση των ατόμων που νοσηλεύονται σε ΜΕΘ, το αποτέλεσμα της άσχημης έκβασης θα το δούμε σε λίγες εβδομάδες. Θα δούμε, δηλαδή, μία σταδιακή αύξηση των θανάτων», ήταν τα λόγια του πρύτανη του ΕΚΠΑ, Θάνου Δημόπουλου στην πρωινή εκπομπή του MEGA.

«Να απαγορευτούν οι μεικτοί χώροι στην εστίαση»

Την πρόταση του να πάψουν να υπάρχουν μεικτοί χώροι στην εστίαση μετέφερε ο Θεόδωρος Βασιλακόπουλος. Ο καθηγητής πνευμονολογίας και εντατικής θεραπείας, μιλώντας στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ, τόνισε ότι η απαγόρευση των μεικτών χώρων στην εστίαση μπορεί να αποτελέσει μια λύση στην έξαρση της πανδημίας.

Βασιλακόπουλος: Ο κόσμος έχει αποφασίσει ότι δεν θα τηρεί τα μέτρα Τα πράγματα θα ήταν καλύτερα αν τα καταστήματα εστίασης λειτουργούσαν μόνο για εμβολιασμένους σε εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους, σύμφωνα με όσα υποστήριξε. «Tα μέτρα δεν τηρούνται σχεδόν πουθενά, ο κόσμος έχει αποφασίσει ότι δεν θα τα ακολουθεί», πρόσθεσε.

Στη συνέχεια ο κ. Βασιλακόπουλος τάχθηκε ανοιχτά υπέρ της επέκτασης της υποχρεωτικότητας του εμβολιασμού σε ομάδες ανθρώπων που έρχονται σε επαφή με αρκετό κόσμο. «Είναι αστείο σε ένα κατάστημα όλοι οι θαμώνες να πρέπει να είναι εμβολιασμένοι και εργαζόμενοι να μπορούν να είναι ανεμβολίαστοι», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Παράλληλα ο καθηγητής προέβλεψε ότι το επόμενο διάστημα θα σημειωθεί αύξηση τον κρουσμάτων, αλλά δεν θέλησε να κάνει κάποια συγκεκριμένη πρόβλεψη γιατί με αυτόν τον τρόπο «χάνεται η εμπιστοσύνη του κόσμου στην επιστήμη», αν τελικά δεν επιβεβαιωθεί.

Πρύτανης ΑΠΘ: Είμαστε σε συναγερμό, προς αύξηση κρουσμάτων– Μπορεί και 5πλάσιοι οι ασυμπτωματικοί 

«Είμαστε σε σημείο συναγερμού» προειδοποίησε μέσω του ΣΚΑΪ ο πρύτανης του ΑΠΘ Νίκος Παπαϊωάννου για την αύξηση της διασποράς του κορωνοϊού μέσω .

«Η εκτίμηση είναι ότι θα έχουμε αύξηση των κρουσμάτων. Τέλη της άλλης εβδομάδας θα έχουμε και το αποτύπωμα της εβδομάδας της 26ης Οκτωβρίου» επισήμανε ο πρύτανης.

«Όλο το προηγούμενο διάστημα είχαμε ήπιες αυξητικές τάσεις το τελευταίο διάστημα βλέπουμε ότι η τάση αυτή επιταχύνεται με μεγάλη διασπορά στην κοινότητα, σε ανεμβολίαστους αλλά και εμβολιασμένους που νοσούν» τόνισε ο κ. Παπαϊωάννου. Εκτίμησε δε ότι μπορεί να έχουμε πέντε φορές περισσότερους ασυμπτωματικούς απ ό,τι συμπτωματικούς, επικαλούμενος μελέτη της ερευνητικής ομάδας του ΑΠΘ.

«Πιθανόν να έχουμε πολλούς ασυμπτωματικούς που διασπείρουν σε ανεμβολίαστους και σε ηλικιωμένους με υποκείμενα νοσήματα, όποτε υπάρχει ένας κύκλος που αυτοτροφοδοτείται» δήλωσε.

Σε αυτή τη φάση το μόνο όπλο μας είναι να αυξηθεί η εμβολιαστική κάλυψη τουλάχιστον στη Θεσσαλονίκη, αλλά και πανελλαδικά επισήμανε. «Ο εμβολιασμένος έχει αντισώματα δεν σημαίνει όμως ότι δεν μπορεί να νοσήσει, πολύ πιο ελαφρά βέβαια, και βέβαια εκκρίνει πολύ μικρότερο ιικό φορτίο από τον ανεμβολίαστο» διευκρίνισε.

«Πρέπει και μπορούμε να πείσουμε τους ανεμβολίαστους συμπολίτες μας» υπογράμμισε.

Σύμφωνα με ρεπορτά του ΣΚΑΪ, το νέο υψηλό με 4.696 νέα κρούσματα, οδηγεί αναπόφευκτα σε σκέψεις για την επιβολή μέτρων, την ώρα ειδικά που αυξάνεται η πίεση στις ΜΕΘ όπου νοσηλεύονται διασωληνωμένοι 404 ασθενείς. Το Σάββατο, επίσης, ανακοινώθηκαν 38 νέοι θάνατοι οδηγώντας τον αριθμό των νεκρών από την πανδημία στην χώρα μας σε 15.894.

Το θέμα αναμένεται να απασχολήσει την Επιτροπή των Ειδικών στη συνεδρίασή της, την προσεχή Τετάρτη.

«Αν το σύστημα Υγείας φτάσει στα όριά του, τότε θα μπορούσαν να μπουν κάποια μέτρα κοινωνικής αποστασιοποίησης. Ίσως να κλείσουν τελείως τα νυχτερινά κέντρα διασκέδασης στις ‘κόκκινες’ περιοχές για κάποιο χρονικό διάστημα», τόνισε στον ΣΚΑΪ ο  καθηγητής Επιδημιολογίας και μέλος της Επιτροπής Ειδικών Γκίκας Μαγιορκίνης διευκρινίζοντας, ωστόσο, ότι στα μέτρα αυτά δεν συμπεριλαμβάνεται το lockdown.

Εξάλλου, από την προσεχή Δευτέρα και καθημερινά θα στέλνονται μηνύματα στα κινητά τηλέφωνα 450.000 ανεμβολίαστων.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του ΣΚΑΪ, τα προσωπικά δεδομένα παραχωρήθηκαν από την πλατφόρμα της ΗΔΙΚΑ και κάθε μέρα οι ανεμβολίαστοι θα λαμβάνουν διαφορετικό SMS.

Μηνύματα έχουν ήδη αρχίσει να λαμβάνουν και οι άνω των 50 ετών για να κλείσουν ραντεβού για την τρίτη δόση του εμβολίου.

Πρασσάς για κορονοϊό: «Φωνάζουν» τα νούμερα – Χρειάζεται νέο εθνικό σχέδιο

Tην ανάγκη συγκρότησης ενός νέου εθνικού πλάνου αντιμετώπισης της πανδημίας σημείωσε ο Διδάκτωρ Μοριακής Βιολογίας Παν. Τορόντο Γιάννης Πρασσάς, μιλώντας στην εκπομπή του OPEN «Τώρα ό,τι συμβαίνει».

«Έχουμε όλα τα εργαλεία κι όμως η κατάσταση είναι τραγική, χρειαζόμαστε νέο εθνικό πλάνο». Όπως είπε είναι τραγικό να ακούς τέλη Οκτώβρη ότι έχουμε φτάσει σε αυτό το τέλμα! Δεν έχουμε αντιληφθεί πόσο επικίνδυνο είναι να μην υπάρχει κρεβάτι στις ΜΕΘ.

Χρειάζεται άμεσα νέο εθνικό πλάνο, τόνισε και πρόσθεσε ότι το διακύβευμα για τις ΜΕΘ είναι τεράστιο. Θα βρούμε δύσκολες στροφές αν δεν πάρουμε μέτρα, σημείωσε ο κ. Πρασσάς. Εχουμε φτάσει σε σημείο χωρίς ξεκάθαρο σχέδιο, πρέπει να υπάρξει στοχευμένη πίεση σε ανεμβολίαστους ηλικιωμένους. «Να πιέσουμε περισσότερο. Να γίνει κάλεσμα σε όλους ότι δεν έχουμε τελειώσει. Δεν έχουμε το περιθώριο να ξανακάνουμε τα ίδια λάθη», τόνισε.

Ο ίδιος πρόσθεσε ότι δεν γίνεται να ανοίξει η Ελλάδα και πως πρέπει να είμαστε πιο προσεκτικοί. «Τα νούμερα φωνάζουν», τόνισε και κάλεσε τους ανεμβολίαστους άνω των 60 να «τρέξουν να εμβολιαστούν. Όσοι είναι άνω των 65, να κάνουν την τρίτη δόση».

Αναφερόμενος στον εμβολιασμό παιδιών 5 έως 11 ετών είπε ότι είναι ο πιο αποτελεσματικός τρόπος ακόμη και για τα παιδιά να προστατευτούν από τον ιό. «Δύσκολο να προβλέψεις πότε θα τελειώσει η πανδημία αυτή. Θα περάσει όταν η μεγάλη πλειοψηφία του πλανήτη, θα εμβολιαστεί. Πιστεύω μέχρι τέλη 2022», εκτίμησε ο κ. Πρασσάς. «Μέχρι να φτάσουμε στην Άνοιξη, νομίζω θα έχουμε γυρίσει σελίδα. Όμως μη γίνει μέχρι τότε μία πορεία τραγικής στροφής», κατέληξε.

Πηγές: Έθνος / skai.gr/ iefimerida 

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα