Διεθνή

Βόρεια Κορέα: Αντιμέτωπη με διατροφική κρίση

Τι δηλώνει ο Βορειοκορεάτης ηγέτης για την οικονομία, τον κορονοϊό και τη διατροφική κατάσταση.

Parallaxi
βόρεια-κορέα-αντιμέτωπη-με-διατροφικ-562014
Parallaxi

Σε κυνική παραδοχή της διατροφικής κρίσης που αντιμετωπίζει η Βόρεια Κορέα προέβη ο Κιμ Γιονγκ – Oυν, κάνοντας λόγο για «τεταμένη διατροφική κατάσταση».

Η οικονομίας της Βόρειας Κορέας έχει πληγεί από τις πολλές διεθνείς κυρώσεις που έχουν επιβληθεί στη χώρα λόγω των διάφορων πυρηνικών και βαλλιστικών προγραμμάτων της, αντιμετωπίζοντας τα τελευταία χρόνια σοβαρές ελλείψεις τροφίμων. Η ήδη τεταμένη κατάσταση επιβαρύνθηκε ακόμη περισσότερο από την πανδημία του κορονοϊού, αλλά και από τα ακραία καιρικά φαινόμενα.

Όπως έγινε γνωστό από το επίσημο πρακτορείο KCNA, κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης της Κεντρικής Επιτροπής του Εργατικού Κόμματος της Βόρειας Κορέας, ο Κιμ Γιονγκ – Oυν δήλωσε πως η οικονομική κατάσταση της χώρας έχει βελτιωθεί, δεδομένης της αύξησης κατά 2% της βιομηχανικής παραγωγής κατά το τρέχον έτος.

Παρόλα αυτά, ο Βορειοκορεάτης ηγέτης παραδέχθηκε ότι υπάρχει «μια σειρά δυσκολιών εξ αιτίας προκλήσεων», υπογραμμίζοντας πως «η διατροφική κατάσταση είναι πλέον τεταμένη διότι ο αγροτικός τομέας δεν κατάφερε να πετύχει τους στόχους του στην παραγωγή σιτηρών εξαιτίας των ζημιών που προκάλεσαν πέρυσι οι τυφώνες».

Σύμφωνα με τα μέχρι στιγμής γνωστά δεδομένα, το καλοκαίρι του 2020 χιλιάδες σπίτια και καλλιεργήσιμες εκτάσεις καταστράφηκαν από τυφώνες που συνοδεύτηκαν από πλημμύρες, με τον Κιμ Γιονγκ – Oυν να θέτει το ζήτημα της υιοθέτησης μέτρων για να ανασχεθούν οι επιπτώσεις των φυσικών καταστροφών και να διασφαλιστούν οι σοδειές.

Όσον αφορά την κατάσταση του κορονοϊού, το καθεστώς σημειώνει πως η Βόρεια Κορέα είναι μια από τις πρώτες χώρες που επέβαλαν αυστηρούς υγειονομικούς περιορισμούς, μεταξύ των οποίων και το κλείσιμο των συνόρων της χώρας, ιδιαίτερα με τη Κίνα, προκειμένου να αποφευχθεί στην επικράτειά της η εξάπλωση του κορονοϊού, τονίζοντας πως δεν έχουν καταγραφεί κρούσματα κορονοϊού, κάτι για το οποίο αμφιβάλλουν οι ειδικοί.

Στην αμφισβήτηση των παραπάνω δεδομένων συνεπικουρεί το γεγονός πως οι εμπορικές συναλλαγές με την Κίνα, η οποία στηρίζει οικονομικά και πολιτικά τη Βόρεια Κορέα, δεν έχουν πτωτική τάση.

Ο Κιμ Γιονγκ – Oυν, βέβαια, τον περασμένο Απρίλιο παραδέχθηκε τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει η χώρα, ζητώντας από τους αξιωματούχους να «ξεκινήσουν μια ακόμη επίπονη παρέλαση, ακόμη πιο σκληρή για να βοηθήσουν τους πολίτες να αντιμετωπίσουν τις δυσκολίες».

Η «επίπονη παρέλαση» είναι μια έκφραση που είχαν χρησιμοποιήσει στη Βόρεια Κορέα για να χαρακτηρίσουν τον λιμό της δεκαετίας του 1990, ο οποίος οδήγησε στο θάνατο χιλιάδες ανθρώπους, ιδιαίτερα, μετά τη μείωση της βοήθειας που παρείχε η Μόσχα, αφότου κατέρρευσε η Σοβιετική Ένωση.

Σύμφωνα με το Γραφείο Συντονισμού Ανθρωπιστικών Υποθέσεων του ΟΗΕ (OCHA) είναι πιθανό η πανδημία να επιδείνωσε την ανθρωπιστική κατάσταση στη Βόρεια Κορέα, όπου 10,6 εκατομμύρια άνθρωποι χρήζουν βοήθειας.

Με πληροφορίες από το ΑΠΕ – ΜΠΕ

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα