Βόρεια Κορέα: Μας έστειλαν τον κορονοϊό με… μπαλόνια
Κατηγορεί τη Νότια Κορέα και κάνει λόγο για «εξωγήινα πράγματα»
Για… μπαλόνια με κορονοϊό, τα οποία εστάλησαν στη χώρα από τη Νότια Κορέα από ομάδες αποστατών και έσπειραν τον ιό και σε εκείνη, κάνει λόγο η Βόρεια Κορέα, προσπαθώντας να δικαιολογήσει τα κρούσματα που καταγράφονται.
Για δύο χρόνια το καθεστώς της Πιονγκ Γιάνγκ υποστήριζε ότι δεν υπήρχε κανένα κρούσμα κορονοϊού στη χώρα.
Αυτό μέχρι τις 12 του περασμένου Μαΐου, όταν παραδέχθηκε τις πρώτες μολύνσεις, εκφράζοντας, παράλληλα, φόβους για το αν θα ανταπεξέλθει το σύστημα υγείας.
Την Παρασκευή, η χώρα ανέφερε ότι 4.570 άτομα εμφάνιζαν πρόσφατα συμπτώματα πυρετού, ανεβάζοντας τον συνολικό αριθμό κρουσμάτων σε 4,74 εκατομμύρια. Οι υγειονομικές αρχές αναφέρονται στα συμπτώματα πυρετού και όχι στον Covid-19, προφανώς λόγω έλλειψης τεστ, ενώ η χώρα έχει αναφέρει μόνο 73 θανάτους.
Το επίσημο πρακτορείο ειδήσεων KCNA ανέφερε την Παρασκευή ότι ένας 18χρονος στρατιώτης και ένα πεντάχρονο παιδί, που είχαν αγγίξει «άγνωστα υλικά» στην ανατολική κομητεία Kumgang στις αρχές Απριλίου, παρουσίασαν συμπτώματα και αργότερα βρέθηκαν θετικοί στον Covid-19, όπως υποστηρίζει ο Guardian.
«Μια απότομη αύξηση των κρουσμάτων πυρετού παρατηρήθηκε στις επαφές τους. Μια ομάδα ατόμων με πυρετό εμφανίστηκε στην περιοχή για πρώτη φορά», ανέφερε το πρακτορείο.
Να σημειωθεί ότι η πρώτη φορά που ομάδες Βορειοκορεατών αποστατών πιστεύεται ότι έστειλαν μπαλόνια πέρα από τα σύνορα φέτος, ήταν στα τέλη Απριλίου από τη δυτική περιοχή Gimpo.
Το KCNA προειδοποίησε τους πολίτες «να αντιμετωπίζουν προσεκτικά τα εξωγήινα πράγματα που έρχονται από τον άνεμο και άλλα κλιματικά φαινόμενα και μπαλόνια στις περιοχές κατά μήκος της γραμμής οριοθέτησης και των συνόρων».
Αν και η έκθεση δεν κατονομάζει τη Νότια Κορέα, ακτιβιστές πράγματι έχουν χρησιμοποιήσει μπαλόνια για να στείλουν φυλλάδια κατά του καθεστώτος και ανθρωπιστική βοήθεια στα βαριά οπλισμένα σύνορα των χωρών.
Σε απάντησή του, το υπουργείο Ενοποίησης του Νότου είπε την Παρασκευή ότι δεν υπάρχει «καμία πιθανότητα» ο κορονοϊός να εισήλθε στον Βορρά μέσω μπαλονιών.
Οι ειδικοί ήταν επιφυλακτικοί σχετικά με τον ισχυρισμό της Πιονγκγιάνγκ. «Είναι δύσκολο να πιστέψουμε τον ισχυρισμό της Βόρειας Κορέας, επιστημονικά μιλώντας, δεδομένου ότι η πιθανότητα εξάπλωσης του ιού μέσω αντικειμένων είναι αρκετά χαμηλή», δήλωσε ο Yang Moo-jin, καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Βορειοκορεατικών Σπουδών στη Σεούλ.
Τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων των ΗΠΑ λένε ότι ο κίνδυνος μόλυνσης ατόμων μέσω επαφής με μολυσμένες επιφάνειες ή αντικείμενα θεωρείται γενικά χαμηλός, αν και δεν είναι αδύνατος.
Τι υποστηρίζει η Πιονγκγιάνγκ
Το καθεστώς δεν έχει υποστηρίξει δημόσια μια πιο εύλογη εξήγηση, για παράδειγμα, ότι ο Covid εισήλθε στη Βόρεια Κορέα, αφού ξανάρχισε το διασυνοριακό εμπόριο με την Κίνα.
«Αν κατέληγαν στο συμπέρασμα ότι ο ιός προέρχεται από την Κίνα, θα έπρεπε να αυστηροποιήσουν τα μέτρα καραντίνας στη συνοριακή περιοχή σε μια περαιτέρω οπισθοδρόμηση στο εμπόριο Βόρειας Κορέας-Κίνας», δήλωσε ο Lim Eul-chul, καθηγητής στο Ινστιτούτο Άπω Ανατολής στο Πανεπιστήμιο Kyungnam.
Οι αναφορές των βορειοκορεατικών αρχών υποδηλώνουν ότι η χώρα απέφυγε ένα καταστροφικό ξέσπασμα, αν και είναι αδύνατο να επαληθευτούν ανεξάρτητα επίσημα στατιστικά στοιχεία για κρούσματα και θανάτους.
Η Πιονγκγιάνγκ έχει απορρίψει εξωτερικές προσφορές ανθρωπιστικής βοήθειας, συμπεριλαμβανομένων εμβολίων κατά του κορονοϊού και ιατρικών προμηθειών, για να τη βοηθήσει να αντιμετωπίσει την πανδημία.
Το υπουργείο Εξωτερικών της Βόρειας Κορέας είπε ότι οι ΗΠΑ ήταν ανειλικρινείς στο να προσφέρουν βοήθεια, ενώ συνέχιζαν να διεξάγουν στρατιωτικές ασκήσεις και πίεσαν για περισσότερες κυρώσεις ως απάντηση στα προγράμματα πυρηνικών και βαλλιστικών πυραύλων του καθεστώτος.
ΠΗΓΗ: ethnos.gr