H βουλευτική πρόταση για εγκατάσταση προσφύγων σε Γυάρο και Μακρόνησο

Αν έχεις δει το Stateless ίσως καταλάβεις τι είδους νέες δομές ''φιλοξενίας'' έχουν στο νου τους να εγκαταστήσουν σε ελληνικά νησιά και βραχονησίδες έλληνες βουλευτές.

Parallaxi
h-βουλευτική-πρόταση-για-εγκατάσταση-π-655967
Parallaxi

Αν έχεις δει το Stateless ίσως καταλάβεις τι είδους νέες δομές ”φιλοξενίας” έχουν στο νου τους να εγκαταστήσουν σε ελληνικά νησιά και βραχονησίδες έλληνες βουλευτές. Η αποκάλυψη του Γερμανικού περιοδικού Focus είναι πραγματικά σοκαριστική. H αλήθεια σοκαριστικότερη αφού οι βουλευτές μιλάνε όχι μόνο για ξερονήσια αλλά ακόμα και για υπεράκτιες πλατφόρμες μέσα στη θάλασσα.

To δημοσίευμα γράφει για μυστικές επαφές που είχαν βουλευτές της ΝΔ με στελέχη   του CDU στο Βερολίνο, προκειμένου να εξεταστούν οι πιθανότητες χρηματοδότησης του σχεδίου μεταφοράς προσφύγων σε κλειστά στρατόπεδα σε έρημα νησιά όπως η Γυάρος και η Μακρόνησος.

Ο Άρης Καλαντίδης μετέφρασε το δημοσίευμα του Focus:

«ΑΥΣΤΡΑΛΙΑΝΟ ΜΟΝΤΕΛΟ»: ΟΙ ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ ΤΗΣ ΜΟΡΙΑΣ ΑΠΕΙΛΟΥΝΤΑΙ ΜΕ ΜΕΤΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΣΕ ΕΝΑ ΝΗΣΙ ΜΕ ΚΑΚΗ ΦΗΜΗ.

Βραχονησίδα Μακρόνησος, Εδώ και μήνες υπάρχουν όλο και πιο έντονες φωνές στο κυβερνών κόμμα της Νέας Δημοκρατίας που έχουν προτείνει ένα «αυστραλιανό μοντέλο» για την Ελλάδα. Τώρα αυτές μοιάζει να δυναμώνουν. Υπάρχει δημόσια συζήτηση για «βραχονησίδες» ή «ακατοίκητα νησιά του δυτικού Αιγαίου που βρίσκονται κοντά στην ηπειρωτική χώρα», τα οποία θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για τη δημιουργία ενός μεγάλου, απομονωμένου καταυλισμού.

Σύμφωνα με δημοσιεύματα του τύπου, η πρόταση αυτή εξετάστηκε σοβαρά στις 27 Φεβρουαρίου σε συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου υπό τον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη. Στις 5 Μαρτίου, ο εκπρόσωπος της κυβέρνησης Πέτσας επιβεβαίωσε ότι η λύση των νησίων ήταν εφικτή. Μιλάμε για τα βραχονήσια της Μακρονήσου και του Γιάρου. Αρκετοί βουλευτές, μεταξύ των οποίων οι πρώην υπουργοί Μανούσος Βουλουδάκης και Θοδωρής Ρουσόπουλος, ταξίδεψαν στο Βερολίνο τον Μάρτιο. Ο Βουλουδάκης παρουσίασε το σχέδιο ως δική του ιδέα στους Thorsten Frei και Marian Wendt, μέλη του CDU του Bundestag. Ο Βουλουδάκης ισχυρίζεται ότι ήταν ενθουσιασμένοι με την πρόταση.

Είπε επίσης ότι οι πολιτικοί του CDU του είχαν διαβεβαιώσει ότι μεγάλο μέρος της κοινοβουλευτικής ομάδας της CDU θα συμφωνούσε να χρηματοδοτήσει ένα τέτοιο στρατόπεδο με κονδύλια της ΕΕ. Στις 9 Σεπτεμβρίου, ο Βουλουδάκης υπέβαλε ξανά την πρότασή του, αναφερόμενος στους συναδέλφους του στο Βερολίνο.

Όμως αυτό που τα μέλη της Bundestag δεν μπορούσαν να γνωρίζουν: η ευφημιστική περιγραφή “βραχονησίδα” σημαίνει στην Ελλάδα, πάνω απ ‘όλα, τα πρώην νησιά εξορίας Μακρόνησος και Γυάρος.

Η χθεσινή ανατριχιαστική ανάρτηση του κ. Βουλουδάκη:

Προσπαθήσαμε στις μέχρι σήμερα επαφές μας στη Γερμανία, αφ’ενός να καταστήσουμε γνωστό σε όλους τους συνομιλητές μας τί ακριβώς συμβαίνει στα σύνορά μας αυτές τις ημέρες, αφ’ ετέρου να μάθουμε πώς διαχειρίζονται εδώ το μεταναστευτικό από πλευράς δημόσιας διοίκησης. Προσωπικά θεώρησα επίσης σκόπιμο να θέσω προς συζήτηση ως προσωπικές απόψεις μερικές ιδέες οι οποίες προκαλούν έντονες αντιρρήσεις, για να βολιδοσκοπήσω πώς διεθνείς συνομιλητές θα αντιδράσουν αν οι ιδέες αυτές υλοποιηθούν.
Περιληπτικά τα σημαντικότερα κατά την άποψή μου από την πολιτική συζήτηση:
Στη συνάντηση με τους βουλευτές του Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος (CDU) Thorsten Frei και Marian Wendt διαπιστώσαμε πλήρη κατανόηση των θέσεών μας και στήριξη της προσπάθειας της χώρας μας (είχαν προηγηθεί οι ξεκάθαρες δηλώσεις της Καγκελαρίου).
Τους ρώτησα πώς θα άκουγαν τη δημιουργία κέντρων υποδοχής μεταναστών σε ακατοίκητα νησιά ή σε υπεράκτιες πλατφόρμες, με προδιαγραφές που θα διασφαλίζουν αξιοπρεπή διαβίωση μέχρι την ολοκλήρωση της διαδικασίας ελέγχου των αιτήσεων ασύλου. Ήταν ευχάριστη έκπληξη για εμένα η εκτίμησή τους ότι τουλάχιστον η κοινοβουλευτική ομάδα του CDU (του μεγαλύτερου εταίρου του κυβερνητικού συνασπισμού) την πρόταση αυτή θα τη δεχόταν ευχαρίστως. Το γεγονός αυτό έχει σημασία – έστω ως μια αρχική ένδειξη – γιατί προφανώς τέτοιου τύπου κέντρα μπορούν να δημιουργηθούν μόνο με ευρωπαϊκή χρηματοδότηση.
Έθεσα άλλο ένα ζήτημα, και πάλι ως προσωπική άποψη: ίσως χρειασθεί να παραταθεί η αναστολή παραλαβής αιτήσεων ασύλου πέραν του ενός μηνός που αρχικά ανακοινώθηκε. Είπα ότι αυτή η αναστολή πρέπει να ισχύει μέχρι να εξομαλυνθεί η κατάσταση. Αλλιώς πάλι σε ένα μήνα θα βρεθούμε στην ίδια θέση! Στο σημείο αυτό θα αντιμετωπίσουμε μεγαλύτερη δυσκολία- μου είπαν ότι θα υπάρχει μεγάλη αντίδραση από τα κόμματα της Αριστεράς αλλά και από μέρος του CDU. Πρέπει όμως πιστεύω να δοκιμάσουμε με μεγαλύτερη αυτοπεποίθηση και στο σημείο αυτό: Προχθές το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Δικαιωμάτων του Ανθρώπου απέρριψε ασφαλιστικά μέτρα κατά της Ελλάδας για αυτήν την πολιτική, κι αυτό είναι αισιόδοξο μήνυμα.
Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα