Βουλή – 5η ΠΝΠ: Όσα δήλωσαν Τσίπρας, Πέτσας, Βρούτσης, Γεραπερίτης, Βαρουφάκης, Τσιάρας

Όσα ειπώθηκαν κατά τη συζήτηση στη Βουλή της 5ης Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου με τα κατεπείγοντα μέτρα για την αντιμετώπιση των συνεπειών της επιδημικής κρίσης.

Parallaxi
βουλή-5η-πνπ-όσα-δήλωσαν-τσίπρας-πέτσ-567754
Parallaxi

Αλ. Τσίπρας: Η πρόθεση της αντιπολίτευσης για στήριξη στην αντιμετώπιση της πανδημίας, δεν σημαίνει λευκή επιταγή στην κυβέρνηση – Οτιδήποτε άλλο πέρα από αποπομπή του κ. Βρούτση θα αποτελεί απόδειξη συνενοχής.

«Κάνετε πολύ μεγάλο λάθος, αν πιστεύετε ότι μπορείτε να εκμεταλλευθείτε τη πρόθεση των κομμάτων της αντιπολίτευσης να βάλουμε πλάτη στην αντιμετώπιση της πανδημίας, ως αδυναμία ή – ακόμη χειρότερα – ως λευκή επιταγή, να νομοθετείτε, να αποφασίζετε και να μη δίνετε λογαριασμό σε κανένα», είπε ο Αλέξης Τσίπρας απευθυνόμενος στην κυβέρνηση, κατά τη συζήτηση στη Βουλή της 5ης Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου με τα κατεπείγοντα μέτρα για την αντιμετώπιση των συνεπειών της επιδημικής κρίσης.

Αναφερόμενος στο ζήτημα της «τηλεκατάρτισης-φιάσκο», ο κ. Τσίπρας είπε ότι κάνει λάθος η κυβέρνηση αν νομίζει ότι «η σχεδόν ολοκληρωτική απουσία κριτικής προς την κυβέρνηση από τα μεγάλα ενημερωτικά συγκροτήματα, θα αποτελέσει επαρκή ασπίδα προστασίας». Είπε ότι αυτή και η «απόλυτη αποσιώπηση κάθε κριτικής και αντιπολιτευτικής φωνής των τελευταίων μηνών, δεν ήταν αρκετή για να κρύψει, να συγκαλύψει, ένα κορυφαίο σκάνδαλο εξυπηρέτησης φιλικών επιχειρηματικών συμφερόντων με δημόσιο χρήμα, αλλά και εμπαιγμού εκείνης της κοινωνικής ομάδας, στο όνομα της οποίας ο κ. Μητσοτάκης έστησε την αντιπολιτευτική του ρητορική όλα τα προηγούμενα χρόνια: των επιστημόνων αυτοαπασχολούμενων και ελεύθερων επαγγελματιών». Είπε ότι από την «γενικευμένη κατακραυγή και τη δυνατότητα να μεταδίδονται τα γεγονότα με μεγάλη ταχύτητα στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης» που οδήγησε στην «κακήν κακώς» ακύρωση της τηλεκατάρτισης, εκτέθηκαν «ανεπανόρθωτα» τόσο η κυβέρνηση όσο και το «συστημικό δημοσιογραφικό κατεστημένο που τη στηρίζει».

Έθεσε ερωτήματα τόσο προς τον κ. Μητσοτάκη όσο και στον κ. Βρούτση. «Τι ακριβώς πήρε πίσω ο κ. Μητσοτάκης; Τι ακριβώς ακύρωσε; Ποιος έχει την ευθύνη για τη μεγάλη αυτή κομπίνα που πήγε να στηθεί; Γιατί αρνήθηκε να έρθει να απαντήσει σήμερα στην ερώτηση που του έθεσα τη Τρίτη το πρωί, και για 24 ώρες συνέχιζε να δίνει εντολή στον υπουργό και στα στελέχη του να παρελαύνουν στα ΜΜΕ και να υπερασπίζονται με ψέματα το πρόγραμμα αυτό;».

Απευθυνόμενος στον κ. Βρούτση ζήτησε να απαντήσει ένα ερώτημα: «Μόνος του την έστησε τη δουλειά; Είχε ενημέρωση ο κ. Μητσοτάκης και το Μαξίμου για τα προγράμματα αυτά ή όχι; Αυτό να μας απαντήσει, τίποτα άλλο». «Αν δεν δώσει καμία απάντηση, ο νοών νοήτω» ανέφερε και προσέθεσε πως αν ο υπουργός Εργασίας δεν απαντήσει «σημαίνει ότι μαζί τα φτιάξατε» και πως «τότε θα πρέπει να δώσει την απάντηση ο κ. Μητσοτάκης στο ερώτημα και η απάντηση αυτή μόνο με έναν τρόπο μπορεί να δοθεί πειστικά, με την αποπομπή του κ. Βρούτση από το υπουργικό αξίωμα, οτιδήποτε άλλο θα αποτελεί απόδειξη συνενοχής».

Ο κ. Τσίπρας είπε ότι ο κ. Μητσοτάκης δεν αντέδρασε ούτε όταν ο ΣΥΡΙΖΑ και οι επιστημονικοί φορείς έλεγαν ότι τα κοινοτικά χρήματα μπορούν να δοθούν χωρίς μεσάζοντες στους δικαιούχους, ούτε όταν έλεγε πως «είναι αδιανόητο ως προϋπόθεση για τα 600 ευρώ για κάθε δικαιούχο, να πηγαίνουν 470 στους μεσάζοντες», ούτε όταν έγιναν viral τα «μαργαριτάρια» της μετάφρασης της «ψευτοκατάρτισης». Μίλησε για «μαζικό εξευτελισμό”» του επιστημονικού χώρου «για να κονομήσουν κάποιοι κολλητοί σας» και προσέθεσε ότι «το αυτί του κ. Μητσοτάκη ίδρωσε και αναγκάστηκε να το πάρει πίσω, μόλις είδε το φως της δημοσιότητας από δημοσιογραφικές έρευνες ότι σύμβουλοι υπουργών και φίλοι της κυβέρνησης σχετίζονται με αυτά τα λίγα ΚΕΚ που θα έπαιρναν τη μερίδα του λέοντος της χρηματοδότησης». Ο κ. Τσίπρας ανέφερε ότι αυτά προέκυψαν από «έντυπα διαδικτυακά που έχετε φροντίσει να μην είναι στη ζωή, γιατί ο ίδιος ο πρωθυπουργός παίρνει τηλέφωνα έναν προς έναν, όπως μαθαίνω, ορισμένους εκ των μεγάλων ιδιοκτητών που δίνουν διαφήμιση στα ΜΜΕ, για να μη δίνουν, γιατί δεν θέλετε να υπάρχει ίχνος κριτικής». «Αυτά τα μέσα όμως έβγαλαν μια είδηση ότι μετακλητή νομική σύμβουλος της γγ κ. Στρατινάκη, είναι που βρίσκεται πίσω από αυτή την υπόθεση. Και το ερώτημα είναι ποιος την τοποθέτησε; Ο κ. Βρούτσης ή το Μαξίμου;», συνέχισε ο κ. Τσίπρας.

Αναφερόμενος σε αυτή καθαυτή την υπόθεση των voucher, ο κ. Τσίπρας μίλησε για 90 εκατ. παραπάνω από το Δημόσιο ταμείο, «χωρίς λόγο, αφού λόγω του κορονοϊού οι συγκεκριμένοι ευρωπαϊκοί πόροι μπορούν να χρησιμοποιηθούν για απευθείας, άμεση ενίσχυση των αυτοαπασχολούμενων χωρίς να χρειάζεται η μεσολάβηση καταρτίσεων». Επ’ αυτού κατέθεσε και το σχετικό έγγραφο της Κομισιόν στα πρακτικά και ανέφερε: «Δεν το ήξερε αυτό ο κ. Βρούτσης όταν έβγαινε κάθε μέρα και έλεγε ψέματα στον ελληνικό λαό; Δεν το ήξερε αυτό ο κ. Μητσοτάκης;».

Είπε ότι έτσι οι επαγγελματίες παίρνουν λιγότερα χρήματα, για να πάρουν περισσότερα οι “μεσάζοντες”, αναφέροντας πως αν οι αυτοαπασχολούμενοι επιστήμονες έπαιρναν απευθείας 800 ευρώ, το συνολικό κόστος θα ήταν 144 εκατομμύρια, ενώ τώρα μέσω voucher, έφυγαν 193 εκατ., «δηλαδή σχεδόν 85 εκατ. στους μεσάζοντες και από αυτά η μερίδα του λέοντος σε 6 μόνο ΚΕΚ των οποίων οι πλατφόρμες εγκρίθηκαν». «Πόσα αλήθεια θα εισέπρατταν αυτά τα 6 προνομιούχα ΚΕΚ που θα νοίκιαζαν τις πλατφόρμες τους στα υπόλοιπα ΚΕΚ της χώρας; Κάποιοι κάνουν λόγο για 35 εκατομμύρια ευρώ. Σαφής απάντηση από την κυβέρνηση δεν υπάρχει. Αλλά θα αναγκαστεί να τη δώσει», είπε. Χαρακτήρισε ως «αποκορύφωμα της απάτης» ότι μέσα σε τρεις μέρες από την πρόσκληση προς τα ΚΕΚ. «τα 6 ΚΕΚ κατέθεσαν εκπαιδευτικό υλικό για 10 ολόκληρες ειδικότητες, χιλιάδων σελίδων».

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ συνέχισε την ομιλία του με κριτική για τη νομοθέτηση με ΠΝΠ, τονίζοντας πως οι πολίτες είναι σε καραντίνα, «η Δημοκρατία όμως δεν μπορεί να μπει σε καραντίνα επ’ αόριστον». Ανέφερε ότι από τις αρχές Φεβρουαρίου έχουν εκδοθεί 9 ΠΝΠ, που «δεν περιλαμβάνουν μόνο τα έκτακτα αναγκαία μέτρα αντιμετώπισης της υγειονομικής κρίσης, αλλά και τον οικονομικό σχεδιασμό της κυβέρνησης».

Μιλώντας για το σχεδιαζόμενο άνοιγμα δικαστηρίων και υποθηκοφυλακείων, σχολίασε πως κάποιοι λένε ότι γίνεται για να ικανοποιηθούν τα αιτήματα των τραπεζών και funds για τις προσημειώσεις ακινήτων και τις κατασχέσεις. «Τα δικαστήρια θα δουλεύουν για να γίνεται η δουλειά των τραπεζών, αλλά εσείς εδώ θα νομοθετείτε με ΠΝΠ και ο κ. Μητσοτάκης θα το σκάει από την ώρα του Πρωθυπουργού να δώσει απαντήσεις και θα μας απευθύνεται μόνο με διαγγέλματα, λες και είναι αυτοκράτορας», σχολίασε.

Κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι δεν αποδέχεται την πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ για την παράταση της προστασίας της πρώτης κατοικίας, σημειώνοντας ότι η μεταμνημονιακή υποχρέωση δεν λέει ότι δεν θα υπάρχει καμία προστασία μετά την 30η Απριλίου, «όμως έχει φτάσει η ημερομηνία και εσάς ούτε τώρα ιδρώνει το αυτί σας». Τόνισε ότι αφορά μεγάλο μέρος της κοινωνίας και αυτοί είναι που θα θέσουν το θέμα αν αφεθεί χωρίς προστασία η πρώτη κατοικία.

Ο κ. Τσίπρας προανήγγειλε ότι θα επανακαταθέσει την ερώτηση προς τον πρωθυπουργό να έρθει την άλλη Παρασκευή, με επικαιροποιημένα ερωτήματα, και πως για το θέμα της οικονομίας θα κατατεθεί τις επόμενες μέρες πρόταση για διεξαγωγή προ ημερησίας συζήτηση.

Είπε ότι εξαιτίας της «αδράνειας και της πολιτικής» της κυβέρνηση, αυτό που έρχεται δεν θα είναι μόνο δύσκολο, αλλά και οδυνηρό, κατηγορώντας τη ότι δεν έλαβε οριζόντια και εμπροσθοβαρώς μέτρα. «Αν συνεχίσετε έτσι θα φτάσουμε σε ένα σημείο τον Αύγουστο, τον Σεπτέμβριο να είμαστε “ταπί και ψύχραιμοι” και υπερχρεωμένοι ως χώρα και με τεράστια ύφεση και χιλιάδες λουκέτα, αλλά και χωρίς το “μαξιλάρι” που θα το έχετε σπαταλήσει χωρίς να στηρίξετε την κοινωνία».

Ο κ. Τσίπρας σχολίασε ότι δεν έχει λόγο να αμφισβητήσει την εγκυρότητα της εκτίμησης του διοικητή της ΤτΕ για ύφεση 4% το 2020, όμως τόνισε πως οποιοδήποτε ποσοστό καταγραφεί πάνω από το 4% που προέβλεψε ο κ. Στουρνάρας και πάνω από τον μέσο όρο της ευρωζώνης, «θα είναι έργο» του κ. Μητσοτάκη.

Πέτσας: «Η σημερινή εμφάνιση του κ. Τσίπρα στη Βουλή μόνο θλίψη προκαλεί»

«Η σημερινή εμφάνιση του κ. Τσίπρα στη Βουλή μόνο θλίψη προκαλεί» τόνισε ο Υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ και Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας, απαντώντας στα όσα είπε σήμερα στη Βουλή ο αρχηγός της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης και πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας.

Ο κ.Πέτσας επιτέθηκε στον κ.Τσίπρα τον οποίο χαρακτήρισε «μικρό» λέγοντας ότι «το κοστούμι του αρχηγού της αντιπολίτευσης του πέφτει μεγάλο».

«Σε αυτή την τόσο κρίσιμη συγκυρία που η Ελλάδα, όπως και ολόκληρος ο πλανήτης, αντιμετωπίζει μια πρωτόγνωρη πανδημία, είναι κρίμα να είναι τόσο μικρός ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης» είπε ο κ.Πέτσας και πρόσθεσε:

«Με φρασεολογία που δεν αρμόζει στη Βουλή, ούτε στο θεσμικό του ρόλο, ο κ. Τσίπρας  προσβάλλει ευθέως τον Ελληνικό λαό και υπενθυμίζει σε όλους τους Έλληνες ότι ακόμη και το κοστούμι του αρχηγού της αντιπολίτευσης του πέφτει μεγάλο».

Βρούτσης: Ακόμη περιμένω απαντήσεις από τον ΣΥΡΙΖΑ για τα προγράμματα τηλε-κατάρτισης επί των ημερών του

«Καλύψαμε χιλιάδες και εκατομμύρια συμπολίτες μας, εργαζόμενους, ανέργους, μακροχρόνια ανέργους», ανέφερε μιλώντας νωρίτερα στη Βουλή, ο υπουργός εργασίας Γιάννης Βρούτσης. Ο κ. Βρούτσης παρουσίασε την τροπολογία που κατατέθηκε σήμερα στη Βουλή για την χρονική επέκταση του επιδόματος ανεργίας και την διεύρυνση της προστασίας για ελεύθερους επαγγελματίες και αυτοαπασχολούμενους.

Ο υπουργός αναφέρθηκε στα μέτρα που έχουν ληφθεί, από το ξέσπασμα της επιδημικής κρίσης. «Κοινός παρονομαστής όλων των πολιτικών μας ήταν η ρήτρα διατήρησης των θέσεων εργασίας», είπε ο κ. Βρούτσης.

Κληθείς να απαντήσει για την εξέλιξη των vouchers και των προγραμμάτων τηλε-κατάρτισης, από τον κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο της Ελληνικής Λύσης Κ. Χήτσα, που μίλησε για «έντονη οσμή σκανδάλου», δήλωσε: «Έδωσα πλήρεις απαντήσεις σε όλα τα θέματα τα οποία αφορούν την επικαιρότητα. Εξήγησα τα πάντα. Το μόνο που μένει είναι να πάρουμε απαντήσεις από άλλη πλευρά. Πέρασαν 48 ώρες και δεν έχουν δοθεί απαντήσεις για τη διαχείριση εκατοντάδων εκατομμυρίων προγραμμάτων επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, με τη συμμετοχή Αχτσιόγλου, Χαρίτση, Αντωνοπούλου, Σκουρλέτη. Δηλαδή από όλους αυτούς που έδωσαν τα προγράμματα ΕΣΠΑ. Πρέπει να απαντήσουν σε ποια ΚΕΚ τα έδωσαν, αν τα έδωσαν σε ΚΕΚ. Έχω παραθέσει πίνακα για προγράμματα ύψους άνω των 200 εκατ. αλλά δεν έχω λάβει απάντηση».

Γεραπετρίτης: Για την κυβέρνηση, η δημοκρατία είναι διαρκής αγώνας και η λογοδοσία καθημερινή στάση

Για εμάς η δημοκρατία είναι διαρκής αγώνας και η λογοδοσία καθημερινή στάση, ανέφερε ο υπουργός Επικρατείας Γιώργος Γεραπετρίτης που ενημέρωσε, πριν από λίγο τη Βουλή, ότι ο πρωθυπουργός αναλαμβάνει πρωτοβουλία προκειμένου να ενημερώσει την εθνική αντιπροσωπεία για όλη την οικονομική διαχείριση της υγειονομικής κρίσης και αντιμετώπισης της επιδημίας. Η ενημέρωση από τον πρωθυπουργό θα γίνει, βάσει του άρθρου 142 Α του Κανονισμού της Βουλής (ανακοινώσεις-δηλώσεις της κυβέρνησης ενώπιον της εθνικής αντιπροσωπείας).

Tα ΜΜΕ

«Ακούσαμε τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης σε ένα κρεσέντο εχθροπάθειας», σχολίασε ο υπουργός Επικρατείας την ομιλία του Αλέξη Τσίπρα. Ιδίως για την αναφορά του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ περί επιχείρησης ελέγχου των ΜΜΕ από την κυβέρνηση, ο κ. Γεραπετρίτης σχολίασε: «Ακούσαμε ότι αυτό που βιώνει η χώρα, με τη συστράτευση όλου του ελληνικού λαού, είναι προϊόν των ΜΜΕ, τα οποία αποκλείουν τον αντιπολιτευτικό λόγο και δέχονται μόνο τον λόγο της κυβέρνησης. Αυτό είναι το συστατικό της επιτυχίας! Πράγματι, θέλω να το ομολογήσω ενώπιον σας! Ελέγχουμε και την “Guardian” και την “Bild” και τους “New York Times”, και την “Washington Times”. Ελέγχουμε παγκοσμίως όλα τα Μέσα τα οποία επαινούν τη χώρα, πράγμα για το οποίο θα έπρεπε να είμαστε όλοι υπερήφανοι. Γιατί δεν είναι επιτυχία της κυβέρνησης ή της αντιπολίτευσης. Είναι επιτυχία του ελληνικού λαού ο οποίος στάθηκε όρθιος απέναντι σε αυτή την πανδημία, κυρίως γιατί πείστηκε ότι αυτό πρέπει να συμβεί, καταρρίπτοντας το στερεότυπο ότι ο Έλληνας δεν συμμορφώνεται στον κανόνα».

Επιτυχής διαχείριση

Ο κ. Γεραπετρίτης αναφέρθηκε στις προσπάθειες της κυβέρνησης και του πρωθυπουργού για τη συγκρότηση κοινής θέσης για την αποτελεσματική αντιμετώπιση των συνεπειών της κρίσης. «Σήμερα ο πρωθυπουργός είχε επικοινωνία με 6 ακόμα πολιτικούς αρχηγούς κρατών, προερχόμενους από όλες τις ηπείρους, οι οποίες είχαν τις καλύτερες επιδόσεις για την επιδόσεις της Covid-19. Επτά χώρες είναι με τις καλύτερες επιδόσεις. Αντί αυτό να μας κάνει να συσπειρωνόμαστε, μας κάνει αντιθέτως να καταλήγουμε σε αυτού του τύπου τη μισαλλοδοξία που ακούσαμε σήμερα», είπε ο κ. Γεραπετρίτης και πρόσθεσε: «Ακούσαμε ότι εμείς υποβαθμίζουμε τη δημοκρατία και το κοινοβούλιο, γιατί νομοθετούμε με ΠΝΠ. Ξέχασε ο κ. Τσίπρας να πει ότι, εκτός από αυτές τις ΠΝΠ, είχαμε περισσότερες από 200 Υπουργικές Αποφάσεις που εκδόθηκαν μέσα σε 45 ημέρες για την αντιμετώπιση της κρίσης αυτής». Ο υπουργός Επικρατείας παρατήρησε επίσης ότι οι ΠΝΠ έρχονταν διαχρονικά στα ακραία συνταγματικά όρια στη Βουλή, προς ψήφιση. Ενώ σήμερα, όπως είπε, ψηφίζεται η 5η ΠΝΠ από τις συνολικά 6 που έχουν εκδοθεί, όχι στο τέλος της προθεσμίας αλλά εγκαίρως για να συζητηθούν και να βελτιωθούν όπου κριθεί αναγκαίο.

Η μεσαία τάξη 

Ο κ. Γεραπετρίτης αναφέρθηκε και στην κριτική του Αλέξη Τσίπρα για την πολιτική της κυβέρνησης στον τομέα στήριξης της πραγματικής οικονομίας και της μεσαίας τάξης. «Ακούσαμε σήμερα ότι εμείς είμαστε οι εχθροί της μεσαίας τάξεως και των επιστημόνων. Το ακούσαμε και αυτό. Ότι εμείς είμαστε εχθροί εκείνων που υπερφορολογήθηκαν και έφτασαν να στερούνται το 80% του εισοδήματός τους για να έχουν οι τότε κρατούντες το απόθεμα για το οποίο υπερηφανεύονται σήμερα. Αυτός που στέρησε την παραγωγική διαδικασία από την ελληνική οικονομία σήμερα υπερηφανεύεται γιατί το πρόγραμμα τηλεκατάρτισης, είπε, δεν δούλεψε», είπε ο υπουργός Επικρατείας και πρόσθεσε: «Από όλο το πακέτο μέτρων για τη στήριξη της κοινωνίας, από όλο το πακέτο με τη διαχείριση της δημοσιονομικής κρίσης, το πακέτο για τη διάσωση της ελληνικής οικονομίας, όπως η απαγόρευση απολύσεων, ο κ. Τσίπρας σήμερα μιλάει για την τηλεκατάρτιση».

Ο υπουργός ενημέρωσε την εθνική αντιπροσωπεία ότι ετοιμάζεται νέα πλαίσιο για την τηλεκατάρτιση για γνήσια αξιοκρατία και πιστοποίηση των ΚΕΚ που σήμερα δεν υπάρχει. «Υπήρξε πράγματι αστοχία. Η επιδίωξη της κυβέρνησης ήταν να υπάρξει απορρόφηση ευρωπαϊκών πόρων. Διαπιστώσαμε, μετά από έλεγχο που διενεργήσαμε, ότι το πρόγραμμα πράγματι δεν ανταποκρίνεται στην ποιότητα που επιθυμούσαμε και ότι δεν ανταποκρίνεται στο επιστημονικό προσωπικό που διαθέτει η χώρα. Όταν το διαπιστώσαμε προβήκαμε στην άμεση κατάργηση του προγράμματος», είπε ο υπουργός και πρόσθεσε: «Εμείς δεν έχουμε κλειστά τα αυτιά μας στην κοινωνία. Αποκαθιστούμε το θέμα. Θα υπάρξει συνολική αναμόρφωση του πλαισίου ώστε να υπάρξει γνήσια αξιοκρατία και κυρίως εκπαιδευτική πιστοποίηση των ΚΕΚ που σήμερα δεν υφίσταται. Σήμερα λοιπόν εμείς αναλαμβάνουμε το τίμημα να καταργήσουμε το πρόγραμμα και δεσμευόμαστε να φέρουμε υγιές πλαίσιο».

Βαρουφάκης: Ερχεται κύμα ύφεσης, νέων ελλειμμάτων και αύξηση του χρέους

Οξύτατη κριτική προς την κυβέρνηση για την συνολική στάση της στις διαπραγματεύσεις εντός της ΕΕ με στόχο την αντιμετώπιση της κρίσης, άσκησε από το βήμα της Βουλής ο Γραμματέας του ΜέΡΑ 25 Γιάνης Βαρουφάκης τονίζοντας ότι τόσο η συνεδρίαση του Eurogroup της 9ης Απριλίου, όσο και η σύνοδος κορυφής της 23ης Απριλίου θα μείνουν στην ιστορία ως δυσάρεστες ημέρες.

Ο κ . Βαρουφάκης εκτίμησε ότι έρχεται λιτότητα και υφεσιακό κύμα στη χώρα, αύξηση του χρέους και θα είναι απόρροια της ολιγωρίας που επέδειξε η κυβέρνηση στις δύο συνεδριάσεις. Την 9η Απριλίου, είπε ο κ. Βαρουφάκης είχαμε την ταφόπλακα για το ευρωομόλογο και χθες, στη σύνοδο κορυφής, αποφασίστηκε ότι θα δημιουργηθεί ένα ταμείο ανάκαμψης που θα χρηματοδοτηθεί όχι άμεσα, αλλά τα κράτη μέλη θα δώσουν εγγυήσεις στην Επιτροπή για να δανειστεί εκ μέρους μας, περίπου 250- 300 δισ.

Πρόκειται, πρόσθεσε ουσιαστικά για ασήμαντο ποσό, αλλά η Μέρκελ είπε ότι αυτά τα 250-300 δισ. θα χρησιμοποιηθούν μετά για να τα μοχλεύσει, εκφράζοντας ωστόσο επιφυλάξεις ότι μπορεί να έχει την τύχη του λεγόμενου πακέτου Γιούνκερ.

Ως ευρωπαϊστές, είπε ο επικεφαλής του ΜέΡΑ 25, πρέπει να ντρεπόμαστε. Απέδωσε τις εξελίξεις αυτές στην άρνηση της κυβέρνησης να θέσει βέτο την 9η Απριλίου, κατηγορώντας μάλιστα τον υπουργό Οικονομικών κ. Σταϊκούρα, ότι το είχε απεμπολήσει πριν την συνεδρίαση του Eurogroup. O κ. Βαρουφάκης είπε, απευθυνόμενος στον υπουργό Οικονομικών, ότι χωρίς βέτο στο Eurogroup, δεν συμμετέχεις στη συζήτηση απλά είσαι παρατηρητής.

Ως προς τις μελλοντικές προοπτικές ο κ. Βαρουφάκης εκτίμησε ότι εξαιτίας της στάσης της κυβέρνησης και την απουσία βέτο, η χώρα θα έχει ένα πέμπτο και σκληρότερο μνημόνιο, κατηγορώντας επίσης την κυβέρνηση, αλλά και άλλες κυβερνήσεις ότι «άφησαν την κρίση να πάει χαμένη».

Ο κ. Βαρουφάκης ανέπτυξε επί μακρόν τη θέση του υπέρ του ευρωομολόγου από την ΕΚΤ, ενώ υπενθύμισε σειρά προτάσεων που είχε καταθέσει στη Βουλή από τις 10 Μαρτίου το ΜέΡΑ 25 για την αντιμετώπιση της κρίσης. Επίσης ζήτησε από τον ΣΥΡΙΖΑ να σταματήσει να μιλάει για το λεγόμενο μαξιλάρι τονίζοντας ότι αυτό που άφησε ο ΣΥΡΙΖΑ «ήταν μια πιστωτική κάρτα».

Τσιάρας: Σκληρή διαπραγμάτευση με τους θεσμούς για την α’ κατοικία

«Η κυβέρνηση σε βρίσκεται σε πολύ σκληρή διαπραγμάτευση με τους θεσμούς προκειμένου να υπάρξει παράταση στην προστασία της πρώτης κατοικίας λόγω των ειδικών συνθηκών που δημιούργησε η κρίση της κορονοϊού», ανέφερε ο υπουργός Δικαιοσύνης Κώστας Τσιάρας μιλώντας νωρίτερα στη Βουλή. Ο υπουργός παρουσίασε τις τροπολογίες αρμοδιότητάς του που κατατέθηκαν στην 5η ΠΝΠ με τα κατεπείγοντα μέτρα αντιμετώπισης των συνεπειών της κρίσης.

«Θεσμοθετείται μια απλοποιημένη διαδικασία για τη συναινετική εγγραφή/ανάκληση και εξάλειψη προσημείωσης για τις υποθήκες, καθώς λόγω των εκτάκτων αναγκών πρέπει να αποφύγουμε τις δυσμενείς συνέπειες συγχρωτισμού πολλών ατόμων, ειδικά σε κλειστούς χώρους. Ο σκοπός είναι να μην χρειάζεται οι διάδικοι να συνωστίζονται στο ακροατήριο και να επιταχυνθούν οι διαδικασίες προσημειώσεων που είναι αναγκαίες όπως όλοι αντιλαμβανόμαστε για την επανεκκίνηση της οικονομίας», είπε ο υπουργός Δικαιοσύνης.

Ανέφερε επίσης ότι περιορίζονται κατά ένα μήνα οι δικαστικές διακοπές ώστε να υπάρχει δυνατότητα να εκδικαστούν, από όλα τα δικαστήρια της χώρας, υποθέσεις που ματαιώθηκαν κατά τη διάρκεια της αναστολής της λειτουργίας των δικαστηρίων και των εισαγγελιών, στο σύνολο της χώρας και «με αυτό τον τρόπο να υπάρξει αποφόρτιση της ήδη μεγάλης δικαστικής ύλης και να επιταχυνθεί η απονομή της δικαιοσύνης».

Ερωτηθείς από τον Ανδρέα Λοβέρδο (ΚΙΝΑΛ) για την προστασία της πρώτης κατοικίας, ο υπουργός Δικαιοσύνης εξήγησε: «Δεν υπάρχει ζήτημα πλειστηριασμών με το άνοιγμα των υποθηκοφυλακείων. Ανοίγουν γιατί πρέπει να κάνουμε το πρώτο βήμα επανεκκίνησης της οικονομίας. Δεν τίθεται θέμα έναρξης πλειστηριασμών».

Ο κ. Τσιάρας απάντησε και στον ΣΥΡΙΖΑ που σήμερα κατέθεσε εκ νέου τροπολογία για παράταση της προστασίας της πρώτης κατοικίας και μετά την 30η Απριλίου 2020.

«Η ελληνική κυβέρνηση βρίσκεται σε σκληρή διαπραγμάτευση με τους θεσμούς προκειμένου να παραταθεί αυτός ο χρόνος. Να σας θυμίσω ότι η προηγούμενη κυβέρνηση είναι αυτή που είχε δεσμευτεί ότι η προστασία της πρώτης κατοικίας έληγε 31.12.2019. Εμείς αυτά τα βρήκαμε όλα έτοιμα από εσάς. Αυτά είναι αδιαμφισβήτητα. Σας ενοχλεί να επικαλείται κανείς τα γεγονότα. Δεν μπορεί όμως να αμφισβητήσει κανείς ότι εσείς είχατε δεσμευτεί ότι έληγε η προστασία της πρώτης κατοικίας 31.12.2019. Εμείς πήραμε παράταση μέχρι 30 Απριλίου και σήμερα βρισκόμαστε σε σκληρή διαπραγμάτευση να δοθεί και άλλη παράταση», είπε ο υπουργός Δικαιοσύνης, απευθυνόμενος στα έδρανα της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

«Αυτή τη στιγμή που είναι σε αναστολή όλες οι διαδικασίες αναγκαστικής εκτέλεσης θα συνεχίσει να υπάρχει αυτή η πραγματικότητα και με τη νέα ΚΥΑ που θα εκδώσουμε», είπε επίσης ο υπουργός.

Πηγή: ΑΠΕ

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα