Βουλή: Αντιπαράθεση για τη σημερινή κινητοποίηση για το ασφαλιστικό

Το θέμα της σημερινής απεργιακής κινητοποίησης για το ασφαλιστικό βρέθηκε στο επίκεντρο της συζήτησης στη Βουλή.

Parallaxi
βουλή-αντιπαράθεση-για-τη-σημερινή-κι-390976
Parallaxi

Το θέμα της σημερινής απεργιακής κινητοποίησης για το ασφαλιστικό βρέθηκε στο επίκεντρο της συζήτησης στη Βουλή για την κύρωση συμφωνιών της Ελλάδας με τη Γεωργία για την καταπολέμηση του εγκλήματος και της Ελλάδας με τη Βοσνία-Ερζεγοβίνη για την επανεισδοχή προσώπων που διαμένουν χωρίς άδεια.

Το ενδιαφέρον της κυβέρνησης για τον εργαζόμενο είναι αδιαμφισβήτητο, είπε ο παριστάμενος υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη, Ελ. Οικονόμου, ο οποίος επανέλαβε την πρόθεση της κυβέρνησης να φέρει νομοσχέδιο «που θα ρυθμίζει για πρώτη φορά μετά από πενήντα χρόνια το δικαίωμα του συνέρχεσθαι, όπως αρμόζει σε μια ευρωπαϊκή δημοκρατική πολιτεία, συμμορφούμενη στη συνταγματική επιταγή». Σε ό,τι δε αφορά τα ασφαλιστικά δικαιώματα, είπε ότι η κυβέρνηση επιδιώκει, μέσα στα πλαίσια των οικονομικών δυνατοτήτων, να διασφαλίσει μακροπρόθεσμα το ασφαλιστικό δικαίωμα των εργαζομένων και γενικότερα, να διασφαλίσει καλύτερους όρους και να άρει στα πλαίσια των οικονομικών δυνατοτήτων τις αγκυλώσεις και όλα αυτά τα προβλήματα τα οποία δημιούργησε ο νόμος Κατρούγκαλου.

Την κατάθεση νομοσχεδίου που να απαγορεύει το κλείσιμο δρόμων λόγω διαδηλώσεων ζήτησε από την κυβέρνηση ο πρόεδρος της Ελληνικής Λύσης, Κυρ. Βελόπουλος. Όπως είπε, «το αναφαίρετο δικαίωμα της απεργίας, της διαδήλωσης όταν γίνεται καταχρηστικά, καταπίπτει». Ο κ. Βελόπουλος χαρακτήρισε τη σημερινή απεργία κομματική, λέγοντας μάλιστα , ότι «ναι μεν σήμερα το ΚΚΕ πέτυχε να κοκκινίσει όλους τους δρόμους της Αθήνας με το μποτιλιάρισμα, “στο κόκκινο” όμως ήταν και η αγανάκτηση των πολιτών».

«Η σημερινή απεργία για την οποία τόση “χολή” χύθηκε σήμερα εδώ σε αυτή την αίθουσα, είναι η καλύτερη υποδοχή και η καλύτερη απάντηση στο αντιασφαλιστικό “έκτρωμα” που κατέθεσε χθες η κυβέρνηση» δήλωσε ο βουλευτής του ΚΚΕ, Ιω. Δελής. Όπως είπε, το νομοσχέδιο αυτό «έρχεται να επικαιροποιήσει και να εφαρμόσει με τον πιο επιθετικό τρόπο τον γνωστό νόμο Κατρούγκαλου, για τον οποίο έγιναν σημαντικότατοι αγώνες σε όλη την Ελλάδα κι έξω από τη Βουλή». Να είστε βέβαιοι, πρόσθεσε, «όσοι απεργάζεστε αντιασφαλιστικά σχέδια ενάντια στους εργαζόμενους αυτής της χώρας, ότι αυτός ο αγώνας θα συνεχιστεί με ακόμα μεγαλύτερη ένταση, έτσι ώστε οι εργαζόμενοι της πατρίδας μας και ιδιαίτερα, η νεολαία να μην χάσει τα ασφαλιστικά και κοινωνικά της δικαιώματα».

Για κομματικά υποκινούμενη απεργία έκανε λόγο ο βουλευτής της ΝΔ Χρ. Μπουκώρος: «Τέσσερα ολόκληρα χρόνια διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ δεν είχαμε μια μεγάλη απεργιακή κινητοποίηση για κανέναν λόγο». Σύμφωνα με τον κ. Μπουκώρο, πρέπει να αιτιολογήσουν τη σημερινή τους απόφαση τα συνδικάτα που πρόσκεινται και στο ΠΑΜΕ και στον ΣΥΡΙΖΑ, «όταν ιδιαίτερα οι προσκείμενοι στο πρώην κυβερνών κόμμα και νυν αξιωματική αντιπολίτευση δεν είχαν κάνει ούτε μία μέρα απεργία επί τεσσεράμισι χρόνια, με τον “νόμο Κατρούγκαλου” από τον Μάιο του 2016 να καταργεί δικαιώματα, να κόβει 30% με την προσωπική διαφορά στους καινούργιους συνταξιούχους, να συρρικνώνει τα πάντα. Δεν ακούσαμε ούτε μία τουφεκιά στον αέρα. Και σήμερα παγώνει η Αθήνα. Κρίνονται από τον ελληνικό λαό. Οι λίγοι όμως στο τέλος δεν θα κατορθώσουν να ταλαιπωρήσουν και να καταδυναστεύσουν τους πολλούς» είπε ο βουλευτής της ΝΔ.

Παίρνοντας τον λόγο μετά τον κ. Μπουκώρο, ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Αλ. Αυλωνίτης, εκτίμησε ότι η επικείμενη κατάθεση του νομοσχεδίου για τις συγκεντρώσεις θα επιφέρει τον περιορισμό τους και σημείωσε ότι η καταστροφή της χώρας μας τα τελευταία χρόνια «δεν οφείλεται στη συγκέντρωση που γίνεται έξω από την Βουλή ή σε μία πορεία, που σε κάθε περίπτωση, όντως θα πρέπει να υπάρχει μια αυτοσυγκράτηση στο συνδικαλιστικό κίνημα». Αναρωτήθηκε επίσης, «από πού και ως πού έχει προκύψει ότι ο ΣΥΡΙΖΑ είτε ως κυβέρνηση είτε τώρα ως αντιπολίτευση ελέγχει τα συνδικάτα αυτής της χώρας και αποφασίζει, πατώντας ένα κουμπί, έτσι ώστε να απεργούν ή να μην απεργούν;».

Απευθυνόμενη σε όσους κατακρίνουν την κινητοποίηση, η βουλευτής του Κινήματος Αλλαγής, Ευ. Λιακούλη, είπε ότι «το μόνο που έχετε να ψελλίσετε είναι ότι την απεργία αυτή την υποκινούν κάποιοι άλλοι [..] Δεν λέτε ότι συμμετέχουν οι δικοί σας συνδικαλιστές στην πρώτη γραμμή. Οι δικοί σας άνθρωποι συμμετέχουν. Αυτοί είναι που εξανίστανται και λένε “μέχρι πότε επιτέλους θα μας κοροϊδεύετε;”» ανέφερε η κ. Λιακούλη.

Από την πλευρά του, ο βουλευτής του ΜέΡΑ25, Κλέων Γρηγοριάδης, χαρακτήρισε οξύμωρο, μετά από 11 χρόνια, 3 πολύ σκληρά μνημόνια, μείωση του ΑΕΠ κατά 26%, κλείσιμο 165.000 επιχειρήσεων, τη φυγή 200-250 χιλιάδων νέων στο εξωτερικό κλπ «να μιλάμε για ταλαιπωρία των πολιτών από μια εικοσιτετράωρη απεργία». Σημείωσε επίσης ότι εάν ήταν «τόσο θαυμάσια» η νέα ρύθμιση του ασφαλιστικού, «δεν θα είχαν τρελαθεί» οι συνδικαλιστές που πρόσκεινται στη ΝΔ, «να προτρέπουν τα μέλη τους να συμμετάσχουν σε αυτή την απεργία». «Εμείς, ως ΜέΡΑ25, θεωρούμε αυτή την απεργία ως το πιο ευτυχές γεγονός που συνέβη στη χώρα μας κατά τους τελευταίους μήνες» είπε ο κ. Γρηγοριάδης.

Πηγή: ΑΠΕ

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα