Βουλή: Τι τόνισαν οι εισηγητές για το καταδυτικό νομοσχέδιο

Οι ομιλίες των εισηγητών.

Parallaxi
βουλή-τι-τόνισαν-οι-εισηγητές-για-το-κα-567754
Parallaxi

βουλη κοροναιος (2)

Η φετινή τουριστική χρονιά δεν είναι χαμένη τόνισε στην ομιλία του επί του καταδυτικού νομοσχεδίου, ο εισηγητής της ΝΔ, Χρ. Μπουκώρος, αναφερόμενος στο σχέδιο που παρουσίασε πρόσφατα ο πρωθυπουργός Κυρ. Μητσοτάκης και οι συναρμόδιοι υπουργοί. Ένα πολύ μεγάλο μέρος των απωλειών, πάντα με ασφάλεια και σχεδιασμό, θα αναπληρωθεί από την εναπομείνασα τουριστική σεζόν των επόμενων μηνών, εκτίμησε ο κ. Μπουκώρος. Αναφερόμενος στο νομοσχέδιο που “εισάγει νέα τουριστικά προϊόντα τα οποία έχουν δοκιμαστεί παγκοσμίως και τα οποία έχουν αποφέρει πολλά οικονομικά αλλά και άλλα οφέλη” και απαντώντας σε όσους αμφισβητούν αυτή την ανάγκη, ο κ. Μπουκώρος είπε ότι τώρα πρέπει να διευρυνθεί το τουριστικό προϊόν, διότι “τώρα τα μάτια όλων των άλλων ευρωπαϊκών χωρών, αλλά και παγκοσμίως, είναι στραμμένα στον ελληνικό τουρισμό.

Η εισηγήτρια του ΣΥΡΙΖΑ Αικ. Νοτοπούλου, είπε ότι είναι “άνθρακας” η “περιβόητη εξαγγελία του πρωθυπουργού για τα μέτρα που θα έσωζαν την οικονομία και τον ελληνικό τουρισμό”. Η κυβέρνηση δεν έχει σχέδιο και δεν παρέχει καμία απολύτως στήριξη στους μικρομεσαίους που αποτελούν τη ραχοκοκαλιά του ελληνικού τουρισμού: “Δεν παρέχει στήριξη στις επιχειρήσεις, δεν παρέχει ρευστότητα” είπε η κα Νοτοπούλου.

Σύμφωνα με τη βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, η κυβέρνηση αδιαφορεί για τις πραγματικές ανάγκες των τουριστικών επιχειρήσεων και όλων των συναφών επαγγελμάτων. “Δεν καλύπτετε τα δημοτικά τέλη, ενώ γνωρίζετε πως και οι επιχειρήσεις έχουν πρόβλημα και οι δήμοι βρίσκονται στο κόκκινο. Δεν μειώνετε τον φόρο διαμονής, δεν υλοποιείτε ένα σοβαρό πρόγραμμα εσωτερικού τουρισμού, υιοθετείτε τον τίτλο «Διακοπές για όλους» από την πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά δεν υιοθετείτε τη λογική”. Συνέχισε δε, λέγοντας ότι η κυβέρνηση βαφτίζει “θωράκιση της εργασίας” την ανεργία και την εκ περιτροπής εργασία, ωστόσο με τα μέτρα που παίρνει καταργεί στην πράξη τις συλλογικές συμβάσεις εργασίας. Επέκρινε επίσης την κυβέρνηση, ότι διαφημίζει τα υγειονομικά πρωτόκολλα για τον εισερχόμενο τουρισμό “αλλά τρεις μέρες τώρα” δεν τα έχει παρουσιάσει.

Ο ειδικός αγορητής του Κινήματος Αλλαγής Γ. Φραγκίδης, είπε ότι η κυβέρνηση, “αφού το τελευταίο διάστημα επιδόθηκε σε ένα επικοινωνιακό παιχνίδι με αλλεπάλληλες προαναγγελίες μέτρων για την επανεκκίνηση της οικονομικής δραστηριότητας, αναγκάστηκε να ανακοινώσει με καθυστέρηση μέτρα στήριξης των επιχειρήσεων τουρισμού και της εργασίας”. Πρόκειται για “μέτρα που κινήθηκαν στη φιλοσοφία του δημοσιευμένου εδώ και καιρό προγράμματος του Κινήματος Αλλαγής για την αντιμετώπιση της κοινωνικής και οικονομικής κρίσης” ωστόσο, “τα μέτρα είναι ανεπαρκή και χωρίς επεξεργασία”. Όπως δε, υπογράμμισε ο κ. Φραγκίδης, “το πρόγραμμα προβλέπει επιδότηση της εργασίας, που συνδέεται όμως με μείωση αποδοχών και ελαστικές μορφές απασχόλησης”.

Για την επιδιωκόμενη δημιουργία εικόνας ασφαλούς προορισμού για τη χώρα μας, ο κ. Φραγκίδης αναρωτήθηκε “πώς θα συμβεί αυτό, όταν σήμερα οδηγούμαστε στην ελεύθερη, χωρίς έλεγχο, προσέλευση τουριστών με πραγματοποίηση μόνο δειγματοληπτικών ελέγχων;”. Πρόσθεσε επίσης την ανάγκη δημοσιοποίησης των σχετικών υγειονομικών πρωτοκόλλων, αλλά και την παροχή σχετικής εκπαίδευσης, και για τους επιχειρηματίες, και για τους εργαζόμενους, και για τους επισκέπτες.

Ως επιχείρηση εκβιασμού των εργαζομένων υπέρ των μεγαλοξενοδόχων, των tour operators, των αερομεταφορικών και ναυτιλιακών εταιρειών, χαρακτήρισε ο ειδικός αγορητής του ΚΚΕ Εμμ. Συντυχάκης τις εξαγγελίες του πρωθυπουργού για τον τουρισμό. Μίλησε μάλιστα για “θράσος” της κυβέρνησης να καλεί τους εργαζόμενους “σε εθνική συστράτευση, έχοντας ήδη στην πλάτη τους τρία μνημόνια και χιλιάδες εφαρμοστικούς νόμους που παραμένουν σε ισχύ, τη στιγμή μάλιστα, που προστέθηκαν οι πρόσφατες αντεργατικές πράξεις νομοθετικού περιεχομένου με το πρόσχημα του κορονοϊού και θα προστεθούν ακόμα περισσότερα το επόμενο διάστημα. Στην πράξη, τους καλεί να προσαρμοστούν και να πειθαρχήσουν στις νέες προκλητικές απαιτήσεις των επιχειρηματικών ομίλων του τουρισμού, για νέα προνόμια, ρευστό με τη σέσουλα, όπως υποδεικνύουν η Κομισιόν, ο ΣΕΒ και ο ΣΕΤΕ”. Ο κ. Συντυχάκης αναρωτήθηκε επίσης, “πού είναι αυτό το τουριστικό θαύμα, τα εκατομμύρια τουριστών με τα τσάρτερ και τα κρουαζιερόπλοια, πού είναι τα δισεκατομμύρια ευρώ που τσέπωσαν μέσα στην κρίση, που για αυτούς ήταν η χρυσή εποχή; Τα επένδυσαν για να επεκτείνουν τις επιχειρηματικές δραστηριότητες στα τετράστερα και πεντάστερα ξενοδοχεία, ενώ εξαγόρασαν άλλα. Απολαμβάνουν τις ευνοϊκές ρυθμίσεις του Δημοσίου με φοροαπαλλαγές και οι εισφοροαπαλλαγές, νέα προκλητικά κίνητρα που τους παρέχει ο αναπτυξιακός νόμος, πακτωλό εκατομμυρίων ευρώ για τσάμπα τουριστική προβολή από υπουργεία, πόρους Περιφερειών και δήμων, από κοινοτική χρηματοδότηση. Είναι αμέτρητος ο κατάλογος προνομίων και διευκολύνσεων”. Κατηγόρησε επίσης τον ΣΥΡΙΖΑ, που “σε ρόλου λαγού βρήκε τα μέτρα ενίσχυσης των ομίλων ανεπαρκή. Τσακώνεστε μεταξύ σας δίνοντας εξετάσεις στο μεγάλο κεφάλαιο, για το ποιος είναι πιο ικανός να το υπηρετήσει” είπε ο κ. Συντυχάκης.

Ο ειδικός αγορητής της Ελληνικής Λύσης, Β. Βιλιάρδος, μετέφερε πληροφορίες του από ξενοδοχεία, σύμφωνα με τις οποίες αναμένεται μια πτώση του τζίρου τους, της τάξης του 70%. “Επειδή η κυβέρνηση άργησε πολύ να προγραμματίσει το άνοιγμά τους, δεν τους μένει αρκετός χρόνος για προετοιμασία και για κρατήσεις ώστε να ξεκινήσει η δραστηριότητά τους από τις 15 Ιουνίου, όπως αναγγέλθηκε. Εάν παρ’ ελπίδα συμβεί κάτι τέτοιο, τότε η Ελλάδα θα χάσει πάνω από 12 δισεκατομμύρια ευρώ άμεσα έσοδα, και 24 δισεκατομμύρια ευρώ άμεσα και έμμεσα, μόνο από τον τουρισμό, βυθιζόμενη σε μια ύφεση μόνο από τον τουρισμό της τάξης του 15%. Επομένως, θα χαθούν δημόσια έσοδα πάνω από 6,5 δισεκατομμύρια ευρώ” είπε ο κ. Βιλιάρδος. Ο αγορητής της Ελληνικής Λύσης μίλησε για το φετινό “μεγάλο ανταγωνιστικό πλεονέκτημα” της Ελλάδας απέναντι στην Ιταλία, την Ισπανία και την Τουρκία, “αφού τα κρούσματα εδώ είναι πολύ χαμηλότερα”, σημειώνοντας ότι “μας δίνεται μια μεγάλη ευκαιρία να αλλάξουμε το αποτυχημένο επιχειρησιακό μοντέλο του φθηνού τουρισμού που απομυζείται από τις ξένες τουριστικές εταιρείες και πριν απ’ όλα από τη γερμανική «TUI»”. Επεσήμανε επίσης, ότι “πως αυτό που πρέπει να μας ενδιαφέρει, δεν είναι οι τουριστικές αφίξεις αλλά τα έσοδα, όπως για κάθε επιχείρηση δεν είναι ο τζίρος, αλλά το κέρδος. Εν προκειμένω, πρέπει να μειώσουμε την προσφορά εις βάρος των αφίξεων, αυξάνοντας τις τιμές προς όφελος των εσόδων”.

Ο ειδικός αγορητής του ΜέΡΑ25, Κρίτων Αρσένης, επικεντρώθηκε στις διατάξεις του καταδυτικού νομοσχεδίου που αφορούν το περιβάλλον και τον πολιτισμό. Η κυβέρνηση ενοικιάζει τους ενάλιους χώρους σε ιδιώτες και όπως λένε οι αρχαιολόγοι «είναι σαν να δίνετε τη διαχείριση της Επιδαύρου σε έναν θιασάρχη» είπε ο κ. Αρσένης. Σύμφωνα με τον βουλευτή του ΜέΡΑ25, το νομοσχέδιο στερεί επίσης “στην ουσία” την πρόσβαση των παραλιών στους πολίτες, καθώς διευρύνει τις παραλίες που θα υπάρχει αποκλειστική διαχείριση από τα κείμενα ξενοδοχεία και τουριστικές μονάδες. Εξέφρασε επίσης την αντίθεσή του στη διάταξη, που επιτρέπει δόμηση για διόδους διαδρομών γκολφ. Τέλος, κάλεσε την κυβέρνηση να αποσύρει το νομοσχέδιο ως “απροκάλυπτα αντισυνταγματικό, πρόχειρα γραμμένο, που προσβάλλει τις αποφάσεις του Συμβουλίου της Επικρατείας, τις διατάξεις του Συντάγματος, και σε μερικά σημεία και τις ευρωπαϊκές Οδηγίες”

Πηγή: ΑΠΕ ΜΠΕ

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα