Εξαιτίας της πανδημίας, αυστηροί περιορισμοί έπληξαν όλους τους κλάδους, από τα εστιατόρια μέχρι τις πωλήσεις αυτοκινήτων. Η χώρα έχει προχωρήσει σε ένα προσεκτικό άνοιγμα της οικονομίας, η οποία αρχίζει να επανεκκινεί. Ωστόσο οι οικονομολόγοι λένε ότι βρίσκεται ακόμα πολύ μακριά από τα επίπεδα προ πανδημίας.
Η βουτιά είναι η μεγαλύτερη από τότε που η υπηρεσία άρχισε να συγκεντρώνει τριμηνιαία στοιχεία για την ανάπτυξη το 1970 και χειρότερη από τη συρρίκνωση κατά 9% που προέβλεψαν οικονομολόγοι σε δημοσκόπηση του Reuters. Σύμφωνα με τη στατιστική υπηρεσία, τα εποχικά προσαρμοσμένα στοιχεία εξανεμίζουν σχεδόν μια δεκαετία ανάπτυξης.
Σε ετήσια βάση, το ΑΕΠ μειώθηκε κατά 11,7% από τον Απρίλιο έως τον Ιούνιο, σύμφωνα με τα εποχικά προσαρμοσμένα στοιχεία. Αναλυτές σε έρευνα του Reuters ανέμεναν συρρίκνωση κατά 11,3%.
Οι εξαγωγές και οι εισαγωγές προϊόντων και υπηρεσιών κατέρρευσαν το δεύτερο τρίμηνο, όπως και οι δαπάνες των νοικοκυριών και οι επενδύσεις σε εξοπλισμό, σύμφωνα με τη στατιστική υπηρεσία. Αυξήθηκαν όμως οι κρατικές δαπάνες.
Ο επικεφαλής οικονομολόγος της Commerzbank Γιοργκ Κρέμερ δήλωσε ότι η ανάκαμψη ήδη ξεκίνησε στα τέλη Απριλίου, το οποίο σημαίνει ότι για το τρίτο τρίμηνο αναμένεται ισχυρή αύξηση στην οικονομική ανάπτυξη. «Ωστόσο, αυτό δεν αλλάζει το γεγονός ότι η γερμανική οικονομία θα χρειαστεί πολύ χρόνο για να επιστρέψει στα προ κρίσης επίπεδά της», πρόσθεσε ο ίδιος.
Σε μια απρόσμενα καλή εξέλιξη, ο αριθμός των ανέργων μειώθηκε τον Ιούλιο, σύμφωνα με στοιχεία που ανακοίνωσε το Γραφείο Απασχόλησης. Ο αριθμός των ανέργων μειώθηκε κατά 18.000 στα 2,923 εκατ. σε εποχικά προσαρμοσμένους όρους, με το ποσοστό της ανεργίας να διαμορφώνεται στο 6,4%.
Οικονομολόγοι σε έρευνα του Reuters προέβλεπαν αύξηση του αριθμού των ανέργων κατά 43.000, το οποίο θα οδηγούσε το ποσοστό της ανεργίας στο 6,5%.
«Η αγορά εργασίας συνεχίζει να υφίσταται πιέσεις λόγω της πανδημίας του κοροναϊού, παρόλο που η γερμανική οικονομία είναι σε πορεία ανάκαμψης», δήλωσε αξιωματούχος του Γραφείου Απασχόλησης.
Ζημιές για την Deutsche Bank στο δεύτερο τρίμηνο του έτους
Ζημιές κατέγραψε για το δεύτερο τρίμηνο του έτους η Deutsche Bank, καθώς η γερμανική τράπεζα προχωρά στην υψηλού κόστους αναδιάρθρωσή της εν μέσω της κρίσης του κοροναϊού.
Η σύντομη απεικόνιση της τριμηνιαίας επίδοσής της έδειξε βελτίωση όσον αφορά την επενδυτική τράπεζά της αλλά και τον σχηματισμό αυξημένων προβλέψεων για πιθανές απώλειες από δάνεια που έχει χορηγήσει, λόγω του αντίκτυπου της πανδημίας.
Η τράπεζα έδωσε μία πιο αισιόδοξη προοπτική για τα έσοδά της φέτος, τα οποία αναμένει τώρα να είναι «ουσιαστικά αμετάβλητα» αντί «ελαφρά χαμηλότερα» που εκτιμούσε προηγουμένως. Η Deutsche βρίσκεται στο μέσο μίας μεγάλης αναδιάρθρωσης μετά την καταγραφή σειράς ζημιών τα τελευταία πέντε χρόνια. Οι αναλυτές αναμένουν ότι θα έχει ζημιές για το σύνολο του 2020 και ανώτατα στελέχη της έχουν προειδοποιήσει ότι θα είναι δύσκολο να επαναληφθεί στο δεύτερο εξάμηνο του έτους η επίδοση της τράπεζας στο πρώτο εξάμηνο.
Αφού επεσήμανε ότι η τράπεζα άρχισε την αναδιάρθρωσή της πριν από έναν ολόκληρο χρόνο, ο διευθύνων σύμβουλος της τράπεζας Κρίστιαν Ζέβινγκ ανέφερε σε σημείωμά του προς το προσωπικό ότι «έχουν αρχίσει ήδη να φαίνονται οι καρποί όλης της δουλειάς μας».
Η τράπεζα είχε ανακοινώσει ήδη από την περασμένη εβδομάδα ότι τα αποτελέσματά της θα είναι ελαφρά καλύτερα από ό,τι ανέμεναν οι αναλυτές και ότι οι καθαρές ζημιές των μετόχων ύψους 77 εκατ. ευρώ στο τρίμηνο ήταν χαμηλότερες από τις ζημιές ύψους 3,3 δισ. ευρώ πριν από ένα έτος. Η Deutsche σημείωσε ότι αύξησε τις προβλέψεις της για πιστωτικές απώλειες στα 761 εκατ. ευρώ από 161 εκατ. ευρώ πριν από ένα έτος.
Τα έσοδα της επενδυτικής τράπεζας έδωσαν ικανοποίηση, καθώς αυξήθηκαν κατά 46% στο τρίμηνο και κατά 39% στις σημαντικές συναλλαγές σε τίτλους σταθερού εισοδήματος και σε νομίσματα. «Φαίνεται σαν η Deutsche Bank να έχει επανέλθει από το χείλος του θανάτου», δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος της συμβουλευτικής εταιρείας Opimas.
Πηγή: ΑΠΕ / efsyn.gr