Featured

Βραβεύτηκε η πρωτοποριακή βιβλιοθήκη του 1ου Πειραματικού Γυμνασίου Θεσσαλονίκης

Η πιο ξεχωριστή βιβλιοθήκη σε όλα τα σχολεία της πόλης, προκαλεί τους μαθητές του Πειραματικού να διαβάσουν στο πλατύσκαλο.

Parallaxi
βραβεύτηκε-η-πρωτοποριακή-βιβλιοθήκ-745692
Parallaxi
Η βιβλιοθήκη του 1ου Πειραματικού Γυμνασίου Θεσσαλονίκης, την οποία και ονόμασαν καθηγητές και μαθητές του σχολείου ως “Bookbusters: η βιβλιοθήκη στο πλατύσκαλο” βραβεύτηκε στις 2 Απριλίου 2021 από το ελληνικό τμήμα της IBBY με το βραβείο “Π. & Χ. Αλέφαντου”, που απονέμεται κάθε χρόνο σε παιδική/νεανική βιβλιοθήκη για τη συνολική της δράση.
Η καθηγήτρια του 1ου Πειραματικού Γυμνασίου Θεσσαλονίκης κ. Αλεξάνδρα Μητσιάλη μίλησε στην Parallaxi για την πρωτοποριακή βιβλιοθήκη του σχολείου:

«Η βιβλιοθήκη είναι ελεύθερης προσβασιμότητας στο πλατύσκαλο του σχολείου και λειτουργεί στα διαλείμματα. Στις αρχές του 2019, όταν συζητούσαμε με τα παιδιά τον χώρο, αποφασίσαμε ότι συγκριτικά με το καμαράκι του υπογείου, που ήταν ο μόνος διαθέσιμος άδειος χώρος στο σχολειό μας, το πλατύσκαλο του πρώτου ορόφου ήταν από πολλές απόψεις προτιμότερο. Ευρύχωρο, φωτεινό, πάνω στο πήγαινε-έλα των παιδιών. Συμφωνήσαμε όλοι κι έτσι το πλατύσκαλο του πρώτου ορόφου έγινε το πλατύσκαλο της βιβλιοθήκης.»

Το πλατύσκαλο της βιβλιοθήκης μεταμορφώθηκε. Έγινε ένας όμορφος, φιλόξενος χώρος, στον οποίο κάποιος μπορούσε να καθίσει στο διάλειμμα, να μιλήσει με τους συμμαθητές και τις συμμαθήτριές του, να κοντοσταθεί και να κοιτάξει τα βιβλία ή τις αφίσες των ταινιών.

«Πιστεύουμε ότι λειτούργησε πολύ περισσότερο απ’ ό,τι θα λειτουργούσε μια αίθουσα την οποία έπρεπε κάποιος/α να επισκεφτεί επί τούτου. Τώρα η βιβλιοθήκη είναι στο δρόμο του. Τη συναντάει έτσι κι αλλιώς. Και η πελατεία της βλέπουμε να αυξάνεται διαρκώς. Βέβαια και οι καθηγητές κάνουμε μια αντίστοιχη δουλειά στις τάξεις, καλώντας τα παιδιά να τη στηρίξουν. Οι δράσεις που έχουμε σκεφτεί επίσης βοηθούν σε αυτό, όπως το ηλεκτρονικό περιοδικό που φτιάχνουμε και που έχει το όνομά της, το οποίο έχει δώσει άλλη διάσταση στην ύπαρξή της.»

Η κ. Μητσιάλη, φιλόλογος του σχολείου, σχολίασε επίσης τις επιλογές της μοναδικής βιβλιοθήκης:

«Δεν ξέρουμε αν τα βιβλία της αθλοθέτησης θα τα διαλέξουμε εμείς ή αν θα τα επιλέξουν για μας οι εκδόσεις Καστανιώτη. Πάντως η βιβλιοθήκη περιλαμβάνει κυρίως λογοτεχνικά βιβλία. Είναι δωρεές που εξασφαλίσαμε από το Βαφοπούλειο Πνευματικό Κέντρο, την Κεντρική Δημοτική Βιβλιοθήκη και τη Βιβλιοθήκη της Κωνσταντινουπόλεως. Έναν αριθμό βιβλίων μας  δώρισε ενόψει της βράβευσής μας και Ο Κύκλος του Παιδικού και Νεανικού Βιβλίου (ελληνικό τμήμα της ΙΒΒY). Και βέβαια δανείζουμε και τα αγαπημένα δικά μας βιβλία στη βιβλιοθήκη για να μας τα δανείσει στη συνέχεια. Τα παίρνουμε πίσω στο τέλος της σχολικής χρονιάς.»

Οι μαθητές του 1ου Πειραματικού Γυμνασίου Θεσσαλονίκης εκδίδουν κι ένα εξαιρετικό ηλεκτρονικό περιοδικό, με την καθοδήγηση των καθηγητών τους. Παραθέτουμε τα τρία τελευταία τεύχη του «BookBusters» για να διαπιστώσετε μόνοι σας την αισθητική και την ποιότητά τους.

https://issuu.com/our.bookbusters/docs/_____________.1?fbclid=IwAR3iFyx-PH05eHLQdWp_D4VVjAZu1Kqp0h7f1vvoTqeT96N5lNoDqFJ-9ic

https://issuu.com/our.bookbusters/docs/______________

#TAGS
Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα