Βραβείο κοινού για τον Εξόριστο στο West Side Mountains Doc Fest
Ένα συγκλονιστικό οδοιπορικό στην καλλιτεχνική και πολιτική πορεία του διεθνώς γνωστού Ιρακινού ζωγράφου Φάλαχ Γκάντι .
Το βραβείο κοινού απέσπασε η ταινία Εξόριστος Falah Ghati του σκηνοθέτη Χρήστου Ν. Καρακάση στο 4ο Φεστιβάλ ντοκιμαντέρ της Ηπείρου ή άλλως West Side Mountains Doc Fest.
Ένα συγκλονιστικό και πιο επίκαιρο από ποτέ οδοιπορικό στην καλλιτεχνική και πολιτική πορεία του διεθνώς γνωστού Ιρακινού ζωγράφου Φάλαχ Γκάντι .
Ο Φάλαχ Γκάντι εξόριστος τριάντα χρόνια από τη χώρα του γυρίζει στον κόσμο και με το ζωγραφικό του έργο περιγράφει τη μνήμη του πολέμου και την άγρια λεηλασία που υπέστη ο τόπος καταγωγής του. Συγκλονίζεται βαθιά από την Ελλάδα και την Ελληνική ψυχή και βρίσκει σε αυτήν μια πραγματική αγκαλιά και μια νέα χώρα. Καταπονημένος από την πολιτική περιπέτεια της εξορίας αλλά και του βασανισμού του στη χώρα του γίνεται πολιτικός πρόσφυγας.Το έργο του γίνεται γέφυρα επικοινωνίας ανάμεσα στον κόσμο και το κατεστραμμένο Ιράκ, αναβιώνοντας τη μνήμη της άλλοτε ένδοξης Βαγδάτης. Ταυτόχρονα γίνεται προφητικό για όσα συμβαίνουν τώρα με κέντρο πάλι τη Μεσοποταμία, που ο φυσικός πλούτος της έφερε τόση δυστυχία στους κατοίκους της. Οι πρόσφυγες λεηλατημένοι δεν μπορούν να ξαναβρούν τη θέση τους στον κόσμο.
Ο Falah Ghati γεννήθηκε στην Βαγδάτη και αποφοίτησε από την Ακαδημία Καλών Τεχνών. Στην ηλικία των 11 χρόνων παίρνει το α΄ βραβείο σε διεθνή έκθεση για παιδιά στην πόλη Skanker των Ινδιών. Το έργο του έχει παρουσιαστεί συνολικά σε 25 χώρες, Αραβικές και άλλες. Τα τελευταία χρόνια ο Falah Ghati μένει μόνιμα στην Αγγλία. Παρατηρώντας τον χρωματικό καταιγισμό που συναρπάζει το βλέμμα, αναρωτιέσαι, πως συνδυάζεται αυτή η θλίψη με τα τόσα χρώματα του πάθους που κατακλύζουν τα έργα του, όποιο και αν είναι το θέμα τους . Ο ίδιος χαρακτηρίζει τον εαυτό του, ζωγράφο της ζωής και της ομορφιάς της. «Πίνουμε την θλίψη μας σταγόνα, σταγόνα και καιγόμαστε στην αγάπη μας, για την ζωή, τον έρωτα, τους ανθρώπους. Όταν ξεκίνησα να ζωγραφίζω τότε βρήκα τον εαυτό μου και τότε άρχισα να νιώθω τους άλλους, όχι εμένα, αλλά τους άλλους».
Οργάνωση Παραγωγής Βασιλική Κάππα
Σενάριο Σκηνοθεσία Μοντάζ Χρήστος Ν. Καρακάσης
Βοηθός παραγωγής Μαρία Κάππα
Make up Artist Ελένη Καρακάση
Βοηθός Σκηνοθέτη – Ηχοληψία Νίκος Ψαλτάκης
Μουσική Σύνθεση Βασιλική Κάππα
Φωτογραφία Χρήστος Ν. Καρακάσης George Devon
Συμπληρωματικές λήψεις Διονύσης Δήμας
45min DCP
Παραγωγή: Κινηματογραφική Εταιρεία Κουίντα
Συνεργάτης-Συμπαραγωγός-Διανομή: Εταιρεία Tickets Tickets
Λίγα λόγια για τον Χρήστο Καρακάση
Ο Χρήστος Ν. Καρακάσης γεννήθηκε στην Αθήνα.
Σπούδασε Μουσική, Πληροφορική και Σκηνοθεσία Θεάτρου, Κινηματογράφου, Τηλεόρασης στην Ελλάδα και στο Πανεπιστήμιο της Νέας Υόρκης NYU Tisch School of the Arts. Κατέχει μεταπτυχιακό τίτλο πάνω στην ανάπτυξη και την μεθοδολογία της εκπαίδευσης (Post graduate diploma in training and development) και μεταπτυχιακό τίτλο στην σκηνοθεσία κινηματογράφου και θεάτρου Post graduate diploma in film and theatre direction.
Έχει επιμεληθεί οπτικοακουστικά καλλιτεχνικά, οργανωτικά και σε τεχνικό επίπεδο πολλές εκδηλώσεις παρουσιάσεις, διαφημίσεις, Video art, Φεστιβάλ. Ως Σκηνοθέτης-Σεναριογράφος-Παραγωγός έχει παρουσία από το 1992. Οι ταινίες του έχουν αποσπάσει διεθνείς βραβεύσεις και έχουν προβληθεί στην Ελλάδα και το Εξωτερικό.
Ιδρυτής των εκδόσεων κουίντα και της κινηματογραφικής εταιρείας ΚΟΥΙΝΤΑ Production. Καθηγητής Κινηματογράφου σε πολλές σχολές και ιδρύματα.
Από το 2011 είναι Καλλιτεχνικός Διευθυντής του Διεθνούς Φεστιβάλ Ψηφιακού Κινηματογράφου Αθήνας AIDFF και καλλιτεχνικός διευθυντής στο διεθνές οικολογικό και επιστημονικό πανόραμα της ΚΟΥΙΝΤΑ.
Έχει γράψει την «εισαγωγή στον κινηματογράφο» βιβλίο το οποίο απευθύνεται σε επίδοξους σκηνοθέτες, αλλά και σε όλους εκείνους που θέλουν να γνωρίσουν με άμεσο και περιεκτικό τρόπο την τέχνη αλλά και την τεχνική του κινηματογράφου. Αρθρογραφεί στο filmmaker και στο koyinta art emagazine.