Top

«Βράζει» η Ισπανία για τη σύλληψη 32χρονου ράπερ – Αναταραχές και σοβαρά επεισόδια

Μαζικές διαδηλώσεις σε μεγάλες ισπανικές πόλεις - Χρήση χημικών και πλαστικών σφαιρών από την αστυνομία

Parallaxi
βράζει-η-ισπανία-για-τη-σύλληψη-32χρον-724948
Parallaxi
Στιγμιότυπο βίντεο Youtube

Μαζικές πορείες διαμαρτυρίας πραγματοποιήθηκαν σε μεγάλες πόλεις της Ισπανίας με αφορμή τη σύλληψη του 32χρονου ράπερ Πάμπλο Χασέλ.

Από το απόγευμα της Τετάρτης και μέχρι αργά το βράδυ χιλιάδες πολίτες συγκεντρώθηκαν ζητώντας την άμεση απελευθέρωση του.

Spanish police have clashed with protesters in Barcelona and Madrid, as fresh demonstrations broke out over the jailing of rapper Pablo Hasel for tweets insulting police and the monarchy pic.twitter.com/CAHw78TU23

— AFP News Agency (@AFP) February 18, 2021

Μετά τις μαζικές ειρηνικές πορείες που πραγματοποιήθηκαν, κουκουλοφόροι προκάλεσαν υλικές ζημιές, έβαλαν φωτιές σε κάδους απορριμμάτων και έστησαν οδοφράγματα, με την αστυνομία να απαντά με χημικά και πλαστικές σφαίρες.

Σύμφωνα με την τοπική αστυνομική δύναμη Mossos d’Escuadra διαδηλωτές έκαψαν μοτοσικλέτες και κάδους απορριμάτων δημιουργώντας οδοφράγματα σε δρόμους της Βαρκελώνης, ενώ συνελήφθησαν 14 άτομα.

Πάνω από 200 καλλιτέχνες, ανάμεσά τους ο σκηνοθέτης Πέδρο Αλμοδοβάρ κι ο ηθοποιός Χαβιέ Μπαρδέμ, υπέγραψαν αίτημα κατά της φυλάκισης του ράπερ. Η υπόθεση εξελίχθηκε σε ακανθώδες θέμα για την ισπανική κυβέρνηση της αριστεράς και κυρίως για το Σοσιαλιστικό Κόμμα. Η κυβέρνηση ανακοίνωσε την περασμένη Δευτέρα «μία μεταρρύθμιση» ώστε «οι φραστικές παρεκβάσεις στο πλαίσιο καλλιτεχνικών, πνευματικών και πολιτιστικών δραστηριοτήτων» να μην αποτελούν ποινικό αδίκημα και να μην τιμωρούνται με ποινές φυλάκισης.

Αστυνομική επιχείρηση είχε οργανωθεί νωρίς το πρωί ης Τρίτης για την σύλληψη του ράπερ, ο οποίος έχει καταδικασθεί σε ποινή φυλάκισης για εξύβριση της μοναρχίας και της αστυνομίας μέσω του Twitter, είχε ανακοινώσει προηγουμένως η αστυνομία. Ο Ισπανός ράπερ είχε οχυρωθεί από τη Δευτέρα στο καταλανικό πανεπιστήμιο, μαζί με μία δεκαριά υποστηρικτές του, για να αποφύγει την σύλληψη που έχει προκαλέσει πολεμική στην Ισπανία.

Οι αστυνομικοί εισήλθαν στο πανεπιστήμιο και άρχισαν να βγάζουν έξω έναν έναν τους υποστηρικτές του ράπερ. «Εισήλθαμε στο πανεπιστήμιο και ξεκινήσαμε επιχείρηση με στόχο την τήρηση της δικαστικής απόφασης» για την σύλληψή του, δήλωσε ο εκπρόσωπος της καταλανικής αστυνομίας κατά την έναρξη της επιχείρησης. .«Εχουν στηθεί κάποια οδοφράγματα για να εμποδίσουν την είσοδο της αστυνομίας. Κανένα σοβαρό επεισόδιο προς το παρόν», συνέχισε ο εκπρόσωπος της αστυνομίας όσο η επιχείρηση βρισκόταν σε εξέλιξη.

Ο ράπερ είχε προθεσμία μέχρι την περασμένη Παρασκευή για να παραδοθεί και να αρχίσει την έκτιση της 9μηνης ποινής φυλάκισης που του έχει επιβληθεί για τα tweet με τα οποία χαρακτήριζε «σκ…τομισθοφόρους» τους αστυνομικούς, κατηγορώντας τους για βασανιστήρια και δολοφονίες.

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα