Ν. Καπραβέλος: Η κατάσταση «βράζει» στη Θεσσαλονίκη

Όσα είπε στην parallaxi ο διευθυντής ΜΕΘ «Παπανικολάου» με αφορμή τη χθεσινή εφημερία.

Parallaxi
ν-καπραβέλος-η-κατάσταση-βράζει-στη-688315
Parallaxi

Ο διευθυντής ΜΕΘ «Παπανικολάου», Νίκος Καπραβέλος, μεταφέρει μέσω της parallaxi την εικόνα που επικρατούσε χθες στο νοσοκομείο της Θεσσαλονίκης, το οποίο εφημέρευε. 

Προτού, ωστόσο, μιλήσει για τα δεδομένα της χθεσινής ημέρας, ο ίδιος έκανε μία σύγκριση με την κατάσταση που επικρατούσε τους προηγούμενους μήνες.

«Εμείς μετά την ύφεση του δευτέρου κύματος και αυτές τις εφιαλτικές στιγμές που ζήσαμε συμφωνήσαμε σε μία στρατηγική. Ήδη τον Ιανουάριο είχαμε φτάσει σε πολύ λίγες εισαγωγές και οι μονάδες μας ήταν στο 40% κάλυψη. Άρα, διαθέσαμε όλες τις κλίνες της εντατικής όπως και τις δικές μου κλίνες σε non- covid περιστατικά. Προειδοποιήσαμε ότι Φλεβάρη – Μάρτη θα είναι το τρίτο κύμα εντονότατο, προσέξτε, πάρτε μέτρα, κυνηγήστε το κρούσμα, κυνηγήστε τη μόλυνση, βάλτε πρωτόκολλα όταν θα ανοίξετε, εκπαίδευση κλπ. και αυτά τα σχέδια γενικώς που λέμε εμείς οι υγειονομικοί που δε μας υπολογίζουνε. Και δεν κάνετε πρόληψη βασικά. Πρόληψη και ανίχνευση έγκαιρη. Ανίχνευση, ιχνηλάτηση και απομόνωση γιατί ουσιαστικά με την καραντίνα βάζεις τη μόλυνση, δε βάζεις τον υγιή. Ο υγιής δε μπορεί να μπει σε καραντίνα. Δε μπορεί ο υγιής να μπει έξι μήνες σε καραντίνα. Τον Ιανουάριο μήνα είχαμε δέκα με δεκαπέντε εισαγωγές. Το Φλεβάρη είκοσι με εικοσιπέντε. Το Μάρτη φτάσαμε 30- 35 στις αρχές Μαρτίου. Χθες, λοιπόν, είχαμε 50. Οι προσελεύσεις ήτανε 100 και τα περιστατικά πολύ δύσκολα. Και από τα 100 βάλαμε τα 50 μέσα.  Είχαν συμπτωματολογία στο σπίτι μία εβδομάδα και ήρθαν πλέον με υποξυγοναιμίες. Άρα, η κατάσταση βράζει στη Θεσσαλονίκη», είπε χαρακτηριστικά ο Νίκος Καπραβέλος μιλώντας στην parallaxi. 

Αναφορικά με τη χθεσινή επιλογή που έγινε για τις εισαγωγές, ξεκαθάρισε:

«Έχουμε βάλει αυστηρά πρωτόκολλα εισαγωγής. Τα συμπτώματα εισαγωγής δεν είναι ο πυρετός, δεν είναι ο βήχας. Είναι οι διηθήσεις στο θώρακα, στο πνευμόνι και η δύσπνοια που παρουσιάζεις με την υποξυγοναιμία. Όταν δηλαδή έχει ήδη προχωρήσει η μόλυνση. Άρα οι 50 εισαγωγές που έγιναν δεν πάνε όλες για εντατική, θέλουν το οξυγόνο τους, θέλουνε τις φυσιοθεραπείες τους, μια γενική αντιμετώπιση πρωτοκόλλου χωρίς να χρειάζεται μηχανική υποστήριξη της αναπνοής. Κάποιοι, όμως, από αυτούς θα χρειαστούν διασωλήνωση. Χθες χρειάστηκε 3 να διασωληνωθούν από προηγούμενες εισαγωγές».

Αναφορικά με τον αριθμό των νοσηλευόμενων, αυτός είναι σύμφωνα με τον κύριο Καπραβέλο στο νοσοκομείο γύρω στους 85-90, τη στιγμή που ο ανώτερος αριθμός το Μάρτη μήνα ήταν 292.

Περί κατάρρευσης του συστήματος, ο κύριος Καπραβέλος απαντά το εξής:

«Τα όρια μεταξύ κατάρρευσης του συστήματος και ανοχής είναι οι υγειονομικές ανάγκες να είναι μικρότερες από τις δυνατότητες που έχει το σύστημα. Εμείς στη Θεσσαλονίκη ακόμα δε φτάσαμε στα σημεία του Νοεμβρίου ούτε στα σημεία της Αθήνας. Μπορούμε να διαχειριστούμε τα κρούσματα και τις εισαγωγές και τις μονάδες εντατικής θεραπείας μόνο που πρέπει να αυξήσουμε τις διαθέσιμες κλίνες μας, δηλαδή 12 κλίνες να μπουν στην υπηρεσία των covid ασθενών. Μόνο που αμέσως σπρώχνουμε τα περιστατικά μη covid προς τον ιδιωτικό τομέα. Άρα υπάρχει μία αριθμία, αλλά και εμείς αυτό το λέμε κατάρρευση. Δεν μπορείς να πεις στον άνθρωπο πήγαινε στον ιδιωτικό τομέα. Άρα όταν λέμε επιστράτευση του ιδιωτικού τομέα, εννοούμε να μπουν στη λογική του δημόσιου με μια αποζημίωση κατά κάποιο τρόπο θεμιτή.

Σχετικά με τις επόμενες κινήσεις που θα γίνουν ο διευθυντής σημειώνει τέλος:

«Αρχίζουμε να επεκτεινόμαστε σε βάρος άλλων κλινικών και θα αναπτύξουμε και άλλες κλίνες ΜΕΘ σε βάρος άλλων παθήσεων».

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα