Top

Βρέφος νοσηλεύεται με κορονοϊό στην Κρήτη

Διαβάστε τις τελευταίες εξελίξεις στο μέτωπο της πανδημίας του κορονοϊού στη χώρα μας.

Parallaxi
βρέφος-νοσηλεύεται-με-κορονοϊό-στην-κ-712944
Parallaxi

Διαβάστε τις τελευταίες εξελίξεις στο μέτωπο της πανδημίας του κορονοϊού στη χώρα μας.

Θετικό στον κορονοϊό είναι ένα βρέφος 2 μηνών στην Κρήτη, το οποίο νοσηλεύεται στο ΠΑΓΝΗ. Το παιδάκι προς το παρόν έχει ήπια συμπτώματα και η κατάσταση της υγείας του δεν εμπνέει ανησυχία.

Το βρέφος που είναι θετικό στον κορονοϊό, όπως αναφέρει το cretapost, πριν λίγες ημέρες ανέβασε υψηλό πυρετό και χρειάστηκε να μεταφερθεί στο νοσοκομείο.«Αυτή τη στιγμή νοσηλεύεται στην Παιδιατρική Κλινική και έχει ήπια συμπτώματα», ανέφερε μιλώντας στο cretapost.gr, ο αναπληρωτής διοικητής του ΠΑΓΝΗ, Στέλιος Κτενιαδάκης ενώ συμπλήρωσε ότι η κατάσταση της υγείας του δεν εμπνέει κάποια ανησυχία.

Σύμφωνα με το cretapost.gr, πριν λίγες ημέρες στην Παιδιατρική νοσηλευόταν και ένα παιδί 14 χρόνων με κορονοϊό. «Και το 14χρονο παιδί έφερε ήπια συμπτώματα και πριν δύο ημέρες έλαβε εξιτήριο καθώς», τόνισε ο κ. Κτενιαδάκης.

Λινού: Να μη βγάλουμε τις μάσκες στους εξωτερικούς χώρους – Ο κίνδυνος της μετάλλαξης Δέλτα

Για το σενάριο ενός τέταρτου κύματος κορονοϊού, την σημασία του εμβολιασμού και το ενδεχόμενο να βγάλουμε τις μάσκες σε εξωτερικούς χώρους μίλησε μεταξύ άλλων η καθηγήτρια Επιδημιολογίας του ΕΚΠΑ, Αθηνά Λινού το πρωί της Τρίτης.

Οι δηλώσεις για την AstraZeneca

Αναφορικά με την αλλαγή της δεύτερης δόσης της AstraZeneca, η καθηγήτρια σχολίασε πως δεν υπάρχει ένδειξη ότι υπάρχουν παρενέργειες, ωστόσο όπως είπε «δεν ξέρουμε την αποτελεσματικότητα» και πρόσθεσε ότι επιστήμονες εξετάζουν τώρα αυτό το θέμα.

Η καθηγήτρια τόνισε τη σημασία του μαζικού εμβολιασμού και συμπλήρωσε πως από εκεί και πέρα είναι θετικό το γεγονός να μπορούμε να μειώσουμε τις πιθανότητες παρενεργειών από τα εμβόλια και σε αυτό το πλαίσιο δόθηκε η οδηγία το εμβόλιο της AstraZeneca να γίνεται μόνο από άτομα άνω των 60 ετών.

Η κυρία Λινού, μιλώντας στον ΑΝΤ1, είπε πως δεν θεωρεί δεδομένο ότι θα υπάρξει τέταρτο κύμα πανδημίας, ωστόσο, τόνισε ότι αυτό θα αφορά κυρίως ανεμβολίαστους, ενώ οι εμβολιασμένοι αν νοσήσουν θα έχουν ήπια συμπτώματα.

Τι είπε για τις μεταλλάξεις

Σε ό,τι αφορά τις μεταλλάξεις και ειδικότερα την μετάλλαξη τύπου «Δέλτα» η καθηγήτρια σημείωσε ότι την πιάνουν τα εμβόλια αλλά δεν προστατεύονται όσοι έχουν κάνει μόνο την μια δόση AstraZeneca, ενώ επανέλαβε ότι «πρέπει να πείσουμε όλους τους ανθρώπους να εμβολιαστούν».

Σημείωσε ακόμα ότι η μετάλλαξη Δέλτα είναι «πολύ μεταδοτική» και πρόσθεσε ότι «αν μπει στην Ελλάδα θα έχουμε πρόβλημα αν δεν έχουμε εμβολιαστεί».

Η άποψή της για τις μάσκες

Αναφορικά με το ενδεχόμενο να αφαιρέσουμε τις μάσκες σε εξωτερικούς χώρους, η κυρία Λινού επεσήμανε πως προτείνει «να μην βγάλουν τις μάσκες οι εμβολιασμένοι στους εξωτερικούς χώρους», καθώς όπως είπε ο ιός ακόμα μεταδίδεται και τόνισε ότι «δεν είναι ξεκάθαρο κατά πόσο τα εμβόλια καλύπτουν τις νέες μεταλλάξεις».

Βασιλακόπουλος: Το στέλεχος «Δ» του κορονοϊού είναι κατά 60% μεταδοτικότερο

Κυριακίδου: Το εμβολιαστικό πρόγραμμα της Ελλάδας είναι άρτιο και σέβεται με υποδειγματικό τρόπο τον πολίτη

Η στρατηγική της ΕΕ για τα εμβόλια και η πορεία της εθνικής εκστρατείας εμβολιασμού κατά της covid-19, βρέθηκε στο επίκεντρο της συνάντησης που πραγματοποιήθηκε στο Υπουργείο Υγείας, της Επιτρόπου Υγείας και Ασφάλειας Τροφίμων της Ευρωπαϊκής Ένωσης Στέλλας Κυριακίδου, με τον υπουργό Υγείας Βασίλη Κικίλια. Παρόντες ήταν επίσης ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας Βασίλης Κοντοζαμάνης και η υφυπουργός Υγείας Ζωή Ράπτη.

Στη συνέχεια, η κ. Κυριακίδου επισκέφθηκε, συνοδευόμενη από τον κ. Κικίλια, το Mega εμβολιαστικό κέντρο «Προμηθέας», όπου τους υποδέχθηκε ο γενικός γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας Μάριος Θεμιστοκλέους.

Η Επίτροπος περιηγήθηκε στους χώρους του εμβολιαστικού κέντρου, συνομίλησε τόσο με το υγειονομικό προσωπικό που το στελεχώνει, όσο και με πολίτες που βρίσκονταν εκεί για να εμβολιαστούν και συνεχάρη τον Υπουργό Υγείας για την άρτια οργάνωση της Επιχείρησης «Ελευθερία».

«Πραγματικά, θέλω να εκφράσω τα συγχαρητήριά μου για ένα εμβολιαστικό πρόγραμμα που κινείται με πολύ γρήγορους, αλλά θα έλεγα και σωστούς ρυθμούς, με στόχο να εμβολιαστούν όσο το δυνατόν περισσότεροι από τον πληθυσμό, για να μπορούμε να επιστρέψουμε στην κανονικότητά μας», δήλωσε η κ. Κυριακίδου. Διαπίστωσε -όπως ανέφερε- ότι το εμβολιαστικό κέντρο είναι άρτια εξοπλισμένο και σέβεται τον πολίτη, με έναν τρόπο που είναι παράδειγμα.

Η κ. Κυριακίδου, επισήμανε ότι βρισκόμαστε σε μια «εύθραυστη φάση της πανδημίας. Τα περιστατικά του κορονοϊού στην Ευρώπη, σε όλα τα κράτη-μέλη μειώνονται συνεχώς, αλλά δεν είναι περίοδος για εφησυχασμό. Υπάρχουν οι μεταλλάξεις. Τις παρακολουθούμε στενά και το μήνυμα που θα ήθελα να στείλω στον κάθε Έλληνα πολίτη είναι ότι όλα τα εμβόλια, τα οποία έχουν εγκριθεί από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων, και τα τέσσερα, είναι και ασφαλή και αποτελεσματικά και να προχωρήσουν στον εμβολιασμό». Η Επίτροπος σημείωσε ότι ο εμβολιασμός είναι και ο μοναδικός τρόπος που έχουμε για έξοδο από την κρίση. «Και πρέπει όλος ο κόσμος να προχωρήσει για να εμβολιαστεί το συντομότερο δυνατό», προέτρεψε η κ. Κυριακίδου.

Ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας σε δηλώσεις του ευχαρίστησε την κ. Κυριακίδου «για την εξαιρετική προσπάθεια την οποία έχει κάνει εκείνη και η Επιτροπή, με βάση το κοινό όραμα και την κοινή ευρωπαϊκή πορεία, έτσι ώστε όλα τα κράτη-μέλη να μπορέσουν να έχουν τη στήριξη και τη βοήθεια σε αυτή την τεράστια κρίση Δημόσιας Υγείας». Τόνισε ότι «είμαστε σε μια πανδημία πρωτόγνωρη που κληθήκαμε να αντιμετωπίσουμε όλοι και που εδώ βλέπετε το επιστέγασμα αυτής της προσπάθειας που είναι η κοινή ευρωπαϊκή προμήθεια εμβολίων. Έχει γίνει με προσωπικό κόπο και κόστος, γιατί δεν είναι εύκολο πάντα να συμφωνούν όλοι και στη μονάδα του χρόνου. Έγινε όμως. Βλέπετε ότι το εμβολιαστικό πρόγραμμα στην Ευρώπη προχωρά με πολύ ικανοποιητικούς ρυθμούς – και εδώ στην Ελλάδα βέβαια».

Επανέλαβε ότι για το πρόγραμμα «Ελευθερία» συγχρονίζεται και συνεργάζεται το υπουργείο Υγείας και όλοι οι εργαζόμενοι της Υγείας, το Υπουργείο Εθνικής Αμύνης, τα Σώματα Ασφαλείας, η Πολιτική Προστασία, και δίνουν τη δυνατότητα σε όλον τον κόσμο να εμβολιάζεται αξιοπρεπώς, με τάξη, χωρίς ταλαιπωρία, πάντα με επιστημονικούς όρους και με ασφάλεια.

«Η κοινή μας προσπάθεια και η καθοδήγηση που έχουμε από την Επιτροπή και την Ευρώπη είναι σημαντική και είναι σταθερή σε ό,τι και αν έχει προκύψει όλους αυτούς τους μήνες. Βεβαίως πάντα η προσπάθεια είναι για ακόμα περισσότερα και καλύτερα πράγματα, αλλά θα έλεγα για ακόμη μια φορά και μετά το πρόσφατο Συμβούλιο Υπουργών Υγείας στο Λουξεμβούργο, με την παρουσία της Επιτρόπου, ότι δεν είναι καθόλου εύκολο μερικές φορές όλοι μαζί να μπορέσουμε να βρούμε την ακριβή κοινή συνισταμένη, προκειμένου να προχωρήσουμε σε σημαντικά βήματα, τα οποία έχουν γίνει. Τολμώ δε να πω, ότι ιδιαίτερα για τα πιο μικρά κράτη-μέλη θα ήταν πολύ πιο δύσκολο, το λέω μετά λόγου γνώσεως, να μπορέσουν να προμηθευτούν εγκαίρως εμβόλια, προκειμένου να μπορούμε να προστατέψουμε τους συμπολίτες μας. Είμαστε πολύ ευχαριστημένοι με τον τρόπο με τον οποίο προχωρά το πρόγραμμα», υπογράμμισε ο κ. Κικίλιας.

«Βροχή» προστίμων ανήμερα του Αγίου Πνέυματος

Εντατικοί έλεγχοι πραγματοποιούνται σε όλη τη χώρα από τις Υπηρεσίες της Ελληνικής Αστυνομίας για την εφαρμογή των μέτρων αποφυγής και περιορισμού της διάδοσης του κορωνοϊού.

Χθες, Δευτέρα 21 Ιουνίου πραγματοποιήθηκαν σε όλη την επικράτεια 76.421 έλεγχοι, από τους οποίους οι 41.609 στο Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών «Ελευθέριος Βενιζέλος».

Βεβαιώθηκαν συνολικά 151 παραβάσεις και πραγματοποιήθηκαν 2 συλλήψεις, ως ακολούθως:

89 παραβάσεις για μη χρήση μάσκας κ.λπ. συναφείς παραβάσεις και επιβλήθηκαν ισάριθμα πρόστιμα των 300 ευρώ, ως ακολούθως:

  • 27 στο Βόρειο Αιγαίο,
  • 13 στη Στερεά Ελλάδα,
  • 13 στην Αττική,
  • 8 στην Κρήτη,
  • 6 στη Θεσσαλονίκη,
  • 6 στην Ήπειρο,
  • 4 στη Πελοπόννησο,
  • 4 στην Ανατολική Μακεδονία και Θράκη,
  • 3 στο Νότιο Αιγαίο,
  • 2 στη Δυτική Μακεδονία,
  • 2 στην Κεντρική Μακεδονία και
  • 1 στη Δυτική Ελλάδα.

Από την έναρξη εφαρμογής των νέων μέτρων (7 Νοεμβρίου 2020), έχουν βεβαιωθεί συνολικά 59.354 ομοειδείς παραβάσεις και επιβλήθηκαν 57.246 διοικητικά πρόστιμα των 300 ευρώ και 2.108 των 150 ευρώ.

27 παραβάσεις για περιορισμό μετακίνησης και επιβλήθηκαν ισάριθμα πρόστιμα των 300 ευρώ, ως ακολούθως:

  • 16 στη Θεσσαλονίκη,
  • 8 στην Ανατολική Μακεδονία και Θράκη,
  • 1 στο Νότιο Αιγαίο,
  • 1 στην Κρήτη και
  • 1 στην Ήπειρο.

Από την έναρξη εφαρμογής του μέτρου (7 Νοεμβρίου 2020) έχουν βεβαιωθεί συνολικά 193.595 ομοειδείς παραβάσεις.

19 παραβάσεις και 2 συλλήψεις για κανόνες λειτουργίας καταστημάτων, ιδιωτικών επιχειρήσεων κ.λπ. παραβάσεις της σχετικής νομοθεσίας (απαγόρευση λειτουργίας, μη χρήση μάσκας, ποσοστό τ.μ. επιφανείας ανά άτομο κ.α.). Στις παραπάνω περιπτώσεις επιβλήθηκαν οι ακόλουθες κυρώσεις για παραβίαση αναστολής λειτουργίας κ.λπ. συναφείς παραβάσεις των σχετικών διατάξεων και συγκεκριμένα:

Στην Κρήτη,

– 5.000 ευρώ πρόστιμο σε ιδιοκτήτη καφέ – μπαρ, για παραβίαση ωραρίου λειτουργίας,

– 5.000 ευρώ πρόστιμο σε ιδιοκτήτη καφέ- μπαρ, για παραβίαση ωραρίου λειτουργίας και από 300 ευρώ πρόστιμο σε 6 πελάτες για παραβίαση περιορισμού κίνησης.

Στην Πελοπόννησο,

– σύλληψη και 3.000 ευρώ πρόστιμο σε καφέ – ουζερί, για ζωντανό καλλιτεχνικό πρόγραμμα εντός του καταστήματος και από 300 ευρώ πρόστιμο σε 5 καθήμενους πελάτες και στα 2 μέλη της ορχήστρας,

– σύλληψη και 3.000 ευρώ πρόστιμο σε μπαρ, με επιβολή 15νθημερης αναστολής λειτουργίας, για παραμονή πελατών εντός του καταστήματος.

Στα Δυτική Μακεδονία, από 5.000 ευρώ σε 2 άτομα για μη τήρηση των υγειονομικών πρωτοκόλλων κατά την είσοδο τους στην χώρα.

Από την έναρξη εφαρμογής των νέων μέτρων (7 Νοεμβρίου 2020) έχουν βεβαιωθεί συνολικά 6.899 ομοειδείς παραβάσεις και έχουν συλληφθεί 2.099 άτομα.

Τέλος, βεβαιώθηκαν 16 παραβάσεις για μη συμπλήρωση της ηλεκτρονικής φόρμας PLF ( Passenger Locator Form ) από ταξιδιώτη. Από την έναρξη εφαρμογής των νέων μέτρων (7 Νοεμβρίου 2020) έχουν βεβαιωθεί συνολικά 238 ομοειδείς παραβάσεις. Οι έλεγχοι συνεχίζονται με αμείωτη ένταση για την προστασία της δημόσιας υγείας.

Πληροφορίες: ethnos.gr, newsit.gr, cretapost.gr

Καπραβέλος: Πάνω από το 95% των ανθρώπων που πέθαναν στο 3ο κύμα ήταν ανεμβολίαστοι

https://parallaximag.gr/epikairotita/self-test-thetikoi-oi-farmakopoioi-gia-paratasi-tis-diathesis-plin-attikis-kai-acha%ce%90as

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα