Βρετανία: Ειδικοί συνιστούν στους κάτω των 40 ετών να αποφύγουν το AstraZeneca
Διαβάστε αναλυτικά τις τελευταίες εξελίξεις στο μέτωπο της πανδημίας του κορονοϊού παγκοσμίως.
Διαβάστε αναλυτικά τις τελευταίες εξελίξεις στο μέτωπο της πανδημίας του κορονοϊού παγκοσμίως.
Ρυθμιστική αρχή Βρετανίας: Συνιστά στους κάτω των 40 ετών να αποφύγουν τον εμβολιασμό με AstraZeneca
Η αρμόδια για τα εμβόλια επιτροπή της Βρετανίας ανακοίνωσε ότι άτομα κάτω των 40 ετών θα πρέπει να λαμβάνουν εναλλακτικό εμβόλιο σε αυτό της AstraZeneca όπου αυτό είναι εφικτό, λόγω μικρού κινδύνου για την σπάνια εμφάνιση θρομβοεμβολικών επεισοδίων.
Η Μεικτή Επιτροπή Εμβολιασμού και Ανοσοποίησης (JCVI) επέκτεινε στην ηλικιακή κατηγορία 30-39 την σύσταση για την χρήση εναλλακτικού εμβολίου, σύσταση η οποία μέχρι σήμερα ίσχυε για τα άτομα κάτω των 30 ετών.
Η Επιτροπή αναφέρει στην γνωμοδότησή της ότι η σύσταση συνδέεται με τα χαμηλά επίπεδα μετάδοσης της επιδημίας της Covid-19 στην Βρετανία και με την διαθεσιμότητα των εναλλακτικών εμβολίων των Pfizer/BioNTech και Moderna.
«Καθώς οι ρυθμοί της Covid-19 εξακολουθούν να βρίσκονται υπό έλεγχο, συνιστούμε οι ενήλικες 18 έως 39 ετών χωρίς υποκείμενα νοσήματα να λαμβάνουν εναλλακτικό εμβόλιο σε αυτό των Oxford/AstraZeneca, εάν είναι διαθέσιμο και αν δεν προκαλεί καθυστερήσεις στον εμβολιασμό», δήλωσε ο Γουέι Σεν Λιμ, πρόεδρος της JCVI.
«Η σύσταση αντιστοιχεί στις συνθήκες που επικρατούν στο Ηνωμένο Βασίλειο αυτήν την στιγμή και μεγιστοποιεί την χρήση του ευρέος χαρτοφυλακίου των διαθέσιμων εμβολίων».
Η απόφαση της Επιτροπής δεν θα επηρεάσει το σχέδιο για την προσφορά μίας δόσης εμβολίου σε όλους τους ενηλίκους μέχρι το τέλος του Ιουλίου, δήλωσε βρετανός υγειονομικός αξιωματούχος.
Ο αναπληρωτής επικεφαλής των υγειονομικών υπηρεσιών της Αγγλίας Τζόναθαν Βαν Ταμ διαβεβαίωσε ότι το πρόγραμμα προμήθειας εμβολίων υποστηρίζει την αλλαγή του πρωτοκόλλου που προτείνει η Επιτροπή χωρίς να επηρεάσει την ταχύτητα και την κλίμακα της εμβολιαστικής εκστρατείας.
Βρετανία-Covid-19: Χαλάρωση των περιορισμών για τα ταξίδια στο εξωτερικό – Μόνο 12 χώρες στην «πράσινη» λίστα
Η βρετανική κυβέρνηση ανακοίνωσε σήμερα ότι χαλαρώνει, από τις 17 Μαΐου, τους περιορισμούς που αφορούν τα ταξίδια στο εξωτερικό, καταργώντας μεταξύ άλλων την υποχρέωση να μπαίνουν σε καραντίνα και στο εξής όσοι ταξιδεύουν σε 12 χώρες, μεταξύ των οποίων είναι η Πορτογαλία και το Ισραήλ.
Στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε, ο υπουργός Μεταφορών Γκραντ Σαπς ανακοίνωσε την άρση της απαγόρευσης των ταξιδιών στο εξωτερικό και την εφαρμογή ενός συστήματος που κατατάσσει τις χώρες σε τρεις κατηγορίες, ανάλογα με την υγειονομική κατάστασή τους.
Εκτός από την Πορτογαλία και το Ισραήλ, στην «πράσινη λίστα» θα βρίσκονται από τις 17 Μαΐου η Νέα Ζηλανδία, η Αυστραλία, η Σιγκαπούρη, το Μπρουνέι, η Ισλανδία, το Γιβραλτάρ, τα Νησιά Φόκλαντ, τα Νησιά Φερόε, τα Νησιά Σάντουιτς και η Αγία Ελένη.
Η Ελλάδα και η Κύπρος παραμένουν στην «πορτοκαλί» λίστα, που σημαίνει ότι όσοι επιστρέφουν από αυτές τις χώρες στη Βρετανία θα πρέπει να μπαίνουν σε καραντίνα 10 ημερών και να υποβληθούν δύο φορές σε διαγνωστικό τεστ για την Covid-19. Οι ταξιδιώτες από χώρες που βρίσκονται στην «πράσινη» κατηγορία θα πρέπει να υποβάλλονται σε τεστ πριν από την αναχώρησή τους και δύο ημέρες μετά την άφιξή τους στο Ηνωμένο Βασίλειο.
Η λίστα θα αναθεωρείται κάθε τρεις εβδομάδες. Τρεις χώρες που σήμερα βρίσκονται στην «πορτοκαλί» κατηγορία, η Τουρκία, οι Μαλδίβες και το Νεπάλ, θα μετακινηθούν στην «κόκκινη» από την Τετάρτη, 12 Μαΐου.
Εκτός της «πράσινης» λίστας έμειναν η Γαλλία, η Ισπανία, η Ιταλία και οι ΗΠΑ, οι τέσσερις χώρες στις οποίες ταξίδεψαν περισσότερο οι Βρετανοί το 2019. Όλες τους βρίσκονται στην «πορτοκαλί» κατηγορία.
Αεροπορικές εταιρείες, τουριστικά γραφεία και ξενοδοχεία στη νότια Ευρώπη περίμεναν για πάνω από τέσσερις μήνες να ξεκινήσουν και πάλι τα ταξίδια τους οι Βρετανοί τουρίστες, ωστόσο θα χρειαστεί να περιμένουν για λίγο ακόμα, μέχρι να ομαλοποιηθούν πλήρως οι μετακινήσεις.
Τα συνδικάτα των πιλότων και οι αεροπορικές εταιρείες υποστηρίζουν ότι η Βρετανία είναι υπερβολικά επιφυλακτική και ότι ένα τόσο περιορισμένο «άνοιγμα» θα συνεχίσει να πλήττει τη βιομηχανία που αγωνίζεται για την επιβίωσή της.
«Η σημερινή ημέρα σηματοδοτεί το πρώτο βήμα στην προσεκτική επιστροφή μας στα διεθνή ταξίδια, με μέτρα σχεδιασμένα, κατά κύριο λόγο, για να προστατεύουν τη δημόσια υγεία και να διασφαλίζουν ότι δεν θα πετάξουμε στα σκουπίδια όσα κερδίσαμε με κόπο αυτήν τη χρονιά», είπε ο Σαπς.
Κάποιοι Αμερικανοί διστάζουν να βγάλουν τη μάσκα τους παρά τη χαλάρωση των κανόνων για τη χρήση της σε εξωτερικούς χώρους
Η Ανίτα Γκλικ ένιωσε μια αίσθηση ελευθερίας καθώς έβγαλε βόλτα τον σκύλο μιας φίλης της στη γειτονιά της στο Κάπιτολ Χιλ της Ουάσινγκτον αυτή την εβδομάδα, με τη μάσκα να είναι περασμένη χαλαρά στον καρπό της χάρη στις νέες οδηγίες των αμερικανικών υγειονομικών αρχών για τη χρήση μάσκας σε εξωτερικούς χώρους.
Αλλά ακόμα και βάσει των νέων χαλαρότερων κανόνων των Αμερικανικών Κέντρων Ελέγχου και Πρόληψης Νόσων (CDC), που προβλέπουν ότι άνθρωποι όπως η Γκλικ που έχουν εμβολιαστεί κατά της COVID-19 δεν χρειάζεται στις περισσότερες περιπτώσεις να φορούν μάσκα στους εξωτερικούς χώρους, η 70χρονη συνταξιούχους δασκάλα δήλωσε ότι η ίδια θα συνεχίζει να φορά τη δική μας ως εκδήλωση ευγένειας προς τους άλλους.
«Πραγματικά δεν θέλω να κάνω έναν εντελώς ξένο να σκεφθεί ‘Να διασχίσω τον δρόμο; Έχει εμβολιαστεί; Μπορεί να μολυνθεί;’», δήλωσε η Γκλικ, που είναι πλήρως εμβολιασμένη από τον Φεβρουάριο.
Πρόσθεσε ότι ίσως συνεχίζει να φορά μάσκες στον μέλλον για να βοηθηθεί με την εποχική της αλλεργία, παρόλο που «είναι μπελάς και θολώνουν τα γυαλιά μου, και εάν έχω φάει κάτι, το μυρίζω όλη μέρα».
Πολλοί εμβολιασμένοι Αμερικάνοι άρχισαν σιγά σιγά να πετούν τις μάσκες τους αυτή την εβδομάδα, σε μια σημαντική αλλαγή σε σχέση με τη συμπεριφορά που ήταν υποχρεωμένοι να επιδεικνύουν εδώ και πάνω από ένα χρόνο προκειμένου να ανακοπεί η διασπορά της πανδημίας του κορονοϊού.
Πέρα από τα οφέλη της πρόληψης της ασθένειας, οι μάσκες στις ΗΠΑ έχουν γίνει σύμβολα πολιτικών απόψεων και ηθικής. Οι συσχετισμοί αυτοί καθιστούν πιο δύσκολο για ορισμένους να βγάλουν τις μάσκες τους παρά τις οδηγίες των επιστημόνων.
Συνεντεύξεις με πάνω από 10 ανθρώπους στην αμερικανική πρωτεύουσα και τις γειτονικές της περιοχές αποκαλύπτουν μια σειρά από λόγους για τους οποίους κάποιοι Αμερικανοί διστάζουν να βγάλουν τη μάσκα –ή ποτέ δεν ένιωσαν ότι ήταν υποχρεωμένοι να τη φορούν σε εξωτερικούς χώρους.
Οι φοιτητές Εμάνουελ Λονγκ και Ατζ Μπάρμπερ, 19 ετών και οι δύο και πλήρως εμβολιασμένοι, φορούσαν μάσκα αυτή την εβδομάδα ενώ επισκέπτονταν το Μνημείο του Λίνκολν. Ανησυχούν εδώ και καιρό ότι είναι πρώιμο τα CDC να υποστηρίζουν πως η χρήση μάσκας σε εξωτερικούς χώρους δεν είναι απαραίτητη εκτός κι αν κάποιος βρίσκεται με πλήθος ανθρώπων, καθώς η COVID-19 συνεχίζει να αποτελεί έναν πολύ πραγματικό κίνδυνο, ειδικά για ανοσοκατεσταλμένους.
«Νιώθεις γυμνός εάν βγεις έξω χωρίς μάσκα», δήλωσε ο Μπάρμπερ.
Η αλλαγή των κανόνων των CDC έθεσε σε δοκιμασία την πίστη των Αμερικανών στα εμβόλια κατά της COVID-19, που έχουν χορηγηθεί σε πάνω από 148 εκατ. ανθρώπους στις ΗΠΑ. Κάποιοι που έχουν εμβολιαστεί επικαλέστηκαν ως λόγο για τον οποίο δεν νιώθουν άνετα χωρίς μάσκα τις σπάνιες περιπτώσεις όπου ανοσοποιημένοι προσβλήθηκαν από τον ιό.
«Δεν νομίζω ότι είμαι ο σούπερμαν», δήλωσε ο 57χρονος Άντριου Νουσμπάουμ, έχοντας δίπλα του τη μάσκα του ενώ πίνει τον καφέ του στο εξωτερικό χώρο μιας καφετέριας στο Γκρέιτ Φολς της Βιρτζίνιας, μιας κοινότητας στα προάστια της Ουάσινγκτον.
Ο Νουσμπάουμ, που έχει εμβολιαστεί κατά της COVID-19, δήλωσε ότι πρόσφατα θορυβήθηκε όταν πήγε στο σπίτι ενός φίλου και έμαθε ότι ορισμένοι σε αυτή τη μικρή μάζωξη σε κλειστό χώρο δεν είχαν εμβολιαστεί.
«Συνεχίζω να ανησυχώ ότι ίσως κολλήσω, ίσως είμαι μια από αυτές τις περίεργες περιπτώσεις», είπε.
Επιφυλακτικότητα
Η Βίβι Σμιθ, μια 60χρονη δικηγόρος στην Ουάσινγκτον, είπε ότι για εκείνη τα CDC έχασαν κάποια από την αξιοπιστία τους όταν άλλαξαν απότομα την πολιτική τους σε ό,τι αφορά τις μάσκες στις αρχές της πανδημίας. Η υπηρεσία και άλλοι υγειονομικοί αξιωματούχοι αρχικά είπαν ότι το ευρύ κοινό δεν χρειάζεται να φορά μάσκες, αλλά στη συνέχεια αντέστρεψαν την οδηγία αυτή, αποδίδοντας τη στάση αυτή στις ανησυχίες για ελλείψεις μασκών για τους εργαζομένους του υγειονομικού τομέα.
Η Σμιθ φορούσε μάσκα ενώ η ίδια και αρκετοί φίλοι της φύτευαν κουφοξυλιές στον τοπικό, κοινοτικό κήπο την περασμένη εβδομάδα. Αν και είναι πλήρως εμβολιασμένοι, η ίδια γνωρίζει αρκετό κόσμο στην περιοχή που δεν είναι και έτσι δεν θέλει να το διακινδυνεύσει.
«Σέβομαι το δικαίωμά σου αυτή τη στιγμή να ακολουθείς τις οδηγίες του CDC και να μην φοράς μάσκα σε εξωτερικούς χώρους», είπε. «Αλλά αν σε δω να πλησιάζεις, περνάω απέναντι τον δρόμο!».
Η νέα οδηγία ακούστηκε ανούσια σε κάποια προάστια και αγροτικές περιοχές όπου η χρήση της μάσκας ήταν λιγότερο συνηθισμένη στους εξωτερικούς χώρες και σε συντηρητικές πολιτείες και κομητείες όπου η πρακτική αυτή ποτέ δεν υιοθετήθηκε σε μεγάλη κλίμακα.
Πολλοί Αμερικανοί σε εκείνες τις περιοχές θεώρησαν ότι οι οδηγίες για μάσκα παραβίαζαν την ατομική τους ελευθερία, απόψεις τις οποίες ενθάρρυνε ο πρώην πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ, που είπε ότι η χρήση μάσκας πρέπει να είναι εθελοντική, υπονομεύοντας τις οδηγίες των συμβούλων του σε θέματα δημόσιας υγείας.
Η 55χρονη Έριν Λομπάτο από το Γκρέιτ Φολς δήλωσε ότι η ανακοίνωση των CDC δεν άλλαξε τη ζωή της. Είπε ότι σπανίως φορούσε μάσκα σε εξωτερικούς χώρους, παρόλο που δεν είναι εμβολιασμένη, και ποτέ δεν ένιωσε πίεση από το κοινωνικό της περιβάλλον να το κάνει, όπως άκουσε ότι γίνεται σε μεγαλύτερες και πιο φιλελεύθερες πόλεις.
«Είναι καλό που βλέπουμε ότι τα CDC να καλύπτουν το χαμένο έδαφος και ελπίζουμε ότι θα μας δώσει τη δυνατότητα να επιστρέψουμε σύντομα σε κάποια αίσθηση ομαλότητας», δήλωσε η Λομπάτο, που είναι υπεύθυνη μιας τοπικής, μη κυβερνητικής οργάνωσης για την προώθηση της πόλης.
Ο Τομπάιας Κράνκε, κάτοικος της πόλης, ένιωσε μια διαφορετική αίσθηση ανακούφισης. Στο παρελθόν, είπε ο 35χρονος οικονομολόγος, ανησυχούσε ότι με την εμφάνισή του θα δώσει την εντύπωση πως υποστηρίζει το συντηρητικό κίνημα κατά της μάσκας. Αλλά αυτή την εβδομάδα, ένιωσε ότι μπορούσε πλέον να βγάλει τη μάσκα του ενώ έπαιζε τένις σε πάρκο της Ουάσινγκτον.
«Δεν θέλεις να σε περάσουν για ψηφοφόρο του Τραμπ», είπε. «Αλλά τώρα, μπορείς απλά να πεις ‘Κοίτα, απλά ακολουθώ τις οδηγίες των CDC».
Η ινδική παραλλαγή έχει μεταδοτικότητα τουλάχιστον αντίστοιχη με την αγγλική παραλλαγή
Η Υγειονομική Αρχή της Αγγλίας ανακοίνωσε ότι η παραλλαγή B.1.617.2 του κορονοϊού, η οποία εντοπίσθηκε στην Ινδία, θα χαρακτηρισθεί προβληματική λόγω των ενδείξεων για την μεγαλύτερη μεταδοτικότητά της. Η ινδική παραλλαγή έχει μεταδοτικότητα τουλάχιστον αντίστοιχη με την παραλλαγή του Κεντ.
Τα υπάρχοντα στοιχεία είναι ανεπαρκή για να συναχθεί ότι κάποια από τις παραλλαγές που έχουν εντοπισθεί στην Ινδία προκαλούν σοβαρότερη νόσηση ή καθιστούν τα εμβόλια λιγότερο αποτελεσματικά, αναφέρει στην ανακοίνωσή της η αρχή διευκρινίζοντας ότι οι έρευνες συνεχίζονται.
Ο ΕΜΑ δεν έχει διαπιστώσει κάποια σύνδεση των εμβολίων των Pfizer και Moderna με περιπτώσεις θρομβοεμβολών
Ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων εξακολουθεί να παρακολουθεί αν υπάρχει κάποια σύνδεση μεταξύ των εμβολίων των εταιριών Pfizer/BioNTech και Moderna και της εμφάνισης περιπτώσεων θρομβοεμβολών, κάτι που δεν έχει διαπιστωθεί μέχρι τώρα.
Ο ΕΜΑ ανακοίνωσε τον Απρίλιο ότι διαπίστωσε ότι υπάρχει κάποια σύνδεση μεταξύ της εμφάνισης θρόμβων και των εμβολίων των εταιρειών AstraZeneca και Johnson & Johnson. Εκτίμησε ωστόσο ότι και για τα δύο τα οφέλη υπερτερούν του κινδύνου.
Η Επιτροπή Φαρμακοεπαγρύπνησης του ΕΜΑ (PRAC) «συνεχίζει να εξετάζει το Comirnaty (το εμβόλιο των Pfizer/BioNTech) και το εμβόλιο της Moderna κατά της Covid-19 για σπάνιους θρόμβους με χαμηλό αριθμό αιμοπεταλίων» ανέφερε στην ανακοίνωσή του ο ευρωπαϊκός οργανισμός. Τα δύο αυτά εμβόλια χρησιμοποιούν την τεχνολογία του αγγελιαφόρου RNA, είναι δηλαδή διαφορετικά από εκείνα των AstraZeneca και J&J.
Μέχρι σήμερα έχουν αναφερθεί μόνο «μερικές περιπτώσεις», σε ανθρώπους που έλαβαν ένα εμβόλιο αυτής της τεχνολογίας, διευκρίνισε ο ΕΜΑ που θεωρεί ότι σε αυτό το στάδιο δεν έχει διαπιστωθεί κάποια σύνδεσή τους. «Οι αριθμοί αυτοί είναι εξαιρετικά χαμηλοί και η συχνότητα (εμφάνισης θρόμβων) είναι μικρότερη από εκείνη που σημειώνεται σε ανθρώπους που δεν έχουν εμβολιαστεί», διευκρίνισε, προσθέτοντας ότι «οι περιπτώσεις που μελετήθηκαν δεν φαίνεται να παρουσιάζουν το συγκεκριμένο κλινικό σχήμα» που παρατηρείται με τα εμβόλια των AstraZeneca και J&J.
Ο ΕΜΑ ξεκίνησε επίσης την αξιολόγηση ενός πιθανού φαρμάκου για την Covid-19, της σοτροβιμάμπης, ενός μονοκλωνικού αντισώματος που παρασκευάζεται από βρετανικές και αμερικανικές εταιρείες.
Γερμανία: Εμβολιασμένοι και όσοι έχουν αναρρώσει από Covid-19 ανακτούν από την Κυριακή κάποιες από τις ελευθερίες τους
Οι εμβολιασμένοι και όσοι έχουν αναρρώσει από Covid-19 θα μπορούν από την Κυριακή να ανακτήσουν κάποιες από τις ελευθερίες τους που περιορίστηκαν λόγω της πανδημίας του κορονοϊού, μετά την έγκριση της σχετικής νομοθεσίας από το Ομοσπονδιακό Κοινοβούλιο χθες και το Ομοσπονδιακό Συμβούλιο πριν από λίγη ώρα. «Πρόκειται για ένα πολύ σημαντικό βήμα για περισσότερη κανονικότητα», δήλωσε η υπουργός Δικαιοσύνης Κριστίνε Λάμπρεχτ.
Σύμφωνα με τους νέους κανόνες, πλήρως εμβολιασμένος θεωρείται εκείνος ο οποίος έχει ολοκληρώσει τη διαδικασία ανοσοποίησης πριν από τουλάχιστον 14 ημέρες, ενώ όσοι νόσησαν από την Covid-19, θα πρέπει να διαθέτουν θετικό μοριακό τεστ 28 ημερών έως έξι μηνών.
Για τις δύο αυτές κατηγορίες δεν θα ισχύουν στο εξής οι περιορισμοί που αφορούν τη συνάθροιση και την απαγόρευση κυκλοφορίας κατά τις νυχτερινές ώρες, ενώ δεν θα υπάρχει και η υποχρέωση υποβολής σε τεστ για κορονοϊό όταν επισκέπτονται καταστήματα, κομμωτήρια ή άλλους χώρους. Το ίδιο ισχύει και για τις επιχειρήσεις εστίασης, οι οποίες ωστόσο παραμένουν στο σύνολό τους ακόμη κλειστές. Αντίστοιχα, τα άτομα αυτά απαλλάσσονται και από την υποχρέωση καραντίνας όταν επιστρέφουν από το εξωτερικό – με την εξαίρεση της επιστροφής από χώρα στην οποία σημειώνεται έξαρση κάποιας παραλλαγής του βασικού στελέχους του νέου κορονοϊού.
Η ανάκτηση των ελευθεριών κατέστη εφικτή, σύμφωνα με την κυβέρνηση, μετά την γνωμοδότηση του Ινστιτούτου «Ρόμπερτ Κοχ» ότι δεν υπάρχει σημαντικός κίνδυνος μετάδοσης του ιού από όσους έχουν εμβολιαστεί ή έχουν αναρρώσει από την Covid-19 και διαθέτουν αντισώματα. Σε ισχύ για όλους ωστόσο παραμένει η υποχρέωση για τη χρήση προστατευτικής μάσκας και την τήρηση αποστάσεων.
Μιλώντας στην Bundestag, η υπουργός Δικαιοσύνης τόνισε ότι οι κανόνες του κράτους δικαίου πρέπει να ισχύουν και σε περιόδους κρίσης, αλλά μπορούν να περιοριστούν προκειμένου να προστατευθεί η ζωή και η υγεία των πολιτών και η εύρυθμη λειτουργία του συστήματος υγείας. «Επειδή όμως σύμφωνα με τους επιστήμονες του Ινστιτούτου “Ρόμπερτ Κοχ” ο κίνδυνος μετάδοσης είναι πολύ μικρός, εκλείπει πλέον ο λόγος των περιορισμών», πρόσθεσε η κυρία Λάμπρεχτ.
Ο Πρωθυπουργός της Βόρειας Ρηνανίας – Βεστφαλίας και υποψήφιος Καγκελάριος για την Χριστιανική Ένωση (CDU/CSU) ‘Αρμιν Λάσετ κάλεσε όσους ανακτούν με αυτή τη νομοθεσία κάποιες από τις ατομικές ελευθερίες τους «να αξιοποιήσουν υπεύθυνα την τύχη τους» και να φροντίσουν να μην καλλιεργούν αισθήματα αγανάκτησης ή φθόνου στους συμπολίτες τους οι οποίοι δεν είχαν ακόμη την ευκαιρία να εμβολιαστούν. Σύμφωνα με την Καγκελάριο ‘Αγγελα Μέρκελ, η σειρά προτεραιότητας για τον εμβολιασμό θα καταργηθεί εντός Ιουνίου.
Ο ΠΟΥ ευελπιστεί ότι οι Αγώνες του Τόκιο θα διεξαχθούν κανονικά
Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας σε τοποθέτησή του την Παρασκευή (07/05) εξέφρασε την ελπίδα του ότι οι Ολυμπιακοί Αγώνες θα μπορέσουν να διεξαχθούν κανονικά στην Ιαπωνία αυτό το καλοκαίρι, εντούτοις πρέπει να υπάρξει αξιολόγηση για να αποφασιστεί ο καλύτερος τρόπος αντιμετώπισης των κινδύνων από την πανδημία της COVID-19.
«Ελπίζουμε ότι θα μπορέσουν να γίνουν κανονικά οι Ολυμπιακοί Αγώνες», δήλωσε ο επικεφαλής του προγράμματος έκτακτης ανάγκης του ΠΟΥ Μάικ Ράιαν σε ενημέρωση, περιγράφοντας τις ιαπωνικές αρχές ως «εξαιρετικά ικανές» να λαμβάνουν αποφάσεις για το πώς θα διοργανώσουν τους Αγώνες, αποφεύγοντας την κοινωνική ανάμιξη που θα μπορούσε να εξαπλώσει τον ιό.
Τα δύο τρίτα των Βρετανών έχουν κάνει τουλάχιστον μία δόση του εμβολίου μέχρι σήμερα
Τα δύο τρίτα των ενηλίκων κατοίκων της Βρετανίας έχουν λάβει μέχρι σήμερα τουλάχιστον μία δόση του εμβολίου κατά της Covid-19, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία που ανακοινώθηκαν σήμερα.
Συνολικά, 35.069.641 άνθρωποι έχουν κάνει την πρώτη δόση του εμβολίου και 16.764.720 έχουν κάνει και τις δύο δόσεις.
Σήμερα ανακοινώθηκε επίσης ότι το τελευταίο 24ωρο καταγράφηκαν 2.490 νέα κρούσματα του νέου κορονοϊού ενώ άλλοι 15 άνθρωποι πέθαναν από την ασθένεια.
Πηγή: ΑΠΕ
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ