Διεθνή

Βρετανία: Εκπέμπει «SOS» για θάλασσες και ποτάμια λόγω ρύπανσης

Διαρροές ακατέργαστων λυμάτων έχουν μετατρέψει ποτάμια και λίμνες σε «απαγορευμένες» περιοχές

Parallaxi
βρετανία-εκπέμπει-sos-για-θάλασσες-κα-991894
Parallaxi

Διαρροές ακατέργαστων λυμάτων έχουν μετατρέψει ποτάμια και λίμνες σε «απαγορευμένες» περιοχές.

Πάνω από 40.000 λίμνες και 1.500 ποτάμια. Και βέβαια η θάλασσα που περιβάλλει το νησί της Μεγάλης Βρετανίας. Και ενώ κάποιος περιμένει να απολαύσει την εικόνα μιας φυσικής ομορφιάς το πιθανότερο είναι να συναντήσει ανθρώπινα απόβλητα, προϊόντα υγιεινής και υγρά μαντηλάκια…

Ενδεικτικό των παραπάνω, ότι μόλις το 14% των λιμνών και ποταμών της Αγγλίας κατάφερε να πετύχει τους οικολογικούς στόχους. Τα πράγματα βελτιώνονται κάπως σε Ουαλία και Σκωτία, αλλά όχι αρκετά. Όπως και να ‘χει, το τελευταίο διάστημα η περιβαλλοντική κατάσταση, στην οποία είναι τα νερά της χώρας, βρίσκεται στην κορυφή της βρετανικής επικαιρότητας. Τα στοιχεία των εταιρειών ύδρευσης είναι σοκαριστικά.

Η διοχέτευση ακατέργαστων λυμάτων στην Αγγλία ξεπέρασε τις 1,75 εκατομμύρια ώρες την προηγούμενη χρονιά ενώ υπάρχουν διαρροές λυμάτων σε θάλασσες και ποτάμια 825 φορές την ημέρα. Παραδόξως, τα στοιχεία αυτά είναι 19% χαμηλότερα από τα ποσοστά της προηγούμενης χρονιάς αλλά κατάτι υψηλότερα πριν από μόλις μία δεκαετία.

Σε αυτό βασίζεται η υπηρεσία περιβάλλοντος της κυβέρνησης (Environment Agency – EA), η οποία αναφέρει ότι το κυριότερο πρόβλημα οφείλεται κυρίως στη ξηρασία του προηγούμενου έτους και όχι τόσο στη διαχείριση των εργοστασίων. Στο ίδιο μήκος κύματος βρίσκεται και ο Water UK, ο οργανισμός που εκπροσωπεί τη βρετανική βιομηχανία ύδρευσης, ο οποίος τονίζει ότι «η σταθερή μείωση των διαρροών λυμάτων αποδεικνύει τη δέσμευση των εταιρειών».

Κίνδυνος γαστρεντερικών λοιμώξεων ακόμα και λεπτοσπείρωσης

Δεν πιστεύουν το ίδιο περιβαλλοντολόγοι και ακαδημαϊκοί της χώρας. Η επικινδυνότητα για την υγεία είναι μεγάλη καθώς πολλοί Βρετανοί συνεχίζουν να κολυμπούν στα «απαγορευμένα» ποτάμια, παρά τις προειδοποιήσεις. Ηλεκτρονικοί χάρτες δείχνουν την ποιότητα του νερού σε όλη τη χώρα, κάτι που ενθαρρύνεται από τις υπηρεσίες προς τους επίδοξους κολυμβητές να κοιτούν πριν επισκεφτούν οποιαδήποτε πηγή νερού.

Ο κίνδυνος γαστρεντερικών ασθενειών και δερματικών μολύνσεων είναι από τα πιο ελαφρά συμπτώματα που θα πάθει κάποιος από τα μολυσμένα νερά, με τους ειδικούς να τονίζουν ότι μικροοργανισμοί όπως ο E.coli μπορεί να οδηγήσουν μέχρι και στην λεπτοσπείρωση.

Είναι γεγονός ότι οι εταιρείες επεξεργασίας λυμάτων σε περιόδους αύξησης φορτίου διοχετεύουν τα απόβλητα ακατέργαστα για να αποφύγουν υπερχειλίσεις σε περιόδους βροχής. «Η κατάσταση αυτή υποβαθμίζει τα πολύτιμα οικοσυστήματα και θέτει σε κίνδυνο τη δημόσια υγεία» δηλώνει χαρακτηριστικά στο BBC, ο καθηγητής γεωγραφίας του πανεπιστημίου του Μάντσεστερ, Τζέιμι Γούντγουρντ.

Κυβερνητικές επενδύσεις αλλά σε αύξηση των λογαριασμών νερού

Μόλις σήμερα, η ρυθμιστική αρχή ύδρευσης, Ofwat, ανακοίνωσε ότι μέσα στα επόμενα δύο χρόνια θα διαθέσει 1,6 δισεκατομμύρια λίρες σε 31 επενδύσεις ενώ τις επόμενες ημέρες η κυβέρνηση ετοιμάζεται να ανακοινώσει τα σχέδια της για άρση στο ανώτατο όριο των κυρώσεων των 250.000 λιρών και να το μετατρέψει σε απεριόριστο. Να αναφερθεί, ότι οι Βρετανοί έχουν ήδη ενημερωθεί για αύξηση στους λογαριασμούς νερού, της τάξης περίπου του 12%.

Τα πράγματα δείχνουν να αλλάζουν…. Το μεγαλύτερο τούνελ αποβλήτων της Βρετανίας (Super Sewer) βρίσκεται ήδη σε τελικό στάδιο. Είναι χτισμένο κάτω από τον ποταμό Τάμεση, έχει 7 μέτρα πλάτος, 25 χιλιόμετρα μήκος, κόστισε κοντά στις 5 δισεκατομμύρια λίρες και αναμένεται να μειώσει το πρόβλημα στο Λονδίνο.

Ο παράγοντας Μπρέξιτ δεν θα μπορούσε να λείπει και από αυτό το ζήτημα… Τρία μέλη του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, από την Γαλλία, γράφοντας προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, κατηγόρησαν τη χώρα ότι έχει μειώσει τις προδιαγραφές ποιότητας του νερού καθώς πια δεν δεσμεύεται από τους ευρωπαϊκούς περιβαλλοντικούς νόμους, μολύνοντας το Κανάλι της Μάγχης αλλά και τη Βόρεια Θάλασσα.

Πηγή: DW

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα