Η Βρετανία επιστρέφει σε ψυχροπολεμικές εποχές με πυρηνικό οπλοστάσιο

Η αλλαγή πλεύσης αυτή καταγράφεται καθώς το Λονδίνο επιδιώκει να ανακτήσει μετά το Brexit καθεστώς μεγάλης δύναμης στο διεθνές σκηνικό

Parallaxi
η-βρετανία-επιστρέφει-σε-ψυχροπολεμι-735820
Parallaxi

$Το Λονδίνο μεγεθύνει το πυρηνικό του οπλοστάσιο, κίνηση άνευ προηγουμένου μετά το τέλος του Ψυχρού Πολέμου

Ο βρετανός πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον θα ανακοινώσει σήμερα πως το Ηνωμένο Βασίλειο θα αυξήσει κατά “πάνω από το 40%” το όριο των πυρηνικών κεφαλών που διαθέτει, αποκάλυψαν το βράδυ χθες Δευτέρα δύο βρετανικά μέσα ενημέρωσης.

Η Ντάουνινγκ Στριτ εξήγησε σε δελτίο Τύπου που δημοσιοποίησε πως ο κ. Τζόνσον θα παρουσιάσει ενώπιον της Βουλής των Κοινοτήτων τα συμπεράσματα έκθεσης για την άμυνα, την ασφάλεια και την εξωτερική πολιτική της χώρας, που θα καθορίσει την γραμμή της κυβέρνησης την προσεχή δεκαετία.

Σύμφωνα με τις ηλεκτρονικές εκδόσεις των εφημερίδων Guardian και Sun, σε γνώση των οποίων περιήλθε το περιεχόμενο αυτού του εγγράφου έκτασης εκατό σελίδων, η κυβέρνηση των Τόρις σκοπεύει να αυξήσει στις 260 τον μέγιστο αριθμό των πυρηνικών κεφαλών που επιτρέπεται να αποθηκεύονται στη χώρα, ενώ στο παρελθόν είχε δεσμευθεί να μειώσει το απόθεμα των πυρηνικών της όπλων στις 180 πυρηνικές κεφαλές περί τα μέσα της δεκαετίας του 2020.

Κατά τα δύο βρετανικά ΜΜΕ, η Ντάουνινγκ Στριτ επικαλείται το “μεγεθυνόμενο φάσμα απειλών” από τη σκοπιά της τεχνολογίας και του στρατιωτικού δόγματος διαφόρων παραγόντων για να δικαιολογήσει αυτή την αλλαγή πορείας, η οποία δεν έχει προηγούμενο από το τέλος του Ψυχρού Πολέμου.

Η έκθεση προειδοποιεί εναντίον της “ρεαλιστικής πιθανότητας” κάποια τρομοκρατική οργάνωση να “μπορέσει να διαπράξει επίθεση ΡΒΧΠ (σ.σ. με ραδιολογικά, βιολογικά, χημικά ή πυρηνικά όπλα) ως το 2030”, αλλά και εναντίον της “ενεργής απειλής” και της “συστημικής πρόκλησης” που αντιπροσωπεύουν κατά το κείμενο η Ρωσία και η Κίνα αντίστοιχα.

“Μια ελάχιστη, αξιόπιστη, ανεξάρτητη πυρηνική αποτροπή, ενταγμένη στην άμυνα του NATO, παραμένει ουσιώδης για την εγγύηση της ασφάλειάς μας”, κατά την έκθεση (1).

Η αλλαγή πλεύσης αυτή καταγράφεται καθώς το Λονδίνο επιδιώκει να ανακτήσει μετά το Brexit καθεστώς μεγάλης δύναμης στο διεθνές σκηνικό, εφαρμόζοντας το δόγμα που συνοψίζει ο όρος “Global Britain”.

Η μεταβολή αυτή “θα παραβιάσει τις δεσμεύσεις που έχει αναλάβει (η Βρετανία) στο πλαίσιο της συνθήκης για τη μη διάδοση των πυρηνικών όπλων”, κατήγγειλε χθες Δευτέρα σε ανακοίνωσή της η Διεθνής Εκστρατεία για την Κατάργηση των Πυρηνικών Όπλων (ICAN).

“Η απόφαση του Ηνωμένου Βασιλείου να αυξήσει το απόθεμά του σε όπλα μαζικής καταστροφής εν μέσω πανδημίας είναι ανεύθυνη, επικίνδυνη και παραβιάζει το διεθνές δίκαιο”, στηλίτευσε η Μπεατρίς Φιν, η διευθύντρια αυτής της ΜΚΟ, η οποία έχει τιμηθεί με το βραβείο Νόμπελ Ειρήνης.

Η οργάνωση Εκστρατεία για τον Πυρηνικό Αφοπλισμό (Campaign for Nuclear Disarmament, CND) από την πλευρά της βλέπει στην εξέλιξη αυτή το “πρώτο βήμα προς μια νέα κούρσα πυρηνικών εξοπλισμών”, και χαρακτηρίζει την απόφαση της κυβέρνησης του ΗΒ “τεράστια πρόκληση στην παγκόσμια σκηνή”.

“Ενώ ο κόσμος συζητάει για την πανδημία (του νέου κορονοϊού) και το κλιματικό χάος, είναι απίστευτο το ότι η κυβέρνησή μας επιλέγει να μεγεθύνει το βρετανικό πυρηνικό οπλοστάσιο”, υπογράμμισε η γενική γραμματέας της, η Κέιτ Χάντσον, για την οποία η “κλιμάκωση των διεθνών εντάσεων και η κατασπατάληση των πόρων μας είναι ανεύθυνη και δυνητικά καταστροφική προσέγγιση” της κυβέρνησης των Συντηρητικών.

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα