Top

Βρετανία: Και οι εμβολιασμένοι μεταδίδουν την παραλλαγή της Δέλτα – Αυξάνονται τα κρούσματα

Διαβάστε όλες τις εξελίξεις στο μέτωπο της πανδημίας στον κόσμο

Parallaxi
βρετανία-και-οι-εμβολιασμένοι-μεταδί-749491
Parallaxi

corona

Βρετανία-Covid-19: Οι εμβολιασμένοι μπορούν να μεταδώσουν την παραλλαγή Δέλτα

Η παραλλαγή Δέλτα του νέου κορονοϊού μπορεί να μεταδοθεί εύκολα από εμβολιασμένους ανθρώπους στα άτομα με τα οποία έχουν επαφή στο νοικοκυριό τους, σύμφωνα με μια μελέτη, αν και οι επαφές αυτές είναι λιγότερο πιθανόν να μολυνθούν εάν έχουν εμβολιαστεί.

Η μελέτη του Imperial College του Λονδίνου δείχνει πώς η εξαιρετικά μεταδοτική παραλλαγή Δέλτα μπορεί να εξαπλωθεί ακόμη και μεταξύ των εμβολιασμένων.

Οι ερευνητές υπογράμμισαν ότι τα ευρήματά τους δεν αποδυναμώνουν το επιχείρημα ότι ο εμβολιασμός είναι ο καλύτερος τρόπος για να μειωθεί η βαριά νόσηση και τόνισαν ότι είναι απαραίτητες οι αναμνηστικές δόσεις εμβολίων.

Όπως διαπίστωσαν, η λοίμωξη στους εμβολιασμένους περνά γρηγορότερα αλλά το μέγιστο ιικό φορτίο παραμένει παρόμοιο με εκείνο των ανεμβολίαστων.

«Με επαναλαμβανόμενες και συχνές δειγματοληψίες στις επαφές των κρουσμάτων της Covid-19 βρήκαμε ότι οι εμβολιασμένοι μπορεί να μολυνθούν και να μεταδώσουν τη μόλυνση στα μέλη του νοικοκυριού τους, ακόμη και στα εμβολιασμένα» εξήγησε η Δρ Ανίκα Σινγκαναγιάγκαμ, εκ των συγγραφέων της μελέτης.

«Τα ευρήματά μας παρέχουν σημαντικές ενδείξεις για το γιατί η παραλλαγή Δέλτα εξακολουθεί να προκαλεί υψηλούς αριθμούς κρουσμάτων σε όλον τον κόσμο, ακόμη και σε χώρες με υψηλά ποσοστά εμβολιασμού», πρόσθεσε.

Στη μελέτη συμμετείχαν 621 εθελοντές. Διαπιστώθηκε ότι από τις 205 επαφές ανθρώπων που είχαν προσβληθεί από την παραλλαγή Δέλτα, το 38%, που ήταν ανεμβολίαστοι, βρέθηκαν θετικοί στον νέο κορονοϊό. Μεταξύ των εμβολιασμένων, θετικοί βρέθηκαν το 25%.

Οι εμβολιασμένοι που βρέθηκαν θετικοί στην Covid-19, κατά μέσο όρο είχαν κάνει το εμβόλιο πολύ πριν από εκείνους που βγήκαν αρνητικοί στο τεστ. Αυτό, σύμφωνα με τους συγγραφείς, είναι ένδειξη ότι η ανοσία φθίνει με τον καιρό και ενισχύει το επιχείρημα ότι είναι αναγκαίες οι αναμνηστικές δόσεις.

Ο επιδημιολόγος Νιλ Φέργκιουσον σχολίασε ότι η υψηλή μεταδοτικότητα της Δέλτα σημαίνει ότι είναι απίθανο η Βρετανία να επιτύχει την «ανοσία της αγέλης» για μεγάλο διάστημα. «Αυτό μπορεί να συμβεί τις επόμενες εβδομάδες: αν η σημερινή μεταδοτικότητα της επιδημίας κορυφωθεί και μετά αρχίσει να υποχωρεί, έχουμε εξ ορισμού, κατά κάποια έννοια, φτάσει την ανοσία της αγέλης αλλά αυτό δεν θα είναι κάτι το μόνιμο», είπε στους δημοσιογράφους. «Η ανοσία φθίνει με τον καιρό, είναι ατελής, έτσι θα έχουμε ακόμη μεταδοτικότητα και για αυτό το πρόγραμμα αναμνηστικών δόσεων είναι τόσο σημαντικό», τόνισε.

ΠΟΥ: Νέο σχέδιο αντιμετώπισης της πανδημίας

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας παρουσίασε σήμερα ένα νέο σχέδιο στη μάχη κατά της πανδημίας Covid-19 στις φτωχότερες χώρες και ζήτησε 23,4 δισεκατομμύρια δολάρια για τους επόμενους 12 μήνες για να το χρηματοδοτήσει.

Η συμμαχία των κυριότερων διεθνών αρχών υγείας (ACT Accelerator- Επιταχυντής πρόσβασης στα εργαλεία κατά της Covid-19) «έχει ανάγκη από το ποσό των 23,4 δισεκατομμυρίων δολαρίων για να βοηθήσει τις χώρες που κινδυνεύουν περισσότερο προκειμένου να επωφεληθούν και να αναπτύξουν μέσα στη μάχη κατά της Covid-9 από τώρα και έως το Σεπτέμβριο του 2022», αναφέρει σε ένα δελτίο τύπου ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, που υπογραμμίζει πως αυτό το ποσό είναι ελάχιστο σε σχέση με τα πολλά δισεκατομμύρια δολάρια οικονομικών απωλειών, που προκάλεσε η πανδημία αλλά και το κόστος των σχεδίων ανάκαμψης.

Ουγγαρία: Υποχρεωτικός εμβολιασμός για τους εργαζομένους

«Η άνιση πρόσβαση στα τεστ, στις θεραπείες και στα εμβόλια παρατείνει την πανδημία σε ολόκληρο τον κόσμο, ενώ ελλοχεύει ο κίνδυνος εμφάνισης νέων πιο επικίνδυνων παραλλαγών, που θα μπορούσαν να ξεφύγουν από τα υπάρχοντα μέσα στη μάχη κατά της ασθένειας», σημειώνεται.

Η πανδημία, η οποία έχει στοιχίσει τη ζωή σε σχεδόν 5 εκατομμύρια ανθρώπους από τότε που ξεκίνησε στην Κίνα στα τέλη του 2019, «απέχει πολύ από το να τελειώσει», τόνισε ο γενικός διευθυντής του ΠΟΥ Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεγέσους, κατά τη διάρκεια μιας συνέντευξης τύπου.

«Έως σήμερα, μονάχα το 0,4% των τεστ και το 0,5% των εμβολίων που χορηγούνται σε ολόκληρο τον κόσμο χρησιμοποιήθηκαν σε χώρες με χαμηλά εισοδήματα, παρά το γεγονός ότι αυτές οι χώρες αντιπροσωπεύουν το 9% του παγκόσμιου πληθυσμού», επισημαίνεται στο δελτίο τύπου.

Ο ίδιος επανέλαβε την έκκλησή του στους επικεφαλής κρατών και κυβερνήσεων των χωρών της G20, που αναμένεται να συναντηθούν αυτό το Σαββατοκύριακο στη Ρώμη, να χρηματοδοτήσουν «στο σύνολό της» τη νέα στρατηγική.

Ουκρανία: Το Κίεβο επιβάλλει αυστηρότερα μέτρα -Αυξάνονται τα κρούσματα

Οι κάτοικοι του Κιέβου θα πρέπει να επιδεικνύουν πιστοποιητικά εμβολιασμού για να εισέρχονται σε εστιατόρια, γυμναστήρια και τις δημόσιες συγκοινωνίες από τη Δευτέρα, ανακοίνωσαν σήμερα οι αρχές της πόλης, αφότου η χώρα κατέγραψε νέο ρεκόρ ημέρας σε κρούσματα Covid-19.

Το υπουργείο Υγείας ανέφερε πως η Ουκρανία κατέγραψε ένα ρεκόρ 26.071 νέων μολύνσεων κορονοϊού το τελευταίο 24ωρο, έναν αριθμό υψηλότερο από το προηγούμενο υψηλό των 23.785 μολύνσεων στις 22 Οκτωβρίου. Τα στοιχεία του υπουργείου κάνουν επίσης λόγο για 576 θανάτους σχετιζόμενους με τον νέο κορονοϊό.

«Η Ουκρανία βρίσκεται στα υψηλότερα επίπεδα για όλη τη διάρκεια της πανδημίας σε καθέναν από τους δείκτες, τον αριθμό των νέων ημερήσιων κρουσμάτων, των νοσηλειών και των θανάτων», δήλωσε ο υπουργός Υγείας Βίκτορ Λιάσκο, σε μια ενημέρωση που μεταδόθηκε από τα τηλεοπτικά δίκτυα.

Το σύνολο των κρουσμάτων Covid-19 στην Ουκρανία ανέρχεται σε 2,85 εκατομμύρια, με 66.204 θανάτους.

Η ουκρανική πρωτεύουσα θα αυστηροποιήσει τους περιορισμούς λόγω της εκτόξευσης των κρουσμάτων, είπε σε μια ενημέρωση ο δήμαρχος της πόλης Βιτάλι Κλίτσκο.

«Επιβάλλουμε αυτούς τους αυστηρούς περιορισμούς, διότι δεν υπάρχουν άλλες επιλογές για να σώσουμε την υγεία και τη ζωή των ανθρώπων, να αποτρέψουμε την κατάρρευση του συστήματος υγείας, το οποίο ενδέχεται να μην μπορέσει να αντέξει τέτοια εισροή ασθενών», τόνισε ο Κλίτσκο.

Μια κυβερνητική επιτροπή κήρυξε σήμερα το Κίεβο ως «κόκκινη ζώνη», ένας ορισμός που ισοδυναμεί με την επιβολή αυστηρότερων περιορισμών. Από την 1η Νοεμβρίου, τα εστιατόρια, τα γυμναστήρια, τα καταστήματα και οι χώροι ψυχαγωγίας θα μπορούν να λειτουργούν εφόσον όλο το προσωπικό τους έχει εμβολιαστεί.

Επιπλέον, σε αυτές τις εγκαταστάσεις θα απαγορεύεται να εισέλθουν επισκέπτες που δεν διαθέτουν πιστοποιητικά εμβολιασμού ή αρνητικά τεστ Covid-19. Ένα αρνητικό τεστ ή ένα πιστοποιητικό εμβολιασμού θα είναι υποχρεωτικά για τη χρήση των μέσων μαζικής μεταφοράς.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ/ethnos.gr/skai.gr

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα