Η βρετανική μετάλλαξη θα σαρώσει τον κόσμο

Όλες οι νέες εξελίξεις και οι φόβοι των γιατρών

Parallaxi
η-βρετανική-μετάλλαξη-θα-σαρώσει-τον-κ-684957
Parallaxi

Το βρετανικό παραλλαγμένο στέλεχος θα σαρώσει τον κόσμο “κατά πάσα πιθανότητα” Η μάχη κατά του νέου κορονοϊού αναμένεται να συνεχιστεί για τουλάχιστον μια δεκαετία, όπως δήλωσε η επικεφαλής του προγράμματος γενετικής παρακολούθησης της Βρετανίας

Το παραλλαγμένο στέλεχος του νέου κορονοϊού που ταυτοποιήθηκε πρώτα στην περιοχή του Κεντ στη Βρετανία είναι πιθανό να σαρώσει τον κόσμο, δήλωσε σήμερα η επικεφαλής του προγράμματος γενετικής παρακολούθησης της Βρετανίας, σημειώνοντας ότι η μάχη κατά του νέου κορονοϊού αναμένεται να συνεχιστεί για τουλάχιστον μια δεκαετία.

Το παραλλαγμένο στέλεχος του Κεντ έχει “σαρώσει τη χώρα” και “αναμένεται να σαρώσει τον κόσμο, κατά πάσα πιθανότητα”, δήλωσε στο BBC η διευθύντρια της κοινοπραξίας Covid-19 Genomics UK Σάρον Πίκοκ.

“Μόλις πάρουμε το πάνω χέρι (όσον αφορά τον ιό) ή οι μεταλλάξεις του πάψουν να είναι μολυσματικές -προκαλώντας νόσο- τότε θα μπορούμε να σταματήσουμε να ανησυχούμε γι’αυτόν. Αλλά νομίζω, κοιτάζοντας το μέλλον, ότι θα το κάνουμε αυτό για χρόνια. Θα εξακολουθήσουμε να το κάνουμε αυτό για ακόμα 10 χρόνια, κατά την άποψή μου”, πρόσθεσε.

Αυξάνεται η εμπιστοσύνη στα εμβόλια κατά του κορωνοϊού

Έγινε σε δείγμα περίπου 13.500 ανθρώπων σε Ευρώπη, Ασία και Αυστραλία. Ενώ τον Νοέμβριο μόνο το 40% των ερωτηθέντων είχαν δηλώσει ότι θα έκαναν το εμβόλιο κατά της Covid-19, το ποσοστό είχε αυξηθεί στο 54% στα μέσα Ιανουαρίου.

Πιο θετική γίνεται σταδιακά η στάση των ανθρώπων απέναντι στα εμβόλια κατά του κορονοϊού, όπως δείχνει μία έρευνα της κοινής γνώμης σε 15 χώρες. Οι ερευνητές θεωρούν ενθαρρυντικές τις τάσεις, αλλά προειδοποιούν ότι ακόμη υπάρχει αρκετός δισταγμός απέναντι στους εμβολιασμούς, κυρίως αναφορικά με την ασφάλειά τους, κάτι που μπορεί να έχει ως συνέπεια την καθυστέρηση της εξόδου από την πανδημία.

Η έρευνα, από τη βρετανική εταιρεία ερευνών YouGov και το Imperial College του Λονδίνου, σύμφωνα με το «Nature», αφορούσε την περίοδο Νοεμβρίου-Ιανουαρίου και έγινε σε δείγμα περίπου 13.500 ανθρώπων σε Ευρώπη, Ασία και Αυστραλία. Ενώ τον Νοέμβριο μόνο το 40% των ερωτηθέντων είχαν δηλώσει ότι θα έκαναν το εμβόλιο κατά της Covid-19, το ποσοστό είχε αυξηθεί στο 54% στα μέσα Ιανουαρίου. Από τις 15 χώρες, στις 11 αυξήθηκε μέσα σε αυτό το τρίμηνο το ποσοστό των πρόθυμων να εμβολιαστούν.

Το 66% δήλωσαν στα μέσα Ιανουαρίου ότι έχουν μεγάλη ή μέτρια εμπιστοσύνη στα εμβόλια κατά του κορονοϊού και μόνο το 12% ότι δεν έχουν καμία εμπιστοσύνη. Σε όλες τις 15 χώρες (πλην Ιαπωνίας) πάνω από το ήμισυ του πληθυσμού εμπιστεύονται σε μεγαλύτερο ή μικρότερο βαθμό τα εμβόλια, με τους Ιταλούς και Βρετανούς να προηγούνται (82% και 81%, αντίστοιχα).

Σε μερικές χώρες η αύξηση της αποδοχής των εμβολίων μεταξύ Νοεμβρίου και Ιανουαρίου ήταν εντυπωσιακή, όπως στην Ισπανία, όπου το ποσοστό των σαφώς πρόθυμων να εμβολιαστούν αυξήθηκε από 28% σε 52%. Όμως, στη Γαλλία σε ποσοστό 44% ακόμη δηλώνουν αντίθετοι στον εμβολιασμό, ενώ στην Ιαπωνία στην ερώτηση «πόσο εμπιστεύεστε τα εμβόλια Covid-19;», δύο στους τρεις (66%) απάντησαν «καθόλου» ή «λίγο».

Το ποσοστό όσων δήλωσαν ανήσυχοι για τις πιθανές παρενέργειες των εμβολίων μειώθηκε κατά μέσο όρο διεθνώς στο 47% τον Ιανουάριο, παραμένοντας -πάντως- σε σχετικά υψηλά επίπεδα.

Η δρ Λαβάνια Βασουντέβαν του Πανεπιστημίου Ντιουκ της Β. Καρολίνα δήλωσε ότι «οι τάσεις είναι ενθαρρυντικές» και απέδωσε τη βελτίωση της εμπιστοσύνης στις ανακοινώσεις για μεγάλη αποτελεσματικότητα των εμβολίων, στο καλό «προφίλ» ασφάλειάς τους έως τώρα και στις θετικές ή ουδέτερες εμπειρίες των συγγενών και φίλων που ήδη εμβολιάστηκαν.

«Για πρώτη φορά από την αρχή της πανδημίας, μπορώ να νιώσω ότι η αισιοδοξία εξαπλώνεται ταχύτερα από τον ιό», ανέφερε η ειδική στην επιστήμη της Συμπεριφοράς, Σάρα Τζόουνς, του Imperial.

Πως μειώνεται η μετάδοση του κορονοϊού στις επιφάνειες;

Νέα ινδική επιστημονική έρευνα κατέληξε στο συμπέρασμα ότι όσο πιο πορώδης είναι μία επιφάνεια, πάνω στην οποία πέφτουν και μένουν για ένα διάστημα τα σταγονίδια του κορονοϊού, τόσο λιγότερο χρόνο αυτά θα επιβιώσουν και έτσι θα μειωθεί η πιθανότητα μόλυνσης των ανθρώπων.

Οι ερευνητές του Ινδικού Ινστιτούτου Τεχνολογίας της Βομβάης, οι οποίοι έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό «Physics of Fluids» του Αμερικανικού Ινστιτούτου Φυσικής, βρήκαν ότι ο κορονοϊός μπορεί να ζήσει έως επτά ημέρες σε ανοξείδωτο χάλυβα, έως τέσσερις ημέρες σε γυάλινη επιφάνεια, έως δύο ημέρες σε ύφασμα και έως μόνο τρεις ώρες σε χαρτί.

«Με βάση τα ευρήματά μας, συνιστούμε τα έπιπλα σε νοσοκομεία και γραφεία, τα οποία είναι φτιαγμένα από μη πορώδη υλικά, όπως γυαλί, χάλυβα ή πλαστικοποιημένο ξύλο, να καλύπτονται από πορώδη υλικά, όπως υφάσματα, ώστε να μειώνεται ο κίνδυνος μόλυνσης κατά την επαφή με αυτά», δήλωσε η ερευνήτρια Σανγκαμίτρο Τσάτερτζι.

Οι πορώδεις επιφάνειες διευκολύνουν την εξάτμιση των σταγονιδίων, μειώνοντας έτσι την πιθανότητα μετάδοσης του ιού. Το 99,9% του υγρού περιεχομένου ενός σταγονιδίου εξατμίζεται μέσα σε λίγα λεπτά. Μετά, όμως, από αυτό το αρχικό στάδιο, παραμένει στις στερεές επιφάνειες ένα μικροσκοπικό λεπτό υγρό φιλμ, μέσα στο οποίο ο ιός μπορεί ακόμη να επιβιώσει. Η νέα έρευνα δείχνει ότι η οριστική εξάτμιση αυτού του εναπομείναντος φιλμ πάνω στις πορώδεις επιφάνειες είναι πολύ πιο γρήγορη σε σχέση με τις μη πορώδεις και αδιαπέραστες.

Οι ερευνητές συμβουλεύουν την κάλυψη με πορώδη υλικά των καθισμάτων και άλλων επιφανειών σε καταστήματα, εστιατόρια, τρένα, αίθουσες αναμονής αεροδρομίων κ.ά. Από την άλλη πλευρά, οι χάρτινες συσκευασίες, που χρησιμοποιούνται συχνά στο ηλεκτρονικό εμπόριο για τη διακίνηση των προϊόντων, μπορούν να θεωρηθούν σχετικά ασφαλείς, σύμφωνα με τους Ινδούς ερευνητές, επειδή είναι πορώδεις και δεν επιτρέπουν στον κορονοϊό να ζήσει για πολύ πάνω τους.

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα