Διεθνή

Βρετανός ακτιβιστής θέλει τον βιγκανισμό προστατευμένο όπως η… θρησκεία!

Ελπίζει ο βιγκανισμός να αναγνωριστεί ως προστατευμένη πεποίθηση.

Parallaxi
βρετανός-ακτιβιστής-θέλει-τον-βιγκαν-534337
Parallaxi

Ο Βρετανός Jordi Casamitjana ελπίζει ότι ο βιγκανισμός θα αναγνωριστεί από δικαστήριο ως προστατευμένη πεποίθηση, όπως περίπου αντιμετωπίζεται δηλαδή η θρησκευτική πίστη. Κάτι τέτοιο θα μπορούσε να αφήσει τους βίγκαν να εκφράζουν ελεύθερα την άποψή τους στο χώρο εργασίας.

Ο Casamitjana λέει ότι απολύθηκε από τη δουλειά του λόγω των πεποιθήσεών του – καθώς αποκάλυψε σε άλλους υπαλλήλους της League Against Cruel Sports ότι επένδυσε τα χρήματά του σε επιχειρήσεις που ασχολούνται με δοκιμές σε ζώα.

Από τα παραπάνω, γίνεται αντιληπτό ότι ο Casamitjana δεν είναι απλώςένας άνθρωπος που έχει αυτή τη «φιλοσοφία και τις πεποιθήσεις» αλλά αισθάνεται κιόλας την ανάγκη εξάπλωσής τους γύρω του.

Στόχος του Casamitjana είναι ουσιαστικά να πείσει ένα δικαστήριο ότι για τις πεποιθήσεις του θα πρέπει να ισχύει το ίδιο καθεστώς που ισχύει με τις καθιερωμένες θρησκείες όπως ο Χριστιανισμός, ο Ιουδαϊσμός ή το Ισλάμ.

Σε μια εποχή όπου η ταυτότητα και ο τρόπος ζωής κυριαρχούν στη δημόσια ζωή στον δυτικό κόσμο, υπάρχει μια συνεχής τάση οι μεμονωμένες πεποιθήσεις να μετατρέπονται σε κάποιο ιερό αιτίο. Οι βίγκαν είναι μόνο οι τελευταίοι από μια μακρά σειρά από αγωνιστές του τρόπου ζωής που ζήτησαν οι πεποιθήσεις τους να έχουν νομική προστασία με σκοπό την ισότητα.

Ως απάντηση στα αιτήματα αυτά, τα δικαστήρια υιοθέτησαν μια σχετικά χαλαρή απόφαση. Το 2011, ένα δικαστήριο αποφάνθηκε ότι η πίστη στην αγιότητα της ζωής των ζώων πρέπει να προστατεύεται.

Οι σύγχρονοι βίγκαν

Σε αντίθεση με τους βίγκαν στο παρελθόν, που θεωρούσαν τη στάση τους απέναντι στη διατροφή ως προσωπική υπόθεση του κάθενός, πολλοί βίγκαν σήμερα πιστεύουν ότι η αλλαγή του τρόπου ζωής των άλλων αποτελεί δημόσιο καθήκον.

Οι βίγκαν απελευθερώθηκαν και ορίζουν τους δικούς τους κανόνες

Πάντως, το πραγματικό ερώτημα που προκύπτει δεν είναι το εάν ο βιγκανισμός γίνεται προστατευμένος ως θρησκεία, αλλά εάν υπάρχουν πρακτικές συνέπειες αυτής της απόφασης για την υπόλοιπη κοινωνία.

Αρκετοί είναι εκείνοι που υποστηρίζουν με αφορμή αυτήν την είδηση ότι σε μια δημοκρατική κοινωνία, τα άτομα έχουν το δικαίωμα να έχουν ισχυρές πεποιθήσεις, ωστόσο, δεν έχουν το δικαίωμα να επιβάλουν αυτές τις πεποιθήσεις σε άλλους. Ούτε δικαιούνται να αναμένουν ότι οι εργοδότες, οι συνάδελφοί τους και άλλοι άνθρωποι πρέπει να προσαρμοστούν στις πεποιθήσεις τους.

Το σημαντικότερο θέμα, λοιπόν, εδώ είναι σε ποιο βαθμό το κοινό θα πρέπει να ανταποκριθεί στις φιλοδοξίες του βιγκανισμού.

Το σίγουρο είναι ότι ο Economist πολύ σωστά προέβλεψε ότι το 2019 θα ήταν «η χρονιά του vegan» και ότι ο βιγκανισμός θα γινόταν mainstream. Διασημότητες όπως η Arianna Grande και ο Benedict Cumberbatch υποστηρίζουν την vegan δίαιτα. Στα μέσα μαζικής ενημέρωσης, μια διατροφή βίγκαν συχνά παρουσιάζεται με τα καλύτερα λόγια.

Μένει τώρα να δούμε, με την άφιξη της νέας δεκαετίας, όλα τα σχετικά επακόλουθα…

Πηγή: Russia Today

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα