Ελλάδα

Βρούτσης: Δεν επιχειρούμε να παραβιάσουμε την 8ωρη εργασία και τις υπερωρίες

"Υπάρχουν έκτακτα μέτρα για να αντιμετωπιστούν οι έκτακτες ανάγκες, καθώς η περίοδος αυτή είναι πιο δύσκολη από την περίοδο 2012-2014."

Parallaxi
βρούτσης-δεν-επιχειρούμε-να-παραβιάσ-573831
Parallaxi

Απέρριψε ο Γιάννης Βρούτσης τις αιτιάσεις της αντιπολίτευσης ότι η κυβέρνηση επιχειρεί να παραβιάσει την 8ωρη εργασία και τις υπερωρίες, υποστηρίζοντας πως «υπάρχουν έκτακτα μέτρα για να αντιμετωπιστούν οι έκτακτες ανάγκες, καθώς η περίοδος αυτή είναι πιο δύσκολη από την περίοδο 2012-2014.

Στο πλαίσιο συζήτησης της ΠΝΠ με τα μέτρα στήριξης εργαζομένων, ανέφερε ότι η πανδημία έχει άλλους κανόνες, προαναγγέλλοντας πάντως, δίμηνη επέκταση της χορήγησης επιδόματος ανεργίας για όσους έχασαν την εργασία τους το διάστημα Ιουνίου- Αυγούστου. Η σχετική απόφαση για τους ανέργους θα βγει την άλλη εβδομάδα, ενώ μέχρι τα μέσα Σεπτεμβρίου θα έχει ξεμπλοκάρει η καταβολή του συνόλου των δώρων Πάσχα.

Σε ότι αφορά στην κριτική της αντιπολίτευσης για το 8ωρο και τις υπερωρίες, χαρακτήρισε μίζερη και ανεύθυνη την αντιπολίτευση του ΣΥΡΙΖΑ, «όπως όταν έλεγε ότι με έναν νόμο θα καταργήσει το μνημόνιο, έτσι και σήμερα λέει ότι με έναν νόμο θα καταργήσει την πανδημία».

Σημείωσε ακόμη ότι η κυβέρνηση έχει σχέδιο και στρατηγική για τη στήριξη εργαζόμενων και επιχειρήσεων, κρατώντας σε κάθε περίπτωση δυνάμεις και καύσιμα. «Κάναμε συνετή διαχείριση με το σκεπτικό ότι η πανδημία δεν έχει τελειώσει. Φανταστείτε να τους είχαμε ακούσει ή να κυβερνούσαν, ούτε ψύλλος στον κόρφο μας», είπε.

Τι καταγγέλλει ο ΣΥΡΙΖΑ

Εκ μέρους του ΣΥΡΙΖΑ ο εισηγητής του Βαγγέλης Απόστολου κατηγόρησε την κυβέρνηση πως με πρόσχημα την πανδημία παίρνει μέτρα που πλήττουν τους εργαζόμενους.

«Νομιμοποιείτε την απλήρωτη και αδήλωτη εργασία, θεσπίζοντας απλήρωτες υπερωρίες για τους εργαζόμενους που τέθηκαν σε υποχρεωτική καραντίνα. Είναι απαράδεκτο να θεσπίζεται έστω και ένα λεπτό απλήρωτης και αδήλωτης εργασίας», είπε και πρόσθεσε:

«Πετσοκόψατε το δώρο Χριστουγέννων για χιλιάδες εργαζόμενους που τέθηκαν σε αναστολή συμβάσεων εργασίας. Είχε φαγωθεί ήδη ο 13ος μισθός (δώρο Πάσχα και επίδομα αδείας) μειώνετε τώρα τον 14ο, αφού θα υπολογίζεται με βάση την αποζημίωση ειδικού σκοπού, δηλαδή των 534 ευρώ και όχι τον ονομαστικό τους μισθό».

Αχτσιόγλου: Ανατριχιαστική και επικίνδυνη η νομιμοποίηση της απλήρωτης εργασίας»

«H κυβέρνηση επιχειρεί να νομοθετήσει την υποχρέωση του εργαζόμενου να παρέχει εργασία χωρίς αμοιβή. Μιλάμε για την πλήρη κατεδάφιση της έννοιας της μισθωτής εργασιακής σχέσης. Μία ασύλληπτη οπισθοδρόμηση», τόνισε η Έφη Αχτσιόγλου στη Βουλή, προσθέτοντας ότι «απαιτούμε να αποσυρθεί άμεσα η ρύθμιση για την απλήρωτη εργασία».

Η κ. Αχτσιόγλου υπογράμμισε ότι τα κεντρικά χαρακτηριστικά της κυβέρνησης είναι «η εμμονή σε συνταγές που διογκώνουν το οικονομικό και κοινωνικό πρόβλημα, η αλαζονική άρνηση της πραγματικότητας και η απαξίωση των κοινωνικών αναγκών».

Ο κατάλογος, σημείωσε, είναι μακρύς «εμμονή στις αναστολές συμβάσεων εργασίας, δηλαδή στην επιδότηση της ανεργίας αντί για την επιδότηση της εργασίας και την αναπλήρωση του μισθού», ενώ «δεν προστατεύονται οι θέσεις εργασίας». Επίσης, «η εμμονή στο αποτυχημένο πρόγραμμα “Συν-Εργασία”, για να επιβληθεί η μισή δουλειά με μισό μισθό» και προστίθενται «η μείωση του δώρου Χριστουγέννων, η επέκταση της υπερωριακής εργασίας μονομερώς από τον εργοδότη, για περισσότερες και φθηνότερες υπερωρίες. Η εκ νέου μετάθεση της αύξησης του κατώτατου μισθού».

Η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ επισήμανε ότι «η ύφεση του 15,2% είναι ιστορικά η χειρότερη επίδοση στον τομέα της οικονομίας. Η ανεργία αυξήθηκε κατά 2,5 μονάδες μέσα σε δύο μήνες, ενώ οι εργαζόμενοι έχουν μειωθεί κατά 200.000. Οι επενδύσεις και η κατανάλωση καταρρέουν, όλοι οι θεμελιώδεις δείκτες της οικονομίας βρίσκονται σε καθίζηση». Η ΝΔ, πρόσθεσε, «αρνείται τη σύνδεση των πολιτικών της με την πραγματικότητα. Η στάση αυτή είναι άρνηση της πολιτικής. Προφανώς υπάρχει αιτιακή σχέση ανάμεσα στα μέτρα που εφαρμόζει η κυβέρνηση και στη ζοφερή κατάσταση της οικονομίας και της αγοράς εργασίας, και αυτή η αιτιακή σχέση είναι άμεση και έκδηλη».

Πηγή: ΑΠΕ

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα