Βυθίζεται το Moskva; – Τι λέει η Ρωσία και η Ουκρανία
Μυστήριο με το ρωσικό καταδρομικό - Όλες οι τελευταίες εξελίξεις.
Η νότια στρατιωτική διοίκηση του στρατού της Ουκρανίας ανακοίνωσε σήμερα ότι έπληξε το ρωσικό καταδρομικό “Moskva” με αντιπλοϊκούς πυραύλους Neptune προκαλώντας του μεγάλες ζημιές, ενώ πρόσθεσε ότι η ναυαρχίδα του ρωσικού στόλου της Μαύρης Θάλασσας έχει αρχίσει να βυθίζεται.
Σε ανάρτησή της στο Facebook η νότια στρατιωτική διοίκηση ανέφερε ότι η πυρκαγιά στο “Moskva” ξεκίνησε μετά το πλήγμα. Πρόσθεσε επίσης ότι το έργο των ρωσικών σωστικών πλοίων δυσχέραιναν οι εκρήξεις των πυρομαχικών που μετέφερε το καταδρομικό, όπως και οι άσχημες καιρικές συνθήκες.
Από την πλευρά του το ρωσικό υπουργείο Άμυνας ανακοίνωσε ότι το καταδρομικό δεν έχει βυθιστεί και ότι οι εκρήξεις σε αυτό έχουν σταματήσει.
«Η εστία της πυρκαγιάς έχει τεθεί υπό έλεγχο, δεν υπάρχουν φλόγες. Οι εκρήξεις των πυρομαχικών έχουν σταματήσει. Το καταδρομικό Moskva διατηρεί την πλευστότητά του», ανέφερε το ρωσικό υπουργείο, το οποίο πρόσθεσε ότι ερευνά τα αίτια του ατυχήματος.
«Λαμβάνονται μέτρα για τη ρυμούλκηση του καταδρομικού προς το λιμάνι», συνέχισε το υπουργείο.
Το πλήρωμα του “Moskva” έχει απομακρυνθεί από το πλοίο, ενώ «ο βασικός εκτοξευτήρας πυραύλων δεν έχει πληγεί», διαβεβαίωσε το υπουργείο Άμυνας της Ρωσίας.
Το καταδρομικό Moskva, η ναυαρχίδα του ρωσικού στόλου της Μαύρης Θάλασσας
Το καταδρομικό Moskva, η ναυαρχίδα του στόλου της Μαύρης Θάλασσας, είναι (ή ήταν) ένα πολεμικό πλοίο υψηλής συμβολικής αξίας, το οποίο, εκτός της συμμετοχής του στις πολεμικές επιχειρήσεις, αποτέλεσε όργανο της ρωσικής διπλωματίας. Επλήγη σοβαρά κατά την διάρκεια του πολέμου στην Ουκρανία.
Η σοβιετική καταγωγή
Το οπλισμένο με πυραύλους βαρύ καταδρομικό κλάσης Atlant, μήκους 186 μέτρων, ετέθη σε υπηρεσία το 1983, την σοβιετική εποχή, με την ονομασία Slava (Δόξα). Αποστολή του, η καταστροφή αεροπλανοφόρων.
Μετονομάσθηκε σε Moskva τον Μάιο 1995. Είναι οπλισμένο με 16 αντιπλοϊκούς πυραύλους Bazalt/Voulkan, με πυραύλους Fort, την ναυτική εκδοχή των πυραύλων S-300 μεγάλου βεληνεκούς, και με πυραύλους μικρού βεληνεκούς Ossa. Διαθέτει επίσης εκτοξευτές ρουκετών, κανόνια και τορπίλες.
Σύμφωνα με το πρακτορείο Ria Novosti, το Moskva εκσυγχρονίσθηκε δύο φορές στην ιστορία του, την δεύτερη κατά την περίοδο 2018-2020.
Το πλήρωμά του αποτελείται από 680 άνδρες, σύμφωνα με το ρωσικό υπουργείο Άμυνας.
Τρεις πόλεμοι
Ο πρώτος του πόλεμος ήταν η ρωσική εισβολή στην Γεωργία το 2008. Η Ρωσία δεν έχει δώσει πληροφορίες για τις αποστολές του, αλλά σύμφωνα με υψηλόβαθμο αξιωματικό της Γεωργίας, το ρωσικό καταδρομικό εισήλθε στο λιμάνι του Οτσαμτσιρέ για να βομβαρδίσει στην κοιλάδα του Κοντορί τις γεωργιανές στρατιωτικές δυνάμεις, οι οποίες απώλεσαν τότε τον έλεγχο και της τελευταίας ζώνης που κατείχαν ακόμη στην αυτονομιστική περιοχή της Αμπχαζίας.
Ο τότε πρόεδρος της Ρωσίας Ντμίτρι Μεντβέντεφ είχε εκφράσει την «ευγνωμοσύνη» του προς το πλήρωμα του πολεμικού πλοίου για το «θάρρος και την αποφασιστικότητά» του κατά την διάρκεια της σύρραξης.
Μετά την επέμβαση της Ρωσίας στο πλευρό του Μπασάρ αλ Ασαντ στον πόλεμο στη Συρία, το Moskva αναπτύχθηκε από τον Σεπτέμβριο 2015 μέχρι τον Ιανουάριο 2016 στην ανατολική Μεσόγειο για να διασφαλίσει, σύμφωνα με το ρωσικό υπουργείο Αμυνας, την «αντιαεροπορική άμυνα» της ρωσικής βάσης του Χμεϊμίμ.
Λίγο μετά, ο Βλαντίμιρ Πούτιν παρασημοφόρησε όλο το πλήρωμα με το μετάλλιο του Ναχίμοφ, για το «θάρρος και την αποφασιστικότητά» του.
Από την Σεβαστούπολη της Κριμαίας, που αποτελεί την βάση του ρωσικού στόλου της Μαύρης Θάλασσας, το Moskva συμμετέχει στην επίθεση που εξαπέλυσε στις 24 Φεβρουαρίου 2022 ο Βλαντίμιρ Πούτιν κατά της Ουκρανίας.
Σε συνομιλία μέσω ασυρμάτου στη αρχή του πολέμου και έκτοτε απέκτησε θρυλικές διαστάσεις και αποτυπώθηκε σε ουκρανικό γραμματόσημο, οι συνοριοφύλακες του μικρού νησιού των Φιδιών απάντησαν «άντε και γ…» στο ρωσικό καταδρομικό όταν τους ζητήθηκε να παραδοθούν. Λίγο μετά, το Moskva μαζί με το Vassili Bykov βομβάρδισαν το νησί. Τα μέλη της ουκρανικής συνοριοφυλακής αιχμαλωτίσθηκαν.
Διπλωματικές αποστολές
Το καταδρομικό Moskva, όταν ακόμη ονομαζόταν Slava, συμμετείχε στην συνάντηση κορυφής της Μάλτας, ανάμεσα στον σοβιετικό ηγέτη Μιχαήλ Γκορμπατσόφ και τον αμερικανό πρόεδρο Τζορτζ Μπους, η οποία πραγματοποιήθηκε επί του πλοίου Maxime Gorki τον Δεκέμβριο 1989, αμέσως μετά την πτώση του Τείχους του Βερολίνου.
Το πλοίο συμμετείχε επίσης στην διάσκεψη για τον πυρηνικό αφοπλισμό στην Γιάλτα τον Αύγουστο 1990.
Έχει διαπλεύσει τις θάλασσες συμμετέχοντας σε στρατιωτικές ασκήσεις και έχει επισκεφθεί πολλά ευρωπαϊκά, ασιατικά και αφρικανικά λιμάνια.
Έχει επίσης φιλοξενήσει ξένους ηγέτες. Ο Βλαντίμιρ Πούτιν υποδέχθηκε εκεί με στρατιωτικές τιμές στον Αύγουστο 2014 στο Σότσι τον πρόεδρο της Αιγύπτου Αμπντέλ Φάταχ Αλ-Σίσι ή, κατά την διάρκεια επίσκεψής του στην Ιταλία, τον τότε ιταλό πρωθυπουργό Σίλβιο Μπερλουσκόνι.
Η Μαριούπολη θα συνεχίσει να πολεμάει, λέει ο δήμαρχός της – Τέσσερις άμαχοι νεκροί στο Χάρκοβο
Η Μαριούπολη «ήταν, είναι και θα παραμείνει ουκρανική πόλη», δήλωσε σήμερα το πρωί στο γερμανικό δίκτυο ARD ο Βαντίμ Μποϊτσένκο, ο δήμαρχος της στρατηγικής σημασίας πόλης στη νότια Ουκρανία, όπου διεξάγονται σφοδρές μάχες.
Οι ρωσικές πληροφορίες ότι το λιμάνι της Μαριούπολης έχει καταληφθεί και ότι περισσότεροι από 1.000 Ουκρανοί πολεμιστές έχουν παραδοθεί είναι ψευδείς ειδήσεις, σημείωσε ο Μποϊτσένκο. Μολονότι δεν βρίσκεται στην πόλη, ο Μποϊτσένκο λέγεται ότι παραμένει στην Ουκρανία.
Τη Μαριούπολη, στις όχθες της Αζοφικής Θάλασσας, εξακολουθούν να υπερασπίζονται το τάγμα Αζόφ και πεζοναύτες, σημείωσε ο δήμαρχός της.
Η πόλη αυτή πολιορκείται από τις ρωσικές δυνάμεις και φιλορώσους αυτονομιστές για εβδομάδες. Μεγάλο μέρος της έχει καταστραφεί και οι συνθήκες διαβίωσης για τους εναπομείναντες κατοίκους της είναι καταστροφικές.
Οι ρωσικές δυνάμεις συνέχισαν εξάλλου να βομβαρδίζουν το Χάρκοβο, το Ντονέτσκ και τη Ζαπορίζια στη διάρκεια της νύχτας που πέρασε, ανέφερε νωρίτερα σήμερα σε πρωινό του δελτίο το γενικό επιτελείο των ουκρανικών ενόπλων δυνάμεων.
Στο Χάρκοβο, την πόλη στην ομώνυμη περιφέρεια, τέσσερις άμαχοι σκοτώθηκαν και δέκα τραυματίστηκαν σήμερα από τους ρωσικούς βομβαρδισμούς, δήλωσε ο περιφερειάρχης Όλεχ Σινιεγκούμποφ.
Το Reuters δεν ήταν σε θέση μέχρι στιγμής να επαληθεύσει από ανεξάρτητη πηγή τις δηλώσεις του περιφερειάρχη του Χαρκόβου.
Σε ανακοίνωσή του, ο Σινιεγκούμποφ καλεί επίσης τους κατοίκους ορισμένων πόλεων να απομακρυνθούν από αυτές καθώς, όπως σημειώνει, αναμένεται να γίνουν στρατιωτικές επιχειρήσεις στην περιοχή. Η Ουκρανία αναμένει μια περαιτέρω μεγάλης κλίμακας επίθεση των Ρώσων στο ανατολικό τμήμα της χώρας.
Έκκληση της ΔΣΟ για ανακωχή του πολέμου στην Ουκρανία το Πάσχα
Έκκληση για ανακωχή του ρωσο-ουκρανικού πολέμου το Πάσχα και να επικράτηση η ειρήνη απευθύνει η Διακοινοβουλευτική Συνέλευση Ορθοδοξίας.
Συγκεκριμένα ο Γενικός Γραμματέας της ΔΣΟ, μέλος της Βουλής των Ελλήνων, κ. Μάξιμος Χαρακόπουλος, εν’ όψει του Ορθοδόξου Πάσχα προέβη στην ακόλουθη έκκληση για ανακωχή του ρωσο-ουκρανικού πολέμου και επικράτηση της ειρήνης:
«Τις ημέρες αυτές ο Ορθόδοξος κόσμος εισέρχεται στην περίοδο του Θείου Πάθους και της Ανάστασης του Σωτήρος.
Η Διακοινοβουλευτική Συνέλευση Ορθοδοξίας, συντετριμμένη, παρακολουθεί την τραγωδία ενός πολέμου μεταξύ δύο αδελφών ομοδόξων λαών, αδυνατώντας, έως σήμερα, να συμβάλει στην καταλλαγή και στην ειρήνευση.
Ωστόσο, αισθανόμαστε την ανάγκη τις ημέρες αυτές να απευθύνουμε εκ νέου έκκληση προς τα εμπλεκόμενα μέρη να αναστείλουν κάθε πολεμική δραστηριότητα και να προβούν σε εκεχειρία από την Κυριακή των Βαΐων (17.04) μέχρι και τη δεύτερη μέρα του Άγιου Πάσχα (25.04).
Ελπίζουμε ότι το διάστημα αυτό θα είναι ικανό να δώσει τη δυνατότητα στον άμαχο πληθυσμό, που έχει υποστεί τις συνέπειες του πολέμου, να αφοσιωθεί στις ειρηνικές του δραστηριότητές και να αποκαταστήσει κάπως την ψυχική του ηρεμία, ενώ, ταυτόχρονα τα εμπλεκόμενα μέρη να μπορέσουν να αναζητήσουν μια συμφωνία ειρήνης, που να βάλει ένα οριστικό τέρμα σε αυτόν τον καταστροφικό πόλεμο.
Η ΔΣΟ, ως διακοινοβουλευτικός θεσμός, έχοντας εξ αρχής καταδικάσει τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, δηλώνει έτοιμη να συμβάλει με κάθε τρόπο στην επίτευξη της συνεννόησης και της ειρήνης μεταξύ των αδελφών ορθοδόξων λαών, και ελπίζει σε θετική ανταπόκριση της πρότασής της».
Πηγή: ΑΠΕ