Διεθνή

Ξεπερνούν τις 100 οι περιπτώσεις κακοποίησης παιδιών σε ιδρύματα στη Βρετανία

Σοκαριστικές είναι οι αποκαλύψεις που προκύπτουν από έρευνα του BBC

Parallaxi
ξεπερνούν-τις-100-οι-περιπτώσεις-κακοποί-932915
Parallaxi

Σοκαριστικές είναι οι αποκαλύψεις που προκύπτουν από έρευνα του BBC, σύμφωνα με το οποίο έχουν καταγραφεί πάνω από 100 περιπτώσεις κακοποίησης στα παιδικά σπίτια του Ντονκάστερ, τα οποία διατηρούσαν την αξιολόγηση “καλή” της Ofsted.

Τα έγγραφα που διέρρευσαν δείχνουν επίσης ότι και η Ofsted ειδοποιήθηκε 40 φορές για τα περιστατικά. Η ρυθμιστική αρχή ζητά τώρα συγγνώμη, όπως και η Hesley Group, η οποία διαχειριζόταν τα σπίτια.

Πάνω από 100 από τα πιο ευάλωτα παιδιά του Ηνωμένου Βασιλείου που βρίσκονται υπό καθεστώς φροντίδας φοβούνται ότι έχουν υποστεί βλάβη, με πολλά από αυτά να μην μπορούν να μιλήσουν.

Τα ιδρύματα, στα οποία περιλαμβάνονταν δύο ειδικά σχολεία με διαμονή, χρέωναν τις τοπικές αρχές 250.000 λίρες ετησίως για τη φροντίδα κάθε νέου.

Τα σπίτια συνέχισαν να αξιολογούνται ως “καλά” από την Ofsted, αλλά τον Μάρτιο του 2021 η ρυθμιστική αρχή επενέβη τελικά και λίγο αργότερα έκλεισαν.

Το BBC News αποκάλυψε τον Ιούνιο του 2022 ότι είχαν γίνει περισσότερες από 100 αναφορές για την προστασία των αρχών και, τον Οκτώβριο, ενώ μια ομάδα εμπειρογνωμόνων δήλωσε ότι υπήρχε “συστηματική και συνεχής κακοποίηση” στα σπίτια.

Αλλά τώρα -μέσω εγγράφων του ομίλου Hesley που διέρρευσαν, συμπεριλαμβανομένων εμπιστευτικών εκθέσεων διασφάλισης, και συνεντεύξεων με 15 πρώην υπαλλήλους- το BBC είναι σε θέση να αποκαλύψει την κλίμακα της αποτυχίας των αρχών να δράσουν.

Σύμφωνα με την έρευνα του BBC διαπιστώθηκαν τα εξής:

  • Τα παιδιά φέρονται να κλειδώνονταν κατά τη διάρκεια της νύχτας σε μπάνια, να τα άφηναν με λερωμένα ρούχα, να καθόντουσαν σε κρύα λουτρά και να στερούνταν φάρμακα για μέρες.
  • Η μητέρα ενός κοριτσιού – που είναι αυτιστικό και έχει σοβαρές μαθησιακές δυσκολίες και επιληψία – είπε ότι η κόρη της είχε συρθεί στο πάτωμα
  • Οι έλεγχοι ποινικού μητρώου δεν υπογράφονταν για ορισμένο προσωπικό έως και έξι μήνες αφότου άρχισαν να εργάζονται με ευάλωτα παιδιά
  • Η αστυνομία του Νότιου Γιορκσάιρ – η οποία διεξάγει σήμερα έρευνα κατά ορισμένων υπαλλήλων του Hesley για καταγγελίες που σχετίζονται με κακοποίηση – είχε ειδοποιηθεί από τους εργαζόμενους υποστήριξης τρία χρόνια πριν από το κλείσιμο του ιδρύματος
  • Οι λογαριασμοί της Hesley κατέγραψαν κέρδος 16% των 12 εκατ. λιρών για όλες τις τοποθεσίες που διαχειρίζεται – σχεδόν το ίδιο περιθώριο (17%) που θεωρείται

Η κακοποίηση στα σπίτια φροντίδας ανηλίκων είναι το χειρότερο σκάνδαλο από το Winterbourne View, ένας οίκος φροντίδας ενηλίκων κοντά στο Μπρίστολ που βγήκε στο φως από το BBC Panorama το 2011.

«Έχουμε αριθμό ρεκόρ παιδιών υπό φροντίδα, κρίση εργατικού δυναμικού και θλιβερά υποχρηματοδοτούμενες υπηρεσίες τοπικών αρχών και κυβερνητικές ρυθμιστικές αρχές», σημειώνει ο Δρ Mark Kerr, αναπληρωτής Διευθύνων Σύμβουλος της Ένωσης κατοικιών ανηλίκων.

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα