Υπάρχει ανάγκη για ένα διαρκή αγώνα ώστε να επιτευχθεί ίση μεταχείριση στις εργασιακές σχέσεις

Τονίστηκε σε ημερίδα του Συνήγορου του Πολίτη

Parallaxi
υπάρχει-ανάγκη-για-ένα-διαρκή-αγώνα-ώσ-331096
Parallaxi

Το ζήτημα της ίσης μεταχείρισης στην εργασία, καθώς και οι δράσεις που απαιτούνται ώστε να αντιμετωπιστούν οι ανισότητες στις εργασιακές σχέσεις, βρέθηκαν στο επίκεντρο της ημερίδας «Εργασιακές Σχέσεις και Ίση Μεταχείριση» που πραγματοποιήθηκε σήμερα στο Ωδείο Αθηνών και διοργάνωσε ο «Συνήγορος του Πολίτη».

Η έλλειψη ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης σε ζητήματα ίσης μεταχείρισης, αλλά και οι παγιωμένες στερεοτυπικές αντιλήψεις έχουν συμβάλλει στο φαινόμενο των διακρίσεων και τον ανισοτήτων στην αγορά εργασίας, σύμφωνα με τον Συνήγορο του Πολίτη, Ανδρέα Ποττάκη. «Ο αγώνας για την εμπέδωση των αρχών της ίσης μεταχείρισης είναι διαρκής, επίμονος, επίπονος και αφορά τον θεμελιώδη σεβασμό των δικαιωμάτων. Είναι αγώνας για την καταπολέμηση στερεοτυπικών αντιλήψεων, είναι αγώνας πολυμέτωπος και πολυεπίπεδος, για να μπορέσουν να εξασφαλιστούν ίσες ευκαιρίες για όλους για την ισότιμη συμμετοχή τους στην κοινωνική πολιτική ζωή της χώρας».

Στην σημασία του έργου του «Συνηγόρου του Πολίτη» αναφέρθηκε ο εκπρόσωπος του υπουργού Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων και υποδιοικητής του ΕΤΕΑΕΠ, Επαμεινώνδας Ατσαβές. «Με την ειδική έκθεση του “Συνηγόρου του Πολίτη” για το 2018 αποτυπώνεται η σημαντικότητα του έργου του “Συνηγόρου του Πολίτη” στο κομμάτι της ίσης μεταχείρισης, οι παρεμβάσεις του στις υποθέσεις ενώπιον της Επιθεώρησης Εργασίας, του ΟΑΕΔ, σε παραβατικούς εργοδότες, με γνώμονα μόνο την τήρηση της αρχής της νομιμότητας και της εργατικής νομοθεσίας. Οι περισσότερες από τις παρεμβάσεις αυτές στέφθηκαν με επιτυχία» επισήμανε, μεταξύ άλλων.

Παράλληλα, ο κ. Ατσαβές υπογράμμισε τον «διαρκή και επίπονο αγώνα» που χρειάζεται για την εφαρμογή της ίσης μεταχείρισης στον χώρο της εργασίας. Πέρα από αυτές τις αναφορές, ο «Συνήγορος του Πολίτη» το τελευταίο διάστημα έζησε και μια πρωτόγνωρη εξωστρέφεια, κοινές διασκέψεις με τον ΣΕΠΕ, αυτοψίες. Ο αγώνας για την εφαρμογή της ίσης μεταχείρισης είναι διαρκής και επίπονος. Απαιτεί εγρήγορση για την αποτελεσματικότητα και την ταχεία διεκπεραίωση του νόμου-πλαίσιο. «Ο “Συνήγορος του Πολίτη” όχι μόνο ανταποκρίθηκε στο θεσμικό του ρόλο, αλλά αναδείχθηκε με τη δράση του σε θεσμικό πρωταγωνιστή», κατέληξε ο κ. Ατσαβές.

Για τα προβλήματα και τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν στην Ελλάδα οι γυναίκες εργαζόμενες, αλλά και τις δράσεις που χρειάζονται, μίλησε η γενική γραμματέας Οικογενειακής Πολιτικής και Ισότητας των Φύλων, Μαρία Συρεγγέλα. «Η Γενική Γραμματεία Οικογενειακής Πολιτικής και Ισότητας των Φύλων, στο πλαίσιο του Εθνικού Σχεδίου Δράσης για την ισότητα, θέτουμε σε εφαρμογή και ενισχύουμε την επαγγελματική κατάρτιση των γυναικών διασφαλίζοντας την ομαλή μετάβασή τους στη νέα εποχή εργασίας. Μιλάμε πλέον για εξειδικευμένες ψηφιακές δεξιότητες και όχι γενικώς για ψηφιακές δεξιότητες, όπως επίσης και για τη συμβουλευτική εργασίας σε ζητήματα έμφυλης και ενδοοικογενειακής βίας, αλλά και την ενθάρρυνση των επιχειρήσεων για την απόκτηση σήματος ισότητας και την ταυτόχρονη σύνδεση με την ευρωπαϊκή χάρτα ισότητας. Ασφαλώς, δεν ξεχνάμε όλα τα μέτρα που σχετίζονται με την ευελιξία ωραρίων, την άδεια μητρότητας, ωστόσο πλέον πρέπει να μιλήσουμε και για άδεια πατρότητας», τόνισε, μεταξύ άλλων, η κ. Συρεγγέλα. «Με την νέα ηγεσία του υπουργείου Εργασίας θα προχωρήσουμε στην ουσιαστική ανασύσταση της αγοράς εργασίας και στην ουσιαστική ισότητα ευκαιριών και συμμετοχής», κατέληξε.

«Ο αγώνας για την προάσπιση και την παρακολούθηση της εφαρμογής της αρχής της ίσης μεταχείρισης στις εργασιακές σχέσεις, δεν είναι απλώς αγώνας για την τήρηση της νομιμότητας, για την εμπέδωση του κράτους δικαίου, για τον σεβασμό θεμελιωδών δικαιωμάτων, αλλά είναι και αγώνας για την καταπολέμηση στερεοτύπων», επισήμανε από την πλευρά του ο βουλευτής της ΝΔ και εκπρόσωπος του προέδρου της Βουλής, Βασίλης-Πέτρος Σπανάκης, ενώ προσέθεσε ότι «είναι μακρύς ακόμη ο δρόμος για την εξάλειψη της διαφοροποίησης των υφιστάμενων ρυθμίσεων στα ζητήματα που σχετίζονται με την εφαρμογή της αρχής της ίσης μεταχείρισης». Παράλληλα σημείωσε: «Η Νέα Δημοκρατία, τόσο με το πρόγραμμά της, όσο και με μία σειρά νομοσχεδίων που διαρκώς καταθέτει, πρεσβεύει τον σεβασμό της στην ισότητα μεταχείρισης των ανθρώπων στις εργασιακές σχέσεις τους, στην ασφάλιση, στην φορολογία».

Στις διαφορές και τις διακρίσεις που υφίστανται οι γυναίκες στην αγορά εργασίας, όπως επίσης και στην ψαλίδα ανάμεσα στο ποσοστό ανεργίας γυναικών και ανδρών, αναφέρθηκε η εκπρόσωπος του προέδρου της Οικονομικής και Κοινωνικής Επιτροπής της Ελλάδας (ΟΚΕ), Αφροδίτη Μακρυγιάννη. Σύμφωνα με την κ. Μακρυγιάννη, ιδιαίτερο ρόλο στην όλη προσπάθεια θα έχουν οι πρωτοβουλίες εκείνες οι οποίες θα αποδώσουν με θεσμικό και σαφή τρόπο αξία στην διαφορετικότητα, ώστε να προωθηθεί η ποικιλομορφία, ως συστατικό στοιχείο της επιχειρηματικής δραστηριότητας. «Η ΟΚΕ θεωρεί ότι η αποτελεσματική εφαρμογή της ίσης μεταχείρισης περνάει μέσα από πρωτοβουλίες και δράσεις της πολιτείας για την ειδική νομική προστασία των κοινωνικών αυτών “ευπαθών” ομάδων, αλλά κυρίως μέσα από την υλοποίηση ειδικών πρωτοβουλιών για την καταπολέμηση της κοινωνικής και εργασιακής ανισότητας και τη στήριξη των διαφορετικών κοινωνικών ομάδων, με σεβασμό στις ιδιαιτερότητές τους», υπογράμμισε η κ. Μακρυγιάννη.

Για την ανάγκη να γίνουν περισσότερο γνωστοί οι φορείς ίσης μεταχείρισης, καθώς και για τους τρόπους ενίσχυσής τους, μίλησε η αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής κατά του Ρατσισμού και της Μισαλλοδοξίας, Μαρία Ντανιέλλα Μαρούδα. Σύμφωνα με την κ. Μαρούδα, πρέπει να δοθεί έμφαση στην πρόληψη αλλά και στις συνέργειες με φορείς, πανεπιστήμια, εκστρατείες ενημέρωσης. Επιπλέον, πρέπει να αντιμετωπιστούν οι παραβιάσεις των δικαιωμάτων στους χώρους εργασίας, ενώ είναι αναγκαία η στήριξη και η πολιτική βούληση. «Οι ανισότητες σήμερα αυξάνονται παντού, τα κοινωνικά δικαιώματα έχουν τεράστιο πρόβλημα», ανέφερε.

Στο νομοθετικό πλαίσιο γύρω από τα εργασιακά ζητήματα αναφέρθηκε ο πρόεδρος του ΔΣΑ, Δημήτρης Βερβεσός. «Οι σύγχρονες τάσεις του εργατικού δικαίου ενισχύουν τον κοινωνικό χαρακτήρα που όλο και περισσότερο επηρεάζεται από τις αρχές του κοινωνικού κράτους, μακριά από τις αντιλήψεις παρελθουσών εποχών, ωστόσο το νομικό ζήτημα δεν έχει κλείσει και επιδέχεται βελτιώσεις και αλλαγές», τόνισε, μεταξύ άλλων.

Πηγή: ΑΠΕ

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα