Υπαρκτό το σενάριο, ο ΣΥΡΙΖΑ να “επισπεύσει” τις εκλογές
Μέσω της πρότασης μομφής ή ακόμα και μετά από την παραίτηση της ΚΟ του κόμματος
Ο πρόεδρος της ΑΔΑΕ έστειλε στον πρόεδρο της Βουλής και στους αρχηγούς των κομμάτων πόρισμα για τις υποκλοπές με βάση την έρευνά του. Αν και οι πρώτες πληροφορίες κάνουν λόγο για επιβεβαίωση των υποκλοπών για τους 6 παρακολουθούμενους, εντούτοις ουδείς γνωρίζει αν εμπεριέχονται και άλλες πληροφορίες ή/ και πρόσωπα.
Ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ που ενημερώθηκε θεσμικώς καθώς είχε υποβάλλει σχετικό αίτημα στον πρόεδρο της ΑΔΑΕ, αναφέρουν πληροφορίες ότι σκοπεύει να μιλήσει στη Βουλή αύριο και πως έχει κινητοποιηθεί σύσσωμη η Κοινοβουλευτική Ομάδα να είναι παρούσα.
Το ζητούμενο είναι πως θα προχωρήσει ένα βήμα πιο πέρα από την οξεία καταγγελία της κυβέρνησης, για πολλούς αναλυτές. Οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι, παρά τη σοβαρότητα της υπόθεσης, το ζήτημα δεν κυριαρχεί – τουλάχιστον σε αυτή τη φάση – στην πλειονότητα της κοινής γνώμης.
Πως θα μπορούσε ο ΣΥΡΙΖΑ, θεσμικά να φέρει στο προσκήνιο το θέμα και να το καταστήσει κεντρικό ζήτημα των εκλογών;
Πως θα μπορούσε να πιέσει για επίσπευση των εκλογών αναλαμβάνοντας την πρωτοβουλία των κινήσεων και να συμπαρασύρει και τα κόμματα της αντιπολίτευσης;
Ίσως να πρόκειται για τη λεγόμενη «ερώτηση τους ενός εκατομμυρίου δολαρίων».
Πρόταση μομφής ή κίνηση ρίσκου και game changer
Η πρόταση μομφής κατά της κυβέρνησης ώστε να είναι όλοι συνυπεύθυνοι, ενδεχομένως να είναι μία πρώτη σκέψη, ενδεχομένως και προσωπικά κατά του πρωθυπουργού, αν και ως σήμερα δεν έχει υποβληθεί, παρά το γεγονός ότι η πρόταση μομφής μπορεί να κατατεθεί και κατά μέλους της κυβέρνησης.
Χωρίς να είναι γνωστό ή να υπάρχουν σχετικές πληροφορίες μία κίνηση του ΣΥΡΙΖΑ με στόχο και την προσφυγή άμεσα στις κάλπες θα ήταν μία κίνηση πέραν της πεπατημένης:
Παραίτηση σύσσωμης της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ και των αναπληρωματικών που θα καλούνται για ορκωμοσία στη θέση των βουλευτών.
Σύμφωνα με το Σύνταγμα, τον κανονισμό της Βουλής και την εκλογική νομοθεσία θα έπρεπε να προκηρυχθούν εκλογές σε ολόκληρη τη χώρα για να εκλεγούν νέοι βουλευτές για τις θέσεις που χηρεύουν στη Βουλή και ενώ οι εκλογές είναι προ των θυρών.
Πολιτικά θα είναι δύσκολο να μην ακολουθήσει το ΠΑΣΟΚ, με δεδομένο ότι ο πρόεδρός του παρακολουθείτο ή και άλλα κόμματα της αντιπολίτευσης.
Τυπικά, η κυβέρνηση θα μπορούσε να συνεχίσει να κυβερνά έως την προκήρυξη των αναπληρωματικών εκλογών αλλά ουσιαστικά θα συμπέσουν με τη διάλυση της Βουλής περί τις αρχές Μαρτίου για τις κανονικές εκλογές. Είναι πιθανόν να υποχρεωθεί να προκηρύξει νωρίτερα εκλογές, από τον σχεδιασμό της.
Μπορεί να καταγγείλει τον ΣΥΡΙΖΑ για κινήσεις αντιθεσμικές και πυροτεχνήματα αλλά η συζήτηση εκ των πραγμάτων θα μετατοπιστεί από την ατζέντα που την ευνοεί στην ατζέντα που θεωρητικά εξυπηρετεί τον ΣΥΡΙΖΑ και το ΠΑΣΟΚ.
Ουδείς μπορεί να προβλέψει τι θα φέρει το ανακάτεμα της τράπουλας αλλά είναι βέβαιο ότι πρόκειται για θρυαλλίδα στο πολιτικό σκηνικό
Ίσως είναι game changer ή επειδή πρόκειται για κίνηση υψηλού ρίσκου να δημιουργήσει ο θεσμικός ακτιβισμός μεγαλύτερο πρόβλημα στον ΣΥΡΙΖΑ.
Ασφαλής πρόβλεψη δεν μπορεί να διατυπωθεί, ούτε πως θα αντιδράσουν τα λοιπά κόμματα της αντιπολίτευσης ή η κυβέρνηση. Εξάλλου, πρόκειται για πολιτικό σενάριο.
- Οι αναπληρωματικές εκλογές στη Β’ Αθηνών
Οι αναπληρωματικές εκλογές της Β’ Αθηνών έγιναν στις 5 Απριλίου του 1992 για εκλογή νέου βουλευτή για τη Β’ Αθηνών, μετά την καταδίκη του Δημήτρη Τσοβόλα από το Ειδικό Δικαστήριο.
Ο Δημήτρης Τσοβόλας, ως τότε βουλευτής του ΠΑΣΟΚ στην Β’ Αθηνών, καταδικάστηκε σε (εξαγοράσιμη) ποινή φυλάκισης 2,5 ετών από το Ειδικό Δικαστήριο για το σκάνδαλο Κοσκωτά και σε παρεπόμενη ποινή στέρησης των πολιτικών του δικαιωμάτων (εκλέγειν και εκλέγεσθαι) οπότε και εξέπεσε από βουλευτής.
Σε ένδειξη διαμαρτυρίας οι επιλαχόντες του ΠΑΣΟΚ, που θα έπαιρναν τη θέση του, αρνήθηκαν να ορκιστούν βουλευτές μέχρις εξαντλήσεως του αριθμού τους. Κατά το νόμο θα έπρεπε να προκηρυχθούν αναπληρωματικές εκλογές για αυτήν τη μία έδρα, πράγμα το οποίο και έγινε.
Η Νέα Δημοκρατία, είτε για να μην κατηγορηθεί για περαιτέρω πολιτικοποίηση της δίκης και καταδίκης Τσοβόλα, ότι δηλαδή επεδίωξε την καταδίκη του για να κερδίσει μία επιπλέον έδρα, (καθώς είχε πλειοψηφία 151 εδρών στη Βουλή) είτε για να αποφύγει μία μεγάλη ήττα, αποφάσισε να μην κατεβάσει υποψήφιο στις εκλογές αυτές. Από τις εκλογές αυτές απείχαν ακόμα το ΚΚΕ, ο Συνασπισμός και η Δημοκρατική Ανανέωση.
Την έδρα κέρδισε με μεγάλη πλειοψηφία για το ΠΑΣΟΚ ο Γεώργιος-Αλέξανδρος Μαγκάκης. Δεύτερο κόμμα αναδείχθηκε η πρωτοεμφανιζόμενη τότε, Ένωση Κεντρώων, με υποψήφιο τον Βασίλη Λεβέντη.
πηγή in.gr