Top

Υπό διερεύνηση πιθανά κρούσματα ΒΑ.2 της Όμικρον σε Αττική και Θεσσαλονίκη

Βασιλακόπουλος: Είμαστε πλούσιος λαός, μεγαλώστε τα πρόστιμα στους ανεμβολίαστους.

Parallaxi
υπό-διερεύνηση-πιθανά-κρούσματα-βα-2-τη-850044
Parallaxi
Εικόνα:SOOC

Με αγωνία παρακολουθούν οι ειδικοί την εύθραυστη σταθεροποίηση της επιδημίας κορονοϊού. Τα επιδημιολογικά δεδομένα δείχνουν ότι το (πέμπτο) κύμα στην Ελλάδα έχει μπει στο λεγόμενο «πλατό», δηλαδή σε μια φάση σταθεροποίησης.

Ωστόσο, τα… ραντάρ των επιστημόνων παρακολουθούν συνεχώς τις τελευταίες ημέρες την επιδημία επιχειρώντας να εντοπίσουν τι είναι αυτό που τη συντηρεί σε υψηλά επίπεδα και εμποδίζει την αποκλιμάκωσή της.

Οι ειδικοί έχουν ενδείξεις ότι πίσω από την επιβράδυνση της πτώσης των κρουσμάτων κορωνοϊού πιθανόν κρύβεται η υποπαραλλαγή ΒΑ.2 της Omicron, το «αόρατο» στέλεχος της μετάλλαξης που λόγω αυτού του χαρακτηριστικού του απέκτησε και το προσωνύμιο Stealth Omicron, αφού τα PCR τεστ δεν μπορούν να το ξεχωρίσουν από τις άλλες μεταλλάξεις.

Ο γονιδιωματικός έλεγχος στο Εργαστήριο του Πανεπιστημιακού Γενικού Νοσοκομείου Ηρακλείου Κρήτης έδωσε προχθές τα πρώτα κρούσματα με την υποπαραλλαγή ΒΑ.2 της Omicron σε Έλληνες πολίτες – υπενθυμίζεται ότι για πρώτη φορά η ΒΑ.2 είχε εντοπιστεί σε δύο Αιγύπτιους που επισκέφθηκαν τη χώρα μας στα μέσα Ιανουαρίου.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το ένα κρούσμα αφορά σε 45χρονη από το Ηράκλειο η οποία είχε ταξιδέψει πρόσφατα στη Βρετανία. Το δεύτερο, όμως, ανιχνεύτηκε σε 73χρονο από τη Σητεία, ο οποίος δεν είχε ιστορικό ταξιδιού ούτε και επαφής με ταξιδιώτη, γεγονός που προκαλεί προβληματισμό ως προς τη διασπορά της νέας υποπαραλλαγής στην Κρήτη. Το θετικό είναι βεβαίως πως και οι δύο άνθρωποι έχουν ήπια συμπτώματα λοίμωξης covid-19.

Ωστόσο, οι επιστήμονες αναμένουν τις αποδείξεις μέσα στις επόμενες 7 με 10 ημέρες, που θα προκύψουν από την ολοκλήρωση της γονιδιωματικής ανάλυσης δειγμάτων που έχουν συλλέξει μέσα από στοχευμένο αλλά και τυχαιοποιημένο έλεγχο, από το Ελληνικό Κέντρο Γονιδιωματικής του Ιδρύματος Ιατροβιολογικών Ερευνών της Ακαδημίας Αθηνών (ΙΙΒΕΑΑ) και το Εθνικό Κέντρο Έρευνας και Τεχνολογικής Ανάπτυξης (ΕΚΕΤΑ) στη Θεσσαλονίκη.

Πιστοποιητικό εμβολιασμού: Λήγει στις 7/2 για όσους δεν έκαναν την 3η δόση – Τι θα γίνει με τους υγειονομικούς

Χωρίς πιστοποιητικό εμβολιασμού κινδυνεύουν να μείνουν σε λίγες ημέρες όσοι πολίτες έχουν συμπληρώσει 7 μήνες από τη δεύτερη δόση του εμβολίου τους, ή 3 μήνες αν έχουν κάνει το μονοδοσικό της Johnson & Johnson και δεν έχουν σπεύσει να κάνουν την αναμνηστική δόση του εμβολίου.

Το πιστοποιητικό εμβολιασμού θα λήξει τη Δευτέρα 7 Φεβρουαρίου, μετά την ολιγοήμερη παράταση που δόθηκε λόγω της κακοκαιρίας «Ελπίδα».

Ήδη πάντως σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του υπουργείου Υγείας το 87,2% των δικαιούχων της αναμνηστικής δόσης είτε την έχουν κάνει είτε έχουν κλείσει ραντεβού.

Όσοι δεν έχουν κάνει την αναμνηστική τους δόση μέχρι και την 7η Φεβρουαρίου θα θεωρούνται ως ανεμβολίαστοι και δεν θα έχουν τα προνόμια των εμβολιασμένων.

Γι αυτό και θα υπόκεινται σε μια σειρά περιορισμών και μέτρα.

Έτσι θα πρέπει να δείχνουν διαγνωστικό έλεγχο με PCR ή rapid test για να μπουν:

-στα καταστήματα λιανικού εμπορίου,

-στους ανοικτούς (εξωτερικούς) χώρους εστίασης,

-στα κομμωτήρια,

-στους ιδιωτικούς και δημόσιους χώρους εργασίας

-στην εκπαίδευση

-στους χώρους παροχής υπηρεσιών αισθητικής και άλλους χώρους με συναφείς δραστηριότητες ή παροχής υπηρεσιών

-στους χώρους λατρείας

Στο μεταξύ οι υγειονομικοί που δεν θα κάνουν την αναμνηστική δόση δεν θα μπουν σε αναστολή και θα εργασθούν κανονικά στο ΕΣΥ και μετά τις 7 Φεβρουαρίου. Ωστόσο θα θεωρούνται ανεμβολίαστοι και όπως με τον γενικό πληθυσμό, δεν θα ισχύει το πιστοποιητικό εμβολιασμού τους. Συνεπώς θα χάσουν τα προνόμια και θα πρέπει να υποβάλλονται σε τεστ για διάφορες κοινωνικές δραστηριότητες.

Ταυτόχρονα το υπουργείο Υγείας εξετάζει σύμφωνα με πληροφορίες του ethnos.grνα επιστρέψουν στα νοσοκομεία και στις Μονάδες Υγείας με rapid test.

Πάντως το σκεπτικό να μην μπουν σε αναστολή όσοι υγειονομικοί δεν έκαναν αναμνηστική δόση σχετίζεται με το γεγονός ότι έχουν εμβολιαστεί στο παρελθόν. Βέβαια στην περίπτωση που η κυβέρνηση αποφάσιζε να βάλει σε αναστολή τους υγειονομικούς που δεν έκαναν την 3η δόση, τα νοσοκομεία θα έχαναν κοντά 10.000 εργαζόμενους όσοι δηλαδή δεν έκαναν αναμνηστική δόση με βάση τα στοιχεία της ΠΟΕΔΗΝ.

Να υπενθυμιστεί ότι ήδη σε αναστολή συνεχίζουν να είναι 4727 υγειονομικοί όλης της χώρας που δεν έχουν κάνει ακόμη καμία δόση του εμβολίου, ένα μέτρο που ισχύει έως τις 31 Μαρτίου. Αρχικά περίπου ήταν 6000 και πλέον ανεμβολίαστοι υγειονομικοί αλλά λόγω της αναστολής εργασίας εκατοντάδες έσπευσαν να κάνουν το εμβόλιο.

Η κυβέρνηση πάντως σε μια προσπάθεια να πιέσει όσους δεν έχουν ακόμη εμβολιασθεί, δηλώνει ότι οι 4727 υγειονομικοί κινδυνεύουν με οριστική απόλυση από το ΕΣΥ μετά το τέλος Μαρτίου. Ωστόσο είναι άγνωστο εάν κάτι τέτοιο προβλέπεται από το νόμο κι αν μπορεί να εφαρμοσθεί στην πράξη.

Αύξηση προστίμων σε ανεμβολίαστους ζητά ο Βασιλακόπουλος

Υπέρ των αυστηρότερων μέτρων υποχρεωτικότητας για τον εμβολιασμό, με κατά πολύ αυστηρότερα πρόστιμα, τάχθηκε μέσω του ΣΚΑΪ ο καθηγητής Πνευμονολογίας Θεόδωρος Βασιλακόπουλος, αμφισβητώντας ταυτόχρονα ότι τα υφιστάμενα πρόστιμα θα εισπραχθούν.

«Δεν είναι σοβαρή υποχρεωτικότητα αυτή η οποία επεβλήθη, και γι’ αυτό δεν έχει πιάσει. Είμαστε ένας πλούσιος λαός, είναι 6.000 – 7.000 υγειονομικοί που αντέχουν επί 6 – 7 μήνες χωρίς μισθό. Εγώ δεν αντέχω να ζήσω 6 – 7 μήνες χωρίς μισθό, δεν βγαίνω. Τι είναι 100 ευρώ για τον άλλο τον πλούσιο… Θα τα δώσει κανείς; Όχι, είμαι σίγουρος. Πιστεύετε ότι θα τα πληρώσει κάποιος ή θα εισπραχθούν; Χρειάζονται “πιο δύσκολα” πρόστιμα “στην πηγή”» σημείωσε.

Όπως εξήγησε, «αν το πρόστιμο αφαιρείτο από τη σύνταξη αντί για 220.000, θα είχαμε 450.000 με 500.000 εμβολιασμένους».

«Πρέπει να καταλάβουμε ως κοινωνία ότι για να υπάρξει διακοπή μετάδοσης θέλει καθολικό εμβολιασμό όλου του πληθυσμού, των παιδιών συμπεριλαμβανομένων (…) 220.000 με 230.000 άνθρωποι άνω των 60 ετών εμβολιάστηκαν με την υποχρεωτικότητα, μας περισσεύουν 300.000 τελείως ευάλωτοι» ανέφερε χαρακτηριστικά.

«Αν δείτε χθες πόσοι πεθαίνουν στην Ελλάδα και την ηλικιακή κατανομή τους το 90% είναι άνω των 60. Κάθε μέρα συμβαίνει αυτό. Να βρούμε σοβαρό τρόπο να υποχρεώσουμε αυτούς τους ανθρώπους» σημείωσε ο κ. Βασιλακόπουλος.

Self test για μαθητές και εκπαιδευτικούς: Από σήμερα στα φαρμακεία – Μέχρι πότε η διάθεση

Οι μαθητές όλων των βαθμίδων, εμβολιασμένοι και μη, καθώς και οι εμβολιασμένοι εκπαιδευτικοί, θα προμηθεύονται από σήμερα Τετάρτη 2 Φεβρουαρίου έως και την Τρίτη 8 Φεβρουαρίου, πέντε δωρεάν self test για τον κορονοϊό από τα φαρμακεία, προκειμένου να καλύψουν τις ανάγκες ελέγχου στα σχολεία των ημερών από 11 Φεβρουαρίου έως και 25 Φεβρουαρίου 2022.

ΠΗΓΕΣ: protothema.gr / ethnos.gr / ΣΚΑΙ

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα