Υπό «κατεδάφιση» ο κατασκευαστικός κλάδος, λόγω ανατιμήσεων στα υλικά

Άλλος ένας κλάδος που πλήττεται σφοδρά από το ράλι των τιμών

Φίλιππος Δεργιαδές
υπό-κατεδάφιση-ο-κατασκευαστικός-κ-895080
Φίλιππος Δεργιαδές

 

Την ιστορία με το Γεφύρι της Άρτας, θυμίζει αυτήν την περίοδο ο κλάδος των κατασκευών στη χώρα, λόγω της τρελής κούρσας των ανατιμήσεων στα οικοδομικά υλικά με αποτέλεσμα, μέρα με την ημέρα, προγραμματισμένα συμβόλαια και έργα να σταματούν και ό,τι χτίζεται το πρωί, το βράδυ να γκρεμίζεται, από τις απότομες αλλαγές στις αγορές των πρώτων υλών που προκαλεί η ενεργειακή κρίση αλλά και η αβεβαιότητα και αστάθεια λόγω του πολέμου στην Ουκρανία.

Κατασκευαστικές εταιρίες, εργολάβοι και υπεργολάβοι αλλά και τεχνίτες όλων των ειδικοτήτων, βρίσκονται κυριολεκτικά σε στάση αναμονής καθώς, όπως υποστηρίζουν, κανείς πλέον δεν μπορεί να παρακολουθήσει, και συνεπώς να προϋπολογίσει, την τρελή κούρσα στα υλικά οικοδομών, με ενδεικτικό παράδειγμα, το σίδηρο, βασικό υλικό σε όλα τα κατασκευαστικά έργα: πέρσι κόστιζε 450 ευρώ ο τόνος, από τον περασμένο Σεπτέμβριο λόγω της ενεργειακής κρίσης, ξεπέρασε τα 800 ευρώ και σήμερα λόγω του πολέμου στην Ουκρανία, κοστίζει πάνω από 1000 ευρώ ο τόνος.

Πέρα από τις τρομακτικές αυξήσεις στην ηλεκτρική ενέργεια και στο πετρέλαιο κίνησης, σύμφωνα με εκτιμήσεις, όλα τα οικοδομικά υλικά, όπως ο σίδηρος οπλισμού, τα τούβλα, οι σωλήνες χαλκού, τα πλαστικά (PVC), τα παρκέτα, η ξυλεία οικοδομών, το τσιμέντο και το σκυρόδεμα, τα μάρμαρα κ.α. έχουν πάρει συνολικά αυξήσεις που ανεβάζουν το κόστος κατασκευής κατά 30%.

Όπως αναφέρει στην Parallaxi, εργολάβος που δραστηριοποιείται στην κατασκευή οικοδομών, κυρίως στην Δυτική Θεσσαλονίκη, από τον Σεπτέμβριο και ενώ ο κλάδος σημείωσε βήματα αύξησης δραστηριότητας, σήμερα λόγω της αστάθειας στην αγορά των πρώτων υλών, η αγορά δείχνει μία τάση στασιμότητας, πολλοί αναστέλλουν συμβόλαια και προσύμφωνα ενώ υπάρχουν ακόμα και περιπτώσεις “εργολάβοι να επιστρέφουν προκαταβολές για διαμερίσματα, διότι «οι προϋπολογισμοί δεν βγαίνουν”. «Έχουμε αυξήσεις σε όλα τα υλικά, ιδίως όπως αυτά που έρχονται από την Ουκρανία και τη Ρωσία δηλαδή το σίδηρο. Δεν υπάρχει σήμερα τιμοκατάλογος υλικών για να προϋπολογίσουμε», τονίζει και αναφέρει ότι το 2020 το τετραγωνικό μέτρο, κατασκευαστικά, κόστιζε περί τα 800 ευρώ, τον Νοέμβριο του 2021, είχε αυξηθεί λόγω ενεργειακής κρίσης στα 1100 ευρώ και σήμερα έχει ξεφύγει πάνω από 1300 ευρώ. «Όπως καταλαβαίνεται δεν υπάρχουν περιθώρια κέρδους, διότι η αγορά και η κατανάλωση με αυτές τις τιμές πιέζεται, οπότε αναγκαστικά πολλές οικοδομές, αν δεν είχαν προνοήσει, θα βρεθούν στον αέρα», αναφέρει χαρακτηριστικά.

Εδώ να τονίσουμε ότι ο Κατασκευαστικός κλάδος στην Ελλάδα είναι ένας τομέας αιχμής για την εθνική οικονομία: προσφέρει χιλιάδες θέσεις εργασίας και αποτελεί το 8% του εθνικού ΑΕΠ, βοηθώντας παράλληλα στην δημιουργία χιλιάδων θέσεων εργασίας σε παράλληλους κλάδους, στην βιοτεχνία- βιομηχανία και στο εμπόριο.

Μέσα στο 2022 είχαμε τρεις ανατιμήσεις  

Ανάλογη είναι η εικόνα και σε όλους τους τομείς του κατασκευαστικού κλάδου, όπως στις εγκαταστάσεις των θερμουδραυλικών δικτύων, όπου οι εργολάβοι, μικρομεσαίας κλίμακας οι περισσότεροι, εκτιμούν ότι το ράλι των αυξήσεων οδηγεί μαθηματικά και με ακρίβεια σε απώλειες και στάση εργασιών.

«Πλέον δεν μπορούμε να κάνουμε προϋπολογισμό έργων», τονίζει ο Φώτης Τσαπαδάς, πρόεδρος του Σύνδεσμος Εργολάβων Θερμοϋδραυλικών Νομού Θεσσαλονίκης, εξηγώντας πως λόγω των ανατιμήσεων στα υλικά κατασκευής, κανείς δεν μπορεί να είναι σίγουρος για την πορεία ενός έργου. «Οι τιμές αλλάζουν κάθε εβδομάδα και είναι αναμενόμενο να σταματήσουν ακόμα και εργασίες που είναι σε εξέλιξη, ενώ υπάρχει αναστολή σε έργα που είναι σε διαπραγμάτευση», σημειώνει και επισημαίνει ότι η κυβέρνηση οφείλει να πάρει μέτρα και να στηρίξει ενεργά τους επαγγελματίες του κατασκευαστικού κλάδου.

«Κάνουμε συμφωνίες μόνο μέχρι το τέλος Μαρτίου, διότι μέσα στο 2022 είχαμε τρεις ανατιμήσεις στα υλικά, όπως 40% στους χάλκινους σωλήνες και 30% στα πλαστικά», αναφέρει και ο Παναγιώτης Καράμπελας, γραμματέας του ΣΕΘΕ, και σημειώνει πως ο πόλεμος ήδη προκαλεί κρίση στον κλάδο καθώς πολλά ορειχάλκινα και ανοξείδωτα υλικά, που χρησιμοποιούνται στις υδραυλικές εγκαταστάσεις, προέρχονται από την Ανατολική Ευρώπη.

Έλλειψη έμπειρων τεχνιτών – 24ωρη απεργία των Οικοδόμων  

Στο μεταξύ τα δικά τους προβλήματα αντιμετωπίζουν οι εργαζόμενοι στον κλάδο των κατασκευών, οι οποίοι με αίτημα την υπογραφή Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας, στις 16 Μαρτίου προχωρούν σε «πανοικοδομική» 24ωρη απεργία.

Όπως εξηγεί στην Parallaxi, ο Αγγελος Γεράκης, πρόεδρος του Συνδικάτου Οικοδόμων Θεσσαλονίκης, «αυτή τη στιγμή στον κλάδο των κατασκευών παρότι υπάρχει αυξημένη δραστηριότητα, εμείς ως εργαζόμενοι καταγράφουμε απώλειες, διότι τα μεροκάματα, η ασφάλιση και οι εργασιακοί όροι παραμένουν στα ίδια χαμηλά επίπεδα με τα χρόνια της μεγάλης κρίσης και ανεργίας στον κλάδο μας». Σημειώνει δε πως αυτή τη στιγμή, σε πολλές ειδικότητες, υπάρχει έλλειψη έμπειρων τεχνιτών καθώς πολλοί οικοδόμοι, με το πάγωμα της οικοδομής και το σταμάτημα των έργων, λόγω της οικονομικής κρίσης, είτε άλλαξαν επάγγελμα, είτε έφυγαν στο εξωτερικό προς εύρεση εργασίας.

Επίσης, επισημαίνει ότι η αύξηση των τιμών στα οικοδομικά υλικά τελικά θα μεταφερθεί ως πίεση προς τα κάτω στα μεροκάματα, και τελικά και πάλι, αυτός που θα πληρώσει την κρίση «θα είναι και ο εργαζόμενος και τα λαϊκά νοικοκυριά».

Την Τετάρτη 16/3 το Συνδικάτο Οικοδόμων Θεσσαλονίκης, θα πραγματοποιήσει απεργιακή συγκέντρωση στις 11 το πρωί στον ΕΦΚΑ, στην οδό Αριστοτέλους, διεκδικώντας την υπογραφή Συλλογικών Συμβάσεων με ουσιαστικές αυξήσεις σε μεροκάματα και μισθούς, άμεσα μέτρα οικονομικής στήριξης των εργαζομένων, των μικρών ΕΒΕ και των αυτοαπασχολούμενων του κλάδου που πλήττονται από την ενεργειακή κρίση και αναγνώριση και διανομή των «υπέρ αγνώστων» ενσήμων.

ΕΛΣΤΑΤ: “Αντέχει” η οικοδομική δραστηριότητα απέναντι στις αυξήσεις των υλικών

Πάντως τα τελευταία στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, για την οικοδομική δρασρτηριότητα στην Ελλάδα, δεν είναι απογοητευτικά, καθώς όπως δείχνουν τα στοιχεία του 10μήνου Ιανουαρίου – Οκτωβρίου, η συνολική οικοδομική δραστηριότητα παρουσιάζει αύξηση κατά 25,9% στον αριθμό των οικοδομικών αδειών. Επίσης κατέγραψε αύξηση  κατά 52% στην επιφάνεια και κατά 47,6% στον όγκο, σε σχέση με το ίδιο δεκάμηνο του 2020.

Πιο ειδικά η ιδιωτική οικοδομική δραστηριότητα εμφανίζει αύξηση κατά 26,1% στον αριθμό των οικοδομικών αδειών, κατά 52% στην επιφάνεια και κατά 47,3% στον όγκο, σε σχέση με την περίοδο Ιανουαρίου – Οκτωβρίου 2020.

Όσον αφορά τη 12μηνη σύγκριση, δηλαδή από τον Νοέμβριο του 2020 έως τον Οκτώβριο του 2021, το μέγεθος της συνολικής οικοδομικής δραστηριότητας ανήλθε σε 22.941 οικοδομικές άδειες, που αντιστοιχούν σε 5.829,9 χιλιάδες τ.μ. επιφάνειας και 24.305,6 χιλιάδες κυβικά μέτρα όγκου. Σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο Νοεμβρίου 2019 – Οκτωβρίου 2020 παρατηρήθηκε αύξηση κατά 20% στον αριθμό των οικοδομικών αδειών, κατά 41,8% στην επιφάνεια και κατά 38,5% στον όγκο.

Εκδόθηκαν 2.116 οικοδομικές άδειες, που αντιστοιχούν σε 512,7 χιλιάδες m2 επιφάνειας και 2.350,8 χιλιάδες m3 όγκου. Με αποτέλεσμα, να παρουσιαστεί αύξηση κατά 19,2% στον αριθμό των οικοδομικών αδειών, κατά 43,1% στην επιφάνεια και κατά 61,2% στον όγκο, σε σχέση με τον αντίστοιχο μήνα του 2020. Το 10μηνο πέρυσι, η ιδιωτική οικοδομική δραστηριότητα εμφανίζει αύξηση κατά 26,1% στον αριθμό των οικοδομικών αδειών, κατά 52% στην επιφάνεια και κατά 47,3% στον όγκο, σε σχέση με την περίοδο Ιανουαρίου- Οκτωβρίου 2020.

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα