Διεθνή

Υπό παραίτηση ο επικεφαλής της Frontex

Μετά τις νέες αποκαλύψεις για παράνομα pushbacks

Parallaxi
υπό-παραίτηση-ο-επικεφαλής-της-frontex-898801
Parallaxi

Υπό παραίτηση τελεί ο διευθυντής της Frontex Φαμπρίς Λετζερί μετά τις νέες αποκαλύψεις για παράνομες επαναπροωθήσεις μεταναστών από την Υπηρεσία.

Σύμφωνα με το Politico, ο επικεφαλής της υπηρεσίας της ΕΕ για τα σύνορα υπέβαλε την παραίτησή του, ενώ περισσότερες λεπτομέρειες αναμένονται σήμερα.

Ο Λετζερί ήταν επικεφαλής του οργανισμού, ο οποίος έχει τεθεί υπό έλεγχο για τον φερόμενο ρόλο του στις λεγόμενες επαναπροωθήσεις μεταναστών, από το 2015. Η εξέλιξη αυτή έρχεται την ώρα που η OLAF, ο εποπτικός φορέας της ΕΕ για την καταπολέμηση της απάτης, είναι έτοιμη να παρουσιάσει τα πλήρη πορίσματα της μακροχρόνιας έρευνάς της για την Frontex

Η νέα έρευνα για τα παράνομα pushbacks

Η εξέλιξη αυτή έρχεται έπειτα από κοινή έρευνα των Lighthouse Reports, Der Spiegel, SRF Rundschau, Republik και Le Monde για την εμπλοκή της Frontex σε φερόμενες επαναπροωθήσεις προσφύγων, με βάση πληροφορίες από το database του ίδιου του οργανισμού, σύμφωνα με τον Guardian.

Σύμφωνα με την έρευνα, η εσωτερική βάση δεδομένων του οργανισμού, που ονομάζεται Jora, κατέγραψε θεάσεις απωθήσεων αιτούντων άσυλο στο Αιγαίο που χαρακτηρίζονταν από αξιωματούχους ως «αποτροπή αναχώρησης».

Η Frontex προβαίνει σε αυτόν τον χαρακτηρισμό για πρόσφυγες που φέρονται να εμποδίστηκαν στη θάλασσα από αρχές μη ευρωπαϊκών χωρών στα χωρικά τους ύδατα και στάλθηκαν πίσω στο σημείο αναχώρησής τους. Πρόκειται για περιγραφές 145 περιστατικών οι οποίες ωστόσο διέφεραν από αναφορές για τα ίδια περιστατικά από την τουρκική ακτοφυλακή, μάρτυρες, έγγραφα που διέρρευσαν και άλλες εμπιστευτικές πηγές.

Τους άφησαν αβοήθητους

Σε τουλάχιστον 22 περιπτώσεις, οι αιτούντες άσυλο κατάφεραν και αποβιβάστηκαν από τις λέμβους, αλλά στη συνέχεια μπήκαν σε ελληνικές σωσίβιες σχεδίες και αφέθηκαν στη θάλασσα.

Στις 28 Μαΐου πέρυσι, μια ομάδα σχεδόν 50 αιτούντων άσυλο που είχαν ήδη αποβιβαστεί στο νησί της Λέσβου επικοινώνησαν με τη νορβηγική ΜΚΟ Aegean Boat Report, στέλνοντας φωτογραφίες και μήνυμα στο WhatsApp που έδειχνε την τοποθεσία τους κοντά στην πρωτεύουσα του νησιού, τη Μυτιλήνη.

Ώρες αργότερα, κάποιοι από την ομάδα βρέθηκαν από την τουρκική ακτοφυλακή στη θάλασσα μέσα σε πορτοκαλί σωσίβιες σχεδίες. Αυτή η υπόθεση καταγράφηκε αργότερα στη βάση δεδομένων της Frontex ως «αποτροπή αναχώρησης».

Δύο πηγές της Frontex ισχυρίστηκαν σε δημοσιογράφους ότι οι παράνομες επαναπροωθήσεις στο Αιγαίο καταλήγουν στη βάση δεδομένων Jora να αναφέρονται ως «αποτροπή αναχώρησης». Ομάδες ανθρωπίνων δικαιωμάτων έχουν χαρακτηρίσει ως «συστηματικά» τα pushback προσφύγων στο Αιγαίο.

Η Ελλάδα και η Frontex αρνούνται τους ισχυρισμούς αυτούς και λένε ότι ακολουθούν την ευρωπαϊκή νομοθεσία για τα ανθρώπινα δικαιώματα. Είναι χαρακτηριστικό, ωστόσο, ότι λόγω της αυξανόμενης πίεσης από τέτοιες αναφορές η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει «παγώσει» μέρος του προϋπολογισμού της Frontex όσο διερευνώνται οι ισχυρισμοί.

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα