Top

Υποχρεωτικοί εμβολιασμοί: Αρνητική η Αυστρία – Πιέζουν οι Ιταλοί βιομήχανοι

Όλες οι τελευταίες ειδήσεις αναφορικά με τις εξελίξεις της πανδημίας στον κόσμο.

Parallaxi
υποχρεωτικοί-εμβολιασμοί-αρνητική-η-802912
Parallaxi

Όλες οι τελευταίες ειδήσεις αναφορικά με τις εξελίξεις της πανδημίας στον κόσμο

Αυστρία: Ο Κουρτς είναι αντίθετος σε γενικό lockdown και σε γενικό υποχρεωτικό εμβολιασμό

Δεν θα υπάρξει γενικό lockdown, αλλά “προστατευτικά μέτρα” – εάν είναι απαραίτητο – μόνο για μη εμβολιασμένους, όπως δεν θα υπάρξει και ένας γενικός υποχρεωτικός εμβολιασμός κατά της Covid-19, τόνισε ο ομοσπονδιακός καγκελάριος της Αυστρίας και αρχηγός του Λαϊκού Κόμματος Σεμπάστιαν Κουρτς, παρουσιάζοντας σε συνέντευξή του στην παραδοσιακή, ετήσια “Θερινή συζήτηση” της δημόσιας Αυστριακής Τηλεόρασης, τις “προτεραιότητές” του στην αντιμετώπιση της πανδημίας το φθινόπωρο.

“Σίγουρα δεν θα υπάρξουν άλλα lockdown για εμβολιασμένους, ο στόχος είναι να έχουμε όσο το δυνατόν λιγότερους περιορισμούς στην ελευθερία, πράγμα που σημαίνει ότι πρέπει να έχει τελειώσει η εποχή των lockdown”, ανέφερε, σημειώνοντας ότι θα υπάρχουν περιορισμοί μόνο για όσους δεν έχουν εμβολιαστεί, ειδικά όταν τα νοσοκομεία απειλούνται με υπερφόρτωση.

Ο ίδιος επιθυμεί ένας νέος, επιπλέον δείκτης για την λήψη μέτρων να είναι στο μέλλον η πληρότητα των κλινών στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας και όχι μόνον η “επίπτωση επτά ημερών” (νέες μολύνσεις τις τελευταίες επτά ημέρες, ανά 100.000 κατοίκους), που, “λόγω του εμβολιασμού και των εκτεταμένων τεστ, δεν έχει πλέον τη σημασία που είχε πριν από ένα χρόνο”.

Κατά την άποψή του, η πληρότητα στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας θα πρέπει επομένως να χρησιμεύσει ως “βασικός δείκτης για την αξιολόγηση της κατάστασης” και για ενδεχόμενα μέτρα, καθώς, όταν υπάρξει ένας ορισμένος αριθμός ασθενών, αυτό θα πρέπει να συνδεθεί με ορισμένα μέτρα.

Για παράδειγμα, ο καγκελάριος ανέφερε για άλλη μια φορά την πιθανή επιβολή περιορισμένης πρόσβασης στη νυχτερινή εστίαση ή σε “μεγάλες εκδηλώσεις”, σημειώνοντας ότι “πριν κλείσει εντελώς ένας τομέας, προτιμώ να παραμείνει ανοιχτός σε εμβολιασμένους”.

Ταυτόχρονα παρατήρησε ότι η προϋπόθεση “εμβολιασμένος” δεν είναι “απόλυτα ακριβής”, διότι όσοι έχουν αναρρώσει πρέπει να αντιμετωπίζονται το ίδιο με αυτούς που έχουν εμβολιαστεί.

ΜΕΛΕΤΗ: Επηρεάζεται από την Covid-19 η λειτουργία των πνευμόνων των παιδιών;

Ιταλία: Υπέρ του υποχρεωτικού εμβολιασμού οι βιομήχανοι-Ανησυχία για τους ανεμβολίαστους γιατρούς 

Η Ένωση Ιταλικών Βιομηχανιών τάχθηκε επίσημα υπέρ του «πράσινου πιστοποιητικού εμβολιασμένου» και του υποχρεωτικού εμβολιασμού των εργαζομένων.

«Ήμασταν ανέκαθεν υπέρ του υποχρεωτικού εμβολιασμού. Τα κόμματα, όμως, δεν έχουν πετύχει σχετική συμφωνία και εμείς πρέπει να εγγυηθούμε την ασφάλεια των χώρων εργασίας. Κάτι που απαιτείται τόσο για την προστασία της υγείας των εργαζομένων, όσο και για να μην τεθεί σε κίνδυνο η οικονομική ανάκαμψη», δήλωσε ο πρόεδρος των ιταλών βιομηχάνων Κάρλο Μπονόμι.

Παράλληλα με την επέκταση του «πράσινου πιστοποιητικού» σε όλους τους χώρους εργασίας, η Ένωση Ιταλικών Βιομηχανιών ζήτησε από την κυβέρνηση του Μάριο Ντράγκι το ιταλικό δημόσιο να αναλάβει το κόστος διεξαγωγής των «γρήγορων τεστ» για όσους εργαζόμενους δεν έχουν εμβολιαστεί.

Tα συνδικάτα της χώρας, από την μεριά τους, τάσσονται υπέρ του υποχρεωτικού εμβολιασμού. Σε ό,τι αφορά την χρήση του «πιστοποιητικού», όμως, οι συνδικαλιστικές οργανώσεις ζητούν να μην τίθενται υπό αμφισβήτηση, στην φάση αυτή, τα δικαιώματα του συνόλου των εργαζομένων, όπως, για παράδειγμα, η πρόσβαση σε καφέ και εστιατόρια στο εσωτερικό των διαφόρων επιχειρήσεων.

Παράλληλα, προκαλεί ανησυχία στην Ιταλία η είδηση ότι περίπου 1.000 γιατροί, οι οποίοι δεν έχουν εμβολιαστεί, συνεχίζουν να ασκούν κανονικά το επάγγελμά τους και να επισκέπτονται ασθενείς. Σύμφωνα με τον Τύπο, μέχρι αυτή την στιγμή μόνον 40 Ιατρικοί Σύλλογοι, σε σύνολο 106, γνωρίζουν πόσα μέλη τους έχουν εμβολιαστεί κατά του κορονοϊού.

Τα μεγαλύτερα προβλήματα εντοπίζονται, όπως φαίνεται, στην επικοινωνία των διαφόρων περιφερειών με τις υπηρεσίες του εθνικού συστήματος υγείας της χώρας, οι οποίες πρέπει να καταγράφουν τα στοιχεία και τον αριθμό των εμβολιασμένων σε κάθε περιοχή. Συνολικά, πάντως, οι ιταλοί γιατροί είναι 460.000 και σύμφωνα με τα μέχρι τώρα στοιχεία, οι ανεμβολίαστοι δεν ξεπερνούν τους 1.500.

Ρωσία: Στις 17.425 τα νέα κρούσματα με 795 θανάτους

Η Ρωσία ανακοίνωσε σήμερα ότι το τελευταίο εικοσιτετράωρο καταγράφηκε ο μικρότερος αριθμός κρουσμάτων από τις 22 Ιουνίου. Συγκεκριμένα καταγράφηκαν 17.425 νέα κρούσματα κορονοϊού, εκ των οποίων 1.187 στην Μόσχα, ανεβάζοντας τον συνολικό αριθμό των κρουσμάτων από την έναρξη της πανδημίας στα 7.047.880.

Ο αρμόδιος κυβερνητικός φορέας για την αντιμετώπιση της πανδημίας ανακοίνωσε επίσης ότι το τελευταίο εικοσιτετράωρο καταγράφηκαν 795 θάνατοι (έναντι 790 την προηγούμενη μέρα), εκ των οποίων 45 στην Μόσχα, ενώ από την αρχή της πανδημίας έχουν καταγραφεί συνολικά 188.785 θάνατοι.

Τουρκία: Υποχρεωτικά τεστ PCR για ανεμβολίαστους κατά τομείς

Στην Τουρκία από χθες είναι υποχρεωτικό να υποβάλλονται σε τεστ PCR (αλυσιδωτής αντίδρασης της πολυμεράσης, ή πιο απλά μοριακά) ανεμβολίαστοι εργαζόμενοι κάποιων επαγγελμάτων και όσοι μετακινούνται με δημόσια μέσα μαζικής μεταφοράς από πόλη σε πόλη, στο πλαίσιο των μέτρων για την αντιμετώπιση της πανδημίας του νέου κορονοϊού.

Όσοι δεν προσκομίζουν πιστοποιητικό πλήρους εμβολιασμού για την COVID-19 ή βεβαίωση αρνητικού αποτελέσματος τεστ PCR δεν θα επιτρέπεται να μετακινούνται.

Ανεμβολίαστοι εκπαιδευτικοί, μέλη του προσωπικού σχολείων και φοιτητές πανεπιστημίων υποχρεούνται επίσης να προσκομίζουν αρνητικά τεστ, καθώς χθες ξεκίνησε νέα σχολική χρονιά με φυσική παρουσία.

Το υπουργείο Υγείας ανακοίνωσε ότι το προηγούμενο 24ωρο επιβεβαιώθηκαν 20.962 μολύνσεις από τον SARS-CoV-2 κατόπιν 301.164 τεστ, με το σύνολο των καταγεγραμμένων κρουσμάτων να φθάνει τα 6.519.016.

Οι θάνατοι 271 ασθενών με την COVID-19 αύξησαν τον απολογισμό των θυμάτων της πανδημίας του νέου κορονοϊού στους 58.377 νεκρούς ως χθες από την 11η Μαρτίου 2020, όταν εκδηλώθηκε στην τουρκική επικράτεια.

Αφότου άρχισε στην Τουρκία εκστρατεία ανοσοποίησης, τη 14η Ιανουαρίου, έχουν λάβει μια δόση εμβολίου 49,94 εκατομμύρια πολίτες, δεύτερη 38,62 εκατ., ενώ συνολικά έχουν χορηγηθεί πάνω από 97,98 εκατ. δόσεις, συμπεριλαμβανομένων τρίτων, ενισχυτικών, σύμφωνα με τα δεδομένα του υπουργείου.

Νέα Ζηλανδία: Σε αύξηση τα νέα κρούσματα κορονοϊού 

Η Νέα Ζηλανδία ανέφερε σήμερα μικρή αύξηση στα νέα κρούσματα μόλυνσης τοπικής μετάδοσης από την COVID-19, πριν από την χαλάρωση των περιορισμών σε όλες τις περιοχές έξω από το Όκλαντ, τη μεγαλύτερη πόλη της.

Σήμερα εντοπίστηκαν 21 νέα κρούσματα μόλυνσης, όλα στο Όκλαντ, έναντι 20 κρουσμάτων την προηγούμενη ημέρα.

Οι αρχές ανακοίνωσαν χθες, Δευτέρα, ότι τα σχολεία, τα γραφεία και οι επιχειρήσεις μπορούν να λειτουργήσουν και πάλι έξω από το Όκλαντ από αύριο.

Ωστόσο, οι μάσκες θα παραμείνουν υποχρεωτικές στους περισσότερους δημόσιους χώρους, ενώ οι συγκεντρώσεις στους εσωτερικούς χώρους θα περιοριστούν στα 50 άτομα και στους εξωτερικούς χώρους στα 100 άτομα.

Σιγκαπούρη: Σε υψηλό ενός και πλέον έτους τα ημερήσια κρούσματα κορονοϊού

Το υπουργείο Υγείας της Σιγκαπούρης ανακοίνωσε σήμερα 328 νέα κρούσματα τοπικής μετάδοσης, ο υψηλότερος ημερήσιος αριθμός νέων μολύνσεων εδώ και περισσότερο από ένα χρόνο.

Η πόλη-κράτος καταγράφει πάνω από 100 εγχώρια κρούσματα ημερησίως τις τελευταίες δύο εβδομάδες σε μια αύξηση που έρχεται ενώ η χώρα αίρει τους περισσότερους περιορισμούς στο πλαίσιο της σταδιακής χαλάρωσης των μέτρων που επιβλήθηκαν για την αντιμετώπιση της πανδημίας.

Ο υπουργός Οικονομικών και εκ των επικεφαλής της ομάδας δράσης της χώρας κατά του κορονοϊού, ο Λόρενς Γουόνγκ, δήλωσε σε τοπικά μέσα ενημέρωσης χθες ότι η Σιγκαπούρη μπορεί να προχωρήσει στην εκ νέου επιβολή περιορισμών για την COVID-19 εάν αυξηθεί απότομα ο αριθμός των σοβαρών περιστατικών.

Ο αριθμός που ανακοινώθηκε σήμερα είναι ο υψηλότερος από το επίπεδο ρεκόρ των 904 μολύνσεων που είχαν καταγραφεί στις αρχές του Αυγούστου του 2020.

Η Σιγκαπούρη είχε εμβολιάσει πλήρως έως χθες πάνω από το 80% των 5,7 εκατ. κατοίκων της έναντι της Covid-19, ένα από τα υψηλότερα ποσοστά παγκοσμίως.

Πηγή: ΑΠΕ

Δείτε επίσης:

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα