Υποχρεωτικός εμβολιασμός: Μεγάλα κενά αναμένονται στα νοσοκομεία λόγω αναστολής

Τι εξετάζει το Υπουργείο Υγείας για την αντιμετώπιση του προβλήματος.

Parallaxi
υποχρεωτικός-εμβολιασμός-μεγάλα-κεν-554515
Parallaxi

Έντονο προβληματισμό δημιουργεί στα κυβερνητικά στελέχη αλλά και στο υπουργείο Υγείας το πρόβλημα των κενών θέσεων που αναμένεται να προκύψει στις δομές πρόνοιας αλλά κυρίως στο σύστημα υγείας όταν μπουν σε αναστολή εργασίας οι εκατοντάδες εργαζόμενοι που αρνούνται να εμβολιαστούν.

Μπορεί οι διατάξεις που ψηφίστηκαν πρόσφατα να προβλέπουν προσλήψεις εξπρές, αλλά και πάλι θεωρείται εξαιρετικά δύσκολο να αντικατασταθούν ειδικά θέσεις νοσηλευτών, σε μικρό χρονικό διάστημα.

Παρά την όποια προσπάθεια, πρακτικά θεωρείται τρομερά δύσκολο να αντικατασταθούν σε τόσο μικρό χρονικό διάστημα ειδικά θέσεις νοσηλευτών. Αυτός είναι και ο λόγος που αναζητείται λύση της τελευταίας στιγμής κυρίως  για τα νοσοκομεία που από την 1η Σεπτεμβρίου αναμένεται να παρουσιάζουν σοβαρά κενά σε θέσεις.

Υπενθυμίζεται ότι από χθες 16 Αυγούστου στο πλαίσιο του υποχρεωτικού εμβολιασμού οι εργαζόμενοι στις προνοιακές δομές πρέπει να έχουν κάνει έστω τη μία δόση του εμβολίου κατά του κορονοϊού, ενώ το ίδιο θα ισχύσει και για όλους τους εργαζόμενους και υγειονομικούς στο σύστημα υγείας από την 1η Σεπτεμβρίου.

Συγχωνεύσεις κλινικών

Σύμφωνα με πληροφορίες, το υπουργείο Υγείας ετοιμάζει σχέδιο για την αντιμετώπιση του προβλήματος, χωρίς όμως να έχει καταλήξει ακόμη στο εάν όντως θα εφαρμοστεί, κυρίως λόγω των αντιδράσεων που αναμένονται από τους υγειονομικούς.

Το ενδεχόμενο αυτό σχέδιο προβλέπει τη συγχώνευση κλινικών στα δημόσια νοσοκομεία, ώστε να περιορισθεί ο απαιτούμενος αριθμός του ιατρονοσηλευτικού προσωπικού.

Σύμφωνα με αυτό το σχέδιο, πριν ακόμη μπει ο Σεπτέμβριος θα πρέπει να ξεκινήσει η συγχώνευση των κλινικών που θα παρουσιάζουν τις μεγαλύτερες ελλείψεις σε προσωπικό και κυρίως σε νοσηλευτές στους οποίους και ανήκουν οι περισσότεροι υγειονομικοί που δεν θέλουν να εμβολιασθούν.

Ήδη έχει ξεκινήσει η εξατομικευμένη καταγραφή όσων δεν εμβολιάζονται, ώστε να μπορέσουν οι αρχές να εκτιμήσουν ποιες και πόσες κλινικές μπορούν να λειτουργήσουν με λιγότερο προσωπικό και πόσες όχι ώστε να γίνει και η συγχώνευση.

Φυσικά δεν είναι σίγουρο εάν το σχέδιο θα μπορεί να λειτουργήσει καθώς σύμφωνα με τον αριθμό των ασθενών που εξυπηρετούνται αυτή τη στιγμή ο αριθμός των κλινικών δεν μπορεί να μειωθεί.

Πόσοι έχουν εμβολιασθεί

Σύμφωνα με τα στοιχεία από το ethnos.gr, σήμερα στα νοσοκομεία της Αθήνας (1η ΥΠΕ) το 90% του ιατρικού προσωπικού έχει εμβολιασθεί. Το νοσηλευτικό προσωπικό έχει εμβολιασθεί σε μικρότερο βαθμό και φθάνει το 73%. Το διοικητικό σε ποσοστό 78% και το λοιπό προσωπικό σε ποσοστό 75%.

Το πρόβλημα εστιάζεται στα νοσοκομεία και ειδικά στους νοσηλευτές αφού ο αριθμός δεν κρίνεται ικανοποιητικός και αναμένεται να δημιουργηθούν χιλιάδες κενά. Ειδικότερα:

Στο σύνολο των 7.175 γιατρών που υπάρχουν στα νοσοκομεία της Αθήνας, οι 6.354 έχουν εμβολιασθεί.

Οι νοσηλευτές, στο σύνολό τους είναι 10.299 και έχουν εμβολιασθεί οι 7.280. Από τα 3.263 άτομα του διοικητικού προσωπικού τα εμβολιασμένα είναι τα 2.465.Το λοιπό προσωπικό είναι 5.468 άτομα και εμβολιασμένοι είναι και 3.815.

Συνολικά σύμφωνα με τις καταγραφές που υπάρχουν σήμερα στα νοσοκομεία της Αθήνας, 3.000 νοσηλευτές και 800 γιατροί παραμένουν ανεμβολίαστοι, γεγονός που δημιουργεί μεγάλα κενά σε θέσεις.

Πληροφορίες από ethnos.gr

Δείτε επίσης:

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα