Υποχρεωτικός εμβολιασμός: Τι προβλέπεται για όσους δεν εμβολιαστούν- Τι θα γίνει με τον μισθό
Παράλληλα έρχονται νέα μέτρα για ανεμβολίαστους εργαζόμενους σε εστίαση και τουρισμό
Την Τρίτη ή την Τετάρτη αναμένεται στην Βουλή η ρύθμιση αναφορικά με την υποχρεωτικότητα των εμβολιασμών αρχής γενομένης από τις μονάδες φροντίδας ηλικιωμένων και τις δομές υγείας.
Όσον αφορά τους επόμενους κλάδους, στους οποίους μπορεί να γίνει υποχρεωτικός ο εμβολιασμός, αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών Στέλιος Πέτσας ανέφερες τον ΣΚΑΙ το πρωί της Κυριακής ότι αναμένεται να ληφθεί απόφαση για τους εκπαιδευτικούς και τους δημοσίους υπαλλήλους που βρίσκονται σε υπηρεσίες πρώτης γραμμής. Σχετικά με τους εκπαιδευτικούς θα επανεκτιμηθεί το θέμα τις επόμενες εβδομάδες καθώς βούληση της κυβέρνησης είναι να επαναλειτουργήσουν τα σχολεία και τα πανεπιστήμια με δια ζώσης παρουσία από τον Σεπτέμβριο αλλά δεν έχει ληφθεί ακόμα σχετική απόφαση.
Ποιο θα είναι όμως το πλαίσιο για όσους επιλέξουν να μην εμβολιαστούν ενόψει των επερχόμενων ρυθμίσεων:
- Δεν θα λαμβάνουν μισθό
- Δεν θα προβλέπεται πειθαρχική δίωξη
- Δεν θα λαμβάνουν ασφαλιστικές εισφορές
Έρχονται νέα μέτρα για ανεμβολίαστους εργαζόμενους σε εστίαση και τουρισμό
Με τα κρούσματα του κορωνοϊού να αυξάνονται συνεχώς και ενώ εφαρμόστηκε ένα πρώτο μίνι lockdown στη Μύκονο, στο τραπέζι της κυβέρνησης βρίσκεται μια νέα σειρά μέτρων που έχουν ως πρώτο στόχο τους ανεμβολίαστους εργαζόμενους σε εστίαση και τουρισμό, χωρίς να αποκλείεται το σενάριο των τοπικών lockdown. Συγκεκριμένα, εξετάζεται το ενδεχόμενο να αυξηθούν τα τεστ που πρέπει να κάνουν οι εργαζόμενοι από 2 σε 3, δηλαδή να κάνουν ένα ακόμη υποχρεωτικό τεστ διάγνωσης του κοροναϊού είτε μέσα στην εβδομάδα είτε στο δεκαήμερο.
Επιπλέον, δεν αποκλείεται οι ανεμβολίαστοι εργαζόμενοι να μεταφέρονται σε άλλα πόστα στην ίδια επιχείρηση.
Υπενθυμίζεται, ότι σε Μύκονο, Σαντορίνη, Ίο, Πάρο, Ρέθυμνο και Ηράκλειο οι μη εμβολιασμένοι εργαζόμενοι στην εστίαση και σε τουριστικές επιχειρήσεις θα πρέπει να υποβάλλονται υποχρεωτικά σε έλεγχο δυο φορές την εβδομάδα: μια φορά με τη μέθοδο του self test και μια με αυτή του rapid, με ταυτόχρονη υποχρέωση δήλωσης του αποτελέσματος στο πληροφοριακό σύστημα ΕΡΓΑΝΗ.
Στις υπόλοιπες περιοχές της Ελλάδας, οι εργαζόμενοι στην εστίαση είναι υποχρεωμένοι να κάνουν self test μια φορά την εβδομάδα.
Σκέψεις για τοπικά lockdown Tην ίδια ώρα, με δημοφιλείς τουριστικούς προορισμούς να είναι στο «κόκκινο», δεν αποκλείεται να υπάρξουν και τοπικά περιοριστικά μέτρα σε κάποια νησιά.
Σε αυτά τα μέτρα περιλαμβάνονται: Απαγόρευση λειτουργίας εστίασης 00:00 – 07:00 Αναστολή κάθε είδους εκδήλωσης Απαγόρευση συναθροίσεων άνω των 9 Απαγόρευση μουσικής όλο το 24ωρο Απαγόρευση κυκλοφορίας τη νύχτα Μέγιστος αριθμός ατόμων: 4 άτομα – για συγγενείς α’ βαθμού 6 άτομα
Μετάλλαξη «Δέλτα»: Διάχυτη η ανησυχία για μίνι lockdown και σε άλλα νησιά
Εκτός όμως από την Μύκονο, ο φόβος εξαπλώνεται και σε άλλα νησιά, καθώς η εκτόξευση των κρουσμάτων οδηγεί σε σχέδια για επιβολή περιοριστικών μέτρων. Πέντε είναι οι νησιωτικές περιοχές που απειλούνται κάτι το οποίο απειλεί να τινάξει στον αέρα την τουριστική περίοδο αφού πρόκειται για τους δημοφιλέστερους ταξιδιωτικούς προορισμούς της χώρας μας. Οι σκληρές αποφάσεις για τη Μύκονο δημιουργούν ανησυχία σε επιχειρηματίες και άλλων νησιών που τρέμουν στο ενδεχόμενο παρόμοια μέτρα να επιβληθούν και στη δική τους περιοχή.
«Ένα locκdown στο νησί μας αν γίνει δεύτερη φορά θα υπάρχουν τρομερά προβλήματα στην οικονομία του νησιού. Ευελπιστούμε ότι με τους εμβολιασμούς με την τήρηση των μέτρων και κάνω και έκκληση και στους συμπολίτες μου ιδιαίτερα στα νέα παιδιά με τον αυθορμητισμό τους που αψηφούν τον κίνδυνο να προσέξουμε.»
Απειλούνται ακόμα πέντε περιοχές
Στο μικροσκόπιο των υγειονομικών αρχών έχουν μπει πέντε νησιωτικές περιοχές της χώρας, στις οποίες παρατηρείται ανησυχητική αύξηση των κρουσμάτων.
Πάρος, Ίος, Σαντορίνη, Ρέθυμνο και Ηράκλειο κινδυνεύουν να κοκκινίσουν.
Δεκάδες χιλιάδες εργαζόμενοι είναι ανάστατοι την ώρα που οι επιχειρηματίες βλέπουν τα χειρότερα να έρχονται και κάνουν λόγο για την απόλυτη καταστροφή.
«Υπάρχει μία ένταση στο νησί. Φοβόμαστε όλοι το τι θα γίνει. Θα είναι μία μεγάλη καταστροφή θα πρέπει να κλείσουμε και δεν ξέρουμε πώς να ανταπεξέλθουμε τα έξοδά μας είναι τεράστια. Δουλεύουν 15-20 άτομα στο εστιατόριο οπότε για φανταστείτε όχι μόνο σε εμένα πόσες επιχειρήσεις θα είναι στο νησί που θα μείνουν άνεργοι όλοι.»
Οι επιχειρηματίες στα νησιά αγωνιούν καθώς όπως επισημαίνουν ένα lockdown σημαίνει μείωση του τζίρου και απολύσεις.
«Θα είναι μεγάλη καταστροφή. Όταν απασχολείς 9 και 10 άτομα θα αναγκαστείς να μειώσεις προσωπικό… όταν σου επιβάλλουν ένα ωράριο να κλείσεις στη μια χωρίς μουσική καταλαβαίνεται πόσο άμεση θα είναι η πτώση τζίρου και από εκεί και πέρα πόσες ακυρώσεις θα επέλθουν.»
Το κλίμα που έχει δημιουργηθεί σε συνδυασμό με την επιβαρυμένη επιδημιολογική κατάσταση δημιουργεί ανησυχία για μπαράζ ακυρώσεων
Η Μύκονος ήταν το πρώτο καμπανάκι, εάν δεν τηρηθούν τα μέτρα σχολαστικά και δεν προχωρήσει ο εμβολιασμός, μπορεί να μην έχουμε σεζόν μετά τον Αύγουστο.
Δεκαπενταύγουστος με 7.000 κρούσματα
Τα προγνωστικά μοντέλα δεν είναι ενθαρρυντικά. Τα κρούσματα παρουσιάζουν ανοδική τάση και σύμφωνα με τους επιστήμονες στο πικ της τουριστικής σεζόν και με τα μέτρα που ισχύουν σήμερα αναμένονται ακόμη και 7.000 κρούσματα την ημέρα.
«Υπάρχουν νησιά όπως αυτά που αναφέρεται Πάρος, Σαντορίνη τα οποία έχουν πρόβλημα. Η Κέρκυρα είναι ένα άλλο νησί το οποίο έχει έντονη αυξητική πορεία. Στα μέσα Αυγούστου θα μπορούσαμε να φτάσουμε γύρω στα 6500 – 6400 κρούσματα. Θα υπάρχουν ημέρες που θα μπορούσαμε να φτάσουμε και 7 ακόμη και 8.»
Σύμφωνα με τους ειδικούς ο εμβολιασμός είναι το μοναδικό όπλο απέναντι στην πανδημία.
Διαβάστε επίσης: