Υπογράφηκε η συμφωνία για το ονοματολογικό της πΓΔΜ

Μια γραβάτα στον Τσίπρα... δώρο και μια selfie από τον Ζάεφ.

Parallaxi
υπογράφηκε-η-συμφωνία-για-το-ονοματολ-334130
Parallaxi

Υπογράφηκε η συμφωνία για το ονοματολογικό της ΠΓΔΜ, από τους υπουργούς Εξωτερικών της Ελλάδας Νίκο Κοτζιά, της ΠΓΔΜ, Νικολά Ντιμιτρόφ και τον ειδικό απεσταλμένο του ΓΓ του ΟΗΕ, Μάθιου Νίμιτς στην ειδική τελετή που πραγματοποιήθηκε στους Ψαράδες της Μ. Πρέσπας.

Νωρίτερα απηύθυναν χαιρετισμό οι πρωθυπουργοί των δύο χωρών Αλέξης Τσίπρας και ο Ζόραν Ζάεφ ενώ τον λόγο πήρε και ο Μάθιου Νίμιτς.

Αξιοσημείωτη όμως αποτελεί η συμβολική κίνηση του Ζόραν Ζάεφ προς τον Αλέξη Τσίπρα αφού ολοκληρώθηκε η τελετή. Έτσι, μόλις τελείωσε η «οικογενειακή» φωτογράφιση, ο πρωθυπουργός της πΓΔΜ έλυσε τη γραβάτα του, πλησίασε τον Έλληνα πρωθυπουργό, τον αγκάλιασε και του την πρόσφερε.

Ο Αλέξης Τσίπρας την πήρε και την έβαλε στην τσέπη του, όμως ο Επίτροπος της ΕΕ Γιοχάνες Χαν, αρμόδιος για θέματα διεύρυνσης, αντιλήφθηκε ότι ο κ. Τσίπρας δεν είχε τοποθετήσει καλά τη γραβάτα στην τσέπη του, την πήρε, την δίπλωσε προσεκτικά για να μην τσαλακωθεί και την τοποθέτησε ξανά στην τσέπη του Έλληνα πρωθυπουργού.

Με μία selfie από το σκάφος που τον μετέφερε στους Ψαράδες, ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ Ζόραν Ζάεφ εξέφρασε μέσα από τον προσωπικό του λογαριασμό στο Twitter την ικανοποίησή του για την υπογραφή της συμφωνίας.

«…Ας ανοίξει στην Πρέσπα μια πορεία προς το ευρωπαϊκό μας μέλλον», αναφέρει μεταξύ άλλων ο Ζάεφ που εμφανίζεται στη φωτογραφία που ανέβασε με τα μέλη της αντιπροσωπείας που τον συνόδευε.

Μετά την ολοκλήρωση της τελετής, οι δύο πρωθυπουργοί οι υπουργοί Εξωτερικών και οι επίσημοι προσκεκλημένοι μετέβησαν με σκάφη στην απέναντι όχθη της Μ. Πρέσπας στην πλευρά της πΓΔΜ, για γεύμα.

Ωστόσο, στη Βίγλα Πισοδερίου του δήμου Πρεσπών, συγκέντρωση διαμαρτυρίας πολιτών βρίσκεται σε εξέλιξη κατά της συμφωνίας.

Διαδηλωτές που έφτασαν στο σημείο με πούλμαν από διάφορα σημεία της Ελλάδας, συγκεντρώθηκαν στο χιονοδρομικό Βίγλας και ένας αριθμός εξ αυτών προσπάθησε από το χωριό Πισοδέρι, να πραγματοποιήσει πορεία προς το χωριό Ψαράδες, όπου γινόταν η τελετή με αποτέλεσμα να προκληθεί ένταση ανάμεσα σε αστυνομικές δυνάμεις που προσπάθησαν να τους απομακρύνουν με ρίψη χημικών.

Στο μεταξύ, πρώτο θέμα στη γερμανική FAZ είναι η υπογραφή της συμφωνίας. “Μετά από ένα τέταρτο του αιώνα, Ελλάδα και πΓΔΜ υπέγραψαν συμφωνία για την επίλυση του ονοματολογικού” γράφει η FAZ ,τονίζοντας ότι “οι Υπουργοί Εξωτερικών των δύο χωρών υπέγραψαν μια ιστορική συμφωνία, που ανοίγει το δρόμο για τη Βόρεια Μακεδονία να ενταχτεί στην ΕΕ και στο ΝΑΤΟ.

“Η πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία θα πρέπει στο εξής να αποκαλείται Βόρεια Μακεδονία” γράφει η FAZ.

Η συμφωνία υπογράφηκε από τους υπουργούς Eξωτερικών των δύο γειτονικών κρατών στην παραμεθόρια περιοχή της λίμνης Πρεσπών. Παρέστησαν η επικεφαλής της εξωτερικής πολιτικής της ΕΕ, Φεντερίκα Μογκερίνι , ο Επίτροπος Διεύρυνσης της ΕΕ Γιοχάνες Χαν και εκπρόσωποι των Ηνωμένων Εθνών (ΟΗΕ). Η τελετή μεταδόθηκε απευθείας στην τηλεόραση και από τα δύο γειτονικά κράτη”.

Η γερμανική εφημερίδα σημειώνει τη ρήση του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα ότι “Κάναμε ένα ιστορικό βήμα”, καθώς ανοίγει μια νέα εποχή συνεργασίας και σταθερότητας για τις δύο γειτονικές χώρες.

Ο πρωθυπουργός της πΓΔΜ Ζόραν Ζάεφ τόνισε ότι «πρέπει να ξεχάσουμε το παρελθόν και να κοιτάξουμε προς το μέλλον». Οι δύο ηγέτες τόνισαν ότι “η συμφωνία αυτή αποτελεί πρότυπο για το πώς θα μπορούσαν να ξεπεραστούν οι διαφορές αυτού του είδους” καταλήγει το δημοσίευμα της FAZ .

Από τη μεριά τους Reuters και AFP αναφέρονται με τηλεγραφήματά τους σε μια “ιστορική συμφωνία” που δίνει τέλος σε μια πολιτική διένεξη μεταξύ Ελλάδας και ΠΓΔΜ που διαρκεί 27 χρόνια. Το AFP επικαλείται δηλώσεις των πρωθυπουργών Τσίπρα και Ζάεφ και χαρακτηρίζει κομβικής σημασίας για τις σημερινές εξελίξεις την εκλογή του Ζάεφ στην πρωθυπουργία το 2017.

Το Reuters αναφέρεται και στην πρόταση δυσπιστίας της ΝΔ, η οποία ναυάγησε, ενώ και τα δύο πρακτορεία παρακολουθούν με τηλεγραφήματά τους στενά τις εξελίξεις.

Πηγή: AΠΕ-ΜΠΕ

Διαβάστε επίσης: Aυτά είναι τα βασικά στάδια των διαπραγματεύσεων Ελλάδας-ΠΓΔΜ

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα