Υποκλοπές: Στο στόχαστρο Ντογιάκου υπάλληλοι της ΕΥΠ και ΑΔΑΕ

Διαψεύδει ο Αρμένιος πρέσβης εμπλοκή της χώρας του.

Parallaxi
υποκλοπές-στο-στόχαστρο-ντογιάκου-υπ-900029
Parallaxi

Ποινική προκαταρκτική έρευνα για τη διαρροή απόρρητων εγγράφων για τις υποκλοπές διέταξε την Παρασκευή ο εισαγγελέας του Αρείου Πάγου.

Στο στόχαστρο της έρευνας βρίσκονται οι διαρροές από κρατικούς λειτουργούς και την ΑΔΑΕ, που αφορούν άκρως απόρρητα έγγραφα για τις υποκλοπές.

Η Εισαγγελία του Αρείου Πάγου επισήμανε, από την Παρασκευή, ότι πρόκειται για έγγραφα που αφορούν «τη διαδικασία άρσεως του απορρήτου των επικοινωνιών επί θεμάτων, που άπτονται της εθνικής ασφάλειας της χώρας».

Λόγω της σοβαρότητας του θέματος την έρευνα έχει αναλάβει ο ίδιος ο εισαγγελέας του ανωτάτου δικαστηρίου της χώρας.

Οσον αφορά στα αδικήματα που ερευνώνται αφορούν παραβάσεις του απορρήτου από εντεταλμένα πρόσωπα είτε της ΕΥΠ ή άλλα που ανήκουν στην Ανεξαρτητη Αρχή Διασφάλισης του Απορρήτου των Επικοινωνιών.

Αφορμή για την συγκεκριμένη έρευνα αποτέλεσε η διαρροή εγγράφων σε πρόσωπα εκτός της ΕΥΠ κι όχι την ουσία των υπό διερεύνηση υποθέσεων.

Το γεγονός ότι την έρευνα έχει αναλάβει ο ίδιος ο κ. Ντογιάκος ερμηνεύεται ως ένδειξη της τεράστιας σημασίας που αποδίδεται στο ζήτημα και της κρισιμότητας του θέματος της διαρροής εγγράφων για την εθνική ασφάλεια.


Διαψεύδει ο Αρμένιος πρέσβης την εμπλοκή της χώρας του 

Απορρίπτει τον ισχυρισμό ότι η Αρμενία είχε ζητήσει την παρακολούθηση του τηλεφώνου του Νίκου Ανδρουλάκη ο πρέσβης της χώρας στην Αθήνα.

Ο Τιγκράν Μκρτσιάν σε σχόλιο στο οποίο προέβη μετά τη διαρροή ότι υπήρχε εμπλοκή της χώρας του στο θέμα των υποκλοπών, ξεκαθάρισε ότι:

«είναι ένα ξεδιάντροπο ψέμα. Η Αρμενία ποτέ δεν ζήτησε από καμία κυβέρνηση να ακούσει το τηλέφωνο κανενός».


Αύριο η δήλωση Μητσοτάκη για τις τηλεφωνικές παρακολουθήσεις- Οι αντιδράσεις της αντιπολίτευσης

Με το βλέμμα στραμμένο στην αυριανή τοποθέτηση του πρωθυπουργού σχετικά με την υπόθεση των τηλεφωνικών παρακολουθήσεων είναι τα κόμμα, μετά τις παραιτήσεις του στενού του συνεργάτη, Γρηγόρη Δημητριάδη και του διοικητή της ΕΥΠ, Παναγιώτη Κοντολέοντα. 

Ο Γιάννης Οικονόμου απάντησε θετικά στην πρόταση του ΠΑΣΟΚ για σύσταση εξεταστικής επιτροπής αλλά και για την εκ νέου σύγκλιση της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής, καλώντας μάλιστα τον Νίκο Ανδρουλάκη να παραστεί προσωπικά. 

«Η κυβέρνηση έχει εξαρχής ταχθεί ξεκάθαρα υπέρ της πλήρους διερεύνησης της υπόθεσης, στο πλαίσιο που ορίζει ο νόμος, και ήδη έχει δρομολογηθεί η αποκατάσταση των συνεπειών του λανθασμένου χειρισμού που επιδείχθηκε. Όλες οι απαντήσεις θα δοθούν με το δέοντα τρόπο: με πλήρη θεσμικό σεβασμό και με γνώμονα τη διασφάλιση του δημοσίου συμφέροντος. Στο τέλος της ενδελεχούς διερεύνησης θα γίνει η οριστική πολιτική αποτίμηση και θα φανεί ποιος είναι πραγματικά συνεπής στους θεσμούς -ιδιαίτερα όταν έχει την ευθύνη διακυβερνησης- και υπέρμαχος της αλήθειας», δήλωσε χθες ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, ως απάντηση στον ΣΥΡΙΖΑ που ζήτησε την παραίτηση του πρωθυπουργού κάνοντας λόγο για πρωτοφανή «δημοκρατική εκτροπή».

«Θεωρούμε επίσης αυτονόητη τη σύσταση εξεταστικής επιτροπής από τη παρούσα Βουλή. Δεσμευόμαστε ωστόσο και για τη διενέργεια προανακριτικής επιτροπής από την επόμενη Βουλή με προοδευτική πλειοψηφία, ώστε όσοι παραβίασαν συνειδητά τις βασικές αρχές της Δημοκρατικής λειτουργίας του Πολιτεύματος να λογοδοτήσουν στη Δικαιοσύνη», ανέφερε η ανακοίνωση της Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ.

Σε αυτό το πλαίσιο, αναμένεται να κινηθεί και η δήλωση του Κυριάκου Μητσοτάκη.

Μάλιστα χθες ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ ανέφερε ότι «είναι απαράδεκτο σε μια ευρωπαϊκή δημοκρατία να αποκαλύπτεται ότι εκτός της απόπειρας παγίδευσης του κινητού μου τηλεφώνου με το predator τον Σεπτέμβριο του 2021, μετά την ανακοίνωση της υποψηφιότητας μου, σήμερα να μαθαίνουμε ότι η ΕΥΠ που υπάγεται απευθείας στον πρωθυπουργό προχώρησε στην παρακολούθηση μου κατά τη διάρκεια της ίδιας περιόδου που ήταν οι εσωτερικές εκλογικές διαδικασίες του ΠΑΣΟΚ. Όλα αυτά κύριε Μητσοτάκη, είναι τυχαία;».

Σύμφωνα με ρεπορτάζ της Καθημερινής , ο πρώην διοικητής της ΕΥΠ, Παναγιώτης Κοντολέων φέρεται να επικαλέστηκε ότι η παρακολούθηση του κ. Ανδρουλάκη έγινε κατόπιν αιτήματος της Ουκρανίας και της Αρμενίας. Ωστόσο, το σενάριο αυτό, απέρριψε με ανακοίνωση του το ΠΑΣΟΚ.

«Ενώ η Εισαγγελέας επικαλείται το νόμο για το απόρρητο της διαδικασίας, η κυβέρνηση διαρρέει πληροφορίες για Αρμενίους, Ουκρανούς και Κινέζους. Τους διαψεύδει ο πρέσβης της Αρμενίας αλλά συνεχίζουν να χρησιμοποιούν σκοτεινές και παρακρατικές μεθόδους», σημείωνε.


Έξι απαντήσεις για την άρση απορρήτου

Έξι απαντήσεις για την άρση απορρήτου όπως ακριβώς δημοσιεύτηκαν στο κείμενο του Γιάννη Σουλιώτη στην Καθημερινή:

Ποια είναι η διαδικασία που ακολουθείται για την άρση απορρήτου, πώς γίνεται η παρακολούθηση, έχει σχέση η νόμιμη συνακρόαση με τα λογισμικά υποκλοπών, όπως το Predator;

– Ποιες Αρχές στη χώρα μπορούν να προβούν νόμιμα στην άρση απορρήτου στο κινητό ενός προσώπου-στόχου;

– Συστήματα νόμιμης επισύνδεσης διαθέτουν η Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών (ΕΥΠ), η Αντιτρομοκρατική και η Διεύθυνση Ανάλυσης Πληροφοριών της αστυνομίας. Η ΕΥΠ προχώρησε πρόσφατα στην προμήθεια νέου συστήματος υποκλοπών από την ιταλική RCS Lab.

– Ποια διαδικασία ακολουθείται από την ΕΥΠ για την άρση τηλεφωνικού απορρήτου;

– Μέχρι πριν από μερικά χρόνια, το έγγραφο αίτημα άρσης απορρήτου έπρεπε, όταν αφορούσε ζητήματα εθνικής ασφάλειας, να σταλεί για τελική έγκριση και υπογραφή σε εισαγγελέα Εφετών. Το 2018 ο νόμος άλλαξε και έκτοτε αρκεί η υπογραφή του εισαγγελέα που εποπτεύει την ΕΥΠ για την έγκρισή του. Η ίδια διαδικασία ακολουθείται και από τις υπηρεσίες της ΕΛ.ΑΣ.

– Τι στοιχεία και πληροφορίες πρέπει να αναγράφονται στη διάταξη που τίθεται υπόψη του εισαγγελέα;

– Τυπικά, απαιτείται η επαρκής αιτιολόγηση της εισήγησης περί άρσης απορρήτου στο τηλέφωνο του στόχου, ενώ χρειάζεται ονομαστική αναφορά στο πρόσωπο-στόχο. Στην πράξη όμως, συχνά δεν αναγράφεται το όνομα του προσώπου που τίθεται υπό παρακολούθηση παρά μόνον ο τηλεφωνικός αριθμός του. Επίσης, έχει συμβεί να δίνεται στους εκάστοτε εποπτεύοντες εισαγγελείς μια λίστα με τα τηλέφωνα, π.χ., 10 στόχων και σε αυτή να προστίθεται και μία ακόμη τηλεφωνική σύνδεση, που ουδεμία σχέση έχει με την υπό έρευνα υπόθεση.

– Τεχνικά, πώς γίνεται η παρακολούθηση μέσω των συστημάτων που διαθέτουν ΕΥΠ και ΕΛ.ΑΣ.;

– Τα συστήματα νόμιμων συνακροάσεων λειτουργούν αποκλειστικά μέσω των παρόχων. Απαιτείται δηλαδή η συνεργασία του τηλεπικοινωνιακού παρόχου, προκειμένου οι υπηρεσίες ασφαλείας να καταγράψουν το περιεχόμενο των τηλεφωνικών συνομιλιών τού υπό παρακολούθηση ατόμου.

– Ποια είναι η έκταση του φαινομένου των τηλεφωνικών παρακολουθήσεων με την επίκληση των λόγων εθνικής ασφαλείας;

– Ο αριθμός των αιτημάτων καταγράφει σταθερή αύξηση στη διάρκεια των τελευταίων τουλάχιστον δέκα ετών. Ενδεικτικά, στην τελευταία έκθεση της Αρχής Διασφάλισης Απορρήτου Επικοινωνιών αναφέρεται ενδεικτικά ότι το 2021 εκδόθηκαν 15.475 διατάξεις που αφορούσαν άρση απορρήτου για λόγους εθνικής ασφαλείας έναντι 13.751 το 2020 και έναντι 11.680 αιτημάτων το 2019.

– Εχουν ή όχι σχέση με τη διαδικασία νόμιμης συνακρόασης τα λογισμικά υποκλοπών, όπως το Predator, μέσω του οποίου έγινε προσπάθεια να παγιδευτεί το τηλέφωνο του κ. Ν. Ανδρουλάκη;

– Η απάντηση είναι όχι. Τα συγκεκριμένα λογισμικά δεν «στοχεύουν» στους τηλεπικοινωνιακούς παρόχους αλλά μολύνουν απευθείας τη συσκευή του στόχου, ελέγχοντας στη συνέχεια κάθε λειτουργία του τηλεφώνου. Συμπεριφέρονται, δηλαδή, όπως ακριβώς οι ιοί που μολύνουν τους ηλεκτρονικούς υπολογιστές.

Με πληροφορίες από iefimerida, skai.gr, H Καθημερινή/ Γιάννης Σουλιώτης 

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα