Υποψήφια προς ένταξη στην ΕΕ και επίσημα η Ουκρανία
Το μήνυμα της Φον ντερ Λάιεν
Καθεστώς υποψήφιας προς ένταξη στην ΕΕ χώρας, έλαβε η Ουκρανία, όπως ανακοίνωσε και επίσημα η πρόεδρος της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν την Παρασκευή.
Η εξέλιξη αυτή προκύπτει έπειτα από το ταξίδι που έκαναν στο Κίεβο, οι Όλαφ Σολτς, Εμανουέλ Μακρόν και Μάριο Ντράγκι και τη σχετική δέσμευση που έδωσαν στον πρόεδρο της Ουκρανίας Βολοντιμίρ Ζελένσκι.
«Το Κίεβο πρέπει να προχωρήσει σε πολλές σημαντικές μεταρρυθμίσεις για να γίνει πλήρες μέλος», δήλωσε χαρακτηριστικά η πρόεδρος της Κομισιόν.
Η Επιτροπή συνέστησε επίσης να λάβει η Γεωργία καθεστώς υποψήφιας χώρας, αλλά αφού εκπληρώσει συγκεκριμένους όρους. Η απόφαση είναι ιδιαίτερα σημαντική για την Ουκρανία, η οποία έχει επενδύσει το πολιτικό της μέλλον σε μια στενότερη σχέση με την Ευρώπη, καθώς αναζητά ηθική υποστήριξη για την αντιμετώπιση της ρωσικής εισβολής.
«Σχετικά με το κράτος δικαίου, η Ουκρανία έχει προχωρήσει πολύ στη δημιουργία των απαραίτητων θεσμών για την αποτελεσματική λειτουργία του δικαστικού συστήματος και στον έλεγχο των εισαγγελέων. Θα πρέπει πλέον να επιταχυνθεί η επιλογή των δικαστών του Συνταγματικού Δικαστηρίου, καθώς και των μελών του Ανωτάτου Συμβουλίου Δικαιοσύνης. Αναφορικά με την καταπολέμηση της διαφθοράς, η Ουκρανία έχει προχωρήσει πολύ στη σύσταση των απαραίτητων οργάνων κατά της διαφθοράς. Το επίκεντρο θα πρέπει πλέον να είναι ο διορισμός του νέου επικεφαλής των εισαγγελέων κατά της διαφθοράς και του νέου διευθυντή του γραφείου έρευνας κατά της διαφθοράς. Τα όργανα καταπολέμησης της διαφθοράς θα πρέπει να λειτουργήσουν πλήρως. Όσον αφορά στους στους ολιγάρχες, η Ουκρανία υιοθέτησε έναν τολμηρό νόμο κατά των ολιγαρχών. Στην πραγματικότητα, είναι η μόνη χώρα της Ανατολικής Εταιρικής Σχέσης που το έχει κάνει. Τώρα, είναι θέμα υλοποίησης» επισήμανε η Πρόεδρος της Κομισιόν.
«Ναι η Ουκρανία δικαιούται την ευρωπαϊκή προοπτική» υπογράμμισε η κ. φον ντερ Λάιεν συμπληρώνοντας ότι έχει γίνει «καλή δουλειά», αλλά υπάρχει ακόμη «σημαντική δουλειά» να γίνει.
«Η Ουκρανία είναι ένα ευρωπαϊκό κράτος που έχει δώσει επαρκείς αποδείξεις για την προσήλωσή της στις αξίες στις οποίες βασίζεται η Ευρωπαϊκή Ένωση», αναφέρει η ανακοίνωση. «Ως εκ τούτου, η Επιτροπή συνιστά να χορηγηθεί στην Ουκρανία το καθεστώς υποψήφιας χώρας», υπό την προϋπόθεση ότι θα λάβει ορισμένα συγκεκριμένα μέτρα.
Δεν υπάρχει υφιστάμενη ταχεία οδός για την επιτάχυνση της επίπονης διαδικασίας ένταξης, η οποία μπορεί κανονικά να διαρκέσει περισσότερο από μια δεκαετία.
Η Κομισιόν συνιστά στο Συμβούλιο να χορηγήσει στη Μολδαβία την ευρωπαϊκή προοπτική και το καθεστώς υποψήφιας χώρας «έχοντας υπόψη ότι η χώρα θα πραγματοποιήσει μια σειρά περαιτέρω, σημαντικών μεταρρυθμίσεων» διευκρίνισε η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.
Η Κροατία ήταν η τελευταία χώρα που εντάχθηκε στο μπλοκ και η διαδικασία υποβολής αίτησης διήρκεσε 10 χρόνια προτού γίνει επίσημα δεκτή το 2013. Η τελική απόφαση για τη χορήγηση του καθεστώτος θα πρέπει να εγκριθεί και από τα 27 κράτη μέλη.