Επικαιρότητα

Υποψήφιοι ΝΔ: Τα φαβορί, οι σίγουροι και οι εκπλήξεις στην Α Θεσσαλονίκης

Μέχρι τα μέσα Φεβρουαρίου θα έχουν κλείσει τα ψηφοδέλτια – Αυξήθηκαν τα μέλη της ΝΔ στη Θεσσαλονίκη

Φίλιππος Δεργιαδές
υποψήφιοι-νδ-τα-φαβορί-οι-σίγουροι-και-961334
Φίλιππος Δεργιαδές

Με δεδομένο πλέον ότι το επικρατέστερο σενάριο για το χρόνο των εκλογών, είναι ότι θα γίνουν στις αρχές Απριλίου, σε όλες τις μεγάλες εκλογικές περιφέρειες, όπως η Α Θεσσαλονίκης, οι προετοιμασίες και οι διεργασίες στο κυβερνών κόμμα έχουν αρχίσει να επιταχύνονται σε όλα τα επίπεδα, με το κλείσιμο των ψηφοδελτίων να αποτελεί το κεντρικό ζήτημα.

Στην Α’ Θεσσαλονίκης, που βάσει της τελευταίας απογραφής θα έχει πλέον 17 έδρες αντί για 16, πηγές του κόμματος εκτιμούν ότι η Ν.Δ. μπορεί να διατηρήσει τα ποσοστά της και να κερδίσει μία ακόμη έδρα. Να θυμίσουμε ότι στις εκλογές του 2019, η ΝΔ στην Α Θεσσαλονίκης, είχε λάβει ποσοστό 35,2% με 107.429 ψήφους και είχε εκλέξει 7 βουλευτές, όταν το 2015 είχε λάβει ποσοστό 25,29% με 76.469 ψήφους και είχε εκλέξει 4 βουλευτές.

Η αύξηση των εδρών στην πρώτη εκλογική περιφέρεια του νομού, σε συνδυασμό με την «αποχώρηση» της Μαρίας Σπυράκη, αλλά και το θολό τοπίο γύρω από την υποψηφιότητα της νυν βουλευτού Άννας Ευθυμίου, λόγω της πρόσφατης  «σκανδαλολογίας», έχει ανεβάζει το ενδιαφέρον για το γαλάζιο ψηφοδέλτιο. Ακόμα και η φημολογούμενη αποχώρηση από την ενεργό δράση του πρώην πρωθυπουργού Κώστα Καραμανλή, είχε ανοίξει τις πολιτικές και εκλογικές ορέξεις διαφόρων επίδοξων μνηστήρων για μία θέση στο Κοινοβούλιο.

Με αυτά τα δεδομένα, το ψηφοδέλτιο της ΝΔ στην Α Θεσσαλονίκης παραμένει ακόμα μία διαδικασία εν εξελίξει, με τις τελικές αποφάσεις να τις παίρνει ο ίδιος ο πρωθυπουργός, ο οποίος μετά τις πρόσφατες αποκαλύψεις για τις «δουλειές με το δημόσιο» των βουλευτών Πάτση και Χειμάρρα, αλλά και την περίπτωση της Α. Ευθυμίου με τις συμβάσεις του ΕΦΚΑ, έχει ζητήσει, πριν τις τελικές εισηγήσεις, να γίνει λεπτομερές ξεψάχνισμα και ξεσκαρτάρισμα όλων των υποψηφιοτήτων, ώστε να αποφευχθούν τυχόν «ατυχήματα» της τελευταίας στιγμής.

Οι πληροφορίες πάντως αναφέρουν ότι μέχρι τις 15 Φεβρουαρίου οι συνδυασμοί του κόμματος στη Θεσσαλονίκη θα έχουν κλείσει, ώστε οι υποψήφιοι της ΝΔ να μπορούν να κινηθούν προεκλογικά έγκαιρα, έχοντας το επίσημο χρίσμα του υποψηφίου βουλευτή- τριας.

Όπως υποστηρίζει ο πολιτικής αναλυτής, επικεφαλής της εταιρίας δημοσκοπήσεων «Interview», Δημήτρης Βασιλειάδης, «η ΝΔ μπορεί να διατηρήσει τα ποσοστά της στην Α Θεσσαλονίκη επενδύοντας, σε ένα αξιόμαχο ψηφοδέλτιο αλλά και επικαλούμενη μία σειρά από έργα και παρεμβάσεις όπως το μετρό ή και τις επενδύσεις που έχουν έρθει στην πόλη».

Τα φαβορί και οι σίγουροι

Σε ότι αφορά τους νυν βουλευτές, που εκ των πραγμάτων θα είναι και πάλι υποψήφιοι, ξεχωριστή περίπτωση αποτελεί ο πρώην πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής, ο οποίος εκλέγεται χωρίς σταυρό και ο οποίος, όπως αναφέρουν στελέχη της καραμανλικής πτέρυγας, θα εκπροσωπήσει εκ νέου την Α Θεσσαλονίκης στο ελληνικό κοινοβούλιο.

Οι υπόλοιποι έξι βουλευτές, που θα δώσουν και πάλι, στις εκλογές της Άνοιξης, τη μάχη του σταυρού στην Α Θεσσαλονίκης, χωρίζονται σε δύο βασικές κατηγορίες

Υπάρχει το «γκρουπ» της τριάδας των βουλευτών, που σταθερά κινούνται στις πρώτες θέσεις, με σταυροδοσία που ξεπερνά τις 30.000 ψήφους και δύσκολα μπορούν να απειληθούν από κάποια άλλη υποψηφιότητα. Η μόνη που ίσως θα μπορούσε να πλησιάσει αυτή την ομάδα, θα ήταν η Μαρία Σπυράκη, όμως λόγω της αναστολή της κομματικής της ιδιότητας, για ελεγχόμενα θέματα σχετικά με την κοινοβουλευτική αποζημίωση της, πλέον αποκλείεται από την προεκλογική κούρσα.

Οι Κώστας Γκιουλέκας με 36.596 σταυρούς, η Έλενα Ράπτη με 32.398 σταυρούς και ο ΥΜΑΘ. Σταύρος Καλαφάτης με 31.664 σταυρούς, συγκροτούν αυτή την πρώτη ομάδα των ισχυρών βουλευτών της ΝΔ στην Α Θεσσαλονίκης και θεωρούνται ως τα φαβορί, για να καταλάβουν ξανά τις πρώτες εκλόγιμες θέσεις.

Αρκετά πιο κάτω και σε σημαντική απόσταση από την πρώτη τριάδα, κινείται το δεύτερο γκρουπ των βουλευτών της ΝΔ, που πλαισιώνεται από τους Στράτο Σιμόπουλο, με 16.061 σταυρούς, την Άννα Ευθυμίου με 14.928 σταυρούς και τον Δημήτρη Κούβελα με 14.464.

Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι η περίπτωση της Άννας Ευθυμίου δεν έχει ξεκαθαρίσει, παρότι η ΝΔ «ισοφάρισε» την υπόθεση των συμβάσεων με τον ΕΦΚΑ, με την «καταγγελία» για ανάλογες συμβάσεις της βουλευτού Καβάλας του ΣΥΡΙΖΑ, Τάνιας Ελευθεριάδου. Η βουλευτής της ΝΔ υποστηρίζει ότι η δική της υπόθεσης αφορά συμβάσεις του παρελθόντος και πως αυτή την περίοδο έγινε η εκκαθάριση και το θέμα θα λήξει και θα είναι και πάλι υποψήφια.

Άννα Ευθυμίου: Δεν υφίσταται κανένα απολύτως θέμα σε βάρος μου

Πάντως από την πλευρά της η βουλευτής Ά Θεσσαλονίκης της ΝΔ, Άννα Ευθυμίου,  σε δήλωση της στην Parallaxi, τονίζει πως «δεν υφίσταται κανένα θέμα σε βάρος της» και πως δεν υπάρχει κανένα θολό τοπίο σχετικά με την υποψηφιότητα της.

Όπως συγκεκριμένα αναφέρει:

«Δεν υφίσταται κανένα απολύτως θέμα σε βάρος μου. Έχει κλείσει προ ημερών το θέμα σύμφωνα με την απάντηση που δημοσίευσα. Η παράταξη μου με κάλυψε πλήρως μέσα από δημόσιες δηλώσεις των αρμοδίων στελεχών της, είμαι εν ενέργεια Βουλευτής της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της Ν.Δ. και ως εκ τούτου δεν υπάρχει κανένα θολό τοπίο συμμετοχής μου στα ψηφοδέλτια στις επερχόμενες εκλογές».

Ποιοι μένουν και ποιοι φεύγουν

Σε ότι αφορά τους υπόλοιπους υποψηφίους βουλευτές από το ψηφοδέλτιο του 2019, αρκετοί εξ αυτών, έχει ήδη γίνει γνωστό, ότι δεν θα συμμετέχουν σ’ αυτή την εκλογική αναμέτρηση ενώ κάποιοι επιμένουν και άλλοι βρίσκονται σε μία ενδιάμεση κατάσταση.

Μεταξύ όσων επιμένουν και θεωρούνται ικανοί αυτή τη φορά να υπερβούν τον πήχη και να επωφεληθούν των ευνοϊκών δεδομένων, είναι ο συνήθης «επιλαχόντας» Παναγιώτης Κοκόρης, που το 2019 είχε λάβει 13.337 σταυρούς. Ακολουθούν, ο Διαμαντής Γκολιδάκης που είχε συγκεντρώσει 11.805 σταυρούς και ο Νίκος Καραγιαννακίδης με 8.696. Οι δημοσιογράφοι Δημήτρης Βενιέρης (13.077) και η Σύνθια Σάπικα (9.435) φέρονται να το «σκέπτονται», αλλά οι πληροφορίες αναφέρουν ότι δεν θα είναι υποψήφιοι.

Επίσης δεν θα είναι υποψήφιοι ο Νίκος Ταχιάος, ο Δημήτρης Σταμάτης, ο Δημήτρης Γαλαμάτης, η Βίκη Νάκου και η Αφροδίτη Λατινοπούλου που άλλαξε στρατόπεδο. Επίσης εκτός ψηφοδελτίου θεωρούνται και οι κυρίες Νιόβη Παυλίδου, Αναστασία Τζαμπαζλή και Άντζελα Φίλου, που συμμετείχαν στο ψηφοδέλτιο του 2019.

Ποιοι φέρονται να διεκδικούν μία θέση στη λίστα

Τα ονόματα που ακούγονται και διεκδικούν μία θέση στο γαλάζιο ψηφοδέλτιο στην Α Θεσσαλονίκης, είναι αρκετά και ανεβάζουν τον πήχη του ανταγωνισμού.

Από τους πλέον γνωστούς είναι ο πρώην υπουργός και βουλευτής Γιώργος Ορφανός, ο οποίος σύμφωνα με πληροφορίες, καλείται να αποφασίσει μεταξύ ψηφοδελτίου της ΝΔ και δήμου Θεσσαλονίκης.

Επίσης δεν αποκλείεται να δοκιμάσει τις δυνάμεις του ο ευρωβουλευτής και πρώην ποδοσφαιριστής Θοδωρής Ζαγοράκης. Εδώ και καιρό επίσης πλασάρεται ως υποψήφιος και ο δικηγόρος και πρώην γραμματέας της Πολιτικής Επιτροπής του κόμματος Ανδρέας Παπαμιμίκος.

Οι πληροφορίες αναφέρουν και τον πλαστικό χειρουργό Θανάση Εξαδάκτυλο, όπως και τον πρώην ποδοσφαιριστή, Άγγελο Χαριστέα, ενώ ακούστηκε και το όνομα του πρύτανη του ΑΠΘ Νίκου Παπαιωάννου.

Έχει ακουστεί επίσης το όνομα του αντιδημάρχου Οικονομικών δήμου Θεσσαλονίκης, Σωκράτη Δημητριάδη, όπως και του αντιδημάρχου  Αμπελοκήπων-Μενεμένης Μανόλη Ιωαννίδη ενώ την είσοδο τους στο ψηφοδέλτιο διεκδικούν και η  δικηγόρος Αφροδίτη Νέστορα και ο επιχειρηματίας Μάριος Δράμαλης.

Σε ετοιμότητα οι οργανώσεις του κόμματος

Ανάλογη κινητικότητα πάντως από τις αρχές του έτους παρατηρείται και στην κομματική βάση της ΝΔ στη Θεσσαλονίκη. Όλες οι Δημοτικές Τοπικές Οργανώσεις (ΔΗΜΤΟ) βρίσκονται σε εγρήγορση και έχουν θέσει τα μέλη τους σε ετοιμότητα ενώ η Διοικούσα Επιτροπή Νομού Θεσσαλονίκης έχει ξεκινήσει τη διαδικασία εξεύρεσης εκλογικών αντιπροσώπων.

«Είμαστε σε πλήρη ετοιμότητα και έχουμε βρει τουλάχιστον το 40% των 1400 περίπου εκλογικών αντιπροσώπων που πρέπει να διαθέτουμε για όλα τα εκλογικά κέντρα του νομού», τονίζει στην Parallaxi, ο Δημήτρης Βασιλειάδης αντιπρόεδρος της Διοικούσας Επιτροπής Θεσσαλονίκης. Σχετικά με το το ψηφοδέλτιο τονίζει ότι υπάρχει μεγάλο ενδιαφέρον και πως μέχρι τα μέσα του επόμενου μήνα θα έχει κλείσει.

«Σε σχέση με το 2019 είμαστε πιο ενεργοποιημένοι και αυτό φαίνεται ότι σε τοπικό επίπεδο, έχουμε αυξήσει τα εγγεγραμμένα μέλη μας περίπου κατά 50% και αριθμούμε περίπου τις 14.000 άτομα», αναφέρει και σημειώνει πως ήδη πολλές ΔΗΜΤΟ, όπως και η Διοικούσα Επιτροπή προγραμματίζουν ανοιχτές εκδηλώσεις ώστε να παρουσιαστεί το έργο και οι θέσεις της ΝΔ.

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα