Ελλάδα

Υπουργείο Υγείας: Δέκα μέτρα για τις ελλείψεις φαρμάκων

Τι λένε οι φαρμακοβιομήχανοι

Parallaxi
υπουργείο-υγείας-δέκα-μέτρα-για-τις-ελ-874866
Parallaxi

Το βάρος πέφτει στην παραγωγή και συνταγογράφηση περισσότερων γενοσήμων και στη μείωση των παράλληλων εξαγωγών. Αλλά το πρόβλημα είναι παγκόσμιο και δύσκολα θα αντιμετωπιστεί με επιφανειακά, τοπικού χαρακτήρα μέτρα… Το 2023 μάς μπαίνει μάλλον… δύσκολα σε ό,τι αφορά τις ελλείψεις φαρμάκων.

Ευρεία σύσκεψη πραγματοποιήθηκε σήμερα υπό τον υπουργό Υγείας Θάνο Πλεύρη, με τη συμμετοχή εκπροσώπων των ΕΟΦ, ΙΦΕΤ, ΠΕΦ, ΣΦΕΕ, ΠΦΣ καθώς και εκπρόσωπο του Πανελλήνιου Συλλόγου Φαρμακαποθηκαρίων, αναφορικά με τις ελλείψεις που παρουσιάζονται σε συγκεκριμένα φάρμακα.

Κοινή πεποίθηση όλων αποτελεί ότι πρόκειται για ένα παγκόσμιο πρόβλημα το οποίο αγγίζει τη χώρα μας σε μικρότερο βαθμό κυρίως λόγω και της παρουσίας βιομηχανικών μονάδων στην Ελλάδα.

Στα μέτρα που έχουν ληφθεί ήδη και σχετίζονται με τον περιορισμό των παράλληλων εξαγωγών και την αύξηση της επάρκειας φαρμάκων στη χώρα αποφασίστηκε από τον Υπουργό η επικαιροποίηση των μέτρων ως ακολούθως:

1) Συνέχιση των ελέγχων των φαρμακαποθηκών για τη μη εξαγωγή των ελλειπτικών φαρμάκων, με μοναδική ποινή την αναστολή λειτουργίας σε όσες φαρμακαποθήκες δεν συνεργάζονται ή διατηρούν αποθεματικό.

2) Συνέχιση του ελέγχου στις φαρμακευτικές εταιρείες για να διαπιστωθεί ότι έχουν την επάρκεια των φαρμάκων για την κάλυψη της ελληνικής αγοράς, ιδίως αντιπυρετικών και παιδιατρικών φαρμάκων.

3) Αύξηση των παραγγελιών από τον ΙΦΕΤ για τις δραστικές ουσίες για τις οποίες παρουσιάζεται η παγκόσμια έλλειψη.

4) Ενημέρωση από τον ΕΟΦ για τα φάρμακα που λείπουν από την αγορά, ενώ παράλληλα θα γνωστοποιείται το που υπάρχει υποκατάσταση φαρμάκων. Με τον τρόπο αυτό οι πολίτες θα γνωρίζουν ότι αντί συγκεκριμένου επώνυμου φαρμάκου, ποιο γενόσημο, αντίστοιχης αποτελεσματικότητας, μπορούν να προμηθευτούν.

5) Επέκταση της συνταγογράφησης γενοσήμων φαρμάκων εκεί που υπάρχουν ελλείψεις.

6) Εξορθολογισμό των τιμών στα φάρμακα τα οποία είναι ελλειπτικά και πολύ χαμηλής κοστολογικής αξίας.

7) Ύπαρξη συνεχούς συνεργασία με τους φαρμακοποιούς ώστε να μπορεί να εξυπηρετείται καλύτερα ο πολίτης, όταν προκύπτουν ελλείψεις.

8) Aύξηση της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης στα ελλειπτικά φάρμακα.

9) Eνημέρωση των γιατρών για τις ελλείψεις φαρμάκων, ώστε να προσαρμόζεται η συνταγογράφηση σε αντίστοιχα θεραπευτικής αξίας.

10) Επιπλέον αποφασίστηκε ότι η ελληνική φαρμακοβιομηχανία θα εξαντλήσει τις δυνατότητες αύξησης παραγωγής των γενοσήμων και οι πολυεθνικές εταιρίες θα εντείνουν την εισαγωγή των ελλειπτικών φαρμάκων.

Παράλληλα, ο υπουργός Υγείας κατέστησε σαφές ότι θα υπάρξουν συναντήσεις με τους ιατρικούς συλλόγους στο προσεχές χρονικό διάστημα για την ενημέρωση και τον συντονισμό επί του θέματος.

Η χώρα μας έχει προβεί στη λήψη όλων των απαραίτητων μέτρων ώστε το παγκόσμιο πρόβλημα της έλλειψης συγκεκριμένων δραστικών ουσιών να αντιμετωπιστεί με τον καλύτερο δυνατό τρόπο.

Η αντίδραση της Πανελλήνιας Ένωσης Φαρμακοβιομηχανίας

Αναφορικά με τον θόρυβο των τελευταίων ημερών σχετικά με τις ελλείψεις φαρμάκων στην εγχώρια αγορά, η Πανελλήνια Ένωση Φαρμακοβιομηχανίας επισημαίνει τα εξής:

Αυτήν την ώρα, 42 ελληνικά εργοστάσια παραγωγής φαρμάκων λειτουργούν νυχθημερόν με πλήρη δυναμικότητα, για να καλύψουν τις ανάγκες των Ελλήνων ασθενών. Η ελληνική παραγωγή συνεχίζεται αδιάκοπα, παρά το αντίξοο περιβάλλον που συνθέτουν οι συνεχείς μειώσεις τιμών στα παλιά φάρμακα, το τεράστιο clawback και η υπερφορολόγηση που φθάνει το 70%, η αύξηση του κόστους παραγωγής και ο υψηλός πληθωρισμός.

Τονίζουμε ότι οι επιβαρύνσεις αυτές απορροφώνται εξ ολοκλήρου από τις φαρμακοβιομηχανίες και δεν μετακυλίονται στους ασθενείς.

Ειδικά τον τελευταίο χρόνο, παρατηρούνται τεράστια προβλήματα στην παγκόσμια εφοδιαστική αλυσίδα των φαρμάκων και των πρώτων υλών, με αποτέλεσμα την εμφάνιση μεγάλων καθυστερήσεων και ελλείψεων στον εφοδιασμό της αγοράς. Δυστυχώς το φαινόμενο έγινε εντονότερο λόγω της εποχικής έξαρσης των λοιμώξεων έπειτα από δύο χρόνια σημαντικής ύφεσης.

Σημειώνεται ότι στην Ελλάδα είμαστε σε πολύ καλύτερη θέση από άλλες χώρες της Ευρώπης λόγω της ύπαρξης εγχώριας παραγωγής. Από τον φετινό Σεπτέμβριο και μέχρι τον Νοέμβριο, οι ελληνικές φαρμακοβιομηχανίες παρήγαγαν περισσότερες από 25 εκατ. συσκευασίες φαρμάκων κάθε μήνα. Εάν δεν είχε γίνει αυτό, σήμερα θα αντιμετωπίζαμε τεράστιες ελλείψεις ακόμη και σε φάρμακα χρονιών παθήσεων όπως αντιλιπιδαιμικά, αντιυπερτασικά και φάρμακα για την καρδιακή ανεπάρκεια.

Παράλληλα, η ελληνική φαρμακοβιομηχανία εξακολουθεί να προμηθεύει αδιάκοπα τα νοσοκομεία της χώρας με φάρμακα πρώτης ανάγκης.

Δεσμευόμαστε ότι παρά τα προβλήματα της παγκόσμιας αγοράς και το αντίξοο περιβάλλον, θα διατηρήσουμε τη λειτουργία των μονάδων μας σε 24ωρη βάση προκειμένου να εξασφαλίσουμε την επάρκεια της αγοράς και την κάλυψη των αναγκών των Ελλήνων ασθενών.

Καλούμε για μια ακόμη φορά την Πολιτεία να λάβει μέτρα για τις επιπτώσεις του πληθωρισμού και την άρση της υπερφορολόγησης που σήμερα πλήττουν τα παραγόμενα φάρμακα. Συγχρόνως διαβεβαιώνουμε ότι μέσω του επενδυτικού μας προγράμματος που βρίσκεται σε εξέλιξη, η κάλυψη των αναγκών των Ελλήνων ασθενών από την εγχώρια παραγωγή θα συνεχίσει να διευρύνεται και στις νεότερες θεραπείες.

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα