Ζαν Λικ Μαρτινέζ: Από τις ανακρίσεις στην Ακαδημία Αθηνών

O πρώην διευθυντής του Λούβρου κατηγορείται για υπόθεση αρχαιοκαπηλίας - Γιατί ήρθε στην Ελλάδα

Parallaxi
ζαν-λικ-μαρτινέζ-από-τις-ανακρίσεις-στ-908312
Parallaxi

Στην Αθήνα βρίσκεται από το απόγευμα της Πέμπτης ο Ζαν Λικ Μαρτινέζ μετά από τρεις μέρες ανακρίσεων από τις γαλλικές αρχές.

Ο πρώην διευθυντής του Λούβρου βρέθηκε στο επίκεντρο των ανακριτικών αρχών της Γαλλίας αναφορικά με πιθανή εμπλοκή του σε υπόθεση απόκρυψης της πραγματικής προέλευσης αιγυπτιακών αρχαιοτήτων, που αποκτήθηκαν κατά τη διάρκεια της Αραβικής Άνοιξης. 

Όπως σημειώνουν οι New York Times σε άρθρο που αναρτήθηκε λίγο πριν τα μεσάνυχτα της Πέμπτης, οι κατηγορίες υποδηλώνουν ότι οι ερευνητές υποψιάζονται τον Μαρτινέζ για συμμετοχή σε έγκλημα το οποίο όμως δεν θα οδηγηθεί απαραίτητα σε δίκη. 

«Οι κατηγορίες μπορούν να πέσουν ανά πάσα στιγμή αν η αστυνομία εντοπίσει νέα στοιχεία. Συχνά στη Γαλλία οι σύνθετες νομικές έρευνες χρειάζονται πολλά χρόνια για να ξεδιπλωθούν».

Ο ίδιος από την πλευρά του αρνείται ότι έχει οποιαδήποτε σχέση με το συμβάν.

Η Le Canard enchaîné γράφει ότι οι κατηγορίες που του απαγγέλθηκαν ίσως σημαίνουν ότι ο Μαρτινέζ μπορεί να έκανε τα «στραβά μάτια» σε πλαστά αποδεικτικά που αφορούν στην προέλευση απόκτησης των αρχαιοτήτων, στο πλαίσιο απάτης στην οποία εμπλέκονται πολλοί ειδικοί σε θέματα Τέχνης.

Η υπόθεση φαίνεται ότι ξεκίνησε τον Ιούλιο του 2018, όταν το παράρτημα του Μουσείου του Λούβρου στο Αμπου Ντάμπι απέκτησε έναντι οκτώ εκατομμυρίων ευρώ μια σπάνια στήλη αφιερωμένη στον Τουταγχαμών, μαζί με τέσσερις ακόμα αρχαιότητες. Ο Γερμανολιβανέζος γκαλερίστας Ρομπέν Ντιμπ, που μεσολάβησε στην πώληση, συνελήφθη στο Αμβούργο τον Μάρτιο και εκδόθηκε στο Παρίσι για ανάκριση.

Σύμφωνα πάντα με την Canard Enchaine, κάποιοι από τους ίδιους Γάλλους ειδικούς σε θέματα Τέχνης που πιστοποίησαν τη στήλη του Τουταγχαμών, επιβεβαίωσαν την προέλευση ενός ακόμα σπουδαίου αιγυπτιακού έργου, του επιχρυσωμένου φέρετρου του Nedjemankh, το οποίο αγοράστηκε από το Μητροπολιτικό Μουσείο Τέχνης της Νέας Υόρκης προ πενταετίας.

Το ΜΕΤ δήλωσε ότι έπεσε θύμα ψευδών εγγράφων πιστοποίησης και συμφώνησε να επιστραφεί το επιχρυσωμένο φέρετρο στην Αίγυπτο.

Οι υπουργοί Πολιτισμού και Εξωτερικών της Γαλλίας ως το βράδυ της Πέμπτης αρνούνται να σχολιάσουν την έρευνα των Αρχών, παρά τις διαστάσεις που ήδη έχει πάρει το ζήτημα στον διεθνή Τύπο. Δεν είναι λίγοι αυτοί που μιλούν για μια υπόθεση ντροπιαστική για τον γαλλικό πολιτισμό.

Το Μουσείο του Λούβρου στο Αμπου Ντάμπι δηλώνει ότι δεν πρόκειται να κάνει ανακοινώσεις για την υπόθεση όσο βρίσκεται σε εξέλιξη η έρευνα. «Το Louvre Abu Dhabi εφαρμόζει αυστηρό διεθνές πρωτόκολο για τα έργα τέχνης που μπαίνουν στη συλλογή του, όπως ορίζεται από την διακυβερνητική συμφωνία μεταξύ Γαλλίας και Αμπου Ντάμπι, που υπογράφτηκε το 2007», ανέφερε το μουσείο, σύμφωνα με τους New York Times.

Παρά τα όσα συνέβησαν τις περασμένες ημέρες, ο Ζαν Λικ Μαρτινέζ θα δώσει κανονικά το παρών στο συνέδριο της ιστορικής γαλλικής εφημερίδας «Le Figaro» που πραγματοποιείται στην Αθήνα και στο οποίο μάλιστα είναι ομιλητής.

Με βάση το πρόγραμμα θα δώσει ομιλία το Σάββατο στην Ακαδημία Αθηνών με τίτλο «Ελληνική Τέχνη, Δημόσια Τέχνη».

Ο Ζαν Λικ Μαρτινέζ τον Μάρτιο του 2021 είχε λάβει το παράσημο του Ταξιάρχη του Τάγματος της Τιμής, από την Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου. 

Τιμήθηκε με την ανώτερη αυτή διάκριση για τη συμβολή του στη διάδοση του αρχαίου ελληνικού πολιτισμού, όχι μόνο μέσω των εκθεμάτων του Λούβρου, αλλά με τη δράση του στις ανασκαφές στο Αρχαίο Γυμνάσιο Δελφών και στη Δήλο.

*με πληροφορίες από iefimerida / New York Times

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα