Ζαν-Ζακ Σεμπέ: Έφυγε από την ζωή ο δημιουργός του «μικρού Νικόλα»
Η συγκινητική ιστορία του
Η καλοσύνη που έδειχνε ο Σεμπέ στους χαρακτήρες του ήταν σε πλήρη αντίθεση με τη μιζέρια της δικής του ανατροφής.
Την τελευταία του πνοή σε ηλικία 89 ετών άφησε ο Γάλλος σκιτσογράφος Ζαν-Ζακ Σεμπέ, γνωστός για την εικονογράφηση της σειράς παιδικών βιβλίων «Ο μικρός Νικόλας» (Le petit Nicolas) και τις γελοιογραφίες του στον Τύπο.
Ο Ζαν-Ζακ Σεμπέ άφησε την τελευταία του πνοή χθες το απόγευμα, «στο εξοχικό του, περιτριγυρισμένος από τη σύζυγο και στενούς φίλους του», δήλωσε στο AFP ο Μαρκ Λεκαρπεντιέ, βιογράφος του και φίλος του σκιτσογράφου.
O Σεμπέ που ήθελε να γίνει πιανίστας της τζαζ, είχε δύσκολη παιδική ηλικία και στα 14 παράτησε το σχολείο προτού μπει στο στρατό λέγοντας ψέματα για την ηλικία του.
Ωστόσο, γρήγορα διαπίστωσε πως η στρατιωτική ζωή δεν ήταν γι’ αυτόν. Έτσι, άρχισε να πουλάει σκίτσα του σε παρισινές εφημερίδες. Ενώ δούλευε σε πρακτορείο Τύπου, έγινε φίλος με τον καρτουνίστα θρύλο Ρενέ Γκοσινί, τον «μπαμπά» του Αστερίξ.
Μαζί «γέννησαν» το 1959 τον Μικρό Νικόλα.
Η σειρά βιβλίων είναι πλέον διεθνές μπεστ σέλερ με πάνω από 15 εκατομμύρια αντίγραφα σε 45 χρόνια, ενώ έχουν προσαρμοστεί σε σειρές καρτούν και ταινία.
Τότε όμως, ελάχιστη επιτυχία είχε ο μικρός Νικόλας, με τον Σεμπέ να εξακολουθεί να πουλά σκίτσα του σε εφημερίδες για να κερδίζει τα προς το ζην, μια πρώιμη καριέρα που είχε χαρακτηρίσει «φρικτή».
Ήταν το 1978 όταν προσλήφθηκε στο The New Yorker που άρχισε να αποκτά επαγγελματική οντότητα. «Ήμουν σχεδόν πενήντα και για πρώτη φορά στη ζωή μου, υπήρχα. Είχα βρει επιτέλους την οικογένειά μου» είχε πει ο ίδιος.
Άθλια παιδικά χρόνια
Όπως δημοσιεύει το AFP, O Σεμπέ γεννήθηκε κοντά στην πόλη Μπορντώ, στο χωριό Πεσάκ το 1932, και ήταν το παιδί της κρυφής σχέσης που είχε η μητέρα του με το αφεντικό της.
Έμενε σε ένα κακοποιητικό ανάδοχο σπίτι πριν τον πάρει πίσω η μητέρα του, μόνο για να τον υπομείνει τελικά την δική της βίαιη συμπεριφορά.
«Έλα πιο κοντά, θα σε χαστουκίσω τόσο δυνατά που ο τοίχος θα σε χτυπήσει πίσω», τη θυμήθηκε να του λέει.
Ζούσαν με τον αλκοολικό πατριό του. Ο πραγματικός πατέρας του Σεμπέ ήταν ένα μυστήριο που θα τον κυνηγούσε για μια ζωή.
«Δεν ξέρεις ποιος είσαι, πάνω σε τι έχεις χτιστεί», είχε πει αργότερα.
Στο έργο του, ο Σεμπέ έβαλε μικροσκοπικούς χαρακτήρες σε έναν υπερμεγέθη κόσμο απαλών γραμμών, αποκαλύπτοντας διασκεδαστικές και μερικές φορές καυστικές αλήθειες για τον κόσμο χωρίς να καταφεύγει ποτέ στη χλεύη.
Αλλά η καλοσύνη που έδειχνε ο Σεμπέ στους χαρακτήρες του του ήταν σε πλήρη αντίθεση με τη μιζέρια της δικής του ανατροφής.
«Δεν ξεπερνάς ποτέ την παιδική σου ηλικία», αποκάλυψε στα 80 του, έχοντας αποφύγει το θέμα για δεκαετίες.
«Προσπαθείς να τακτοποιήσεις τα πράγματα, να κάνεις τις αναμνήσεις σου πιο όμορφες. Αλλά ποτέ δεν το ξεπερνάς».
Ο καλλιτέχνης είπε ότι μπορούσε να αφιερώσει έως και τρεις εβδομάδες για να φτιάξει ένα μόνο σχέδιο σωστά και ότι ήταν ικανός για οτιδήποτε — «όχι να μην κάνει μπάνιο, αλλά και να μην κοιμηθεί» — για να τελειώσει τη δουλειά στην ώρα του.
Πηγή: www.rosa.gr