Ζαούτης: Φτάνουμε κοντά στο τέλος, λίγη ακόμα προσοχή
Τι δείχνουν οι τελευταίες εξελίξεις για τον θάνατο της 44χρονης με τον εμβολιασμό της;
Για την πορεία της πανδημίας στη χώρα, αλλά και τους εμβολιασμούς, μίλησε στο Mega ο Θεοκλής Ζαούτης, Καθηγητής Παιδιατρικής και Επιδημιολογίας Πανεπιστήμιο Πενσυλβάνιας και της Μέλος Επιτροπής.
«Αυτό που δείχνουν τα στοιχεία είναι ότι υπάρχει μια σταθεροποίηση τουλάχιστον στις εισαγωγές και τα κρούσματα συγκριτικά με τις προηγούμενες βδομάδες. Βλέπουμε περισσότερα τεστ που είναι πολύ καλό, τα self test θα μας δείξουν αυξημένο αριθμό κρουσμάτων. Ο αριθμός των διασωληνωμένων έχει μειωθεί λιγάκι. Οι απώλειες δυστυχώς είναι η ουρά από την μεγάλη αύξηση κρουσμάτων που είδαμε πριν 2-3 βδομάδες. Εύχομαι να δούμε μείωση και σε αυτόν τον δείκτη», ανέφερε αρχικά σχολιάζοντας τα επιδημιολογικά δεδομένα του ΕΟΔΥ.
«Επιφυλακτικά αισιόδοξος», δήλωσε σχετικά με τον εμβολιασμό και την επιστροφή στην κανονικότητα.
«Έχουμε παραδείγματα από άλλα κράτη που έχουν φτάσει σε συγκεκριμένο επίπεδο εμβολιασμού και βιώνουν μερική επιστροφή στην κανονικότητα. Έχουμε το παράδειγμα από Ισραήλ και Αγγλία. Θεωρώ ότι το ίδιο θα συμβεί και με εμάς», τόνισε συγκεκριμένα.
«Πρέπει να συνεχίσουμε… φτάνουμε κοντά στο τέλος για την επιστροφή στην κανονικότητα, λίγη ακόμα προσοχή», συνέστησε κλέινοντας.
Γαλεντέρης: «Δεν πέθανε από θρόμβωση η 44χρονη»
Για τις συνθήκες θανάτου της 44χρονης γυναίκας λίγες ώρες αφού έκανε το εμβόλιο της AstraZeneca μίλησε στο LIVE NEWS ο ιατροδικαστής και τεχνικός σύμβουλος της οικογένειας, Δημήτρης Γαλεντέρης.
«Αυτό που μπορέσαμε μέχρι στιγμής να αποκλείσουμε, είναι η περίπτωση της θρόμβωσης. Δεν βρήκαμε να υπάρχει κάποια φρόμβωση στους φλεβώδεις κόλπους του εγκεφάλου, ούτε σε κάποιο φλεβικό μεγάλο στέλεχος του σώματος» ανέφερε ο κ. Γαλεντέρης, υπογραμμίζοντας ότι από τη μέχρι τώρα έρευνα δεν έχει εξακριβωθεί ο ακριβής μηχανισμός του θανάτου της άτυχης 44χρονης γυναίκας.
«Αφού ανακαλύψουμε πώς πέθανε τελικά, τότε θα πρέπει να συγκρίνουμε τα βιβλιογραφικά δεδομένα του εμβολίου και να δούμε αν σχετίζεται ή όχι με αυτό» σημείωσε ο ιατροδικαστής και τεχνικός σύμβουλος της οικογένειας, υπογραμμίζοντας ότι η βρετανική κυβέρνηση αναφέρει διάφορες πιθανές παρενέργειες από το εμβόλιο της AstraZeneca, που μπορεί να οδηγήσουν και σε θάνατο.
«Πρέπει να ανακαλύψουμε το μηχανισμό θανάτου, πρέπει να περιμένουμε τα αποτελέσματα των ιστοπαθολογικών και των τοξικολογικών εξετάσεων και μόνο τότε θα μπορούμε να δούμε αν συνδέεται ή όχι με τον εμβολιασμό ο θάνατος» συμπλήρωσε ο κ. Γαλεντέρης, προσθέτοντας ότι δεν υπήρχαν πρόσφατα ευρήματα οξέου εμφράγματος πέρα από ένα παλαιότερο.