Ελλάδα

Ζαούτης: «Οι μάσκες στον εξωτερικό χώρο θα φύγουν όταν ανοίξει ο καιρός»

«Θα το δούμε ανάλογα με το πού βρισκόμαστε, αν υπάρχει κάποια έξαρση, κάποιο καινούριο στέλεχος»

Parallaxi
ζαούτης-οι-μάσκες-στον-εξωτερικό-χώρ-563554
Parallaxi

«Μπαίνουμε σε μια άλλη φάση της πανδημίας, βλέπουμε παγκοσμίως ότι η Όμικρον, μάλλον θα φέρει το τέλος της έντονης φάσης, ωστόσο με τον συγκεκριμένο ιό πάντα μπορεί να αλλάξουν τα δεδομένα με ένα καινούριο στέλεχος, με μια νέα μετάλλαξη» τόνισε μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα 91,6 και 105,8, ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ, καθηγητής Παιδιατρικής και Επιδημιολογίας ΕΚΠΑ Θεοκλής Ζαούτης.

Ακόμη πάντως και να έχουμε την εμφάνιση νέου στελέχους, είναι πολύ δύσκολο να μην το καλύπτουν τα εμβόλια τουλάχιστον ως προς την σοβαρή νόσο, σημείωσε ο κ. Ζαούτης, εξάλλου υπάρχει ένα επίπεδο ανοσίας στον πληθυσμό που θα λειτουργήσει και απέναντι σε νέα στελέχη.

Ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ, ξεκαθάρισε ότι η συζήτηση δεν είναι πλέον αν αυτός ο ιός κυκλοφορεί και εάν τον κολλάμε, οι πιο σημαντικοί δείκτες για  την επόμενη μέρα είναι οι νοσηλείες, η σοβαρή νόσος και οι θάνατοι. Άλλωστε, όπως εξήγησε κάθε χρόνο κυκλοφορούσαν οι κορονοϊοί και κολλούσαμε όλοι ένα κοινό κρυολόγημα, μια γρίπη. Το 15%-30% των κρυολογημάτων ήταν από κορονοϊούς οι οποίοι κυκλοφορούσαν κάθε χρόνο ανεξέλεγκτοι μεταξύ μας, απλώς υπήρχε μια ανοσία και έτσι δεν αρρωσταίναμε βαριά.

Αυτή την στιγμή βλέπουμε αποκλιμάκωση στους θανάτους, μια πορεία που θα συνεχιστεί, εκτίμησε ο κ. Ζαούτης. Αν αναλογιστούμε την πορεία της πανδημίας θα δούμε ότι υπάρχει μια έξαρση, μετά από 15 ημέρες ακολουθούν οι νοσηλείες και ύστερα ακολουθούν οι απώλειες των ζωών, περιέγραψε ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ. «Οι πολύ υψηλοί αριθμοί θανάτων των περασμένων εβδομάδων ήταν το αποτέλεσμα των μολύνσεων των αρχών του Ιανουαρίου, όταν είχαμε ακόμα 50% Δέλτα, ένα στέλεχος που έχει υψηλότερο κίνδυνο για βαριά νόσηση και θάνατο. Επιπλέον, είμαστε η δεύτερη χώρα στην Ευρώπη σε πληθυσμό ατόμων ηλικίας 80 ετών και άνω. Σίγουρα υπάρχουν και άλλοι παράγοντες, όπως οι ενδονοσοκομειακές λοιμώξεις και άλλοι που έχουν να κάνουν με την νοσηλεία, όλα αυτά συμβάλλουν στο να έχουμε αυτούς τους αριθμούς θανάτων».

Επιπλέον σημασία έχει και το πώς έχει ορίσει η κάθε χώρα τον θάνατο από covid. Όπως εξήγησε ο κ. Ζαούτης, ο ορισμός του θανάτου σχετιζόμενου με covid, σύμφωνα με τον ΠΟΥ, είναι άτομο που έχει θετικό τεστ για covid και πεθαίνει, ανεξάρτητα από το πότε κόλλησε και ανεξάρτητα από υποκείμενο νόσημα. «Στο διάστημα της πανδημίας κάποιοι άλλαξαν τους ορισμούς. Κάποια κράτη χρεώνουν τον θάνατο ως covid, αν ένας θετικός καταλήξει εντός νοσοκομείου, άλλοι έχουν βάλει χρονικό όριο, για παράδειγμα αν παρέλθουν 28 ημέρες από την μόλυνση, δεν χρεώνεται ο θάνατος σε covid. Άρα υπάρχει μια σύγχυση, γιατί δεν μιλάμε όλοι την ίδια γλώσσα, συγκρίνουμε μήλα με πορτοκάλια και  προσπαθούμε να βγάλουμε συμπέρασμα γι’ αυτό ο πιο σωστός δείκτης αυτή την εποχή επειδή υπάρχει αυτή η διαφορά στο πώς μετράμε θανάτους, είναι η υπερβάλλουσα θνητότητα, δηλαδή πόσους θανάτους έχουμε παραπάνω από το αναμενόμενο απ’ όλες τις αιτιολογίες και εκεί γενικά πήγαμε καλά στην πανδημία».

«Θεωρώ ότι σε πρώτη φάση θα φύγουν οι μάσκες στον εξωτερικό χώρο, όταν ανοίξει ο καιρός, στο επόμενο διάστημα, δεν μπορώ να πω αν θα είναι εβδομάδες, μήνας», ανέφερε ο κ. Ζαούτης σχετικά με το πώς θα προχωρήσει η άρση των περιορισμών.

«Θα το δούμε ανάλογα με το πού βρισκόμαστε, αν υπάρχει κάποια έξαρση, κάποιο καινούριο στέλεχος». Σε ό,τι αφορά στο πιστοποιητικό επανανόσησης, είναι υπό εξέταση και αυτό. «Θα δούμε τους επόμενους μήνες, αν έχουμε όντως αποκλιμάκωση, να δούμε τι θα κάνουν και τα άλλα ευρωπαϊκά κράτη. Η επιτροπή εμβολιασμού εξετάζει τα δεδομένα όσο αφορά την διάρκεια της ανοσίας και θα δούμε».

Αυτό που έχει σημασία, είναι αυτές οι συνέπειες της πανδημίας που ξεπερνούν την νόσο covid. Δηλαδή η αύξηση των ψυχολογικών νοσημάτων, η κατάθλιψη, τα νοσήματα που σχετίζονται με άγχος, ενώ, επεσήμανε ο κ. Ζαούτης «έχει σίγουρα επηρεαστεί η ψυχολογική υγεία των παιδιών με το κλείσιμο των σχολείων. Έχουν βγει μελέτες που μιλάνε για αλλαγή στο προσδόκιμο ζωής των παιδιών μας λόγω της πανδημίας».

Διαβάστε επίσης:

Πλεύρης για ανεμβολίαστους γιατρούς: Δεν πρόκειται να γυρίσουν αν δεν εμβολιαστούν

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα