Ζαρωτιάδης: «Το ΑΠΘ πάνω από όλους και όλες»

Άρθρο - παρέμβαση του Κοσμήτορα της Σχολής Οικονομικών και Νομικών Επιστημών και υποψηφίου για την Πρυτανεία του ΑΠΘ

Γρηγόρης Ζαρωτιάδης
ζαρωτιάδης-το-απθ-πάνω-από-όλους-και-ό-974475
Γρηγόρης Ζαρωτιάδης

Μερικές ημέρες μετά τις εκλογές ανάδειξης των εσωτερικών μελών του Συμβουλίου Διοίκησης του ΑΠΘ, όπως είναι αυτονόητο κι επιβεβλημένο συνάμα, οι συζητήσεις μεταξύ των εκλεγμένων εξελίσσονται. Επίσης, βάσει των δηλωμένων προθέσεων την προηγούμενη περίοδο, τέσσερις εξ ημών έχουμε ξεκαθαρίσει δημοσίως ότι διεκδικούμε την ευθύνη του Πρύτανη του Ιδρύματος, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι δεν μπορούν να το κάνουν και οι άλλοι δύο. 

Δεν είναι η ώρα να επιχειρηματολογήσω γιατί θεωρώ ότι μπορώ να εκφράσω το μέλλον ενός Αριστοτελείου που θα ξαναγίνει Μεγάλο Πανεπιστήμιο. Το έπραξα το προηγούμενο διάστημα, θα το πράξω και ακολούθως στο πλαίσιο της προβλεπόμενης διαδικασίας, όταν θα διεκδικήσω την εμπιστοσύνη του ενδεκαμελούς Συμβουλίου Διοίκησης. Αυτήν τη στιγμή αισθάνομαι την ευθύνη να συμβάλω, ώστε να αποφευχθεί το αδιέξοδο που εμφανίζεται κι επανεμφανίζεται σε άλλα ιδρύματα της χώρας, λόγω του νέου νόμου πλαίσιο που εκτός από κακός και ανακόλουθος με την προοπτική ενός σύγχρονου, δημόσιου, δημοκρατικού Πανεπιστημίου, αποδεικνύεται στην πράξη εκπληκτικά δυσλειτουργικός και αναποτελεσματικός.

Το ΑΠΘ οφείλει να δείξει τον δρόμο ξεπεράσματος των θεσμικών δυσλειτουργιών και να αποκτήσει διοίκηση, έστω με αυτές τις διαδικασίες που αποδοκιμάζονται από το σύνολο της πανεπιστημιακής κοινότητας. Μια διοίκηση που θα αντιμετωπίσει τα τρέχοντα προβλήματα, θα υπηρετήσει την προοπτική διεθνούς, εξωστρεφούς ανάπτυξής του για το καλό της νέας γενιάς και της κοινωνίας, ενώ θα πρωτοστατήσει για τις απαραίτητες θεσμικές αλλαγές για την αναγέννηση της δημόσιας πανεπιστημιακής εκπαίδευσης και έρευνας της χώρας. 

Ενόψει της ανάδειξης των εξωτερικών μελών του Συμβουλίου Διοίκησης, σε συνέχεια της υπόσχεσης συνεχούς, δημόσιας ενημέρωσης και επικοινωνίας με όλες και όλους, ανταποκρινόμενος στην ανάγκη να αποφύγουμε δεύτερες εκλογές και καθυστερήσεις που ούτε μας τιμούν, ούτε και βοηθούν το Ίδρυμα, απευθύνθηκα ανοικτά στις συναδέλφισσες και τους συναδέλφους μου και πρότεινα την ακόλουθη διέξοδο ώστε να προχωρήσουμε σύμφωνα με τις προβλεπόμενες διαδικασίες, με εμπιστοσύνη στη διαλλακτικότητα και την ακαδημαϊκή συνεννόηση, αλλά και με δημοκρατικό σεβασμό στα αποτελέσματα ακόμη και αυτού του περίεργου, τουλάχιστον, εκλογικού συστήματος:

Τα πέντε πρώτα εκλεγμένα εσωτερικά μέλη του Συμβουλίου Διοίκησης, που ξεπέρασαν το εκλογικό μέτρο, να προτείνουν έναν ή περισσότερους εξωτερικούς συμβούλους, από τους οποίους -ες να επιλέξουμε αυτήν -όν που κρίνουμε καλύτερη -ο. Έτσι, θα προχωρήσουμε απρόσκοπτα στη συγκρότηση του 11μελούς Συμβουλίου Διοίκησης, διατηρώντας την ισορροπία του εκλογικού αποτελέσματος στη σύνθεσή του και αποφεύγοντας εκ νέου εκλογές. Η εκλογή του νέου Πρύτανη θα διενεργηθεί, όπως εξασφαλίζεται άλλωστε στο άρθρο 11 παρ. 8 του Ν4792/2022, από ένα ευρύτερο όργανο, μέσω δημόσιας παράθεσης των προγραμματικών θέσεων του καθενός που θα διεκδικήσει το αξίωμα και σε γνώση του συνόλου της ακαδημαϊκής κοινότητάς μας και της ελληνικής κοινωνίας.

Ως προς τις προσωπικότητες που ο κάθε ένας θα προτείνει, πιστεύω ότι πρέπει να διασφαλίζεται η ακαδημαϊκότητά τους και επιπρόσθετα, συμφωνώντας με το ζήτημα που πολλές και πολλοί έχουμε ήδη αναδείξει, να εξυπηρετηθεί η βελτίωση της εκπροσώπησης των δύο φύλων.

Εκφράζω την ελπίδα ότι όλοι μας μπορούμε να συμφωνήσουμε σε αυτήν την πρόταση και να προχωρήσουμε για το καλό του Ιδρύματός μας, της τοπικής κοινωνίας και ευρύτερα.

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα