Ζελένσκι: Η εισβολή της Ρωσίας ήταν βάναυση πέρα από κάθε φαντασία

Ο ίδιος σημείωσε ότι ολόκληρα προάστια γύρω από το Κίεβο και πόλεις όπως η Volnovakha έχουν ισοπεδωθεί.

Parallaxi
ζελένσκι-η-εισβολή-της-ρωσίας-ήταν-βάν-908670
Parallaxi

Ο Ουκρανός πρόεδρος τόνισε ότι οι ουκρανικές δυνάμεις εξακολουθούν να ελέγχουν μέρος της Μαριούπολης. Ο ίδιος τους είπε ότι μπορούν να οπισθοχωρήσουν αν βρουν τρόπο να το κάνουν και να επιβιώσουν, αλλά τα στρατεύματα επιμένουν να παραμείνουν, μέχρι να μπορέσουν να φύγουν με τους νεκρούς και τους τραυματίες τους.

Ο Ουκρανός πρόεδρος σημείωσε ότι ολόκληρα προάστια γύρω από το Κίεβο και πόλεις όπως η Volnovakha έχουν ισοπεδωθεί. «Όχι άλλα σπίτια. Όχι άλλοι δρόμοι. Δεν μπορούμε καν να δείξουμε αυτές τις εικόνες στους Ουκρανούς [είναι τόσο απαίσια]», είπε. «Η εισβολή της Ρωσίας ήταν βάναυση πέρα από κάθε φαντασία», τόνισε. Ο Ζελένσκι επισήμανε ότι υπήρξε τεράστια απογοήτευση στους Ρώσους και τη ρωσική κοινωνία για τον πόλεμο.

Στο έλεος των Τσετσένων η Μαριούπολη

«Αυτοί είναι όσοι δεν πρόλαβαν να φύγουν. Θα καθαρίσουμε την Ουκρανία από αυτά τα αποβράσματα. Όμως θα φροντίσουμε τις σορούς με ανθρωπισμό. Θα τις κηδεύσουμε. Εμείς δεν είμαστε τέρατα όπως εκείνοι. Και εσείς, διάβολοι, φυλαχτείτε. Ερχόμαστε πίσω σας κάθε μέρα σε κάθε συνοικία και θα σας φτάσουμε σύντομα. Το τάγμα «Αχμάτ» είναι δύναμη. Ο Θεός είναι μεγάλος», αναφέρουν.

Όμως η μάχη δεν έχει χαθεί ακόμα και οι συγκρούσεις στους δρόμους του κέντρου είναι συνεχείς, την ώρα που η Μαριούπολη βομβαρδίζεται από αέρα και θάλασσα.

«Πολεμάμε με εγκληματίες πολέμου που σκοτώνουν εκατοντάδες Ουκρανούς καθημερινά. Με εκείνους που σκότωσαν χιλιάδες γυναίκες και παιδιά στην Μαριούπολη», αναφέρει υποδιοικητής του τάγματος «Αζόφ». Ο ηγέτης των Τσετσένων Ραμζάν Καντίροφ λέει ότι έχει στείλει στην Ουκρανία κάθε άνδρα του που μπορεί να κρατήσει όπλο.

Κάποιες συνοικίες έχουν καταληφθεί από τον εχθρό, όμως η Μαριούπολη παραμένει υπό τον έλεγχο των ουκρανικών δυνάμεων λέει ο δήμαρχος, που εγκατέλειψε την πόλη πριν από λίγα 24ωρα.

Από τον μοναδικό διάδρομο προς το υπό ρωσική κατοχή Μπερντιάνσκ, άμαχοι συνεχίζουν να εγκαταλείπουν την Μαριούπολη. Όμως τα αυτοκίνητα περνούν ανάμεσα από τις σφαίρες.

Οι ουκρανικές αρχές λένε πως ο μισός πληθυσμός έχει φύγει από την πόλη που πριν από τον πόλεμο είχε 500.000 κατοίκους.

Η Μαριούπολη, που μέχρι πρόσφατα έσφυζε από ζωή, πλέον έχει μετατραπεί σε κρανίου τόπο και μοιάζει με το ουκρανικό Χαλεπι, λέει ο δήμαρχος. Όμως δεν παραδίνεται και οι αποσχιστές του Ντονέτσκ λένε τώρα, μετά από ένα μήνα μαχών και σφοδρών βομβαρδισμών, ότι θα χρειαστούν ακόμα μια εβδομάδα για να την καταλάβουν.

«Ο Πούτιν θέλει να χωρίσει τη χώρα στα δύο, όπως με τη Βόρεια και τη Ν. Κορέα», λέει Ουκρανός στρατηγός

«Σκοπός του Πούτιν είναι να χωρίσει την Ουκρανία στα δύο, όπως έγινε με τη Βόρεια και τη Ν. Κορέα», δήλωσε ο επικεφαλής της Στρατιωτικής Υπηρεσίας Πληροφοριών της Ουκρανίας.

Όπως μεταδίδει το Reuters, ο στρατηγός Kyrylo Budanov εκτιμά ότι «η Ρωσία ελπίζει να διχάσει την Ουκρανία, όπως συνέβη στην Κορέα και χωρίστηκε μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο. Ο Πούτιν προσπαθεί για τη δημιουργία ”Βόρεια και Νότιας Κορέας” στην Ουκρανία». Επίσης, τόνισε ότι οι Ουκρανοί θα συνεχίσουν να μάχονται απωθώντας τις ρωσικές δυνάμεις, οι οποίες εισήλθαν στη χώρα στις 24 Φεβρουαρίου, δεσμευόμενος για «ολοκληρωτική αντίσταση από τους Ουκρανούς» με σκοπό να αποτρέψουν τη διάσπαση της χώρας από τη Ρωσία.

Τα σχόλια του Budanov ήρθαν λίγες μέρες αφότου οι ουκρανικές δυνάμεις ανέφεραν ότι ανακατέλαβαν εδάφη από τους Ρώσους. Άλλωστε, εδώ και έναν μήνα περίπου, όπως σημειώνεται στο Reuters, οι ουκρανικές δυνάμεις έχουν προβάλει σθεναρή αντίσταση κατά των ρωσικών δυνάμεων, εν μέρει με τη βοήθεια δυτικού υλικού αλλά χωρίς επέμβαση του ΝΑΤΟ ή ζώνη απαγόρευσης πτήσεων παρά τις εκκλήσεις του Κιέβου.

Απαγόρευση της συνέντευξης Ζελένσκι στη Ρωσία

zelenski-2VyEs.jpg

Η υπηρεσία παρακολούθησης επικοινωνιών της Ρωσίας απαγόρευσε στα ΜΜΕ της χώρας να μεταδώσουν συνέντευξη που παραχώρησε ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι σε ρωσικά μέσα ενημέρωσης, ανέφερε το Reuters. Παράλληλα, η ρωσική υπηρεσία ξεκινά έρευνα για τα ΜΜΕ που πήραν τη συνέντευξη από τον Ζελένσκι.

Υπενθυμίζεται ότι ο Ζελένσκι παραχώρησε συνέντευξη σε ρωσικά μέσα ενημέρωσης για πρώτη φορά από την έναρξη του πολέμου. Σύμφωνα με την ουκρανική Πράβδα, Ρώσοι δημοσιογράφοι είχαν βιντεοσυνομιλία με τον πρόεδρο της Ουκρανίας, μεταξύ των οποίων ο αρχισυντάκτης της Medusa, Ivan Kolpakov, ο αρχισυντάκτης του Dozhd TV Tikhon Dzyadko, ο συγγραφέας και δημοσιογράφος Mikhail Zigar και ο ανταποκριτής της Kommersant, Vladimir Solovyov. Η συζήτηση κράτησε σχεδόν δύο ώρες.

Τα ΜΜΕ υποσχέθηκαν να δημοσιεύσουν ολόκληρη τη συνομιλία χωρίς λογοκρισία απόψε.

Σύμφωνα με το Ουκρανικό ΜΜΕ, τα δύο πρώτα ΜΜΕ θεωρούνται από τις ρωσικές αρχές «ξένοι πράκτορες», ενώ η «Kommersant» όχι.

Σε εξέλιξη η μεγάλη συναυλία- τηλεμαραθώνιος

Σε εξέλιξη είναι η μεγάλη συναυλία- τηλεμαραθώνιος #StopWar για τη στήριξη της Ουκρανίας, που βρίσκεται στην δίνη του πολέμου μετά την ρωσική εισβολή. Η διεθνής φιλανθρωπική συναυλία-τηλεμαραθώνιος μεταδίδεται παρουσία του δημάρχου Αθηναίων, Κώστα Μπακογιάννη και του Ουκρανού πρέσβη στην Αθήνα, σε γιγαντοθόνη στην πλατεία Κοτζιά, ενώνοντας περισσότερες από 20 χώρες και συγκεντρώνοντας περισσότερους από 50 συμμετέχοντες.

Νέος γύρος ρωσο-ουκρανικών διαπραγματεύσεων στις αρχές της εβδομάδας

synomilies-ukrania-rosia.jpg

Αντιπροσωπείες της Ρωσίας και της Ουκρανίας θα συναντηθούν από αύριο Δευτέρα στην Τουρκία για ένα νέο γύρο διαπραγματεύσεων πρόσωπο με πρόσωπο, ανακοίνωσε σήμερα ο Νταβίντ Αρακχάμια, ένας εκ των Ουκρανών διαπραγματευτών.

«Κατά τη διάρκεια των συνομιλιών σήμερα, μέσω τηλεδιάσκεψης, αποφασίστηκε να διεξαχθεί ο επόμενος γύρος, πρόσωπο με πρόσωπο, στην Τουρκία, από τις 28 έως τις 30 Μαρτίου», έγραψε σε ανάρτησή του στο Facebook. Ο επικεφαλής διαπραγματευτής από τη ρωσική πλευρά Βλαντίμιρ Μεντίνσκι, όπως μεταδίδουν ρωσικά πρακτορεία ειδήσεων, ανακοίνωσε επίσης τη διεξαγωγή ενός νέου γύρου διαπραγματεύσεων, λέγοντας, όμως, ότι οι συνομιλίες θα πραγματοποιηθούν Τρίτη και Τετάρτη, χωρίς να διευκρινίσει τον τόπο.

Προς το παρόν, δεν είναι γνωστό σε τι ακριβώς θέματα θα επικεντρωθούν οι συζητήσεις. Σήμερα, σε ένα βιντεομήνυμα που καταγράφηκε για μια εκπομπή, με στόχο τη συγκέντρωση χρημάτων για τη στήριξη της Ουκρανίας, την οποία πρόβαλε το πολωνικό τηλεοπτικό δίκτυο TVP, ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίνιρ Ζελένσκι επανέλαβε πως αξιώνει την εφαρμογή μιας «κατάπαυσης του πυρός» και την «πλήρη απόσυρση των ρωσικών στρατευμάτων» από την ουκρανική επικράτεια.

Ένας γύρος κατ’ ιδίαν διαπραγματεύσεων μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας είχε διεξαχθεί στις 10 Μαρτίου, στην Τουρκία, στην Αττάλεια, μεταξύ των υπουργών Εξωτερικών, χωρίς να καταλήξει σε απτά αποτελέσματα.

Έκτοτε, οι συνομιλίες συνεχίστηκαν μέσω τηλεδιάσκεψης και κρίθηκαν «δύσκολες» και από τα δύο στρατόπεδα.

Δευτέρα ή Τρίτη τηλεφώνημα Μακρόν – Πούτιν για τη Μαριούπολη

Ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών Ζαν-Ιβς λε Ντριάν επιμένει από την Ντόχα ότι ο διάλογος με τον Πούτιν πρέπει να παραμείνει ανοιχτός μέχρι να αντιληφτεί ότι το τίμημα είναι πολύ ακριβό και πρέπει να διαπραγματευτεί.

Το Σάββατο ο Εμ. Μακρόν κάλεσε όλες τις πλευρές σε “λεκτική” εγκράτεια μετά τον χαρακτηρισμό του Πούτιν ως “σφαγέα”. Θα συνομιλήσει με τον Ρώσο Πρόεδρο, Βλαντιμίρ Πούτιν τη Δευτέρα ή την Τρίτη αναφορικά με τον ανθρωπιστικό διάδρομο στη Μαριούπολη, σε συνεργασία με την Τουρκία και την Ελλάδα.

Ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών δήλωσε ότι ο Μακρόν θα συνεχίσει να συνομιλεί με τον Πούτιν, αν και προς το παρόν δεν γίνονται διαπραγματεύσεις με το “περίστροφο στον κρόταφο” (στους Ουκρανούς).

Δεν υπάρχει αμερικανική πολιτική αλλαγής καθεστώτος στη Ρωσία, διαβεβαιώνει η μόνιμη αντιπρόσωπος των ΗΠΑ στο ΝΑΤΟ

Η αντιπρόσωπος των ΗΠΑ στο ΝΑΤΟ δήλωσε σήμερα ότι οι ΗΠΑ δεν έχουν κάποια πολιτική αλλαγής καθεστώτος στη Ρωσία, στην τελευταία προσπάθεια να αποσαφηνιστεί η δήλωση του προέδρου Τζο Μπάιντεν ότι ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν «δεν μπορεί να παραμείνει στην εξουσία».

Η Τζούλιαν Σμιθ προσπάθησε να ερμηνεύσει τα σχόλια του Μπάιντεν στην Πολωνία χθες, λέγοντας πως ακολούθησαν μια ημέρα κατά την οποία ο επικεφαλής του αμερικανικού κράτους είχε συνομιλήσει με Ουκρανούς πρόσφυγες.

«Εκείνη τη στιγμή, νομίζω πως επρόκειτο για μια ευσυνείδητη ανθρώπινη αντίδραση στις ιστορίες που είχε ακούσει εκείνη την ημέρα», είπε η Σμιθ στην εκπομπή “State of the Union” του CNN, προτού προσθέσει:

«Οι ΗΠΑ δεν έχουν κάποια πολιτική αλλαγής καθεστώτος στη Ρωσία. Τελεία και παύλα».

Τα σχόλια του Μπάιντεν στην Πολωνία είχαν συμπεριλάβει μια δήλωση νωρίτερα χθες με την οποία αποκάλεσε τον Πούτιν «χασάπη», σε μια, όπως όλα δείχνουν, οξεία κλιμάκωση της αμερικανικής προσέγγισης προς τη Μόσχα με φόντο την εισβολή της στην Ουκρανία. Ο γερουσιαστής Τζέιμς Ρις, ο επικεφαλής Ρεπουμπλικάνος στην Επιτροπή Εξωτερικών Σχέσεων της Γερουσίας, χαρακτήρισε τα σχόλια του Αμερικανού προέδρου μια «τρομερή γκάφα» και είπε πως εύχεται ο πρόεδρος να είχε παραμείνει στην προγραμματισμένη ομιλία του.

«Οι περισσότεροι άνθρωποι, που δεν ασχολούνται με τον τομέα των διεθνών σχέσεων δεν συνειδητοποιούν ότι αυτές οι εννέα λέξεις που ξεστόμισε θα προκαλούσαν το είδος της έκρηξης που προκάλεσαν», είπε στο CNN.

«Θα δημιουργήσει ένα τεράστιο πρόβλημα».

Μήνυμα Μητσοτάκη στο #Stopwar: Θέμα αρχής να στηρίξουμε την Ουκρανία- Θα βοηθήσουμε να ξαναχτιστεί

mhtsotakhs.jpg

Μήνυμα του Έλληνα πρωθυπουργού, προβλήθηκε στον τηλεμαραθώνιο συμπαράστασης στην Ουκρανία που μεταδίδεται σε περισσότερες από 20 χωρες

Ο κ. Μητσοτάκης επισήμανε οτι “η στήριξη των Ουκρανών δεν είναι θέμα επιλογής είναι θέμα ανάγκης είναι θέμα αρχής .

Θα συνεχίσουμε τόνισε ο πρωθυπουργός να αποστέλλουμε βοήθεια στους Ουκρανούς, στα νοσοκομεία τους, ενώ επισήμανε οτι πάνω από 15.000 Ουκρανοί εκ των οποίων 5.000 είναι παιδιά έχουν βρει καταφύγιο στη χώρα μας . Ο πρωθυπουργός δεσμεύθηκε οτι η Ελλάδα θα βοηθήσει να ξαναχτιστεί η Ουκρανία, ξεκινώντας με το μαιευτήριο της Μαριούπολης.

Αναλυτικά η δήλωση

Σας μιλάω από την Αθήνα, τη γενέτειρα της Δημοκρατίας. Είμαι μια φωνή ανάμεσα σε εκατομμύρια. Φωνές ενωμένες για την Ουκρανία. Φωνές ενωμένες ενάντια σε αυτόν τον πόλεμο.

Για τους Έλληνες, ο πόνος των Ουκρανών είναι βαθύτατα προσωπική υπόθεση. Η Μαριούπολη, μια πόλη που πολιορκείται, είναι το σπίτι μιας μεγάλης ελληνικής κοινότητας που αριθμεί 150.000 άτομα. Η βοήθεια προς τον Ουκρανικό λαό δεν είναι ζήτημα επιλογής για τους Έλληνες. Είναι ζήτημα ανάγκης, ζήτημα αρχής.

Για το λόγο αυτό, θα συνεχίσουμε να στέλνουμε ανθρωπιστική βοήθεια και να φροντίζουμε τα παιδιά της Ουκρανίας στα νοσοκομεία μας. Για το λόγο αυτό έχουμε υποδεχτεί 15.000 Ουκρανούς πρόσφυγες, εκ των οποίων οι 5.000 είναι παιδιά. Και για το λόγο αυτό θα βοηθήσουμε στην ανοικοδόμηση της Ουκρανίας, ξεκινώντας από το μαιευτήριο της Μαριούπολης.

Σήμερα, όπου και να βρίσκεστε στον κόσμο, να γνωρίζετε το εξής: στη μάχη ενάντια στην τυραννία, στη μάχη για τη δημοκρατία και την αυτοδιάθεση της Ουκρανίας, η φωνή σας μετράει.

Η Ελλάδα είναι στο πλευρό σας. Μαζί μπορούμε να σταματήσουμε αυτόν τον Πόλεμο.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ ΜΠΕ, In.gr, ΣΚΑΙ, ΕΡΤ, Καθημερινή

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα