Ζελένσκι: Κατάσχονται οι περιουσίες όλων των Ρώσων στην Ουκρανία

Η Ευρώπη ετοιμάζεται για αύξηση στον αριθμό των Ουκρανών προσφύγων από περιοχές με τις σφοδρότερες συγκρούσεις.

Parallaxi
ζελένσκι-κατάσχονται-οι-περιουσίες-ό-891159
Parallaxi

Aναλυτικά οι τελευταίες εξελίξεις στο μέτωπο της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία.

 

Νόμο για την  αναγκαστική κατάσχεση της περιουσίας όλων των Ρώσων στην Ουκρανία υπέγραψε σήμερα ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι, ο οποίος χαρακτήρισε τέρατα τους εισβολείς.

«Υπερασπιζόμαστε το κράτος μας για 15η μέρα. Εμείς επιμείναμε. Ο ουκρανικός στρατός αποκρούει επιθέσεις σε βασικές περιοχές. Χάρη στον στρατό μας, την Εθνική Φρουρά, τους συνοριοφύλακες, την αστυνομία και όλους όσοι εντάχθηκαν στην άμυνα, δεν γίναμε σκλάβοι. Και δεν θα το κάνουμε ποτέ. Γιατί αυτό είναι το πνεύμα μας, αυτό είναι το πεπρωμένο μας», είπε σε διαγγελμά του σήμερα ο Ουκρανός πρόεδρος.

«Θέλουν να ταπεινώσουν τους ανθρώπους μας ώστε να παίρνουν ψωμί και νερό στα γόνατα από τα χέρια των εισβολέων. Ωστε οι Ουκρανοί να μπορούν να σώσουν τη ζωή τους μόνο πηγαίνοντας στα κατεχόμενα ή στη Ρωσία. Γι’ αυτό μπλοκάρουν τη Μαριούπολη, τη Βολνοβάκα και άλλες πόλεις. Οι εισβολείς οργανώνουν εσκεμμένα αυτή την κοροϊδία για να δώσουν στους προπαγανδιστές τους ειδήσεις. Μόνο για αυτόν τον λόγο! Είναι απλά τέρατα», συμπλήρωσε.

Τρεις άνθρωποι, ανάμεσά τους ένα παιδί, σκοτώθηκαν στη χθεσινή αεροπορική επιδρομή σε ένα μαιευτήριο και νοσοκομείο παίδων στην ουκρανική πόλη Μαριούπολη, δήλωσε σήμερα ο πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι.

Βρετανία: Η κυβέρνηση απλοποιεί τη διαδικασία για την είσοδο Ουκρανών προσφύγων

Η βρετανική κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι απλοποιεί από την ερχόμενη εβδομάδα τη διαδικασία εισόδου στο Ηνωμένο Βασίλειο για τους Ουκρανούς που φεύγουν από την εμπόλεμη χώρα τους, έπειτα από πολλές επικρίσεις για την πολυπλοκότητα των υφιστάμενων διαδικασιών.

“Από την ερχόμενη Τρίτη, [μπορώ να ανακοινώσω πως] οι Ουκρανοί κάτοχοι διαβατηρίου δεν θα χρειάζεται πλέον να μεταβαίνουν σε ένα κέντρο αίτησης βίζας προκειμένου να δώσουν τα βιομετρικά στοιχεία τους προτού έρθουν στο Ηνωμένο Βασίλειο”, δήλωσε σήμερα η υπουργός Εσωτερικών Πρίτι Πάτελ στη Βουλή των Κοινοτήτων.

Διευκρίνισε πως θα μπορούν να εξασφαλίσουν διαδικτυακά την άδεια προκειμένου να έλθουν στη χώρα και θα δίνουν τα βιομετρικά στοιχεία τους όταν φθάσουν στο Ηνωμένο Βασίλειο.

“Αυτό σημαίνει πως τα κέντρα αίτησης βίζας στην Ευρώπη θα μπορούν να επικεντρώσουν τις προσπάθειές τους στη βοήθεια στους Ουκρανούς χωρίς διαβατήρια”, πρόσθεσε.

Πρόκειται για μια αλλαγή πορείας της κυβέρνησης που βρισκόταν υπό την πίεση της αντιπολίτευσης, συντηρητικών βουλευτών, καθώς και της ουκρανικής και της γαλλικής κυβέρνησης, προκειμένου να απλοποιήσει το σύστημα οικογενειακής επανένωσης και να επιστρέψει στους Ουκρανούς πρόσφυγες να επανενωθούν με τους συγγενείς τους στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Σε επιστολή που απηύθυνε το Σάββατο, 5 Μαρτίου προς τη Βρετανή ομόλογό του, ο Γάλλος υπουργός Εσωτερικών Ζεράλντ Νταρμανέν είχε επικρίνει την “εντελώς ακατάλληλη απόκριση” και την “έλλειψη ανθρωπισμού” του Ηνωμένου Βασιλίου απέναντι στους Ουκρανούς πρόσφυγες που επαναπροωθούνταν στο λιμάνι του Καλαί ελλείψει θεωρήσεων εισόδου.

“Πρέπει να δούμε τις λεπτομέρειες αλλά αυτό μοιάζει (ελπίζω) να συνιστά μια πολύ σημαντική αλλαγή προς μια θέση καταφυγίου κατ΄αρχάς, και εγγράφων στη συνέχεια”, έγραψε στο Twitter η πρωθυπουργός της Σκωτίας Νίκολα Στέρτζον που χαρακτήρισε “βαθιά ντροπιαστική” τη μέχρι τώρα θέση του Ηνωμένου Βασιλείου.

Η βουλευτής των Εργατικών Ιβέτ Κούπερ χαρακτήρισε “καλοδεχούμενη” αυτή τη νέα προσέγγιση, αν και καθυστερημένη, όπως είπε.

“Γιατί πρέπει να περιμένουμε μέχρι την Τρίτη ώστε αυτό το νέο σύστημα να τεθεί σε ισχύ, τι θα συμβεί για όλο τον κόσμο στο μεταξύ;” αναρωτήθηκε προτείνοντας να αναπτυχθούν στρατιώτες προκειμένου να δημιουργηθούν κέντρα επείγουσας ανάγκης και να επιταχυνθεί η είσοδος Ουκρανών προσφύγων στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Η βρετανική κυβέρνηση ανακοίνωσε αυτή την εβδομάδα τη δημιουργία στη βόρεια Γαλλία ενός κέντρου αιτήσεων βίζας για τους Ουκρανούς πρόσφυγες.

Ένα κέντρο επεξεργασίας των αιτήσεων βίζας θα ανοίξει στη Λιλ σήμερα και ένα άλλο αύριο, Παρασκευή, στο νομό Αράς, δήλωσε το γαλλικό υπουργείο Εσωτερικών.

Η Ευρώπη ετοιμάζεται για αύξηση στον αριθμό των Ουκρανών προσφύγων από περιοχές με τις σφοδρότερες συγκρούσεις

Η ανατολική Ευρώπη ετοιμάζεται σήμερα για αύξηση του αριθμού των προσφύγων από τις βομβαρδισμένες πόλεις της Ουκρανίας καθώς συνεχίζονται οι συγκρούσεις μετά την κλιμάκωση της ρωσικής εισβολής ενώ τα Ηνωμένα Έθνη ανακοίνωσαν ότι πάνω από 2,3 εκατ. άνθρωποι είχαν εγκαταλείψει τη χώρα.

Η Ουκρανία ελπίζει να αρχίσει να απομακρύνει αμάχους μέσω επτά «ανθρωπιστικών διαδρόμων» σήμερα, μία ημέρα αφού ανακοίνωσε ότι νοσοκομείο παίδων επλήγη σε ρωσική αεροπορική επίθεση στη Μαριούπολη, όπου χιλιάδες άνθρωποι είναι εγκλωβισμένοι χωρίς πρόσβαση σε νερό, φάρμακα ή τρόφιμα.

Οι δύο πλευρές εξαπολύουν εκατέρωθεν κατηγορίες για την αποτυχία προηγούμενων προσπαθειών απομάκρυνσης των αμάχων. Η Ρωσία χαρακτήρισε τον βομβαρδισμό του νοσοκομείου «ψευδή είδηση». Ο κυβερνήτης της περιοχής δήλωσε ότι 17 άνθρωποι τραυματίστηκαν.

«Βλέπουμε μόνο την αρχή, δυστυχώς, και νομίζω ότι θα υπάρχουν πολλά εκατομμύρια ακόμα», δήλωσε η Επίτροπος Εσωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ Ίλβα Γιόχανσον στο σουηδικό ραδιόφωνο.

Αρχές και εθελοντές σε όλη την κεντρική και ανατολική Ευρώπη έχουν περάσει τις δύο τελευταίες εβδομάδες προσπαθώντας να παράσχουν φαγητό, κατάλυμα και ιατρική βοήθεια σε πολλές χιλιάδες προσφύγων που διασχίζουν τα σύνορα.

«Ετοιμαζόμαστε για πρόσφυγες από πολεμικές ζώνες», δήλωσε ο Βίτολντ Βόλτσικ από το γραφείου του δημάρχου στο Πρζέμισλ, μια πόλη δυτικά του πολωνικού συνοριακού περάσματος της Μεντίκα, που έχει γίνει βασικός διαμετακομιστικός κόμβος για τους πρόσφυγες.

«Έχουμε ψυχολόγους στο σημείο. Δεν ήταν έως τώρα τόσο πολύ απασχολημένοι. Εάν αποδειχθεί ότι χρειαζόμαστε περισσότερους επαγγελματίες για να βοηθήσουμε ανθρώπους με ψυχικά τραύματα, θα τους αναζητήσουμε».

Η πολωνική συνοριοφυλακή ανακοίνωσε σήμερα ότι 1,43 εκατ. άνθρωποι έχουν εισέλθει στη χώρα από την Ουκρανία από τότε που η Ρωσία εισέβαλε στη γειτονική της χώρα στις 24 Φεβρουαρίου. Ο πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν έχει πει ότι η «ειδική στρατιωτική επιχείρησή» του στοχεύει στην «αποναζιστικοποίηση» της Ουκρανίας, μια θέση που απορρίπτεται από τη Δύση ως αβάσιμη προπαγάνδα.

Σχεδόν 350.000 άνθρωποι έχουν περάσει στη Ρουμανία από την Ουκρανία ενώ πάνω από 150.000 έχουν φθάσει στη Σλοβακία και την Ουγγαρία, σύμφωνα με στοιχεία των τοπικών αρχών.

Η Ναντέζντα, μια 48χρονη γυναίκα από το Χάρκιβ (Χάρκοβο) της βορειοανατολικής Ουκρανίας που δεν θέλησε να δώσει το πλήρες της όνομα, έφθασε σήμερα πεζή στην Πολωνία με τις δύο κόρες της.

«Θα προσπαθήσουμε να βολευτούμε κάπως, να δούμε τι υπάρχει διαθέσιμο και να προσπαθήσουμε να ζήσουμε», δήλωσε η ίδια, αφού διέσχισε το πέρασμα της Μεντίκα, κουτσαίνοντας καθώς είχε σπάσει το τακούνι σε ένα από τα παπούτσια της και κουβαλούσε δύο μικρές τσάντες.

Οι ελπίδες των προσφύγων να μπορέσουν να επιστρέψουν σπίτι τους κάποια μέρα μειώνονται μέρα με τη μέρα. «Το Χάρκιβ χάθηκε, η μισή πόλη καταστράφηκε, δεν υπάρχει τίποτα για να επιστρέψουμε», δήλωσε η Ναντέζντα.

Αρχές και μη κυβερνητικές οργανώσεις στην Πολωνία έχουν εκφράσει ανησυχίες ότι οι ευπαθείς πρόσφυγες μπορεί να πέσουν θύματα εγκληματικών ενεργειών, όπως το να τους κλέψουν το διαβατήριο ή να τους εξαναγκάσουν σε επαιτεία, κλοπές ή πορνεία και έχουν συστήσουν μια 24ωρη γραμμή βοήθειας, διαφημίζοντάς την σε αφίσες στα κέντρα υποδοχής προσφύγων.

Η Ιρένα Ντάβιντ-Ολτσικ, επικεφαλής της μκο La Strada, με έδρα τη Βαρσοβία, που μάχεται κατά της διακίνησης ανθρώπων, δήλωσε ότι το κλειδί είναι η πρόληψη.

«Έως τώρα, δεν υπάρχουν επιβεβαιωμένες περιπτώσεις διακίνησης ανθρώπων. Αλλά αναμένουμε ότι περίπου σε ένα μήνα, θα συμβαίνουν άσχημα πράγματα και απατεώνες εργοδότες θα προσπαθήσουν να εκμεταλλευθούν την κατάσταση», είπε στο Reuters.

«Δεν φοβάμαι ότι οι άνθρωποι θα υποφέρουν εδώ, αλλά μάλλον ότι θα μεταφερθούν στη δυτική Ευρώπη. Είμαστε σε κρίση, άρα ένα ορφανοτροφείο στην ηλιόλουστη Ισπανία ίσως ακούγεται ωραίο, αλλά μπορεί να είναι και παγίδα».

 Ουκρανία: Μακρόν και Σόλτς αξιώνουν άμεση κατάπαυση του πυρός- Αυστηρό μήνυμα σε Πούτιν

Χαρακτηριστικά “πολεμικού συμβουλίου” λαμβάνει η άτυπη Σύνοδος των ηγετών των 27 κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης που διεξάγεται σήμερα και αύριο στις Βερσαλίες. Την ίδια στιγμή Μακρόν και Σότς που συνομίλησαν τηλεφωνικά με τον Βλαντιμίρ Πούτιν, αξίωσαν άμεση κατάπαυση του πυρός και κατέστησαν σαφές στον πρόεδρο της Ρωσίας ότι οι διαπραγματεύσεις θα γίνουν ανάμεσα στη Μόσχα και το Κίεβο.

Την ώρα που ο πόλεμος της Ρωσίας στην Ουκρανία έχει εισέλθει στην τρίτη εβδομάδα και ενώ έχει ξεσπάσει μια ανθρωπιστική κρίση καθώς 2,3 εκατ. Ουκρανοί έχουν εγκαταλείψει τη χώρα τους σε ένα πρωτοφανές προσφυγικό κύμα το μπλοκ των 27 καλείται να δώσει απαντήσεις για περαιτέρω στήριξη της Ουκρανίας σε κάθε επίπεδο: ανθρωπιστικά, οικονομικά και πολιτικά.

Οι ηγέτες των 27 θα κληθούν να εξετάσουν και το αίτημα για έκτακτη ένταξη της Ουκρανίας στην ΕΕ αλλά και την μείωση της εξάρτησης από τις ενεργειακές πηγές της Ρωσίας, την ενίσχυση των αμυντικών δυνατοτήτων της Ε.Ε.

Λίγες ώρες πριν ξεκινήσουν οι συζητήσεις των Ευρωπαίων ηγετών, ο πρόεδρος της Γαλλίας Μακρόν και ο καγκελάριος της Γερμανίας Σολτς είχαν νέα τηλεφωνική επικοινωνία με τον πρόεδρο της Ρωσίας Βλάντιμιρ Πούτιν.

Ο Γερμανός καγκελάριος Όλαφ Σολτς και ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν αξίωσαν άμεση εκεχειρία στην Ουκρανία σε τηλεφωνική συνομιλία που είχαν σήμερα με τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν, δήλωσε αξιωματούχος της γερμανικής κυβέρνησης.

Οι δύο δυτικοί ηγέτες δήλωσαν επίσης στον Ρώσο πρόεδρο σήμερα ότι οποιαδήποτε λύση στον πόλεμο στην Ουκρανία θα πρέπει να προέλθει από “διαπραγματεύσεις ανάμεσα στην Ουκρανία και τη Ρωσία”, πρόσθεσε ο αξιωματούχος.

“Οι κ. Μακρόν και Σολτς επέμειναν στο γεγονός ότι οποιαδήποτε λύση σε αυτήν την κρίση θα πρέπει να προέλθει από διαπραγματεύσεις ανάμεσα στην Ουκρανία και τη Ρωσία”, δήλωσε η πηγή αυτή της γερμανικής κυβέρνησης, προσθέτοντας ότι κατά την συνομιλία τους οι δύο δυτικοί ηγέτες “αξίωσαν” επίσης “από την Ρωσία άμεση εκεχειρία” στην Ουκρανία.

Οι τρεις ηγέτες συμφώνησαν να παραμείνουν σε στενή επαφή τις ερχόμενες ημέρες, κατέληξε ο αξιωματούχος της γερμανικής κυβέρνησης.

Τι θα συζητηθεί στις Βερσαλίες

Οι ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα βρουν τρόπους να απαλλαγούν από τα ρωσικά ορυκτά καύσιμα και θα συζητήσουν πόσο γρήγορα θα το κάνουν, με τις χώρες να διχάζονται για το αν θα επιβάλουν κυρώσεις στις εισαγωγές πετρελαίου και φυσικού αερίου.

Η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία ώθησε τις Βρυξέλλες να αποκαλύψουν σχέδια αυτή την εβδομάδα για να μειώσουν την εξάρτηση από τον κορυφαίο προμηθευτή φυσικού αερίου της Ευρώπης φέτος και να το τερματίσουν εντός της δεκαετίας. Ο τρόπος υλοποίησης αυτών των σχεδίων, αλλά και η χρηματοδότησή τους, θα είναι ένα βασικό θέμα που θα συζητηθεί στη διήμερη σύνοδο κορυφής στις Βερσαλλίες της Γαλλίας.

Ένα προσχέδιο της δήλωσης της συνόδου κορυφής, το οποίο είδε το Reuters, θα συμφωνούσε στη σταδιακή κατάργηση της εξάρτησης της ΕΕ από τις εισαγωγές ρωσικού φυσικού αερίου, πετρελαίου και άνθρακα, μεταξύ άλλων με την αύξηση των εισαγωγών υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG) και την επιτάχυνση της ανάπτυξης ανανεώσιμων πηγών ενέργειας.

Σύμφων με τις πληροφορίες του πρακτορείου Reuters, δεν ορίζεται ημερομηνία για τη σταδιακή κατάργηση αυτής της σχέσης εξάρτησης.

“Κάποιοι ζητούν να οριστεί το 2030, άλλοι το 2027, άλλοι λένε τώρα”, είπε αξιωματούχος της ΕΕ, αναφερόμενος στα κράτη μέλη της Ε.Ε.

Οι 27 χώρες της ΕΕ βασίζονται στη Ρωσία για το 40% των συλλογικών τους αναγκών σε φυσικό αέριο, το 27% των εισαγωγών πετρελαίου και το 46% του εισαγόμενου άνθρακα.

Οι ροές ρωσικού φυσικού αερίου προς την Ευρώπη συνεχίζονται με σταθερό ρυθμό από την εισβολή, την οποία η Ρωσία αποκαλεί “ειδική στρατιωτική επιχείρηση”, αλλά η Μόσχα έχει προειδοποιήσει ότι οι δυτικές κυρώσεις στο πετρέλαιό της θα μπορούσαν να την ωθήσουν να κλείσει έναν μεγάλο αγωγό φυσικού αερίου προς την Ευρώπη.

“Πρέπει να υπάρχει ένα ανώτατο όριο, ένα ευρωπαϊκό ανώτατο όριο, στις τιμές χονδρικής του φυσικού αερίου”, δήλωσε ο Βέλγος πρωθυπουργός Αλεξάντερ ντε Κρό στην εφημερίδα De Standaard την Παρασκευή.

Άλλες χώρες προειδοποιούν ότι ο περιορισμός των τιμών της ενέργειας θα υπονόμευε το κίνητρο για επενδύσεις σε έργα ανανεώσιμων πηγών ενέργειας ή LNG για να βοηθήσουν τις χώρες να σταματήσουν το ρωσικό φυσικό αέριο. “Δεν υπάρχουν βραχυπρόθεσμες διορθώσεις. Αυτό είναι το πρόβλημα”, δήλωσε ανώτερος διπλωμάτης της ΕΕ.

Οι ηγέτες της ΕΕ θα συζητήσουν επίσης σχέδια έκτακτης ανάγκης για διακοπές του ενεργειακού εφοδιασμού.

«Παρακολουθούμε σε απευθείας μετάδοση την θανάτωση του ανεξάρτητου ρωσικού Τύπου»

«Παρακολουθούμε αδύναμοι σε απευθείας μετάδοση την θανάτωση του ανεξάρτητου ρωσικού Τύπου», δήλωσε η Ζαν Καβελιέ, επικεφαλής του γραφείου ανατολικής Ευρώπης της οργάνωσης Δημοσιογράφοι Χωρίς Σύνορα.

Η μέγγενη της Μόσχας έχει σφίξει γύρω από τα ήδη ελάχιστα ανεξάρτητα ρωσικά μέσα ενημέρωσης, καθώς η περιγραφή του πολέμου γίνεται αυστηρά με βάση το αφήγημα του Κρεμλίνου που πλέκεται γύρω από τον όρο «ειδική στρατιωτική επιχείρηση» στην Ουκρανία.

Η ρωσική επίθεση κήρυξε το τέλος των δύο θεματοφυλάκων της ρωσικής δημοσιογραφικής ακεραιότητας: ο ιστορικός ραδιοφωνικός σταθμός Ηχώ της Μόσχας και το τηλεοπτικό δίκτυο Dojd (Η Βροχή) έκλεισαν εδώ και μία εβδομάδα τις πόρτες τους μετά το μπλοκάρισμα των ιστοσελίδων τους.

Η εφημερίδα Novaïa Gazeta, ο διευθυντής της οποίας τιμήθηκε με το Νόμπελ Ειρήνης το 2021, ανακοίνωσε ότι αποσύρει από την ιστοσελίδα της τα αρχεία για την Ουκρανία.

Διότι η Μόσχα, τα στρατεύματα της οποίας προωθούνται με πολύ αργούς ρυθμούς σε σχέση με τα σχέδια, καταγράφοντας βαριές ανθρώπινες και υλικές απώλειες, εννοεί να επιβάλει απόλυτο έλεγχο των πληροφοριών στην ρωσική επικράτεια. Νόμος που πέρασε την περασμένη εβδομάδα τιμωρεί με βαριές ποινές φυλάκισης την μετάδοση «ψευδών πληροφοριών για τον στρατό».

Η Μόσχα έχει μπλοκάρει το Facebook και έχει περιορίσει την πρόσβαση στο Twitter. Πολλά διεθνή μέσα έχουν ανακοινώσει την διακοπή των δραστηριοτήτων τους στην Ρωσία, καθώς η χρήση του όρου «εισβολή» είναι απαγορευμένη για την Ουκρανία.

Οι αλλαγές αυτές δεν αφήνουν «κανένα περιθώριο ελευθερίας της έκφρασης και της γνώμης για τον πόλεμο», λέει η επίτροπος Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων στο Συμβούλιο της Ευρώπης Ντούνια Μιγιάτοβιτς.

«Παρακολουθούμε αδύναμοι σε απευθείας μετάδοση την θανάτωση του ανεξάρτητου ρωσικού Τύπου», δήλωσε η Ζαν Καβελιέ, επικεφαλής του γραφείου ανατολικής Ευρώπης της οργάνωσης Δημοσιογράφοι Χωρίς Σύνορα.

«Δόξα στους ηρωικούς μας στρατιώτες»

Οι ενημερωτικές εκπομπές παρουσιάζουν λοιπόν τον πόλεμο στην Ουκρανία υπό το πρίσμα του Κρεμλίνου, που κινείται στο πλαίσιο μίας πολύ εναλλακτικής πραγματικότητας για το θέμα.

Το κεντρικό τηλεοπτικό δελτίο της Ρωσίας, το Vremya στο Canal 1, μνημείο ενημέρωσης από την σοβιετική εποχή, ξεκινά κάθε βράδυ χαιρετίζοντας «τον ηρωισμό και το θάρρος» των ρώσων στρατιωτών.

Καμία μνεία στον αριθμό των νεκρών ρώσων στρατιωτών, που έχει παγώσει στους 498 από τις 2 Μαρτίου, όταν ανακοινώθηκε ο πρώτος και τελευταίος απολογισμός. Την ίδια στιγμή η Ουκρανία ανακοινώνει ότι περισσότεροι των 12.000 ρώσων στρατιωτών έχουν σκοτωθεί και οι Ηνωμένες Πολιτείες τοποθετούν τις απώλειες των ρωσικών δυνάμεων σε δύο εβδομάδες σε 2.000-4.000 στρατιώτες.

Οι επιτυχίες των ρωσικών δυνάμεων, δύσκολα ορατές επί του πεδίου της σύρραξης, ξεδιαλέγονται για να τονισθούν. Ο παρουσιαστής, που υιοθετεί την γλώσσα του Κρεμλίνου, καταγγέλλει την «ουκρανική επίθεση» κατά της Ρωσίας και απορρίπτει τις διαμαρτυρίες της Δύσης τις οποίες χαρακτηρίζει «υστερικές».

Ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι χλευάζεται και σχολιαστές μαζί με έναν ψυχίατρο έχουν επιστρατευθεί για να εκφράσουν τις σοβαρές τους αμφιβολίες για την ψυχική του υγεία.

Αν και είναι πολύ δύσκολο αυτήν την στιγμή να αποτιμηθεί η υποστήριξη των Ρώσων προς την εισβολή και τον πόλεμο, σε δημοσκόπηση του προσκείμενου στο Κρεμλίνο VTsIOM που πραγματοποιήθηκε την περασμένη εβδομάδα, το 71% του ρωσικού πληθυσμού υποστηρίζει την εισβολή και η τάση είναι ανοδική.

«Εξασφαλισμένη καταστροφή»
h4> «Δεν καταλαβαίνει όλος ο κόσμος στην Ρωσία τι συμβαίνει στην Ουκρανία», λέει η Κάντρι Λίικ, ερευνήτρια του European Council on Foreign Relations. «Ο χώρος της ενημέρωσης στην Ρωσία ήταν ήδη πολύ στενά ελεγχόμενος. Εχει γίνει ακόμη περισσότερο ελεγχόμενος».

Αλλες εκπομπές επαναλαμβάνουν τους άξονες της ενημέρωσης του Κρεμλίνου, κυρίως οι εκπομπές των Βλαντίμιρ Σολόβιεφ και Ντμίτρι Κισέλεφ, οι οποίοι περιλαμβάνονται στην λίστα των κυρώσεων της Ευρωπαϊκής Ενωση.

Ο Κισέλεφ προειδοποιούσε ήδη από το 2014 ότι η Μόσχα μπορεί να μετατρέψει σε «ραδιενεργές στάχτες» τις Ηνωμένες Πολιτείες και πρόσφατα επανέλαβε:«τα υποβρύχιά μας έχουν την ικανότητα να εκτοξεύσουν 500 πυρηνικές οβίδες για να εγγυηθούν την καταστροφή των Ηνωμένων Πολιτειών και όλων των χωρών του ΝΑΤΟ».

Στο πλατό, η διευθύντρια του δικτύου Russia Today (RT) Μαργκαρίτα Σιμονιάν δηλώνει ότι η Ρωσία πρέπει να αντλήσει έμπνευση από την Κίνα και να απαγορεύσει την πρόσβαση στα ξένα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

«Επιτρέψαμε, εδώ και χρόνια, την είσοδο στην χώρα μας ενός ξένου στρατού. Επιτρέψαμε την εγκατάσταση στρατιωτικών βάσεων στο όνομα αυτού του…Facebook και άλλων τέτοιων πραγμάτων. Και τώρα είμαστε έκπληκτοι που αυτός ο ξένος στρατός βάλλει εναντίον μας».

Ο Αλεξέι Ναβάλνι, ο αντιφρονών και αντίπαλος του Βλαντίμιρ Πούτιν, δήλωσε από την φυλακή του «σοκαρισμένος» από τον τρόπο κάλυψης του πολέμου από τα ρωσικά μέσα ενημέρωσης. «Σε λίγο, συμπολίτες μου, θα έχετε πρόσβαση στην ενημέρωση σαν αυτή που έχω εγώ από την φυλακή…δηλαδή…τίποτε».

Έτοιμη να συνεχίσει τον διάλογο εμφανίστηκε η Μόσχα, αν και είναι πρόωρο να γίνει λόγος για συνάντηση κορυφής

Ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ δήλωσε σήμερα ότι ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν δεν θα αρνούνταν μια συνάντηση με τον Ουκρανό ομόλογό του Βολοντίμιρ Ζελένσκι για να συζητήσουν «συγκεκριμένα» θέματα.

«Έχουμε επιβεβαιώσει ότι ο πρόεδρος Πούτιν δεν αρνείται μια συνάντηση με τον πρόεδρο Ζελένσκι. Αναμφίβολα μια ημέρα, ελπίζω, ότι θα προκύψει μια τέτοια ανάγκη. Αλλά για αυτό χρειάζεται να γίνει μια προπαρασκευαστική εργασία», εξήγησε.

Η Μόσχα είναι διατεθειμένη να συνεχίσει τις διαπραγματεύσεις με την Ουκρανία, αλλά στο υφιστάμενο πλαίσιο στη Λευκορωσία, πρόσθεσε ο Λαβρόφ στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε μετά τη συνάντησή του με τον Ουκρανό ομόλογό του Ντμίτρο Κουλέμπα στην Αττάλεια της Τουρκίας.

«Η σημερινή συνάντηση επιβεβαίωσε ότι δεν υπάρχει εναλλακτική στο ρωσοουκρανικό πλαίσιο στη Λευκορωσία», τόνισε.

Από την έναρξη της εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία, στις 24 Φεβρουαρίου, έχουν πραγματοποιηθεί τρεις συναντήσεις μεταξύ των δύο πλευρών στη Λευκορωσία, οι οποίες κατέληξαν σε συμφωνία για τη δημιουργία ανθρωπιστικών διαδρόμων ώστε να μπορέσουν να αποχωρήσουν από τις ουκρανικές πόλεις που πολιορκούνται οι άμαχοι.

«Επιβεβαιώσαμε ότι η πρωτοβουλία της ρωσικής πλευράς για το καθημερινό άνοιγμα ανθρωπιστικών διαδρόμων παραμένει σε ισχύ», επισήμανε ο Ρώσος υπουργός, εξηγώντας ότι η διαδρομή που θα ακολουθούν καθορίζεται «από αυτούς που ελέγχουν την κατάσταση επί του πεδίου».

Για μία ακόμη φορά ο Λαβρόφ επανέλαβε ότι η Ρωσία «δεν επιτέθηκε στην Ουκρανία», αλλά απάντησε στις «άμεσες απειλές για την ασφάλειά της», επιμένοντας εκ νέου ότι είναι ανάγκη η Ουκρανία να αποστρατιωτικοποιηθεί και να αποκτήσει ουδέτερο καθεστώς.

Ο Λαβρόφ δήλωσε εξάλλου ότι δεν πιστεύει πως η αντιπαράθεση της Ρωσίας με την Δύση θα οδηγήσει σε πυρηνικό πόλεμο.

«Δεν θέλω να πιστέψω και δεν πιστεύω ότι μπορεί να ξεκινήσει ένας πυρηνικός πόλεμος», απάντησε ο Ρώσος υπουργός όταν ρωτήθηκε σχετικά από τους δημοσιογράφους.

Παράλληλα πρόσθεσε ότι οι φήμες περί επικείμενης επίθεσης της Ρωσίας εναντίον των πρώην σοβιετικών χωρών της Βαλτικής «φαίνεται να είναι μια παλιά φάρσα».

Ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών τόνισε ότι η χώρα του δεν θέλει να εξαρτάται πλέον από δυτικές χώρες ή εταιρείες και πρόσθεσε ότι η Δύση χρησιμοποιεί την Ουκρανία για να υπονομεύσει τη Ρωσία.

Η Μόσχα δεν έχει χρησιμοποιήσει ποτέ το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο που διαθέτει ως όπλα και θα έχει πάντα αγορές για τις εξαγωγές των υδρογονανθράκων της, δήλωσε ο Λαβρόφ.

Παράλληλα ο Ρώσος υπουργός χαρακτήρισε «επικίνδυνες» τις παραδόσεις όπλων από τη Δύση στην Ουκρανία.

«Αυτοί που μπουκώνουν με όπλα την Ουκρανία θα πρέπει φυσικά να κατανοούν ότι φέρουν την ευθύνη των ενεργειών τους», υπογράμμισε καταγγέλλοντας και τη στρατολόγηση ξένων «μισθοφόρων».

«Αυτές οι χώρες δημιουργούν έναν κολοσσιαίο κίνδυνο, και για τις ίδιες», πρόσθεσε.

Ο Λαβρόφ αναφέρθηκε συγκεκριμένα στην παροχή φορητών συστημάτων πυραύλων εδάφους- αέρος, εκτιμώντας ότι υπάρχει κίνδυνος να χρησιμοποιηθούν κατά της «πολιτικής αεροπλοΐας».

«Πού θα πάνε αυτά τα χιλιάδες φορητά συστήματα πυραύλων εδάφους- αέρος, αυτό είναι ένα ερώτημα που θέτουμε στους συναδέλφους μας στην ΕΕ», επισήμανε.

«Η σημερινή συνάντηση επιβεβαίωσε ότι δεν υπάρχει εναλλακτική στο υφιστάμενο ρωσοουκρανικό πλαίσιο στη Λευκορωσία», εκτίμησε ο Λαβρόφ μετά τη συνάντησή του με τον Κουλέμπα.

Παράλληλα ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών επισήμανε ότι οι ρωσικές δυνάμεις βομβάρδισαν χθες, Τετάρτη, ένα νοσοκομείο παίδων στη Μαριούπολη μετά την κατάληψή του από ένα εθνικιστικό ουκρανικό τάγμα, το οποίο το χρησιμοποιούσε ως βάση του, ενώ τόνισε ότι δεν υπήρχαν ασθενείς σε αυτό.

«Αυτή η μαιευτική κλινική είχε καταληφθεί εδώ και καιρό από το τάγμα Αζόφ και άλλους ακραίους και όλες οι έγκυες, όλες οι νοσηλεύτριες και όλο το προσωπικό είχε εκδιωχθεί», διαβεβαίωσε ο Λαβρόφ, καταγγέλλοντας ότι τα δυτικά μέσα ενημέρωσης παρουσιάζουν μόνο την ουκρανική άποψη.

Ο παροπλισμένος πυρηνικός σταθμός του Τσερνόμπιλ στην Ουκρανία, ο οποίος βρίσκεται υπό την κατοχή των ρωσικών δυνάμεων, εξακολουθεί να μην είναι συνδεδεμένος με το δίκτυο ηλεκτροδότησης της χώρας για δεύτερη ημέρα σήμερα, δήλωσε ο Ουκρανός υπουργός Ενέργειας Χέρμαν Χαλουσένκο.

Πηγές: ΑΠΕ/in.gr

 

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα