Ζελένσκι: Οι γραμμές άμυνας αντέχουν – Λαβρόφ: Το Κίεβο έχει αμερικανική γραμμή
Περισσότεροι από ένα εκατομμύριο πρόσφυγες.
Όλες οι τελευταίες εξελίξεις στο μέτωπο της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία.
Οι ουκρανικές γραμμές άμυνας αντέχουν, λέει ο ουκρανός πρόεδρος Ζελένσκι
Οι γραμμές άμυνας της Ουκρανίας αντέχουν απέναντι στη ρωσική εισβολή, είπε σήμερα ο πρόεδρος της χώρας Βολοντίμιρ Ζελένσκι στο τελευταίο βιντεοσκοπημένο μήνυμά του και πρόσθεσε ότι από τα μεσάνυχτα η Μόσχα βομβαρδίζει ακατάπαυστα.
“Δεν έχουμε να χάσουμε τίποτα εκτός από την ελευθερία μας”, είπε ο Ζελένσκι τονίζοντας ότι η Ουκρανία παραλαμβάνει καθημερινώς προμήθειες όπλων από τους διεθνείς συμμάχους της.
Είπε ακόμη ότι έχουν περάσει δύο χρόνια από τότε που η Ουκρανία κατέγραψε το πρώτο κρούσμα κορονοϊού: “Εδώ και μια εβδομάδα ένας άλλος ιός μας έχει επιτεθεί”, είπε ο Ζελένσκι αναφερόμενος στη ρωσική εισβολή.
Ο Ζελένσκι είπε ότι οι τακτικές της Ρωσίας που αλλάζουν και ο βομβαρδισμός αμάχων σε πόλεις απέδειξαν ότι η Ουκρανία αντιστέκεται με επιτυχία στο αρχικό σχέδιο της Μόσχας για την επίτευξη μιας γρήγορης νίκης μέσω μιας χερσαίας επίθεσης.
Το Κίεβο ανέβαλε για άλλη μια φορά τις συνομιλίες – Τι είπε ο Λαβρόφ
Σε ανακοινώσεις προχώρησε και σήμερα ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας, Σερκέϊ Λαβρόφ, που μεταξύ άλλων ανέφερε ότι οι συνομιλίες με το Κίεβο έχουν αναβληθεί
«Η ουκρανική ομάδα πάλι βρήκε κάποιους λόγους για να αναβάλει τις συνομιλίες, μάλλον πήρε πάλι γραμμή από Ουάσιγκτον, ανέφερε ο Λαβρόφ σε δηλώσεις του το πρωί της Πέμπτης. Ο πολυαναμενόμενος δεύτερος γύρος συνομιλιών μεταξύ Ουκρανίας και Ρωσίας, επρόκειτο σύμφωνα με τις αρχικές πληροφορίες να πραγματοποιηθεί το βράδυ της Τετάρτης. Όταν αυτό δεν συνέβη, η αμέσως επόμενη πληροφορία ήταν ότι θα ξεκινούσαν την Πέμπτη το πρωί.
Αβεβαιότητα για τον δεύτερο γύρο συνομιλιών
Russia Ukraine News LIVE Updates: Ukraine says 34 civilians killed in Kharkiv region, no water or power in Mariupol city – The Economic Times https://t.co/xmN8JJfVOi
— Aditya Pandey (@AdityaP37706745) March 3, 2022
Ο Ρώσος ΥΠΕΞ ωστόσο φάνηκε πιο έτοιμος για διαπραγματεύσεις σε σχέση με τις προηγούμενες συνεντεύξεις Τύπου. «Ένας είναι ο όρος μόνο που θέτουμε: Να είμαστε στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων επί ίσοις όροις», είπε ο πολύπειρος διπλωμάτης, ο οποίος υποστήριξε ότι οι διαπραγματεύσεις πρέπει να γίνουν σήμερα.
«Ο σκοπός μας δεν είναι μόνο να αποστρατιωτικοποιήσουμε και να αποναζιστικοποιήσουμε την Ουκρανία. Θέλουμε να επιτρέψουμε στους Ουκρανούς να κάνουν τις επιλογές τους», τόνισε.
Ο τόπος των συνομιλιών
Downtown Kharkiv. El centro de Járkov. #Ucrania #Ukraine #Ukraina #StandWithUkraine #Zelensky #Russia pic.twitter.com/VonZHpPJ4z
— Prodigi0 2.0 (@Prodigi0_1) March 3, 2022
Λίγο πριν τις δηλώσεις του ΥΠΕΞ της Ρωσίας, Λευκορώσος πολιτικός αναλυτής ανέφερε στο Interfax, ότι το Κίεβο ζητά από τη Ρωσία να αλλάξει ο τόπος διεξαγωγής των συνομιλιών από τη Λευκορωσία σε άλλη χώρα.
«Το Κίεβο απορρίπτει τη Μπελάγια Βέζα -στην περιοχή Μπρεστ -ως τόπο διεξαγωγής των συνομιλιών. Προτείνουν να μεταφερθούν σε γειτονικές χώρες. Εν τω μεταξύ, η ρωσική αντιπροσωπεία είναι έτοιμη να διεξαγάγει συνομιλίες μόνο στο έδαφος της Λευκορωσίας για να αποφύγει τις προκλήσεις», αναφέρει ο πολιτικός αναλυτής στην Interfax.
Οι Αμερικανοί θέλουν να ελέγχουν την Ευρώπη
Putin ha entrado en la estrategia de bombardearlo todo en Ucrania Escuela de #Kharkiv #Jarkov #Ukraine pic.twitter.com/G6aTzxWswd
— Óscar Ortega (@masiablanca) March 3, 2022
«Οι Αμερικανοί θέλουν να έχουν όλη την Ευρώπη υπό τον έλεγχό τους, και η Ευρωπαϊκή Ένωση απλώς εκπληρώνει έναν ρόλο σε αυτό. Είναι σαν το Χόλιγουντ, τις ταινίες με το απόλυτο κακό και το απόλυτο καλό, και εμάς μας εμφανίζουν σαν το απόλυτο κακό. Αυτό είναι θλιβερό και ελπίζουμε να σταματήσει».
«Μας είπαν επίσης ότι η ένταξη της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ δεν αποτελεί απειλή για εμάς… Πώς μπορεί κάποιος να μας υποδείξει τι είναι καλό για εμάς;», διερωτήθηκε ο κ. Λαβρόφ.
Περισσότεροι από ένα εκατομμύριο πρόσφυγες
🇷🇺🚨🇺🇦Russian War On Ukraine Day 8 Ukrainians take Russian soldiers prisoner
📍 Kharkiv | Kharkov
The destruction of residential areas by Russian Bombardment and Shelling #Russia #Ukraine pic.twitter.com/UEgOuks0am
— Alex kennedy (@Alexkennedy30) March 3, 2022
Περισσότεροι από ένα εκατομμύριο άνθρωποι έχουν εγκαταλείψει την Ουκρανία από την έναρξη της ρωσικής εισβολής στη χώρα την περασμένη Πέμπτη, σύμφωνα με τον πιο πρόσφατο απολογισμό του ΟΗΕ που δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα.
– 1.002.860 –
Η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες (UNHCR) είχε καταγράψει ακριβώς 1.002.860 πρόσφυγες στην σχετική ιστοσελίδα της στις 10:00 ώρα Ελλάδος, ήτοι 128.834 περισσότερους από προηγούμενη καταμέτρηση που είχε δώσει χθες, Τετάρτη, το μεσημέρι στη δημοσιότητα.
“Σε επτά μέρες μόνο, είδαμε την έξοδο ενός εκατομμυρίου προσφύγων από την Ουκρανία προς τις γειτονικές χώρες”, ανέφερε σε μήνυμά του στο Twitter ο Φιλίπο Γκράντι, ο Υπάτος Αρμοστής του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες, στη διάρκεια της νύχτας.
“Για εκατομμύρια άλλους, στο εσωτερικό της Ουκρανίας, έχει έρθει η ώρα να σιγήσουν τα όπλα για να μπορέσει να φτάσει η ανθρωπιστική βοήθεια και να σωθούν ζωές”, σημείωνε.
Οι αρχές και ο ΟΗΕ αναμένουν ότι το κύμα των προσφύγων θα μεγαλώσει κι άλλο, καθώς ο ρωσικός στρατός δείχνει να επικεντρώνει τις προσπάθειές του σε μεγάλες ουκρανικές πόλεις.
Σύμφωνα με τον ΟΗΕ, 4 εκατομμύρια άνθρωποι μπορεί να θελήσουν να εγκαταλείψουν τη χώρα για να γλιτώσουν από τον πόλεμο.
Περισσότεροι από 37 εκατομμύρια άνθρωποι κατοικούν στην Ουκρανία στα εδάφη που ελέγχει το Κίεβο –στα οποία δεν περιλαμβάνεται η Κριμαία που έχει προσαρτηθεί από τη Ρωσία και οι ζώνες που τελούν υπό τον έλεγχο αυτονομιστών.
– Πολωνία –
Η Πολωνία, η οποία έχει εκφράσει την ακλόνητη υποστήριξή της στην Ουκρανία, έχει υποδεχθεί μακράν τον μεγαλύτερο αριθμό προσφύγων, οι οποίοι συρρέουν στο έδαφός της από την έναρξη της ρωσικής εισβολής. Συνολικά αυτοί ανέρχονται σε 505.582, σύμφωνα με την καταμέτρηση της UNHCR, ήτοι 50,4% του συνολικού τους αριθμού.
Σύμφωνα με την πολωνική συνοριοφυλακή, 575.100 άνθρωποι έχουν φτάσει στην Πολωνία, εκ των οποίων 95.000 μόνον χθες, Τετάρτη. Επίσης σήμερα ως τις 08:00 ώρα Ελλάδος, ο αριθμός τους ανερχόταν σε 27.100.
Πριν από αυτήν την κρίση, η Πολωνία φιλοξενούσε περίπου 1,5 εκατομμύριο Ουκρανούς, η πλειονότητα των οποίων είχε μεταβεί για να εργαστεί σε αυτήν την χώρα μέλος της ΕΕ.
– Ουγγαρία –
Η Ουγγαρία έχει υποδεχθεί 139.686 πρόσφυγες, ήτοι σχεδόν 14% του συνολικού αριθμού, σύμφωνα με την UNHCR.
Η χώρα αυτή έχει πέντε μεθοριακούς σταθμούς με την Ουκρανία και μεθοριακές πόλεις, όπως η Ζαχόνι, έχουν μετατρέψει δημόσια κτίρια σε κέντρα παροχής βοήθειας, όπου Ούγγροι πολίτες προσφέρουν τρόφιμα ή βοήθεια.
– Μολδαβία –
Ο αριθμός των προσφύγων αυξήθηκε στη Μολδαβία και ανήλθε σε 97.827, ήτοι 9,8% του συνολικού τους αριθμού. Στην προηγούμενη καταμέτρηση ανέρχονταν σε 79.000.
– Σλοβακία –
Περίπου 72.200 άνθρωποι από την Ουκρανία κατέφυγαν στην Σλοβακία, δηλαδή το 7,2% του συνολικού αριθμού, σύμφωνα με την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες.
– Ρουμανία –
Στη Ρουμανία έχουν φτάσει 51.261 πρόσφυγες, σύμφωνα με την UNHCR. Πρόκειται για το 5,1% του συνολικού αριθμού τους.
Εκεί έχουν δημιουργηθεί δύο καταυλισμοί, ένας στο Σίγκετου Μαρμάτιι και ο άλλος στο Σιρέτ.
– Αλλού –
Η UNHCR διευκρινίζει τέλος ότι 88.147 άνθρωποι (8,8% του συνολικού αριθμού προσφύγων) συνέχισαν το ταξίδι τους αφού διέσχισαν τα σύνορα της Ουκρανίας προς άλλες ευρωπαϊκές χώρες.
Σε εξέλιξη η επιχείρηση εκκένωσης Ελλήνων πολιτών από την Ουκρανία
#Ahora: Fuerte bombardeo sobre Kharkiv. pic.twitter.com/Siy0hbAQKk
— Realidad internacional (@realidad_int) March 3, 2022
Σε εξέλιξη βρίσκεται η επιχείρηση εκκένωσης Ελλήνων πολιτών και μέρους του προσωπικού του προξενείου Μαριούπολης από την Ουκρανία (Νόστος 3).
Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, το κονβόι ξεκινάει από τη Ζαπορίζια, όπου διανυκτέρευσε, θα μετακινηθεί προς το Κιροβοχράντ (Kirovohrad) και εν συνεχεία προς τη Μολδαβία, εφόσον το επιτρέψουν οι συνθήκες.
«Συμμετείχα σε τηλεδιάσκεψη σήμερα το πρωί για την εξέλιξη της επιχείρησης Νόστος 3, για τον απεγκλωβισμό των Ελλήνων πολιτών που επιθυμούσαν να φύγουν από την περιοχή της Μαριούπολης», ανέφερε ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, σε ανάρτησή του στο twitter.
«Χρέος της Ελλάδας η παροχή κάθε δυνατής βοήθειας», πρόσθεσε ο κ. Δένδιας.
Η γαλλική κυβέρνηση συνιστά στους πολίτες της να εγκαταλείψουν τη Ρωσία
Ukraine Says 34 Civilians Killed in Kharkiv Region, No Water or Power in Mariupol City https://t.co/OCMcFTCG0w
— Nikola Tesla 🇮🇳 (@newindialife) March 3, 2022
Η γαλλική κυβέρνηση συνέστησε σήμερα στους γάλλους πολίτες, “η παρουσία των οποίων και των οικογενειών τους δεν είναι απαραίτητη στη Ρωσία”, να εγκαταλείψουν τη χώρα μετά την εισβολή στην Ουκρανία και το κλείσιμο του εναέριου χώρου μεταξύ της Ρωσίας και της ΕΕ.
“Σε αυτό το πλαίσιο που δημιουργήθηκε από την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία και από την επιβολή διεθνών κυρώσεων στη Ρωσία, απαιτείται αυξημένη επαγρύπνηση”, αναφέρει στην ιστοσελίδα του το γαλλικό υπουργείο Εξωτερικών.
Την Κυριακή το Παρίσι πρότεινε στους “Γάλλους που περνούν από τη Ρωσία” να εγκαταλείψουν τη χώρα.
Είναι πιθανό τα χειρότερα να βρίσκονται μπροστά μας, δήλωσε ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών Λεντριάν
Rusia tomó Jerson y profundiza los bombardeos en Kiev y Jarkov https://t.co/1gBez51psR pic.twitter.com/9GyvZFHUne
— Notife (@notife_noticias) March 3, 2022
Είναι πιθανό τα χειρότερα να βρίσκονται μπροστά μας, δήλωσε ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών Ζαν-Ιβ Λεντριάν αναφερόμενος στις εξελίξεις στην Ουκρανία.
Φοβάμαι μία λογική πολιορκίας στην οποία οι ρώσοι είναι συνηθισμένοι, προειδοποίησε ο υπουργός Εξωτερικών της Γαλλίας, υπενθυμίζοντας το τι συνέβη παλαιότερα στην Συρία και την Τσετσενία. Ο πόλεμος έχει εκατοντάδες νεκρούς και από την πλευρά της Ρωσίας, δήλωσε ο Λεντριάν εκτιμώντας ότι αυτό που κυρίως θέλει ο Πούτιν είναι να μην έχει στα σύνορα του χώρες με δημοκρατικά χαρακτηριστικά, διότι αυτό θα μπορούσε να έχει επιπτώσεις στο εσωτερικό της Ρωσίας. Ο Γάλλος υπουργός ανέφερε τέλος ότι για να συνεχιστούν οι διαπραγματεύσεις της Ουκρανίας με τη Ρωσία θα πρέπει να προηγηθεί κατάπαυση πυρός. Δεν διαπραγματεύεται κάνεις με το πιστόλι στον κρόταφο, τόνισε ο Γάλλος υπουργός.
Ρωσία: Ο ραδιοφωνικός σταθμός «Ηχώ της Μόσχας» και το τηλεοπτικό δίκτυο Dojd υποχρεώθηκαν να κλείσουν
Irpin, near Kyiv.
Irpin, cerca de Kiev.#PutinWarCriminal #PutinIsaWarCriminal #StandWithUkraine #Ucrania #ukraine #Ukraina #Zelensky #Anonymous pic.twitter.com/XGtP3zEt9K
— Prodigi0 2.0 (@Prodigi0_1) March 3, 2022
Ο ρωσικός φιλελεύθερος ραδιοφωνικός σταθμός “Ηχώ της Μόσχας” ανακοίνωσε σήμερα ότι το διοικητικό του συμβούλιο αποφάσισε την διάλυση του σταθμού σε μια κίνηση για τον αποκλεισμό ενός από τα λίγα εναπομείνατα φιλελεύθερα μέσα ενημέρωσης που το Κρεμλίνο ανεχόταν μέχρι σήμερα.
“Η πλειοψηφία του διοικητικού συμβουλίου του Ekho Moskvy (Ηχώ της Μόσχας) έλαβε την απόφαση να διαλύσει τον ραδιοφωνικό σταθμό και την ιστοσελίδα του Ekho Moskvy”, έγραψε στον λογαριασμό του στο Telegram ο επικεφαλής του, Αλεξέι Βενεντίκτοφ.
Η κίνηση αυτή έγινε λίγο μετά το αίτημα που διατύπωσε το Γραφείο του γενικού εισαγγελέα να αποκλειστεί η πρόσβαση στο (διαδικτυακό τηλεοπτικό κανάλι) Dojd και τον (ραδιοφωνικό σταθμό) Ηχώ της Μόσχας εξαιτίας της κάλυψης της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία.
Το διαδικτυακό τηλεοπτικό δίκτυο Dojd και ο ραδιοφωνικός σταθμός Ηχώ της Μόσχας, μαζί με την εφημερίδα Νόβαγια Γκαζέτα (Novaya Gazeta), ξεχώρισαν γιατί δεν ακολουθούσαν το Κρεμλίνο στην κάλυψη της εισβολής της Μόσχας στην Ουκρανία, σε αντίθεση με τη συντριπτική πλειονότητα των ρωσικών μμε.
Οι ρωσικές αρχές απαγόρευσαν στα μέσα ενημέρωσης να χρησιμοποιούν πληροφορίες άλλες από αυτές που παρέχει το Κρεμλίνο, ο στρατός και τα διάφορα υπουργεία, τα οποία παρουσιάζουν την εισβολή στην Ουκρανία ως μια απλή “ειδική επιχείρηση” που περιορίζεται στα ανατολικά αυτής της χώρας.
Η Ρωσία παρουσιάζεται τακτικά από τις μη κυβερνητικές οργανώσεις ως μία από τις πιο περιοριστικές χώρες στον κόσμο όσον αφορά την ελευθερία του Τύπου.
Η χώρα κατατάσσεται έτσι στην 150η θέση σε σύνολο 180 χωρών με βάση τον πιο πρόσφατο δείκτη ελευθερίας του Τύπου των Δημοσιογράφων Χωρίς Σύνορα.
Αρκετά μέσα ενημέρωσης, συμπεριλαμβανομένου του καναλιού Dojd, έχουν χαρακτηριστεί από τις αρχές “ξένοι πράκτορες”.
Η Ηχώ της Μόσχας, ο σταθμός που ανήκει εν μέρει στον κολοσσό φυσικού αερίου Gazprom και που δημιουργήθηκε το 1990, προσπαθούσε πάντα να καλλιεργεί την ανεξαρτησία του και είναι ένα από τα πιο σεβαστά μέσα ενημέρωσης της χώρας.
Μέχρι αυτή την εβδομάδα ήταν ένα από τα λιγοστά μέσα στη χώρα όπου μπορούσαν να εκφράζονται οι αντιπολιτευόμενοι.
Σε χαμηλά επίπεδα ρεκόρ υποχώρησε το ρούβλι μετά την υποβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της Ρωσίας από τους οίκους Fitch και Moody’s
Reportedly the village of Gatne near Kiev was shelled. pic.twitter.com/NbFPcXjkWg
— 0SINTT (@0sintt) March 3, 2022
Το ρωσικό ρούβλι υποχώρησε περαιτέρω σήμερα, σε χαμηλά επίπεδα ρεκόρ έναντι του δολαρίου και του ευρώ, αφού οι διεθνείς οίκοι αξιολόγησης Fitch και Moody’s υποβάθμισαν το κρατικό χρέος της Ρωσίας στην κατηγορία “junk” (‘σκουπίδια’), επικαλούμενες τον αντίκτυπο των κυρώσεων της Δύσης.
Στις 10:30 ώρα Ελλάδας, το ρούβλι σημείωσε πτώση άνω του 10% έναντι του δολαρίου στα 117,5 και είχε χάσει πάνω από 7% έναντι του ευρώ στα 124,1 στη διαπραγμάτευσή του στη Μόσχα. Είναι η πρώτη φορά που το ρούβλι ξεπέρασε το επίπεδο των 110 έναντι του δολαρίου στη διαπραγμάτευσή του στη Μόσχα.
Κατά τη διάρκεια της νύχτας, ο οίκος Fitch ανακοίνωσε ότι οι κυρώσεις των ΗΠΑ και της ΕΕ που απαγορεύουν τις όποιες συναλλαγές με την Τράπεζα της Ρωσίας θα έχουν «πολύ μεγαλύτερο αντίκτυπο στα πιστωτικά θεμελιώδη στοιχεία της Ρωσίας από όποιες προηγούμενες κυρώσεις». Ο οίκος Moody’s ανέφερε ότι η σοβαρότητα των κυρώσεων «έχει ξεπεράσει τις αρχικές εκτιμήσεις του Moody’s και θα έχει ουσιαστικές πιστωτικές επιπτώσεις».
Τριάντα τέσσερις άμαχοι σκοτώθηκαν στην περιοχή του Χαρκίβ, η υδροδότηση και η ηλεκτροδότηση έχουν διακοπεί στη Μαριούπολη, η λιθουανική εισαγγελία αρχίζει έρευνα για εγκλήματα πολέμου στην Ουκρανία
Kiev’in hemen kuzeyinde, dibindeki Irpin ve Horenka’dan geldi bu fotoğraflar… AP muhabiri çekmiş. İki eski Ukrayın yerleşiminde taş üstünde taş bırakmamışlar. Acilen durdurulması gereken bir çılgınlık hali! pic.twitter.com/OJ6NprOJ0p
— Ahmet Yeşiltepe (@ahmetyesiltepe) March 3, 2022
Ρωσικοί βομβαρδισμοί και επιθέσεις στον άμαχο πληθυσμό στοίχισαν τη ζωή σε 34 αμάχους στην περιφέρεια του Χαρκίβ στην ανατολική Ουκρανία κατά τις τελευταίες 24 ώρες από τις 2 ως τις 3 Μαρτίου, έγινε γνωστό από τις υπηρεσίες έκτακτης ανάγκης, ενώ η εισαγγελία της Λιθουανίας ανακοίνωσε σήμερα πως άρχισε να διεξάγει έρευνες για ενδεχόμενα εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας και εγκλήματα πολέμου στην Ουκρανία μετά τη ρωσική εισβολή.
«Η έρευνα άρχισε σε σχέση με τη στρατιωτική επίθεση στην Ουκρανία», αναφέρεται σε δήλωση.
Στο πλαίσιό της θα ερευνηθούν «στρατιωτικές επιθέσεις σε αμάχους, γιατρούς, καταστροφή κατοικιών, νοσοκομείων, εκπαιδευτικών θεσμών και άλλων πολιτικών εγκαταστάσεων, που οδήγησαν σε θανάτους ενηλίκων και παιδιών», προστίθεται στη δήλωση της λιθουανικής εισαγγελίας.
Σε μια χωριστή εξέλιξη, ο κυβέρνητης της ελεγχόμενης από την Ουκρανία ανατολικής περιφέρειας του Ντονέτσκ δήλωσε ότι στο λιμάνι της Μαριούπολης, έναν από τους πρώτους στόχους της ρωσικής εισβολής, έχει πλέον διακοπεί η ηλεκτροδότηση και η υδροδότηση.
Μαζί με την Ουκρανία, το Κρεμλίνο διεξάγει επίθεση και κατά των τελευταίων ανεξάρτητων ρωσικών μέσων ενημέρωσης
Uma gigantesca explosão foi vista e ouvida essa noite em Kiev. Fontes locais a descrevem como uma “pequena explosão nuclear” mas é claro que não foi. Tratou-se provavelmente de uma bomba termobárica ou então algum depósito de munições/combustível que explodiu. pic.twitter.com/rjbSIKbcl5
— falando de defesa (@falandodedefesa) March 3, 2022
Το κλείσιμο του ιστορικού ραδιοφωνικού σταθμού της Ρωσίας Ηχώ της Μόσχας, που ανακοίνωσε σήμερα την αυτοδιάλυσή του, και του ιντερνετικού τηλεοπτικού δικτύου Dojd κλονίζει και τα τελευταία εναπομείναντα ανεξάρτητα μέσα ενημέρωσης της Ρωσίας, που βλέπουν να ανοίγεται, μαζί με την εισβολή στην Ουκρανία, ένα «δεύτερο πολεμικό μέτωπο» στο οποίο γίνονται στόχος μίας δεύτερης επίθεσης του Κρεμλίνου.
Το Κρεμλίνο κατηγόρησε χθες την Ηχώ της Μόσχας και το Dojd ότι διασπείρουν «εκκλήσεις για την διάπραξη εξτρεμιστικών και βίαιων ενεργειών . Και έδωσε εντολή να σταματήσουν να εκπέμπουν. Ο λόγος; Διότι αρνήθηκαν να περιορισθούν στην επίσημη προπαγάνδα που πλαισιώνει την «στρατιωτική επιχείρηση» στην Ουκρανία, με στόχο «την προστασία της Ρωσίας από την δυτική απειλή και των ρωσόφωνων από μία γενοκτονία».
Παράλληλα, η ρωσική εξουσία προετοιμάζει την σκλήρυνση του κατασταλτικού της μηχανισμού.
Νομοσχέδιο προβλέπει κάθειρξη 15 ετών για κάθε δημοσίευση που το ρωσικό καθεστώς θεωρεί «fake news» σε ό,τι έχει σχέση με τις ρωσικές ένοπλες δυνάμεις. Θα συζητηθεί αύριο στην Δούμα κατά την διάρκεια «έκτακτης συνεδρίασης».
Η Γενική Εισαγγελία υπενθύμισε το Σάββατο ότι «η προσφορά χρηματικής , επιμελητειακής, συμβουλευτικής ή άλλης βοήθειας» σε ξένη οργάνωση ή κράτος για «τις δραστηριότητές τους κατά της ασφάλειας της Ρωσίας» αποτελεί «εσχάτη προδοσία» και τιμωρείται με κάθειρξη 20 ετών.
Η φρασεολογία των δύο κειμένων είναι τόσο αόριστη, που μπορούν να έχουν εφαρμογή κατά οποιουδήποτε και για οτιδήποτε.
Μέγγενη
Ετσι κι’ αλλιώς, «στην Ρωσία υπάρχουν αρκετοί νόμοι για να καταδικάσουν έναν δημοσιογράφο για οποιονδήποτε λόγο. Και αρκετά εργαλεία για να εξοντώσουν ένα μέσο ενημέρωσης», καταγγέλλει η Γκαλίνα Τιμτσένκο, διευθύντρια της ενημερωτικής ιστοσελίδας Meduza.
Και «η λογοκρισία εφαρμόζεται ήδη», μετά την απαγόρευση που επιβλήθηκε από το περασμένο Σάββατο στα μέσα ενημέρωσης να χρησιμοποιούν τους όρους «ΕΙΣΒΟΛΗ», «ΕΠΙΘΕΣΗ», «ΚΗΡΥΞΗ ΠΟΛΕΜΟΥ» και να δίνουν πληροφορίες για τους άμαχους νεκρούς, θύματα του ρωσικού στρατού.
Παρά ταύτα, η Meduza υποδέχεται τους αναγνώστες με τον πηχυαίο τίτλο «ΠΟΛΕΜΟΣ». «Σε κάθε περίπτωση, η Roskomnadzor (η ρωσική μηχανή λογοκρισίας) θα μας βγάλει σύντομα από την πρίζα», λέει δημοσιογράφος της ιστοσελίδας.
«Και άλλα μέσα ενημέρωσης θα μπλοκαριστούν», προβλέπει ο Λεφ Πονομάρεφ, γνωστός ακτιβιστής για τα ανθρώπινα δικαιώματα, ο οποίος συνελήφθη για την συμμετοχή του μαζί με χιλιάδες Ρώσους σε διαδηλώσεις κατά του πολέμου σε ολόκληρη την Ρωσία.
Εκτός της Ηχούς της Μόσχας και του Dojd, τουλάχιστον άλλα έξι ρωσικά μέσα ενημέρωσης φιμώθηκαν από την μηχανή λογοκρισίας του Κρεμλίνου από την έναρξη της εισβολής στην Ουκρανία.
Κανένα ανεξάρτητο μέσο ενημέρωσης δεν θα διασωθεί, ούτε καν η Novaïa Gazeta, ο διευθυντής της οποίας Ντμίτρι Μουράτοφ βραβεύτηκε με το Νόμπελ Ειρήνης 2021, προβλέπει η υπεύθυνη για την Ρωσία της οργάνωσης Δημοσιογράφοι Χωρίς Σύνορα Ζαν Καβελιέρ, που μιλά για μια μέγγενη που πνίγει τα ρωσικά μέσα ενημέρωσης.
«Θα μπλοκαριστούν από την μία μέρα στην άλλη, όπως και κάθε τοπική έκδοση που δεν θα υποταχθεί.
Το Ιντερνετ, «χώρος ελευθερίας»
Infobae en Kiev: feroz noche de bombardeos mientras se espera la arremetida rusa en la capital de Ucrania | Por Joaquín Sánchez Mariño https://t.co/kW1udw3dMB
— infobae (@infobae) March 3, 2022
«Ο πόλεμος κατά των μέσω ενημέρωσης αποτελεί το δεύτερο μέτωπο της εισβολής στην Ουκρανία», λέει η Γκαλίνα Τιμτσένκο. Διότι «το Κρεμλίνο φοβάται μήπως χάσει αυτόν τον πόλεμο της ενημέρωσης», προσθέτει ο Λεφ Πονομάρεφ.
Στην πλευρά των ελεγχόμενων κρατικών μέσων ενημέρωσης, οι μηχανές της προπαγάνδας δουλεύουν ολοταχώς. Ετσι, το ρωσικό κοινό μπορεί, για παράδειγμα, να ακούει τον περιώνυμο εκπρόσωπο του Κρεμλίνου Ντμίτρι Κισέλεφ να σχολιάζει από την εκπομπή του παρουσιάζοντας το ρωσικό πυρηνικό οπλοστάσιο: «Γιατί να υπάρχει ένας κόσμος στο οποίο δεν θα υπάρχει η Ρωσία;».
«Είναι σαν να επιστρέψαμε στην σοβιετική εποχή, με την διαφορά όμως ότι τώρα υπάρχει το Ιντερνετ, που παραμένει ένας χώρος ελευθερίας», δηλώνει η Ζαν Καβελιέρ, που περιμένει μπλοκάρισμα των ιστοσελίδων και συλλήψεις δημοσιογράφων.
Ο Αλεξέι Μουχίν, διευθυντής του Κέντρου Πολιτικών Πληροφοριών, φιλικού προς το Κρεμλίνο, τονίζει ότι «η λογοκρισία είναι απλώς αδύνατη στην εποχή του Ιντερνετ», αλλά αρνείται ότι έχει εξαπολυθεί επίθεση κατά των «αξιοσέβαστων» μέσων ενημέρωσης.
Κατά την γνώμη του, η ρωσική εξουσία αντιμετωπίζει «πολιτικούς αντιπάλους που έχουν τρελαθεί και συμμετέχουν στον πόλεμο της ενημέρωσης, μεταδίδοντας την ουκρανική προπαγάνδα και προκαλώντας πανικό».
Για την Γκαλίνα Τιμτσένκο, η έκβαση του πολέμου αυτού είναι αδιαμφισβήτητη: «Εχω την εντύπωση ότι τελικός στόχος του Πούτιν είναι να απομείνει μόνο με εκείνους που είναι μαζί του. Οι άλλοι θα αναγκασθούν να φύγουν ή θα εξοντωθούν».
Ουκρανία: Το βαρέλι του μπρεντ πλησιάζει τα 120 δολάρια, στο υψηλότερο επίπεδο από το 2008 η τιμή του αμερικανικού αργού
Nueva estrategia de Putin: profundiza los bombardeos a Ucrania y prepara la embestida contra Kiev https://t.co/5QXxGk1AS2
— El Intransigente (@elintransigente) March 3, 2022
Οι τιμές του πετρελαίου συνέχισαν να κινούνται ανοδικά σήμερα, με το αμερικανικό αργό (WTI) να ξεπερνά τα 115 δολάρια το βαρέλι, τιμή-ρεκόρ από το 2008, και το μπρεντ να πλησιάζει τα 120 δολάρια, εξαιτίας της αβεβαιότητας για την προμήθεια του μαύρου χρυσού λόγω του πολέμου στην Ουκρανία.
Στις 11:00 ώρα Ελλάδας, το βαρέλι του μπρεντ της Βόρειας Θάλασσας ενισχύθηκε κατά 3,12% στα 116,45 δολάρια αφού σκαρφάλωσε έως τα 119,84 δολάρια. Το επίπεδο των 120 δολαρίων έχει να καταγραφεί από το 2012.
Το αμερικανικό αργό ενισχύθηκε κατά 3,16% στα 114,09 δολάρια αφού ανέβηκε έως τα 116,57 δολάρια, νέο υψηλό επίπεδο που έχει να καταγραφεί από τον Σεπτέμβριο του 2008.
Η Ρωσία είναι ο δεύτερος μεγαλύτερος εξαγωγέας αργού πετρελαίου στον κόσμο.
Πηγή: ΑΠΕ