Διεθνή

Επίσημα σε «ξηρασία» το Ηνωμένο Βασίλειο — Περιορισμοί στο νερό εν μέσω καύσωνα

Απαγόρευση να χρησιμοποιούνται ποτιστικά λάστιχα και αυτόματα ποτιστικά

Parallaxi
επίσημα-σε-ξηρασία-το-ηνωμένο-βασίλ-900278
Parallaxi

Η χώρα βρίσκεται επίσημα σε ξηρασία, ανακοίνωσε η κυβέρνηση, που σημαίνει την ανακοίνωση μέτρων περιορισμού νερού, καθώς η Βρετανία βιώνει σπάνια φαινόμενα παρατεταμένης λειψυδρίας και καύσωνα.

Η στάθμη των ποταμών και λιμνών έχει πέσει δραματικά — αλλά αυτό δεν συμβαίνει για πρώτη φορά. Πρόκειται, όμως, για την πρώτη ξηρασία από το 2018. Η κήρυξη για ξηρασία αποφασίζεται ανά περιοχή και η κυβέρνηση και οι εταιρείες ύδρευσης θα ξεκινήσουν σχέδια για την αντιμετώπισή της. Αυτό θα σημάνει περιορισμούς νερού για εκατομμύρια ανθρώπους στη νοτιοδυτική, νοτιοανατολική και ανατολική Αγγλία, τη νότια Ουαλία και τα Μίντλαντς.

Απαγόρευση να χρησιμοποιούνται ποτιστικά λάστιχα και αυτόματα ποτιστικά

Παράλληλα η Πυροσβεστική βρίσκεται σε εγρήγορση για τον περιορισμό των δασικών πυρκαγιών.

Οι ξηρές συνθήκες αναμένεται επίσης να γίνουν πιο συχνές και έντονες, καθώς η Γη κινείται πέρα από τους 1,2°C της κλιματικής αλλαγής που έχουμε δει μέχρι σήμερα.

Σύμφωνα με επιστήμονες του πανεπιστημίου του Ρέντινγκ, οι ξηρασίες προβλέπεται ότι θα έχουν σημαντικές επιπτώσεις στην εθνική επισιτιστική στρατηγική της χώρας, τους στόχους της για ανάκαμψη της φύσης και –κρίσιμα– στην πρόοδο προς τις καθαρές μηδενικές εκπομπές, κάτι που θα είναι απαραίτητο για τον έλεγχο των ακραίων καιρικών φαινομένων.

Πορτοκαλί προειδοποίηση της Μετεωρολογικής Υπηρεσίας (Met Office) για υπερβολική ζέστη παραμένει σε ισχύ σε μεγάλο μέρος της Αγγλίας και της Ουαλίας

Άλλη μια απαγόρευση για τα λάστιχα νερού τίθεται σε ισχύ, αυτή τη φορά από την εταιρία South East Water, ενώ η Yorkshire Water έχει ανακοινώσει απαγόρευση από τις 26 Αυγούστου. Η Thames Water είπε επίσης ότι θα ανακοινώσει περιορισμούς.

Η Εθνική Ομάδα Ξηρασίας (National Drought Group) -που αποτελείται από κυβερνητικούς και αξιωματούχους υπηρεσιών, εταιρείες ύδρευσης και ομάδες, συμπεριλαμβανομένης της Εθνικής Ένωσης Αγροτών (NFU)- συνεδρίασε σήμερα για τον παρατεταμένο ξηρό καιρό.

Πηγή: ΕΡΤ

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα