Διεθνή

Επίσημο αίτημα ένταξης στο ΝΑΤΟ από Φιλανδία, Σουηδία

Μια ιστορική στιγμή

Parallaxi
επίσημο-αίτημα-ένταξης-στο-νατο-από-φι-907397
Parallaxi

Φινλανδία και Σουηδία κατέθεσαν και επίσημα το πρωί της Τετάρτης αίτημα ένταξης στο ΝΑΤΟ, σε μια ιστορική στιγμή που σηματοδοτεί τεκτονικές αλλαγές στο παγκόσμιο σκηνικό έπειτα από δεκαετίες.

Σύμφωνα με διπλωμάτες, η διαδικασία επικύρωσης, που θα πρέπει να περάσει από τα κοινοβούλια όλων των μελών της Συμμαχίας, ενδέχεται να διαρκέσει έως και έναν χρόνο.

Η παράδοση των επιστολών στην έδρα της συμμαχίας στις Βρυξέλλες σηματοδοτεί την έναρξη της διαδικασίας ένταξης που τελικά αναμένεται να οδηγήσει σε διεύρυνση του ΝΑΤΟ από 30 σε 32 μέλη.

«Φεύγουμε από μια εποχή και ξεκινάμε μια άλλη» δήλωσε τη Δευτέρα η πρωθυπουργός της Σουηδίας, Μαγκνταλένα Άντερσον, ανακοινώνοντας την απόφαση.

Η Άντερσον και ο πρόεδρος της Φινλανδίας, Σάουλι Νιινίστο, έχουν προγραμματίσει να εμφανιστούν στον Λευκό Οίκο την Πέμπτη, όπου ο πρόεδρος Μπάιντεν αναμένεται να στηρίξει τις θέσεις τους.

«Ιστορική στιγμή»

Για «ιστορική στιγμή» την οποία «πρέπει να αδράξουμε» έκανε λόγο ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ, ο Γενς Στόλτενμπεργκ, κρατώντας στα χέρια τις αιτήσεις της Σουηδίας και της Φινλανδίας για την ένταξή τους στη Συμμαχία, έχοντας στο πλευρό του τους πρέσβεις των δύο χωρών.

«Είναι καλή μέρα σε μια κρίσιμη στιγμή για την ασφάλειά μας», πρόσθεσε ο κ. Στόλτενμπεργκ.

«Ευχαριστώ για την επίδοση των αιτήσεων της Φινλανδίας και της Σουηδίας για να γίνουν μέλη του ΝΑΤΟ. Κάθε έθνος έχει το δικαίωμα να επιλέξει το δρόμο του», συνέχισε.

«Καλωσορίζω θερμά τα αιτήματα της Φινλανδίας και της Σουηδίας να ενταχθούν στο ΝΑΤΟ. Είστε οι πιο στενοί εταίροι μας και η ιδιότητα του μέλους θα αυξήσει την κοινή ασφάλεια», διαβεβαίωσε ο Γενικός Γραμματέας της Συμμαχίας.

Επισήμανε ότι οι σύμμαχοι θα αξιολογήσουν τα επόμενα βήματα της διαδικασίας για την ένταξη των δύο σκανδιναβικών χωρών κι ότι τα συμφέροντα για την ασφάλεια όλων των συμμάχων θα ληφθούν υπόψη.

«Είμαστε αποφασισμένοι να εργαστούμε σε όλα τα ζητήματα και να καταλήξουμε σε γρήγορα συμπεράσματα», κατέληξε ο Γενς Στόλτενμπεργκ.

*πηγή φωτογραφίας: Twitter / Amichai Stein

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα