close search results icon

Ματιές στην πόλη

Έρχεται το νέο mural, 500τμ., της πόλης στο ΑΧΕΠΑ

Το νέο mural στο ΑΧΕΠΑ στοχεύει να ανοίξει συζητήσεις γύρω του. Μπορείτε να το δείτε να σηκώνεται ζωντανά από κοντά.

Έρχεται το νέο mural, 500τμ., της πόλης στο ΑΧΕΠΑ
  • ΜΟΙΡΑΣΟΥ ΤΟ
  • fb
  • twi

Νέo συμβολικό mural “σηκώνεται” σήμερα στην πόλη, φέροντας δύο διάσημες υπογραφές καλλιτεχνών με εσάς να μπορείτε να παρακολουθήσετε ζωντανά και από κοντά όλη την διαδικασία. 

mural ΑΧΕΠΑ

Νέο πρόσωπο αναμένεται να αποκτήσει το Νοσοκομείο ΑΧΕΠΑ τουλάχιστον από την πλευρά της οδού Αγ.Δημητρίου. Ύστερα από πρωτοβουλία του Συλλόγου Νεφροπαθών Θεσσαλονίκης και τον συντονισμό από την ομάδα της UrbanAct (urbanact.gr) με τη συμμετοχή των επώνυμων καλλιτεχνών Same84 και Apset, ένα νέο mural ετοιμάζεται να κάνει την εμφάνισή του σε επιφάνεια 500τ.μ θίγοντας το θέμα της δωρεάς ιστών και οργάνων.

Πάνω από την πίσω είσοδο του Νοσοκομείου επί της Αγίου Δημητρίου, η μεγάλη τοιχογραφία που ξεκινάει να δημιουργείται σήμερα, θα φέρει την υπογραφή των πολύ γνωστών καλλιτεχνών Same84 και Apset. 

Η UrbanAct είναι μία ομάδα η οποία παρεμβαίνει συχνά στην αισθητική και κοινωνική πραγματικότητα της πόλης με μερικά από τα έργα τους να αποτελούν σήμα κατατεθέν πλέον συγκεκριμένων περιοχών της Θεσσαλονίκης.

Ως ομάδα ιδρύθηκε το 2012 με πρωτοβουλία μελών της ομάδας Carpe Diem και αποτελεί ένα συλλογικό φορέα δημιουργίας και προώθησης δημόσιων τοιχογραφιών στην Ελλάδα με συνεργασίες με οργανισμούς και φορείς οι οποίοι εφαρμόζουν προγράμματα δημόσιων τοιχογραφιών ανά τον κόσμο.

Η ομάδα έχει ως βασικό της στόχο να παρέμβει εικαστικά στο αστικό τοπίο με την δημιουργία υπαίθριων τοιχογραφιών, με φεστιβάλ και εκθέσεις. Οι τοιχογραφίες αποτυπώνουν τις ιδέες και την ενέργεια των καλλιτεχνών για έκφραση και δημιουργία, την ανάγκη για την οικειοποίηση του δημόσιου χώρου.

Για την υλοποίηση των στόχων της η UrbanAct συνεργάζεται με επώνυμους καλλιτέχνες της graffiti και street art σκηνής, γραφίστες, αρχιτέκτονες, εικαστικούς κ.α. και με δημόσιους-ιδιωτικούς φορείς, συλλόγους, κινήσεις πολιτών κ.α. από την Ελλάδα και το εξωτερικό.

mural 2
Λαδάδικα by DAL (Κινέζος) και Faith47 (Nοτιοαφρικανή) – 2011
IMG_6684-1
Μελενίκου, by Liv2 & Apset – 2011

Έτσι φαίνεται πως είναι και η πλέον κατάλληλη για να συντονίσει και να θίξει με τον τρόπο της και το μεγάλο ζήτημα της δωρεάς οργάνων και ιστών. 

Η μεταμόσχευση αποτελεί τη μόνη θεραπευτική λύση για την τελικού σταδίου ανεπάρκεια καρδιάς, ήπατος και πνευμόνων και την θεραπεία επιλογής για την χρόνια νεφρική ανεπάρκεια τελικού σταδίου που χαρίζει χρόνια και ποιότητα ζωής στους νεφροπαθείς.

Χωρίς όμως τον ικανό αριθμό και κατάλληλων μοσχευμάτων, αυτή η θεραπευτική λύση δεν είναι εφικτή. Η έλλειψη μοσχευμάτων και το διαρκώς αυξανόμενο μεταμοσχευτικό χάσμα ανάμεσα στα διαθέσιμα προς μεταμόσχευση όργανα και τους υποψήφιους λήπτες, διευρύνεται συνεχώς και μάλιστα σε παγκόσμιο επίπεδο.

Η Ελλάδα υπολείπεται σημαντικά από το μέσο όρο δοτών της Ευρώπης (περίπου 20) και από χώρες με παρόμοια κοινωνικο-οικονομικά χαρακτηριστικά όπως η Πορτογαλία και η Κροατία. θεωρητικά οι περισσότεροι διάκεινται θετικά προς την ιδέα της Δωρεάς Οργάνων και μάλιστα ο κάθε ένας θα ήθελε να βρεθεί ένα μόσχευμα για το αγαπημένο του πρόσωπο σε περίπτωση ασθένειας.

Η Ιδέα της Δωρεάς Οργάνων και Ιστών εκτός φυσικά από τις παρεμβάσεις της πολιτείας συνδέεται με το ευρύτερο πνεύμα του εθελοντισμού ως πράξη ανθρωπισμού, αλληλεγγύης, αλτρουισμού και πολιτισμού από όλους μας, καθώς η δωρεά οργάνων αποτελεί τη βασική προϋπόθεση για την πραγματοποίηση του ιατρικού θαύματος της μεταμόσχευσης.

“Πιστεύουμε ότι η τοιχογραφία για την δωρεά ιστών και οργάνων στο ΑΧΕΠΑ θα αποτελεί για πολλά χρόνια σημείο αναφοράς εικαστικής παρέμβασης και κοινωνικής προσφοράς στην πόλη μας.” Σύλλογος Νεφροπαθών Θεσσαλονίκης

mural axepa

Η parallaxi γνωρίζει τη Θεσσαλονίκη καλύτερα. Αν θέλεις να ενημερώνεσαι για όλα τα θέματα που αφορούν την πόλη απλά κάνε like εδώ.