Θέατρο

«Ερωτευμένα άλογα»- Μια παράσταση που εξυμνεί τον έρωτα

Ο έρωτας ήταν και θα ‘ναι πάντα μια μορφή αναπηρίας με την οποία κανείς ποτέ δεν θα εξοικειωθεί

Parallaxi
ερωτευμένα-άλογα-μια-παράσταση-που-905205
Parallaxi

Λέξεις: Σπύρος Γκέλης, Ιωάννης Κιουρτσόγλου

O έρωτας είναι μια κατεξοχήν σαρκική λειτουργία. 

Όλο το νευρικό μας σύστημα κουρδίζεται σε ένα μαγικό κοντσέρτο για τρισεκατομμύρια κύτταρα: τεστοστερόνη, ντοπαμίνη, νορεπινεφρίνη για να ανεβάσει παλμούς η καρδιά, για να ιδρώσουν τα χέρια, για να τρέμουν τα γόνατα, για να κολλήσει η γλώσσα, να μικρύνει η ανάσα, να στερέψει το σάλιο. 

Τα «Ερωτευμένα άλογα» ξεκινούν ακριβώς από εκείνο το μεγάλο big bang-τη στιγμή του έρωτα-και κάνουν μια απύθμενη βουτιά στη ρίζα της ανθρώπινης ύπαρξης. 

Όλες οι εκφάνσεις του έρωτα, όλα τα σώματα, όλα τα ερωτήματα που σε τριβέλισαν ποτέ και σε τριβελίζουν ακόμα, στροβιλίζονται αδιάκοπα στον ατέλειωτο χορό των ηθοποιών κάτω από συνθέσεις του Haendel και του Bach, στα σώματα που λυγίζουν από τις αδυναμίες τους, στις λέξεις που αρθρώνονται με κόπο.

erotefmena-alogha3.png

Όταν βγαίνεις από την παράσταση «Ερωτευμένα άλογα», δεν βγαίνεις απλά από ακόμη μία συγκλονιστική παράσταση. Βγαίνεις από ένα βίωμα που σε έκανε καλύτερο άνθρωπο. Μέσα σε 1ω και 45′ βιώνεις μία κάθαρση από όλα όσα συνιστούν νοσηρές αντιλήψεις με τις οποίες εμποτιστηκες από το στενό και ευρύτερο ελληνικό (και όχι μόνο) κοινωνικό περιβάλλον – τις νιώθεις με χαρά να καίγονται μέσα σου. 

Όλα αυτά που χλεύασες, όλα αυτά για τα οποία ένιωσες οίκτο από τη θέση του “κανονικού” ή “φυσιολογικού” σε παίρνουν από το χέρι, απαλά, σε έναν χορό που εκτυλίσσεται βαθιά μέσα σου και σε αλλάζει θεραπεύοντας το τραύμα που δεν ήξερες ότι έφερες.

erotefmena-alogha-2.png

Όλες και όλοι οι ηθοποιοί της ομάδας Εν δυνάμει, αποδεικνύουν ότι τα σύνορα μεταξύ των ανθρώπων έχουν τεθεί με όλους τους λάθος τρόπους-ώστε να νιώθουμε κάποιοι μέσα στην περιορισμένη δυνατότητα της αρτιμέλειΑς μας, πιο δυνατοί και έτσι ρυθμιστές των ζωών των “διαφορετικών”, των “καημένων”. 

Η αναπηρία των σωμάτων, η αναπηρία της κοινωνίας και των διδαχών της φωτίζονται στον πιο ανθρώπινο καμβά που έχει δει ποτέ κανείς: αυτόν του ερωτευμένου ανθρώπου. 

Tα ερωτευμένα άλογα, έρχονται για να σου θυμίσουν με έναν ανεξίτηλο τρόπο ότι ο έρωτας ήταν και θα ‘ναι πάντα μιας μορφής αναπηρία με την οποία κανείς ποτέ δεν θα εξοικειωθεί και δεν θα θεραπεύσει και που το μόνο που μπορεί να κάνει είναι να την αγκαλιάσει.

Η εξύμνηση του έρωτα, ως αναφαίρετο από τη μήτρα της μάνας μας δικαίωμα και η απενοχοποίηση της σάρκας, της γεμάτης νευρώνες που μας κάνουν να ριγούμε στο άγγιγμα και στην έκρηξη των ορμονών που ακολουθεί, διαδραματίζονται ως ένα credo χωρίς θεϊκή παρουσία, επιβολή ή προστασία. 

erotefmena-alogha4.png

Καθαρές ερμηνείες, φωνές που σε κάνουν να εξομολογηθείς μέσα σου τα πιο ανομολόγητα, συνδυαστικοί συμβολισμοί, κυνισμός απέναντι στην υποκρισία μας ως κοινωνία, η παράσταση ξεριζώνει το αρρωστημένο δέντρο άδικων κρίσεων για τον συνάνθρωπο μας. 

Ό,τι δεν κατάφερε ο αρχαίος συγγραφέας να περιγράψει (λόγω των ταμπού και αντιλήψεων της εποχής) στην κλασική δραματουργία, το καταφέρνουν τα «Ερωτευμένα άλογα». Στο τέλος μένεις με την εγνωσμένη λυτρωτική αίσθηση πως έλαβες μέρος σ έναν “μυστικό δείπνο” όπου όχι μόνο η αγάπη ήταν συνεχώς παρούσα αλλά έλειψαν και οι Ιούδες.

Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος | Μονή Λαζαριστών, Σκηνή Σωκράτης Καραντινός

28, 29, 30 Απριλίου 2022 | 4, 5, 6, 7, 8 Μαΐου 2022

(Φωτογραφίες: Jacek Klejment από την παράσταση στο Teatr Szekspirowski (Gdańsk, Πολωνία, 04.03.2022)

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα